واضح آرشیو وب فارسی:فارس: لاريجاني در افتتاحيه همايش اصل 44: نظارت بر اجراي اصل 44 پيشگيرانه باشد نه مچگيري
خبرگزاري فارس: رييس مجلس تاكيد كرد: مكانيزمهاي نظارت بر اصل 44 بايد به نحوي باشد كه در كار دستگاههاي اجرايي اخلال ايجاد نشود و صبغه پيشگيرانه داشته باشد نه مچگيري.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزراي فارس، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي پيش از ظهر امروز شنبه طي سخناني در مراسم افتتاحيه همايش نظارت بر اجراي سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي، تصريح كرد: با همه اهتمامي كه دستگاههاي اجرايي و تقنيني براي اجراي سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي دارند، چون اين حركت يك حركت عميقي است نياز به اين دارد كه ذهن نخبگان كشور بر روي آن متمركز شده و راههاي نيكوتر و صحيحتري براي اجراي آن انديشيده شود.
وي با اشاره به اينكه اين موضوع بايد با نگاه ملي و مديريت علمي سامان يابد، تصريح كرد: پيش از اجراي سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي از سوي مقام معظم رهبري اين اصل منجر به نوعي فربه شدن بحش دولتي شد و مشكلات معدودي براي كشور ايجاد كرد كه اين به دليل نارسايي اين اصل و يا تلقي غلط از آن بود.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه پيش از ابلاغ سياستهاي اصل 44 قانون اساسي از سوي مقام معظم رهبري، دولت در توليد جايگزين ملت شده و نوعي انحصارات مختلف را در كشور دامن ميزد، تصريح كرد: جايگزيني دولت به جاي ملت و ايجاد انحصارات با روح تفكر اسلامي سازگار نيست؛ چرا كه تفكر اسلامي به استقلال و فربه ساختن شخصيت افراد توجه دارد و نه خلع يد از اختيارات مردم.
لاريجاني با اشاره به اختصاص دوسوم از بودجه كشور به شركتهاي دولتي اظهار داشت: اين رقم از اختصاص بودجه نشان ميدهد كه ما در كجاي كار قرار داريم و به نظر ميرسد در توسعه كشور از روح تفكر اسلامي منحرف شدهايم.
وي در ادامه سخنان خود نتيجه تلقيهاي نادرست از توسعه و اصل 44 قانون اساسي را رانتي شدن و تورمي شدن اقتصاد عنوان كرد و گفت: در پناه تقويت بنگاههاي دولتي به گونهاي بيماري مزمن دچار شديم كه بدترين شكل از بيعدالتي در اين دو بيماري، تورمي شدن اقتصاد و رانتي شدن آن مستتر است؛ چرا كه ثروت كشور را به شدت كاهش ميدهد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر اينكه براي تحقق عدالت بر خلاف تصور برخي افراد كه دولتي شدن را نزديكتر به اين امر ميدانستند، بايستي صيانت از ماليات و ثروت مردم را يك اصل مهم بدانيم، گفت: تورم دو رقمي كه بعد از انقلاب شاهد آن بوديم نشان ميدهد كه از مسير عدالت دور شدهايم؛ چرا كه حركت عدالتطلبانه احتياج به تحقيق و مشخص كردن مولفههاي آن دارد.
لاريجاني با بيان اينكه تشخص مردم و فربهشدن آنها از نظر تخصصي، صاحبحرفه شدن آنها و ميدان پيداكردن آنها براي رقابت يك اصل مهم در حكومت اسلامي است، اظهار داشت: ثروت يك حسن است و نه يك قبح و در اين ميان هدف بودن يا ابزار بودن ثروت، مورد بحث است نه خود آن.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به مشكلات موجود اقتصاد كشور از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي تصريح كرد: هيچ كدام از دولتها در دهههاي گذشته نتوانستند اين مشكلات را برطرف كنند و زماني هم تصور ميشد كه با شركتهاي بزرگ دولتي كارها بهتر پيش ميرود، حال آنكه اين امر رقابت را از بين برده و مردم را منزوي ميكرد.
لاريجاني با تاكيد بر اينكه ابلاغ سياستهاي كلي از اصل 44 از جانب مقام معظم رهبري در سال 77 يك نقطه عطف در اقتصاد كشور بود كه شرايط را تغيير ميداد، افزود: يكي از بندهاي مهم اين سياستهاي كلي جلوگيري از توسعه بخشهاي دولتي و بزرگ شدن آن است اما متاسفانه اين روند به خوبي طي نشده است.
رئيسمجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: با انبساطي كه در تعاوني به وجود آمد گشايشي در اين بخش حاصل شد كه بتواند دورنماي 25 درصدي از وزن اقتصاد كشور را تحمل كند، اما در اين جهت نيز همچنان عقب هستيم.
وي در ادامه با تاكيد بر اينكه دولت هر چقدر بتواند خود را لاغر كند و چابك شود به نفع كشور است تا اينكه فربه و ثمين شود، افزود: يكي ديگر از نكات مهم در سياستهاي اصل 44 توسعه سرمايه انساني و وارد شدن و تخصص پيدا كردن مردم است كه در توسعه نقش به سزايي دارند.
لاريجاني همچنين با اشاره به موضوع واگذاري 80 درصد از سهام شركتهاي دولتي بر اساس اصل 44 قانون اساسي اظهار داشت: مكانيزم در نظر گرفته شده براي اين واگذاري نيز از طريق بورس است كه مكانيزم خوب و شفافي است .
لاريجاني از بين رفتن انحصارات دولتي را موجب از بين رفتن بسياري از فسادها عنوان كرد و گفت: از بين بردن انحصارات امري است كه كاملا متصلبانه بايد با آن پايبند باشيم، البته انحصارات به انحاء مختلف پوشيده و يا آشكار وجود دارد كه اين بيماري بايد رفع شود.
رئيسمجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر اينكه رسيدن به چشمانداز 20 ساله جز با ايجاد فضاي رقابتي امكانپذير نيست، خاطرنشان كرد: دولت بايد مردم را هدايت كند نه اينكه در توليد با مردم رقابت داشته باشند.
وي با تاكيد بر اينكه بايد تلاش كنيم روح كلي سياستهاي اصل 44 را درك كنيم تا در چرخه اجرا و نظارتها اين روح لگدمال نشود، تصريح كرد: اصل كلي در اين ميان آن است كه اراده ملي براي اجراي آن وجود داشته باشد و همه بخشهاي كشور بداند اين سياستها نقشه راه توسعه كشور است كه بايستي به آن پايبند باشند.
لاريجاني با اشاره به اينكه در اجراي سياستهاي اصل 44 آزادسازي نبايد خود هدف باشد افزود: آزادسازي وسيلهاي براي تحقق يك فكر است كه بايد به ايجاد فضاي رقابتي كمك كند لذا خروج اين منابع در جهت هزينههاي جاري، عمراني و .. مخالف روح اين سياستها است.
رئيسمجلس شوراي اسلامي تاكيد كرد: روح اين سياستها صدقهپروري نيست، بلكه نوعي توانمندسازي و به ميدان آوردن مردم است.
وي با تاكيد بر اينكه روش اجراي سياستهاي اصل 44 بايستي براي مردم كاملا شفاف بوده و به رقابت واقعي و نه تصنعي دامن زده شود، گفت: در اين ميان شرايط فرهنگي كشور نيز بايستي مويد اين حركت باشد به نحوي كه فرهنگ سهامداري، سودآوري و مسابقه در توليد بايد مورد توجه بخشهاي مختلف كشور واقع شود.
لاريجاني، احترام به حقوق مالكيت، اصلاح رابطه دولت و بازار و پرهيز از دخالتهاي غيرموجه در بازار را امري بسيار مهم در اجراي سياستهاي اصل 44 عنوان كرد و گفت: در اين ميان مبارزه با انحصار و ايجاد فضاي قابل محاسبه براي سرمايهگذاري نيز بسيار ضروري است چرا كه غيرقابل پيشبيني بودن سرمايهگذاري، سرمايهدار را به اين امر ترغيب ميكند كه سرمايه خود را در جايي قرار دهد كه زودتر بتواند نتيجه آن را ببيند چرا كه عدم ثبات پيشبيني آينده را براي آنها سخت ميكند.
وي با بيان اينكه براي تحقق اين سياستها بايد همه قوا نقشآفرين باشند، تصريح كرد: قوه قضاييه بايستي امنيت سرمايهگذاري را فراهم كرده، قوه مقننه قوانين موجود را شفاف و ساده و اصلاح و قوانين جديدي را فراهم كند و در اين بين قوه مجريه نيز به خوبي اين قوانين را به اجرا درآورد.
لاريجاني در بخش ديگري از سخنان خود با تاكيد بر اينكه در اجراي اين سياستها سيستم نظارتي نيز بايد به خوبي فعاليت كند، خاطرنشان كرد: بايستي سيستمهاي نظارتي با سطحبندي و حيطهبندي وارد شود؛ چرا كه اگر همه كس بر همه چيز نظارت كند در كار اختلال بوجود ميآيد و شلوغ كردن شهر با نظارت سرگيجه اجرايي ايجاد ميكند.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه سه سطح در بعد نظارت قابل پيشبيني است تصريح كرد: اين سه سطح عبارتند از سطح عالي كه جايگاه مجمع تشخيص است، سطح كارشناسي مياني كه بازرسي كل كشور، اصل نود و كميسيونها و ديوان محاسبات و ديوان عدالت اداري و .. در آن مدخليت دارند و در نهايت سطح نظارتهاي خرد كه هم كميسيون اصل 90 مجلس و هم سازمان بازرسي و .. ميتوانند در آن دخالت كنند.
وي با تاكيد بر اينكه در دو سطح كارشناسي مياني و نظارتهاي خرد، تفكيك دقيق صورت نگرفته و كارهاي موازي در حال انجام است، اظهار داشت: مكانيزمهاي نظارتي بايد به نحوي باشد كه در كار دستگاههاي اجرايي اخلال ايجاد نشود، ضمن اينكه نظارتها بايد صبغه پيشگيرانه داشته باشد و نه مچگيري.
لاريجاني با تاكيد بر اينكه اگر دستگاه واحدي براي اجراي سياستها در نظر گرفته شود كه تخصصي و مورد اعتماد قوا باشد بسيار بهتر است، افزود: اين امر سيستم نظارتي را بسيار راحتتر ميكند؛ چرا كه در كل بايستي تلاشمان اين باشد كه فضاي اجرايي كشور از فضاي ملتهب كه به هيچ وجه مناسب سرمايهگذاري نيست دور شود و از اين روي ايجاد فضايي آرام ، منطقي و قابل مقايسه كه مردم در پناه آن احساس راحتي كنند، فوقالعاده ضروري است.
لاريجاني درپايان سخنان خود گفت: افشاگري كردن در هنگام رسيدن به يك مساله، بعضاً اخلال ايجاد ميكند.
انتهاي پيام/
شنبه 1 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]