تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اگر با اين شمشيرم بر بينى مؤمن بزنم كه مرا دشمن بدارد با من دشمنى نمى كند و اگر هم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797719195




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

قانون بودجه و رقص اعداد در فضای مجازی


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: قانون بودجه و رقص اعداد در فضای مجازی
تا چند سال پیش مردم چندان از قانون بودجه سر در نمی آوردند و کارشناسان هم بیشتر به قیمت نفت و ارز توجه داشتند اما حالا تمرکز روی اعداد کمک به موسسات خاص است و تنها از نفت و دلار گفته نمی شود و به جدول های کمک ها هم توجه می شود و این ساده سازی به لطف فضای مجازی اتفاق افتاده است.
عصر ایران؛ مهرداد خدیر- تا همین چند سال پیش مردم چندان ازلایحه بودجه سالانه سر در نمی آوردند و در رسانه های رسمی هم تنها اعدادی اعلام می شد که به خاطر بزرگ بودن حتی گاه قابل خواندن نبود و مثلا با چنین عددی با این شکل رو به رو می شدیم 333،457،894،798 و تصویر غالب از قانون بودجه این بود که نخست وزیر یا رییس جمهور به مجلس می رفت و یک کلاسور سنگین را از آن پایین به دست رییس مجلس می داد و سکو و تریبون هم به گونه ای طراحی نشده که این کار به آسانی میسر باشد و جالب این که این نقیصه را در ساختمان مجلس جدید هم رفع نکردند.

یا در دولت احمدی نژاد بحث بر سر این بود که نیمه آذر می برد یا تا اسفند ماه طول می دهد و مشهورترین کار همان سی دی های خالی لایحه بودجه بود که به نمایندگان داد!

حساسیت کارشناسان هم بیشتر روی قیمت نفت بود و قیمت ارز و خیلی به عددهای دیگر کار نداشتند.

اما حالا هم روی کلان قضیه تمرکز می شود و به راحتی از عدد 429 هزار میلیارد تومان گفته می شود نه آن که قطاری از صفر یا اعداد ردیف شود که کمتر کسی سر درآورد و هم جزییات کمک به موسسات فرهنگی خاص هر چند جدول 17 حذف شده و همین جدول 17 از توجه به اعداد حکایت می کند.

بودجه‌های کلان با واحد «هزارمیلیارد تومان» و بودجه‌های کمتر و مربوط به موسسات با «میلیارد تومان» مشخص می شود و به همین خاطر فهم و نقد بودجه برای شهروندان عادی هم ممکن شده است و به جز موضوع افزایش عوارض خروج از کشور که محل مناقشه است درباره کمک یا بودجه به موسسات مختلف هم صحبت می شود.

این اتفاق به دو دلیل است: یکی همان واحد «هزار میلیارد تومان» است. مثلا گفته می شود صدا و سیما 1800 میلیارد تومان بودجه دارد. یعنی 1800 واحد و به راحتی می توان بودجه آن را با جاهای دیگر مقایسه کرد.

در حالی که پیش از این اعداد به گونه ای بود که تبدیل و رُند کردن دشوار بود. یا گفته می شود بودجه موسسه تحت مدیریت آقای مصباح یزدی به 28 میلیارد تومان، موسسه آموزشی تحت مدیریت آقای امامی کاشانی به 12 میلیارد تومانی یا مجموع دو موسه فرهنگی تحت مدیریت آقای حداد عادل (فرهنگستان و دایره المعارف و بنیاد سعدی) به 43 میلیارد تومان رسیده این اعداد به راحتی قابل قیاس است.

دلیل دوم البته نرم افزار های پیام رسان موبایلی و مشخصا «تلگرام» است. تلگرام همه چیز را دگرگون کرده و آگاهی مردم از اعداد و ارقام بودجه هم یکی از آنهاست.

تلگرام در همه شؤون زندگی مردم تاثیر گذاشته و یکی از آنها آشنا شدن مردم با اعداد است.   یکی از نشانه ها در جوامعی که اهل فرهنگ مکتوب نیستند این است که چندان با اعداد میانه ای ندارند. مثلا در مقدمه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تعداد شهیدان انقلاب ( و نه جنگ که هنوز شروع نشده بود)  60 هزار نفر ذکر شده اما در همان سال  1358 هم هیچ کس در این عدد تشکیک نکرد و بعدا معلوم شد شمار شهدای انقلاب اسلامی از 1342 تا 1357 با احتساب قربانیان سینما رکس آبادان کمتر از سه هزار نفر است نه 60 هزار نفر.

یا درباره تعداد شهدای 17 شهریور 1357 از عدد 15 هزار نفر هم گفته می شد اما اطلاعات بعدی نشان داد بین 90 تا 100 نفر است که البته برای تظاهرات شهری عدد بالایی است. حتی میشل فوکو - فیلسوف فرانسوی- هم که در آن زمان در ایران بود از عدد 4000 کشته سخن گفت.

در حالی که در اسفند سال 1358 اولین رییس بنیاد شهید در مصاحبه ای اعلام کرد پرونده همه شهیدان انقلاب تکمیل شد (هنوزالبته جنگ شروع نشده بود) و جالب این که به فکر کسی نیفتاد از او بپرسد تعداد دقیق شهیدان انقلاب چقدر است چون در ذهن همه 60 هزار شهید ثبت شده بود. در حالی که وقتی صحبت از تکمیل پرونده ها بود می توانستند به راحتی عدد بپرسند اما نخبه و عامی انگار با عدد بیگانه بود.

یکی از مهم ترین تفاوت های مرحوم هاشمی رفسنجانی با سیاستمداران دیگر اما استفاده از اعداد بود و تنها چند ماه از پایان جنگ در خطبه های نماز جمعه تهران آمار دقیق شهدای جنگ 8 ساله را اعلام کرد. با این حال هر بار که پیکر شماری از شهدای جنگ در تحقیق و تفحص ها پیدا می شود کمتر می بینیم که رسانه ها اعداد قبلی را با افزودن این تعداد به روز کنند.

هر چه مردم با اعداد و ارقام بیشتر آشنا باشند امکان ارایه اطلاعات نادرست کمتر می شود.

تمرکز بر روی اعداد خاصی در قانون بودجه موجب می شود مردم با اعداد و ارقام بیشتر آشنا شوند و مثلا کل بودجه تئاتر را بودجه هایی که به نام فرهنگ اعطا می شود مقایسه کنند. همین امروز یکی از همکاران مطلبی درباره واژه گزینی و هزینه آن نوشته و منتشر شده و این به لطف تدقیق در اعداد بودجه حاصل آمده است.

اکنون به سادگی می توان درباره موسسات بزرگ با واحد «هزار میلیارد تومان» مقایسه کرد و درباره موسسات خارج از دولت اما برخوردار از کمک های دولتی با واحد « میلیارد» هم مقایسه ای صورت داد یا پرسش هایی طرح کرد.
مثلا این که آیا واقعا نیاز است هر سال بودجه ای به جایی به نام بنیاد سعدی اختصاص یابد و فرهنگستان زبان و ادب یا بنیاد ایران شناسی نمی توانند به موضوع آموزش زبان فارسی در خارج از کشوربپردازند. شاید هم واقعا نیاز است و وقتی گزارش دهند پرسش ها پاسخ داده می شود تا تصور تشود موضوع فقط درباره سعدی است. صریح و روشن این که به لطف تلگرام و امکان اطلاع رسانی گسترده تر «عدد» جای خود را باز کرده است.  روزنامه نگاران نیز باید از اعداد «همه کس فهم» استفاده کنند. به جای قطار کردن صفرها و اعداد به ریال اگر از واحد « میلیارد تومان» یا « میلیارد» استفاده شود فهم و مقایسه به آسانی میسر است و خوش بختانه این اتفاق شروع شده است. کما این که وقتی فهرست بدهکاران بزرگ یک بانک خصوصی منتشر شد و در میان آنها نام فردی مرتبط با فوتبال هم بود همه به طعنه عدد بدهی را با آن عددی که به فوتبالیست داده بود مقایسه می کردند.

حالا در فضای مجازی تنها کلمات به چشم نمی آیند. اعدادند که می رقصند هر چند که نمی توان گفت «رقصی چنین میانه میدانم آرزوست» چون برخی از این اعداد اگر غیر قابل توجیه نباشند قابل تأمل اند.

تاریخ انتشار: ۱۲:۵۷ - ۲۱ آذر ۱۳۹۶ - 12 December 2017





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن