واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: روزهاي سياه - علياصغر سيدآبادي
بعدازظهر رفتيم به يكي از مهمترين روزنامههاي آنجا به نام استار كه سرمايهگذارش موسسه است كه يك سرمايهدار ايرلندي آن را در تملك دارد. اين موسسه روزنامههاي معروف اينديپندنت را در چند كشور منتشر ميكند و به تازگي در هند نيز روزنامهاي خريداري كرده است به نام اينديپندنت در آفريقايجنوبي 16 روزنامه و هفته نامه منتشر ميكند كه مهمترين آنها استار است.
استار يك سال پس از تاسيس شهر ژوهانسبورك كارش را شروع كرده است. ما با دو نفر از مديران روزنامه قرار داشيتم، يك آقاي سفيدپوست به اسم آقاي پيترفابريكيو و ديگري يك آقاي دو رگه به اسم آقاي مگسين ويليامز. تحريريهشان هم سفيد و سياه و دورگه قاطي بودند. استار تنها روزنامهاي است كه 4 بار در روز منتشر ميشود. 2 بار در صبح، يك بار بعدازظهر و يك بار شب كه نسخه شبش، ضميمهاي است به نام كه رويكرد سرگرمي و عامهپسند دارد و كمي زرد ميزند.
آقاي پبتر از روزنامهنگاران برجسته آفريقايجنوبي و سردبير بخش خارجي روزنامه استار بود و آقاي ويليامز سردبير كل نشريات اينديپندنت در آفريقايجنوبي. چند نفر ديگر هم در جلسه بودند و از جمله سردبير استار يكشنبهها.
آقاي ويليامر حضور ما را در شماره 47 خيابان ساورز خوش آمد گفت و خيلي زود بحث كشيد به وقايع روز آفريقايجنوبي و موج خارجي ستيزي كه براي آنان نگرانكننده بود. تقريبا همزمان با ورود ما به آفريقايجنوبي درگيرهاي سياهپوستان مناطق فقيرنشين با مهاجران سياهپوست كشورهاي ديگر شروع شده بود و روزي كه ما به روزنامه استار رفتيم، تيتر اول روزنامه با عكسي بسيار بزرگ به اين موضوع اختصاص يافته بود. در عكس زن مهاجري بر زمين افتاده است و دانشآموزان با نفرت و تمسخر او را نگاه ميكنند. با تيتر درشت بالاي صفحه آمده است: دانشآموزان درس نفرت ميآموزند!
اطلاعات ما درباره اين ماجراهاي به خبرهاي جسته و گريختهاي مربوط است كه از تلويزيون شيندهايم و همين تيتر بهانهاي ميشود تا درباره اين ماجرا بيشتر صحبت كنيم، اما صحبت به اينجا ختم نميشود و از بسياري مسائل از جمله پرونده هستهاي ايران صحبت ميكنيم.
آنان علت وقوع چنين اتفاقهايي را فقر و بيعدالتي ميدانند. آفريقايجنوبي بهشت مهاجران آفريقايي است و سالانه تعداد زيادي از كشورهاي مختلف آفريقا به اميد دست يافتن به زندگي بهتر راهي آفريقايجنوبي ميشوند و حداقلي از امكانات در اختيارشان قرار ميگيرد. مهاجران معمولا در مناطقي سكني ميگزينند كه وضعيت اقتصاديشان مطلوب نيست، فقر و بيكاري بيداد ميكند و دولت عليرغم تلاشهايش موفق به مهار آن نميشود. سياهپوستان فقير آفريقايجنوبي معتقدند كه ورود مهاجران، كاريابي را براي آنان دشوار كرده و باعث كاهش مواد غذايي و افزايش قيمتها شده است.
ماجراي درگيريها و خشونتهاي اخير از هنگامي شروع شد كه گروهي از سياهپوستان خشمگين در يكي از محلات اطراف ژوهانسبورگ به خانه و مغازه يك مهاجر زيمبابوهاي يورش بردند و آن را به آتش كشيدند.
زن و مرد زيمبابوهاي توانستد به موقع از در پشتي فرار كنند، اما دختر خردسالشان در آتش سوخت. بار عاطفي و احساسي اين حادثه ميتوانست نقطه پايان اين خشونتها باشد، اما چنين نشد و خشونتها تكرار شد و دو روز بعد درگيريها آنقدر شدت گرفت كه در يك درگيري 22 نفر كشته شدند.
اين روزها با دخالت پليس تب و تاب اين درگيريها در مطبوعات خوابيده است، اما آن روزهايي كه ما در آفريقايجنوبي بوديم، اوج بحران بود و روشنفكران و روزنامهنگاران آفريقايجنوبي نگران گسترش درگيريها به بقيه مناطق مهاجرنشين بودند و در اين نگراني دولت هم شريك بود. يكي از آنان اين روزها را روزهاي سياه ميناميد.
پيتر در توضيح اين نگراني ميگفت آفريقايجنوبي از قوميتهاي متعدد شكل گرفته و گروههاي قومي مختلفي در آن زندگي ميكنند و استعداد خارجيستيزي در آن بالا است.
درباره علت وقوع چنين رويدادي ديدگاهها مختلف بود. از كمبود آموزش گرفته تا بيعدالتي در تقسيم منابع تا ناكارآمدي دولت در حل معضل بيكاري را به عنوان عوامل اين بحرانها نام ميبردند و بحث درباره اين حوادث داغ بود. در روزهاي بعد هم كه هر جا رفتيم از اين ماجرا حرف ميزدند.
آنها نگران بودند كه اگر اين خشونتها ادامه پيدا بكند، به كشورشان آسيبهايي جبرانناپذير برسد. آنان نگران برگزاري فوتبال جام جهاني 2010 بودند، نگران بودند كه افزايش خشونتها به آنجا برسد كه ميزباني آفريقايجنوبي لغو شود.
ميزباني جام جهاني براي آنان خيلي اهميت داشت و همه از آن حرف ميزدند. پيتر وقتي براي خداحافظي با ما آمده بود، آرزويش اين بود كه ايران موفق به حضور در جام جهاني شود تا ما دوباره به آن كشور سفر كنيم و همديگر را ببينيم.
بخشي از بحثهايمان درباره روزنامه و روزنامهنگاري بود، اما وقتي آنان در مقام پرسشگر قرار گرفتند، موضوع هستهاي و عراق نيز به موضوع بحث تبديل شد و جالبتر از همه ديدگاه آنان درباره پرونده هستهاي ايران بود.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]