واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش ويژه تئاتر/اينجا اداره تئاتر است ؛ "بهشت" تمرين هنرمندان تئاتر ايران
اداره برنامههاي تئاتر و خانه نمايش شايد فقط با صرف اندكي از بودجه ميلياردي تئاتر و توجه مديران و مسئولان هنرهاي نمايشي فارغ از دغدغهها و هياهوهاي غير تئاتري به بهشت تمرين هنرمندان تئاتر ايران تبديل شود.
به گزارش خبرنگار مهر، پلاتوهاي مختلف اداره برنامههاي تئاتر با شرايط نامطلوب و نامناسب به لحاظ بهداشتي و امكانات بيشتر تداعيكننده يك سالن مخروبهاند تا مكاني كه بايد ميزبان هنرمندان تئاتر در روزهاي تمرين پيش از اجرا باشند.
براي توليد يك اثر نمايشي در كنار عواملي چون نمايشنامهنويس، كارگردان، بازيگر و طراح صحنه نياز به برخي امكانات به لحاظ كمي و كيفي لازم و ضروري است. شايد يكي از مهمترين امكاناتي كه بايد در اختيار يك گروه نمايشي قرار گيرد سالن است. سالني براي تمرين و سالني براي ارائه دستاورد گروهي كه ماهها تمرين و تلاش ميكنند تا به نتيجهاي مطلوب برسند.
سالن تمرين خود يكي از عوامل مهمي است كه ميتواند به لحاظ كيفي نيز روي اثر نمايشي توليدشده تأثيرگذار باشد. از آنجا كه سالن تمرين روزها و ماهها ميزبان عوامل يك گروه نمايشي است، بايد داراي شرايط و امكاناتي باشد كه هنرمندان بتوانند در فضايي مناسب و مطلوب به تمرين بپردازند.
ورودي يكي از پلاتوهاي اداره تئاتر
بارها شاهد بودهايم وقتي گروهي تمرينهاي خوب و مناسب را پشت سر گذاشته توانسته اجرايي مطلوب و با كيفيت به صحنه ببرد و در جذب مخاطب و نشان دادن جذابيتهاي تئاتر نيز موفق باشد. اين واقعيت را نميتوان ناديده گرفت كه تئاتر در كشور ما در فقر امكانات بسر ميبرد و تعداد سالنهاي فعال كه گروههاي نمايشي بتوانند اثر خود را در آنها به صحنه ببرند محدود است.
همچنين نبود سالنهاي مناسب براي تمرين نيز باعث شده توليد تئاتر توسط گروههاي مختلف با مشكل روبرو شود. تهران كه به نوعي مركز تئاتر كشور است از اين امر مستثني نيست. از دهه 40 فضايي به نام اداره برنامههاي تئاتر و خانه نمايش در تهران تآسيس شد كه در آن افراد و هنرمندان زيادي در حوزه تئاتر مشغول به كار شدند.
خوشبختانه هنوز هم اداره برنامههاي تئاتر مشغول به فعاليت و هر روز پذيراي خيل عظيم خانواده تئاتر است كه در ساعتهاي مختلف به تمرين كار خود ميپردازند. البته تعداد زيادي از هنرمندان نيز اقبال اين را به دست نميآورند كه تمرينهاي خود را در اين مكان تئاتري انجام دهند.
اداره تئاتر در طول سال ميزبان گروههاي متعددي است كه قصد ارائه آثار خود را در صحنههاي تئاتر و جشنوارههاي مختلف و موضوعي تئاتر دارند. در اين ميان بازبيني بسياري از آثار متقاضي حضور در جشنوارهها نيز در اين مكان انجام ميشود. اداره برنامههاي شش پلاتو تمرين دارد كه از ساعت 8:30 تا 23 در اختيار گروههاي مختلف قرار ميگيرد.
به طور ميانگين هر سالن در روز ميزبان پنج گروه نمايشي است و در مجموع 30 گروه هر روز از پلاتوهاي تمرين اداره تئاتر استفاده ميكنند. اما نكته مهم فقر امكانات و فضاي مناسب در پلاتوهاي تمرين است. سالها از اين مكان بهرهبرداري شده ولي كمتر شاهد بازسازي و بهينهسازي امكانات و فضاي آن بودهايم كه در برخي شرايط كار را براي گروههاي تئاتر سخت ميكند.
