تاریکیِ شب، سایه‌ی افسردگی: خطرِ پنهانِ شب‌زنده‌داری

تاریکیِ شب، سایه‌ی افسردگی: خطرِ پنهانِ شب‌زنده‌داری

فهرست محتوا

در دنیای پرهیاهوی امروز، که شب‌ها نیز به اندازه روزها فعال و پرجنب‌وجوش است، بسیاری از افراد به دلایل مختلف، شب‌زنده‌داری را به عنوان سبک زندگی خود انتخاب می‌کنند. اما تحقیقات علمی نشان می‌دهد که این انتخاب، می‌تواند خطراتی جدی برای سلامت روان به همراه داشته باشد. شب‌زنده‌داری، به ویژه اگر به صورت مداوم و طولانی‌مدت ادامه یابد، خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد. این موضوع، نه تنها کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بلکه می‌تواند منجر به مشکلات جدی‌تری در زندگی شخصی و اجتماعی آن‌ها شود.

چرا شب‌زنده‌داران افسرده‌ترند؟

مطالعه جدیدی که بر روی دانشجویان انجام شده است، نشان می‌دهد افرادی که تا دیروقت شب بیدار می‌مانند، بیش‌تر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند. محققان دانشگاه سوری انگلستان، با بررسی داده‌های ۵۴۶ دانشجو، دریافتند که الگوهای خواب نامناسب، مصرف بالای الکل و آگاهی لحظه‌ای کم‌تر، از جمله عواملی هستند که در افزایش خطر افسردگی در افراد شب‌زنده‌دار نقش دارند.

به‌طور معمول، افرادی که به طور طبیعی شب‌ها دیرتر می‌خوابند و صبح‌ها دیرتر بیدار می‌شوند، «کرونوتیپ عصرگاهی» نامیده می‌شوند. در مقایسه با افراد سحرخیز، این دسته از افراد علائم افسردگی بیش‌تری از خود نشان می‌دهند.

مطالعه اخیر نشان داد دانشجویان دارای کرونوتیپ عصرگاهی، به طور قابل توجهی بیش‌تر در معرض خطر افسردگی قرار دارند. بر اساس این مطالعه، کیفیت نامناسب خواب، مصرف بالای الکل و آگاهی لحظه‌ای کم‌تر، در میان شب‌زنده‌داران بیش‌تر از افراد سحرخیز گزارش شده است.

اگرچه این مطالعه تنها روی دانشجویان دانشگاهی انجام شده و ممکن است نتایج آن به سایر گروه‌های سنی قابل تعمیم نباشد، پژوهشگران معتقدند، با بهبود آگاهی لحظه‌ای، کیفیت خواب و کاهش مصرف الکل، می‌توان خطر افسردگی را در میان جوانان کاهش داد. با توجه به شیوع مشکلات سلامت روان در میان جوانان، و هم‌چنین گرایش بسیار زیاد آن‌ها به شب‌زنده‌داری، یافته‌های این مطالعه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *