فناوری اینترنت اشیا (IoT) در حال متحول کردن صنایع مختلف است و دامداری نیز از این قاعده مستثنی نیست. استفاده از حسگرها و دستگاههای متصل به اینترنت میتواند به دامداران کمک کند تا هزینههای خود را به طور قابل توجهی کاهش دهند. بر اساس تحقیقات انجام شده، استفاده از این فناوری میتواند تا ۲۵۰ یورو به ازای هر گاو شیری در سال صرفهجویی به همراه داشته باشد.
صرفه جویی ۲۵۰ یورویی به ازای هر گاو شیری با استفاده از اینترنت اشیا
یک محقق علوم دامی با اشاره به کاربرد فناوری اینترنت اشیا در گاوداریها، از امکان صرفهجویی ۲۵۰ یورویی به ازای هر گاو شیری در سال خبر داد.
صابر جلوخانی نیارکی، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، با بیان اینکه برخی گاوداریها در کشورهای پیشرفته با استفاده از فناوری اینترنت اشیا توانستهاند هزینههای تولید را به طور قابل توجهی کاهش دهند، افزود: ظهور فناوریهای اثرگذار بر حوزههای مختلف صنعت و کشاورزی، منجر به افزایش بهرهوری اقتصادی شده است و صنعت دام و طیور نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی کشاورزی هوشمند را یکی از فناوریهای نوین در این حوزه دانست و تصریح کرد: در کشاورزی هوشمند، از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات برای افزایش کارآیی، بازده اقتصادی، بهرهوری و سود مزارع تولیدی استفاده میشود.
جلوخانی نیارکی با اشاره به نقش اینترنت اشیا در هوشمندسازی کشاورزی، گفت: اینترنت اشیا به معنای ارتباط اشیا از طریق زیرساختهای اینترنتی و ارتباطاتی با یکدیگر و انجام عملیات خاص به صورت دقیق و معمولاً بدون مداخله انسان است.
وی ادامه داد: استفاده از این فناوری علاوه بر کاهش مداخله انسان در مدیریت مزرعه، باعث صرفهجویی در هزینههای کارگری، کاهش مصرف حاملهای انرژی، افزایش بازده تولید و توسعه سطح خودکاری و مکانیزاسیون مزارع پرورش دام و طیور میشود.
این محقق علوم دامی با اشاره به نتایج یک پژوهش انجام شده بر روی گاوهای شیری در یکی از کشورهای اروپایی، عنوان کرد: محققان در این پژوهش به این نتیجه رسیدند که بهکارگیری یک فناوری پایش دقیق دام مبتنی بر اینترنت اشیا میتواند منجر به کاهش هزینههای سالانه در حدود ۲۵۰ یورو به ازای هر گاو شیری شود.
جلوخانی نیارکی دلایل اصلی این کاهش هزینه را شامل افزایش تولید شیر، کاهش مقدار شیر حذفی، کاهش هزینه خدمات دامپزشکی، کاهش هزینه جایگزینی دام و کاهش زمان کار عنوان کرد و افزود: این فناوریها نه تنها به افزایش بهرهوری در صنعت دام و طیور کمک میکنند، بلکه میتوانند نقش مهمی در توسعه پایدار این صنعت و تأمین امنیت غذایی کشور ایفا کنند.