وقتي اين روزها وارد هر كدام از پلاتوهاي تمرين اداره تئاتر ميشويم فضايي آلوده و كثيف ميبينيم. ديوارها، كف و فضاي سالن بيانگر وجود يك فضا و مكان هنري براي تمرين تئاتر نيست و بيشتر تداعيكننده مخروبهاي است كه سالها به آنها رسيدگي نشده است. نبود امكانات بهداشتي و تهويه مناسب حضور در اين پلاتوها را در فصول مختلف سال بسيار طاقت فرسا ميكند.
هيچكدام از اين پلاتوها داراي امكانات تمريني مناسب نيستند و حتي صندليهاي مناسب براي نشستن و استراحت كردن نيز در آنها وجود ندارد. اين امر براي حضور گروههاي بازبين و كارشناساني كه به تماشاي نمايشهاي در حال تمرين مينشينند نيز مشكل آفرين بوده است.
فضاي راه پله و درهاي ورودي پلاتوها نيز مناسب و مطلوب نيست و نشان از بيتوجهي و نبود رسيدگي مناسب دارد. در اين ميان اين سئوال مطرح است كه چرا تئاتر ما نبايد از فضايي مناسب براي تمرين كه جزو اساسيترين امكانات براي اجراي يك نمايش است بهرهمند باشد؟
آيا اين فضا به زعم مديران تئاتري درخور و شايسته تئاتر و هنرمندان تئاتر است يا كيفيت و فضاي مناسب براي تمرين مد نظر هيچكدام از اهالي تئاتر نيست؟ در طول سال شاهديم كه بودجه تئاتر صرف جشنوارهها و مسائل مختلف تئاتر ميشود، اما براي تامين سالنهاي مناسب تمرين و اجرا هيچ اقدامي صورت نميگيرد.
بارها شاهد بودهايم كه هنرمندان از نبودن شرايط مناسب در پلاتوهاي تمرين اداره تئاتر گلهمند بودهاند، اما هيچ اقدامي در زمينه بهبود اين شرايط از طرف متوليان تئاتر صورت نگرفته است. همچنين به دفعات شاهد تأثيرات نامطلوب فضاي تمرين بر كيفيت اجراي نمايشهاي مختلف بودهايم.
در اين ميان اكثريت گروههايي كه اجراهاي موفق دارند يا از فضاي تمرين خصوصي خود استفاده ميكنند يا در سالنهاي تئاتر شهر مشغول به تمرين هستند. البته نميتوان از حركات ناشايست برخي افرادي كه در پلاتوهاي مختلف اداره تئاتر تمرين ميكنند چشم پوشيد. بارها در اين فضاها شاهد بودهايم خود اعضاء گروه نيز در آلوده كردن و آسيب زدن به سالن بيتقصير نيستند.
برخي هنرمندان سيگار خود را روي ديوار خاموش ميكنند
مصرف بيرويه سيگار در اين سالنها كه داراي تهويه مطلوب نيستند و همچنين آسيب زدن به ديوارهاي سالن و زخمي كردن آنها از جمله حركات ناشايستي است كه برخي گروههاي تئاتري معمولا انجام ميدهند، حركتي كه به هيچ وجه درخور و شايسته يك گروه هنري نيست.
در مجموع مديران و اهالي هنر بايد به صورت جدي در فكر بهبود و بهينهسازي مطلوب اداره برنامههاي تئاتر باشند، زيرا اگر وجود اين مكان تئاتري كه پاسخگوي نياز تعداد زيادي از خانواده تئاتر است غنيمت شمرده نشود در آينده نه چندان دور شاهد وقايعي نامطلوب خواهيم بود كه نتايج آن بر تئاتر كشور تأثيرگذار است.
صرف بودجه مناسب براي بهينهسازي امكانات و فضاي پلاتوهاي تمرين از طرف متوليان تئاتر كشور و مراقبت و نگهداري هر چه بهتر و بيشتر اهالي تئاتر و برخورد شايسته با اين امكانات ميتواند در داشتن فضايي مناسب براي تمرين تئاتر و در نتيجه توليدي موفق تأثير بسزا داشته باشد.
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 526]