واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: فقه سياسي زمينه سليقهاي عمل كردن نظام را بر مي چيند
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان تاريخ ارتباط روحانيت و حكومت در ساختار اسلام، توجه آنان به فقه سياسي را امري اجتناب ناپذير دانست و گفت: انتظار ما از شما و حوزههاي علميه اين است كه فقه سياسي را در حوزهها احيا كنيد. در غير اين صورت نظام، سيلقهاي عمل خواهد كرد كه به ضرر كشور است.
به گزارش خبرنگار سياسي برنا اعزامي به قم، آيتالله هاشمي رفسنجاني در ششمين اجلاسيه سراسري جامعه مدرسين حوزه علميه قم و علماي بلاد كه در مدرسه عالي امام خميني قم برگزار شد، با اشاره به موضوع برگزاري اين اجلاسيه گفت: خوشحالم كه اجلاس جامعه مدرسين با موضوع «روحانيت و نظام» برگزار مي شود. چنين اجلاسي نياز روز جامعه بود.
وي افزود : روحانيت شيعه بر اساس تفكر حكومت اسلامي شكل گرفته و اهداف و رسالت انبياء و وارثان پيامبران را بر دوش دارد. روحانيت هميشه اين مسئوليت را به عهده داشته و اين كه پيش از آن كاري در اين باره صورت نگرفته، مقدور نبوده است. پايه نظام اسلامي هم همين است كه از روحانيت گرفته شده است.
آيتالله هاشمي رفسنجاني با اشاره به اهميت روحانيت تصريح كرد: كار بزرگ روحانيت اين بود كه مستدلات و منابع را تجزيه و تحليل و معارف دين را پاسداري كردند و در طول اين هزار و چند صد سال اين كار را به خوبي انجام دادند. امروز هم در بحث روحانيت و نظام، جريان سنتي روحانيت با همان اعتقاد وظيفه اش را انجام مي دهد.
رئيس مجلمع تشخيص مصلح نظام با اشاره به تلاشهاي روحانيت در زمان پيش از انقلاب گفت : با شروع انقلاب انگيزههاي افراد و روحانيون نسبت به مسائل ديني موجب شد تا به صحنه آمده و رسالت خود را دوباره احيا كنند.
آيتالله هاشمي رفسنجاني با بيان اينكه در اين زمينه آيتالله حائري و بروجردي به حق نقش مؤثر داشتند تصريح كرد: روحانيت در زمان انقلاب و به رهبري حكيمانه امام خميني(ره) وارد صحنه شد و توانست دستگاه پهلوي را نابود كند.
رئيس مجلس خبرگان رهبري تصريح كرد : همانگونه كه فرزند را نميتوان از مادر جدا كرد روحانيت را نيز نميتوان از نظام جدا دانست. يكي از وظايف مهم روحانيت، احياي مسائل ديني و بيان روايات در مسائل مستحدثه است كه اين امر بسيار اساسي بوده و بايد ادامه يابد. اما در اين زمينه هنور مشكلاتي وجود دارد كه بايد به آن توجه ويژهاي شود.
وي در بخش ديگر سخنانش تأكيد كرد: امروز حوزه هاي علميه به اندازه كافي بر مساجد و روستاها نمي توانند كمك كنند و يا نمي كنند در حالي كه به اندازه همه روحانيون قم، در كشور مسجد خالي وجود دارد. هنوز در بسياري از روستاهاي ما و يا مساجد كشور نماز جماعت اقامه نميشود. من خودم از روستايي هستم كه چند طلبه دارد اما هيچ كدامشان برنمي گردند تا مسجد روستا را پر كنند. بايد روحانيت و حوزه به صحنه آمده و اين مشكلات را بر طرف سازد.
هاشمي افزود: البته روحانيت و نظام مسئوليت متقابلي در قبال يكديگر دارند و نظام نيز بايد با شما همكاري كند.
آيتالله هاشمي رفسنجاني يكي از كارهاي مهم علماي قم و حوزه هاي علميه را ارتباط با مردم و ورود به مسايل سياسي دانست و گفت: روحانيت بايد به فكر مشكلات نظام و مردم باشد.
وي در تحليل وضعيت سياسي اجتماعي تاريخ ايران خاطر نشان كرد: روحانيت از آنجا كه مي خواست با مردم به ميدان آيد و نظام نمي گذاشت، خلع سلاح بود. از زمان حكومت امام دوم تا قرون اخير، نقشي در حكومت به روحانيت داده نشد. اما شرايط جديد كشور ما فرصت حضور مردم را فراهم كرد. شرايط تاريخي و جهاني پس از انقلاب و اولين فرصت براي امام خميني(ره) باعث شد روحانيت به نظام وارد شود و با مجموعه علماي قم و شجاعت و درايت آنان كار انقلاب را پيش برد.
رييس مجلس خبرگان رهبري مسئله امروز را مسئله مردم دانست و ادامه داد: حكومت حق مردم است اما دين نبايد به زور عمل كند. اگر فكر كنيم كه با كودتا مي شود كشور را به پيش برد، ناموفقيم و كاري نكرده ايم. اين ديگر پايه اسلامي ندارد. امروزه علاوه بر اينكه مردم از روحانيت مسائلي چون بيان احكام و فقه اسلام را ميطلبند از طرفي نيز دنبال مسائل سياسي هستند كه حوزه بايد به آن توجه كند.
وي گفت: اگر اختيار از ما گرفته شود، مثل ديگر حكومت هاي دنيوي ديگرخواهيم بود و روحاني ديگر روحاني نخواهد بود. اين حكومت زاييده امام و انقلاب است. روحانيت مادر نظام و انقلاب است. آيا مي شود شما فرزندان خود را رها كنيد؟ نظام هم زاييده زمينه روحاني اين حركت است و نمي تواند از اصل خود فاصله بگيرد.
آيتالله هاشمي رفسنجاني در بخش ديگر سخنان خود با اشاره به توقعات متقابل نظام و انقلاب اظهار داشت: من به عنوان يك روحاني بايد بگويم كه توقعات به خوبي اعمال نشده است. اگرچه ساختار نظام هم زاييده تفكر امام بود.
وي تأكيد كرد: فكر سياسي در حوزه يك ضرورت اجتناب ناپذير است. روحانيت بايد روابط و حقوق بينالمللي و ديگر علوم و فنون مرتبط را بداند و با استفاده از ابزار عقل از منابع به نحو مطلوبي استفاده كند. مسايل زيادي در اين زمينه وجود دارد كه حوزه بايد آنها را تحت عنوان دين به نظام ارائه كند. دنياي اسلام در روابط بينالمللي وضعيت خوبي ندارد و بايد روحانيت با مسايل دنياي اسلام و ارتباط با ديگر اديان الهي آگاهي كامل داشته و به اين موضوع واقف باشد.
آيت الله رفسنجاني گفت: نظارت امروز فقهاي شوراي نگهبان، تعريف جامعي از نظر حوزه نيست و بايد در هر زمينه حوزه فتواي روشني داشته باشد. مادر همه حركت ها بناست كه حوزه باشد.
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 228]