واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: عطر و گلاب جايگزين ترياك و خشخاش - ترجمه: پروين عروجي
پروژهاي با عنوان با حمايت و نظارت يك شركت آلماني كه زير نظر سازمان بينالمللي مبارزه با گرسنگي فعاليت دارد در افغانستان كه به سرزمين مواد افيوني شهرت دارد، در حال اجرا است.هدف شاخه آلمان سازمان بينالمللي مبارزه با گرسنگي از اجراي اين پروژه، كمك و تشويق كشاورزان منطقهاي در استان افغانستان به كشت انواع گياهاني است كه جايگزين خشخاش ميشوند.
يكي از اين گياهان گل سرخ است كه ساكنان روستاهاي اين منطقه از راه كشت آن امرار معاش كرده و سود فراواني نيز عايدشان ميشود.
برداشت گل سرخ هر روز راس ساعت 6صبح آغاز ميشود. كشاورزان طايفه كه از پشتونهاي افغانستان هستند با شروع كار خود در مزارعي كه 8 هكتار وسعت دارد گلهاي سرخ را از بوتههاي آن جدا ميكنند.
زمان برداشت گلها از آغاز ماه آوريل است و از هر بوته 2تا 3 كيلوگرم گل برداشت ميشود. نگهداري و برداشت گلها يك شغل پرزحمت و وقتگير است و براي آنكه يك بوته گل به طور كامل بار دهد به چهار سال زمان نياز دارد. براي گرفتن روغن (اسانس) از گل سرخ بايد گلبرگهاي آن را بين ساعت 6و 10 صبح چيد و به سرعت براي پروسه تقطير آماده كرد، وگرنه عطر آن از دست ميرود.
در محل نگهداري گلها يك صفحه شيشهاي نصب شده است و به محض عبور نور خورشيد از خود به كشاورزان هشدار ميدهد تا گلهاي سرخ را به سرعت بچينند در غير اين صورت تمام زحمات آنها هدر ميرود.
كشت گل سرخ در استان ننگرهار كه خرابيها در آن به اندازه ساير مناطق افغانستان نيست با وجود مشكلات و زحمات بسيار يك منبع اقتصادي مهم براي ساكنان آن به شمار ميرود.
اين نهاد آلماني با شعار مقابله با گرسنگي در جهان توانسته است در اين منطقه از افغانستان كه فاصله چنداني با منطقه پايگاه قبلي اسامه بنلادن رهبر شبكه القاعده) ندارد گامهايي را در جهت رشد و توسعه افغانستان بردارد.
اين نهاد كه يك موسسه خصوصي بشردوستانه است با پيشنهاد به كشاورزان اين منطقه موفق شد آنها را به جاي كشت خشخاش كه ماده اوليه براي توليد ترياك است به كاشت و توليد گل سرخ سوق دهد.
كشت خشخاش شغل پراهميتي براي مردم افغانستان محسوب ميشود به طوري كه 90 درصد ترياك جهان را اين كشور تامين ميكند.
طايفه نخستين طايفهاي هستند كه با تغيير در عقايد و روش اشتغال خود به كشت گل سرخ روي آوردند.
اين طايفه تا سال 2004 ميلادي به كشت ماده افيوني خشخاش اشتغال داشتند.
در همين حال نهاد آلماني براي استفاده از اسانس، عطر و گلاب گل سرخ دو دستگاه تقطيركننده را در اختيار ساكنان اين منطقه قرار داده است.
عطر گلها به آلمان صادر ميشود و كه يك توليدكننده دارويي در منطقه است از اسانس گلها به عنوان ماده اوليه در ساخت لوازم آرايش طبيعي استفاده ميكند.
در ازاي خريد يك ليتر عطر حدود 5 هزار يورو به نهاد آلماني ميپردازد كه حدود 60 درصد از آن مستقيما به كشاورزان افغاني پرداخت ميشود.
يكي از وظايف اين نهاد، مطابقت كشت گلهاي سرخ با استاندارهاي زيستمحيطي است. يكي از اعضاي طايفه ودام به خبرنگار اشپيگل ميگويد: ما ميدانيم اسلام استعمال ترياك را ممنوع كرده است اما فقر و گرسنگي موجب شده بود به عنوان تنها راه به اين حرفه مشغول شويم.
محمد در ادامه ميگويد: طايفه ودام از هزاران سال پيش از نفوذ قابلتوجهي در اين منطقه برخوردار است و شماري از افراد آن همانند 5 ميليون افغاني ديگر طي جنگهاي داخلي به كشور همسايه خود (پاكستان) پناهنده شدند.
به گفته محمد، نيروهاي بنلادن اين منطقه را به مدت 10سال به عنوان پايگاه براي تمرينات نظامي و فعاليتهاي خود از ساكنان اجاره كرده بودند.
شبهنظاميان بنلادن طي زماني كه در اين منطقه حضور داشتند ويرانيهاي بسياري به بار آوردند به طوري كه درختان بر اثر انفجار مينهاي دستساز و تيراندازيهاي آن زمان از بين رفتند. و سرانجام نيروهاي القاعده به هنگام ترك منطقه اشياي باارزش فراواني را نيز به همراه خود بردند.
محمد با ابراز خوشحالي از اجراي پروژه آلماني افزود: حالا ديگر از اين خسارات چيزي مشاهده نميشود و بوي عطر و گلاب فضاي منطقه را پر كرده است؛ منطقهاي كه نيمي از آن زير كشت گل سرخ رفته و نيمي ديگر در آن گندم كاشته شده است.
وي با اشاره به رضايت 266 كشاورزي كه به پرورش گل سرخ مشغول هستند، افزود: احتمال دارد شمار محدودي از كشاورزان به خاطر مشكلات اقتصادي دوباره به كشت خشخاش روي آورند. سال 2007 ميلادي 8هزار و 200 تن ترياك از 193هزار هكتار زمينهاي زير كشت بوته خشخاش در افغانستان برداشت شد.
افغانستان با 24ميليون نفر جمعيت از لحاظ اقتصادي پنجمين كشور فقير دنيا ميباشد و در سال گذشته 92 درصد ترياك و 95 درصد هروئين جهان در اين كشور توليد شد.
منبع: اشپيگل
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]