واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به سفر پوتين به فرانسه - ۱
پوتين كه پس از دوره رياست جمهوري، خود را به پست نخست وزيري منتقل كرده است، اولين سفر رسمي خود به خارج از كشور در اين سمت را با فرانسه آغاز كرد.
اين سفر با استقبال رسانههاي فرانسه مواجه شد و بيشتر نشريات و رسانه هاي اين كشور از وي به عنوان نخست وزيري در هيئت رييس جمهور يا به عكس ياد كردند. مقامهاي فرانسه از جمله ساركوزي نيز براي وي تشريفاتي بيش از مقام كنوني او و در سطح رياست جمهوري قايل شدند.
* روابط روسيه و فرانسه
تاريخ روابط روسيه و فرانسه كهن و طولاني است، بخشي از اين روابط را بايد در درون مجموعه روابط اروپاي غربي و سازمان نظامي آتلانتيك با شوروي سابق جست و جو كرد و بخش ديگري از ان ناشي از سياستهاي خاص پاريس با مسكو است كه در دورههاي مختلف تاريخي رنگ و بوي متفاوتي ميگيرد.
شايد يكي از حساسترين دورههاي اين روابط، دوره حاكميت ولاديمير پوتين بر روسيه باشد.
دورهاي كه در ان هم از يك سو غربيها از ايجاد ثبات در كشوري مهم و بزرگ اطمينان يافتند و هم از سوي ديگر نميتوانستند با سياستهاي تمركزگرا و اقتدار طلب پوتين بر كشوري كه مي-رفت تا دروازههاي غرب را بر روي خود بگشايد، كنار بيايند.
پوتين در ديدار با مقامهاي فرانسه، كشوري كه از هم اينك بايد آن را ، هر چند براي مدتي كوتاه ، درقامت رياست اتحاديه اروپا ديد، درپي برقراري فرصتهاي اقتصادي نويني است كه ميتواند روسيه را از صادركننده مواد خام به تامينكننده توليداتي صنعتي با ارزش افزوده بدل كند.
روابط فرانسه و روسيه در سالهاي رياست پوتين رشد قابل توجهي داشته به گونهاي كه تنها ظرف پنج سال گذشته اين رشد به سه برابر رسيده است.
مشاركت توتال فرانسه در اكتشاف منابع نفتي اشتوكمان روسيه در دريا از جمله طرحهاي ميان دو كشور است و فيون نخست وزير فرانسه براي ادامه همين همكاريها بار ديگر پوتين را در سيزدهمين نشست مشترك فرانسه و روسيه در ماه سپتامبر در روسيه ملاقات خواهد كرد.
علاوه بر اين ، فيون از مشاركت يك بانك روسي در سازمان صنايع هوا فضاي فرانسه
او.آ.د.اس خبر داده است. اين خبر در حالي منتشر ميشود كه پوتين در اين سفر بر مبادلات تجاري دو طرف بر سر فناوريهاي پيشرفته و پيچيده تر تاكيد كرده است.
روسيه ي پوتين ميخواهد نفوذ خود در خاورميانه رانيزبه رخ شريك فرانسوي خود بكشد. شايد بتوان گفت كه نفوذ سالهاي پيش روسيه درخاورميانه به مراتب بيش از امروز بود و پوتين به ويژه با حمله آمريكا به افغانستان و عراق متوجه تضعيف موقعيت و نفوذ كشور خود در خاورميانه شده است.
با اين همه طرف فرانسوي ميخواهد از ظرفيتهاي طرف روسي در مهار بحرانهاي منطقهاي از جمله لبنان، خاورميانه، پاكستان و افغانستان، كوزوو و چاد سود برده و با توان طرف روس برسر موضوع اتمي ايران نيز بازي كند.
چيزي كه موضعگيريهاي اخير و اظهارات امروز پوتين به لوموند نشان داد پاريس در اين زمينه توفيقي نداشته است.
فرانسه نيز امروز با يك رييس جمهوري عملگرا روبرو است كه ميخواهد نشان دهد مايل است با همه بازيگران عمده بينالمللي طرف معامله باشد.
ساركوزي نشان داده است بيش از اندازه متمايل به آمريكا است و پوتين نيز از اين امر و چرخشهاي جديد ديپلماسي فرانسه به خوبي آگاه است.
در اين شرايط پوتين كه از مخالفت فرانسه با ورود گرجستان و اوكراين به ناتو خرسند است در زماني مناسب از نفوذ فرانسه براي مخالفت با حضور نظامي آمريكا در حاشيه مرزهاي خود بهره ميگيرد.
گرايش آمريكايي امروز اليزه در ميزان نزديكي و دوري روسيه به اتحاديه اروپا ميتواند بسيار موثر باشد و اين مساله ممكن است در زمان رياست فرانسه بر اتحاديه اروپا تشديد هم بشود.
پوتين با علم به اين تحولات است كه تلاش ميكند با نزديكي خود به فرانسه از ظرفيتهاي آن كشور براي كاستن از گسترش نفوذ نظامي آمريكا در پيرامون خود استفاده كند.
* پوتين در عصر مدوديف
غربيها دريافتهاند كه هرچند مدوديف ساكن جديد كاخ كرملين است ولي آنان نميتوانند از نقش اصلي و اول پوتين غافل باشند. او هنوز تصميم گير اول اين كشور پهناور و مهم است.
از سوي ديگر او نخست وزيري با اختيارات تام است و هر روز را به بازديد و افتتاح مراكز صنعتي، خدماتي و توليدي ميگذراند تا علاوه بر اقتدار سياسي كسب شده چهرهاي اجرايي و سازنده در سطح نهادهاي اجرايي كشور از خود بجاي بگذارد.
اين نوع از صدارت در روسيه از سوي رسانههاي غربي به تداوم اقتدار تعبير شده است.
قانون اساسي روسيه تصريح دارد كه ديپلماسي اين كشور دستگاهي است كه در اختيار شخص رييس جمهوري است ولي دوستي هفده ساله مدوديف با پوتين و نيز تلاش رييس جمهوري سابق براي به قدرت رساندن اين چهره جوان كرملين، به مدوديف اجازه مخالفت با تصميمگيري هاي پوتين را نميدهد.
با وجود اينكه قانون اساسي روسيه حق مطلقي براي رييس جمهوري در حوزه سياست خارجي و مسايل دفاعي فراهم ديده است ولي سفر و اظهارات مدوديف در چين نشان داد كه پوتين در اين زمينهها از اختيارات كافي برخوردار است.
مدوديف در آن سفر جاي مناسبي را براي پوتين باز كرده است و اطرافيان او گفتهاند كه ولاديمير پوتين در زمان برگزاري بازيهاي المپيك چين با رييس جمهوري آمريكا جرج بوش نيز ديدار خواهد كرد.
ضمن آنكه حزب پوتين و مدوديف در روسيه چنان تصويري از پوتين ساخته است كه در اندازه -هاي بزرگترين رهبر ملي اين كشور و فراتر از رياست جمهوري است.
پوتين با همين پشتوانه ملي است كه براي فرانسويها در باغ سبز از روسيه اي نشان داده است كه مراحل رشد و ترقي را ميگذراند و او در تلاش است تا اين كشور را در سالهاي اينده به كشوري دمكراتيك، پيشرفته، قوي و با ثبات تبديل كند.
*پوتين و حقوق بشر
سياستهاي داخلي پوتين كه با ويترين حقوق بشر غرب نميتوانست همخواني داشته باشد پيش از اين از سوي شركاي اروپايي و آمريكايي مسكو مدام مورد اعتراض بود.
مسايل چچن، محدوديت روزنامه نگاران روس و قتلهاي سياسي همه دست بدست هم ميداد و صداي غرب را براي تامين حقوق بشر در كشوري كه سابقه حكومت مقتدر مركزي آن جزئي از تاريخ سدههاي اخير جهان است، بلند ميكرد.
ادامه دارد
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 346]