واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تور اروپايي جورج بوش آغاز شد؛سفري براي گرفتن آخرين عكسهاي يادگاري - سارا سعيدي
جورج بوش رئيسجمهوري ايالات متحده سفر خود به كشورهاي اروپايي را با اقامت دو روزه در آلمان آغاز كرد. صبح روز گذشته آنگلا مركل صدراعظم آلمان به استقبال جورج بوش رفت تا تصوير شگفتي از روابط دو كشور در طول 8 سال تكيه زدن بوش بر كرسي رياستجمهوري در ذهن آقاي رئيسجمهوري ثبت شود. بوش آخرين ماههاي حضور در كاخ سفيد را پشت سر ميگذارد و بسياري سفر اخير او به اروپا را به آخرين سفر او در قامت رئيسجمهوري ايالات متحده تعبير ميكنند. در اين سفر اما هيچكس از آقاي رئيسجمهوري انتظار چنداني ندارد.
همگان ميدانند كه بوش فرصت چنداني براي تحقق وعدهها و برآورده كردن انتظارات همراهان اروپايي خود ندارد. برلين اما اينبار ميزبان بوش نخواهد بود. بوش در هيچكدام از ساختمانهاي دولتي برلين با مقامات آلماني به گفتوگو نخواهد نشست. هيچ برنامهاي براي سخنراني رسمي وجود ندارد. رئيسجمهوري ايالات متحده اينبار تمام تلاش خود را به كار گرفته است تا سفري در درجه اول تفريحي و در درجه دوم به منظور يادآوري تعهدات گذشته اروپاييها به كاخ سفيد را به پايان رساند. بوش از فرصت دو روزه ميزباني مركل كمال استفاده را ميكند تا بر سر مسائلي نظير امنيت بينالملل و تامين انرژي با خانم صدراعظم مذاكراتي داشته باشد. تحليلگران سياسي بر اين باورند كه ايران و فعاليتهاي هستهاي اين كشور محور سفر بوش را تشكيل ميدهد. روابط آلمان - ايالات متحده به واسطه رابطه بسيار حسنه صدراعظم اين كشور با بوش ظرف چند سال اخير پيشرفتهاي بسياري كرده است.
برخي ديپلماتهاي آلماني تمام تلاش خود را براي بياهميت جلوه دادن سفر بوش به اين كشور به كار گرفتهاند. به باور كارشناسان آلماني بوش در حال حاضر ديگر تبديل به رهبري در حال پيوستن به صفحات كتابهاي تاريخ شده است. رسانهها و مطبوعات آلمان از مدتها پيش خبرهاي مربوط به جانشينان احتمالي بوش را بسيار بيشتر از شخص او به عنوان رئيسجمهور فعلي آمريكا پوشش ميدهند.
اين ديدگاه در حالي ميان طيف وسيعي از آلمانيها جا افتاده است كه از سوي ديگر برخي تحليلگران بر مساله زمان تاكيد ميكنند. به باور اين دسته مسائلي در صحنه بينالمللي در حال شكل گرفتن است كه نميتوان تمامي آنها را به بعد از زمان برگزاري انتخابات در ايالات متحده و آغاز به كار دولت جديد موكول كرد.
يكي از ديپلماتهاي فعال در دپارتمان همكاري ديپلماتيك واشنگتن - برلين در وزارت امور خارجه آلمان در اين خصوص ميگويد: در حال حاضر تمام توجهها به رقابتهاي انتخاباتي جلب شده است. همگان رئيسجمهوري را كه هنوز در كاخ سفيد است، رها كرده و به دنبال جانشين او هستند. در برخي حوزهها بهخصوص حوزههاي امنيت بينالملل و ديپلماسي رئيسجمهوري هر كشوري تا آخرين روز حضور در دفترش رئيسجمهوري و مسوول تصميمگيري است.
ايران و فعاليتهاي هستهاي اين كشور راس گفتوگوهاي بوش با همراهان اروپايي را شامل ميشود. ايالات متحده، ايران را به تلاش براي دستيابي به تسليحات هستهاي متهم ميكند و اين در حالي است كه تهران تاكنون بارها اين ادعا را تكذيب كرده است. اتحاديه اروپا و ايالات متحده بارها از پيشرفت تكنولوژي هستهاي ايران انتقاد كردهاند. بدين ترتيب به نظر ميرسد كه بوش در جريان آخرين سفر اروپايي تمام تلاشش را براي همصدا كردن كشورهاي غربي با كاخ سفيد در اعمال فشار بر ايران و افزايش تحريمها به كار گيرد.
استفان هادلي مشاور امنيت ملي بوش در اين خصوص ميگويد: درباره ايران، بوش با رهبران غربي در خصوص هماهنگ كردن گامهاي ديپلماتيك غرب و آمريكا براي اعمال فشار بيشتر بر اين كشور گفتوگو خواهد كرد. كاخ سفيد خواهان اعمال تحريمهاي اقتصادي بيشتر بر ايران است.
هادلي در ادامه سخنانش با تكرار ادعاهاي پيشين اعلام كرد كه آمريكا و غرب در مرحله اول پيشنهاداتي را به تهران ارائه ميكنند كه در صورت پذيرش از سوي دولت به نفع مردم هم خواهد بود.
شايد جورج بوش در طول دو روز حضور در آلمان از تلاشهاي مركل براي همكاري با كاخ سفيد در مدت رياستجمهورياش قدرداني كند اما در حقيقت سفر بوش به اروپا به منظور افزايش همكاريهاي امنيتي و سياسي غرب با آمريكا است.
رجينالد ديل از كارشناسان مركز تحقيقات استراتژيك و بينالمللي ايالات متحده اعتقاد دارد كه سياست غرب در مقابل آمريكا ظرف چند سال اخير تغييرات آنچناني نداشته است. ديل در اينباره ميگويد: بوش در دوره دوم رياستجمهوري گرايش بيشتري به سمت كشورهاي اروپايي پيدا كرد. البته در بسياري از اين حوزهها همكاري ميان آمريكا با غرب ناديده گرفته شد. در حوزههايي نظير اعمال فشار ديپلماتيك بر ايران به جاي استفاده از گزينه نظامي، تشكيل نيروهاي امنيتي اروپايي و معاملات تجاري، آمريكا گامهاي خود را با گامهاي غرب همراه كرد.
آنگلا مركل محبوبترين رهبر اروپايي نزد جورج بوش است. روابط برلين- واشنگتن در زمان حضور گرهارد شرودر در قدرت، بسيار تيره و تار شده بود. مركل بعد از به دست گرفتن قدرت با خوشرويي خاص خود توانست به تمامي كدورتهاي ديپلماتيك پايان دهد. مركل در اين مسير ابايي از بيان اشتباهات كاخ سفيد به خود راه نداد. او همانگونه كه از برخي سياستهاي بوش حمايت ميكرد زبان به انتقاد نيز گشوده و از پنتاگون خواست كه به فعاليت زندان گوانتانامو پايان دهد. مركل با توانايي خاص خود مرز ميان دوستي و انتقاد سازنده را به بهترين شكل به تصوير كشيده است. انگشتشمارند رهبران اروپايي كه با وجود دلگير بودن از سياستهاي كاخ سفيد در گوانتانامو جرات انتقاد از بوش را داشته باشند. آنگلا مركل اما رهبري از آلمان شرقي است، رهبري كه ارزش زيادي براي آزادي و حقوق بشر قائل است. شايد اين صراحت در كلام مركل است كه توجه جورج بوش را به خود جلب كرده است. مركل در طول دو سال ونيم گذشته 6 بار به ايالات متحده سفر كرده است و هر بار با استقبال گرم مقامات كاخ سفيد روبهرو شده است.
روابط دو كشور اما همواره به امضاي توافقنامههاي همكاري و لبخند رضايت زدن در مقابل دوربينها ختم نشده است. در نشست سال گذشته 8 كشور صنعتي جهان در آلمان بود كه اختلافات برلين با واشنگتن بر سر مسائل تغييرات جوي بالا گرفت. مبارزه با روند گرم شدن سطح زمين از جمله شعارهاي انتخاباتي مركل بود و بديهي است كه او در اين نشست تمام تلاش خود را براي محقق كردن وعدهاش به كار گيرد. براي ايالات متحده اما طرحهاي ارائه شده به منظور مبارزه با اين پديده به هيچ وجه قابل قبول نبود. آنگلا مركل رهبري است كه برخلاف نيكلا ساركوزي فرانسوي منافع ملي را بر برقراري رابطه حسنه و بياختلاف با ايالات متحده ترجيح ميدهد. او سرسختانه با پيشنهاد كاخ سفيد براي الحاق گرجستان و اوكراين به ناتو در نشست ماه آوريل در روماني مخالفت كرد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 336]