بر اساس گزارشهای بانک مرکزی، سپردههای سرمایهگذاری سه ساله در نظام بانکی کشور، بالاترین سهم را از شبه پول به خود اختصاص دادهاند. این موضوع نشاندهنده استقبال مردم از سرمایهگذاریهای بلندمدت در شرایط کنونی اقتصادی است.
در این گزارشها آمدهاست که در پایان بهمن ماه سال ۱۴۰۳، سهم پول از نقدینگی ۲۵.۲ درصد و سهم شبه پول ۷۴.۸ درصد بودهاست. در این میان سپردههای سرمایهگذاری سه ساله بالاترین سهم از شبه پول را در این مدت به خود اختصاص دادهاند.
شبه پول به داراییهای مالی گفته میشود که نقدینگی کمتری نسبت به پول دارند، اما به راحتی قابل تبدیل به پول نقد هستند. سپردههای بلندمدت بانکی، اوراق مشارکت، و سهام از جمله داراییهای شبه پول به شمار میآیند.
رشد ۲۶ درصدی نقدینگی در پایان بهمن ۱۴۰۳؛ سپردههای سه ساله پیشتاز رشد شبه پول
بر اساس آمارهای منتشر شده توسط بانک مرکزی، حجم نقدینگی کشور در پایان بهمن ماه ۱۴۰۳ به رقم ۹۹۴۲ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ رشدی معادل ۲۶.۲ درصد را نشان میدهد. در این میان، سهم پول از نقدینگی ۲۵.۲ درصد و سهم شبه پول ۷۴.۸ درصد بوده است.
نکات
رشد نقدینگی:
رشد ۲۶.۲ درصدی نسبت به پایان سال ۱۴۰۲
رشد ۲۷.۸ درصدی در بازه زمانی دوازده ماهه
ترکیب نقدینگی:
پول: ۲۵۰۷ هزار میلیارد تومان (۲۵.۲ درصد)
شبه پول: ۷۴۳۴ هزار میلیارد تومان (۷۴.۸ درصد)
اجزای پول:
اسکناس مسکوک در دست اشخاص: ۱۵۲ هزار میلیارد تومان (۱.۵ درصد کل نقدینگی)
سپردههای دیداری: ۲۳۵۴ هزار میلیارد تومان
اجزای شبه پول:
سپردههای سرمایهگذاری سه ساله: بیشترین سهم و رشد (۵۲.۲ درصد نسبت به سال قبل)
بخشهای دیگر شبه پول شامل، حساب های قرض الحسنه پس انداز، حساب های کوتاه مدت، یک ساله تا پنج ساله و حساب های متفرقه می باشد.
همچنین سهم سپردههای سرمایه گذاری سه ساله در بهمن ماه سال ۱۴۰۳ به ۲۱.۸ درصد از کل نقدینگی رسید.
تحلیل:
رشد قابل توجه نقدینگی در سال ۱۴۰۳، به ویژه افزایش چشمگیر سپردههای سرمایهگذاری سه ساله، نشاندهنده تغییراتی در رفتار اقتصادی مردم و همچنین احتمالاً تأثیر سیاستهای مالی و پولی دولت است. توجه به رشد نقدینگی و اثرات آن بر اقتصاد، از جمله تورم، برای سیاستگذاران و تحلیلگران اقتصادی حائز اهمیت است.