واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: زندگي در عصر استرس
عضر حاضر را عصر استرس مينامند. همه انسانها استرس را تجربه ميكنند، ولي كمتر كسي مفهوم و معني واقعي اين واژه را ميداند. مثلاً در زبان عاميانه، مردم
به هنگام امتحان ميگويند: امروز استرس دارم و منظورشان اين است كه اضطراب دارم يا دلشوره دارم و نگرانم.
استرس به معني اضطراب و نگراني نيست. بلكه استرس يعني دوباره سازگار شدن فرد با شرايط و موقعيتهاي جديد. هرجا كه تغييري در زندگي روي دهد، ما با يك استرس روبهرو هستيم. زيرا باعث ميشود تعادل قبلي فرد با شرايط جديد زندگياش برهم خورد و به همين دليل، فرد بايد سعي كند تا دو پهلو خود را با شرايط جديد زندگياش سازگار كند.
اين دوباره سازگار شدن باعث ميشود به جسم و جان فرد فشار وارد آيد.
استرسها را ميتوان به 2 دسته مثبت و منفي تقسيم كرد:
1) استرسهاي منفي مانند مرگ يكي از عزيزان، طلاق، بيماري، افت تحصيلي و ... 2) استرسهاي مثبت مانند: قبول شدن در دانشگاه، يافتن شغل، ازدواج، بچهدار شدن و ...
مكانيزم اثرگذاري استرس بر انسان از هيپوتالاموس مغز شروع ميشود. به هنگام استرس، هيپوتالاموس فعال شده و پيامهايي را براي هيپوفيز ميفرستد و تحريك آن باعث ترشح هورمونهاي آدرنالين و نورآدرنالين ميشود و بدن انسان آماده ميشود تا با آن چه كه او را تهديد ميكند، مبارزه كند، يا از آن چه كه او را تهديد ميكند فرار كند.
وقتي استرس كوتاهمدت باشد، اين تغييرات بدني ايجاد شده، زود تمام ميشود. ولي اگر استرس شما طولانيمدت باشد و هميشه بدن شما دچار اين همه تغيير شود و هر روز اين تغييرات در قلب و ريه، خون و معده و ... به وجود آيد، مسلم است كه به تدريج بدن شما دچار مشكل ميشود.
اثرات استرس ميتواند به مشكل جسماني: (مانند زخم معده، آسم، ميگرن، جوشهاي صورت، اگزما، كهير، بيماريهاي قلبي) عاطفي/روانشناختي: (مانند افسردگي، اضطراب، وسواس) و رفتاري: (مانند بيحوصلگي، طفره رفتن، غيبت و كنارهگيري از فعاليتهاي روزمره) منجر شود.
به بيماريهايي كه در اثر استرس ايجاد ميشوند، بيماريهاي روان تني ميگويند، يعني هم ريشه رواني و هم جسمي دارند و معمولاً پزشكان به زبان عاميانه به آنها بيماريهاي عصبي ميگويند.
تحت استرس مزمن يكي از اندامها و دستگاههاي بدن كه ضعيفتر از بقيه است، دچار مشكل ميشود و بيماري شروع ميشود.
انسان در همه شرايط، تحت استرس قرار دارد، ولي آنچه كه بسيار تعيينكننده است، مقابله هركس با استرسهاي موجود در زندگي است. كوششهاي مقابلهاي گاه به صورت انجام دادن كار، فعاليت و اقدام خاص است و گاه به صورت انجام دادن فعاليتهاي ذهني و درون رواني است. بدين ترتيب ميتوان گفت كه دو نوع مقابله با استرس وجود دارد: مقابلههاي مسألهمدار مانند: راهنمايي گرفتن، مشورت كردن، برنامهريزي كردن، جمعآوري اطلاعات، مطالعه كردن، استفاده از روش حل مساله و فكر كردن و ... و مقابلههاي هيجانمدار مانند: دعا و نيايش، گفتگوي دروني مانند دلداري دادن به خود، مثبتانديشي، دادن معني مثبت به آن چه رخ داده، توكل، نيايش، خيرات كردن.
بخشودن و گذشت كردن، صبر، درد و دل كردن با دوستان و آشنايان و...
مقابلههاي هيجانمدار در بسياري از موارد باعث ميشوند تا فرد آرامش خود را بازيابد و هنگامي كه فرد آرامش داشته باشد، بهتر ميتواند فكر كند، برنامهريزي كند و از مهارت حل مساله كمك بگيرد، در غير اين صورت ممكن است فرد به علت نداشتن آرامش و تعادل رواني مناسب از مقابلههاي ناسالم و خطرناك استفاده كند يا از راهحل عجولانه و تكانشي براي بيرون آمدن از موقعيت استرسزا بهره ببرد.
راهكارهاي مقاومت در برابر استرس:
1- به اندازه كافي بخوابيد
2- مراقب تغذيه خود باشيد. (پرهيز از مصرف غذاهاي چرب، پرنمك، كارخانهاي و نيمهكارخانهاي و نيمه آماده، نوشابه و خوراكيهاي بيفايده مانند چيپس و استفاده از مواد معدني و لبنيات)
3- در طول روز، زمانهايي براي استراحت خود در نظر بگيريد
4- ورزش كنيد
5- زماني را براي اوقات فراغت در نظر بگيريد. (داشتن يك سرگرمي مناسب)
6- ديدگاه خود را نسبت به حوادث زندگي و حوادث مربوط به آن مثبت كنيد
7- از يك برنامهريزي روشن و مشخص استفاده كنيد
8- ارتباطات و معاشرتهاي اجتماعي را افزايش دهيد.
9- اهداف روشن و شخصي براي زندگي خود تعيين كنيد.
10- اعتقادات مذهبي و معنوي را در خود رشد دهيد.
11- روش تنفس شكمي يا آرامسازي عضلاني را بياموزيد.
اين دو تكنيك نياز به آموزش دارند و با مراجعه به مشاوره ميتوانيد آن را بياموزيد.
12- انتظارات خود را از زندگي كاهش دهيد.
گردآورنده: شكرانه زارعي
پنجشنبه 6 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 183]