تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 1 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خود را ملزم به سکوت طولانی کن، چرا که این کار موجب طرد شیطان بوده و در کار دین،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797064893




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شورش عليه نظم جديد


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: شورش عليه نظم جديد
علم جامعه‌شناسي، كوششي براي تحليل رفتار اجتماعي و مدلسازي آن و بررسي مجموعه قواعد و...
نویسنده : پيمان محمودي* 


 علم جامعه‌شناسي، كوششي براي تحليل رفتار اجتماعي و مدلسازي آن و بررسي مجموعه قواعد و هنجارهاي موجود است. در غرب، نظام ارزشي شكل گرفته در جامعه كه خود را در ساختارهاي اجتماعي و روابط ميان فردي تعميم و توسعه داد از منظر جامعه‌شناسان مورد نقدهاي جدي واقع شده است. گرچه بسياري از جامعه‌شناسان با عينك مثبت به تحولات اجتماعي پس از مدرن نگريسته و مهم‌ترين دستاورد مدرنيته را استقرار «آزادي»‌هاي اجتماعي برشمرده‌اند، اما كم نيستند جامعه‌شناساني كه اعتقاد دارند آنچه به اشتباه آزادي خوانده مي‌شود، در واقع به دام افتادن در حصر و قيود هنجاري يك جامعه مدرن است. از ساختارهاي بوروكراتيك گرفته تا ارزش‌هاي اجتماعي كه جبر جامعه اجازه نمي‌دهد، رفتارهاي يك عضو جامعه خلاف آن چارچوب قرار بگيرد و در واقع ليبرال‌ترين نظامات مدرن، داراي تنگ‌نظرانه‌ترين محدودسازهاي آزادي و داراي نظام ارزشي و هنجاري مخصوص به خود هستند. بررسي نظرات برخي بزرگان نظريه‌پردازي جامعه‌شناسي مدرن، مي‌تواند به درك بهتر از اين نگرش كمك كند. در يادداشت پيش رو، البته جريان جامعه‌شناسان متأخر و نيز جامعه‌شناسي پست‌مدرن، مورد تأكيد قرار نگرفته است، چه آن كه پرداخت به همين موارد و نقد جريانات مذكور به سيستم سرمايه‌داري غرب، بحثي مفصل مي‌طلبد.
            
    در جست و جوي آزادي

در طول تاريخ، بشر همواره به دنبال آزادي و رهايي بوده است و اين ريشه در روح و فطرت آزادگي او دارد. به بيان ديگر روح بشر همواره از سلطه اسارت گريزان است و نمي‌تواند پاي در بند باقي بماند. آزادي از جمله مفاهيمي است كه هر ايدئولوژي‌اي يك تعبير متفاوت براي آزادي ارائه مي‌دهد. از سوي ديگر نكته اساسي تغيير مفهومي و انقلابي نسبت به برخي از مفاهيم است كه در نظام‌هاي تفكري روي مي‌دهد. از دوره روشنگري كه تمام آرمان و آمال آن به تعبير گيدنز و‌ هابرماس رسيدن به «آزادي» بوده است، همه چيز ذيل تفكر اومانيستي تفسير شد. در تفكر اومانيستي ركن اساسي، عقل خود‌بنياد است و بنابراين بشر مي‌شود محور عالم و او خود را در جهاني خالي از روح مي‌بيند كه مسئول سرنوشت خويش است. در جامعه‌شناسي بسياري از جامعه‌شناسان نگاه مثبتي نسبت به تمدن غرب نداشته‌اند و آينده غرب را محصور در سلطه دانسته‌اند كه شايد راه رهايي از آن وجود ندارد. از سوي ديگر امروزه برخي از جامعه‌شناسان همچون «باومن» كه داراي رويكرد پست‌مدرن نسبت به جهان هستند معتقدند كه غرب به پايان رسيده است و برخي ديگر هم چون گيدنز مي‌گويند مدرنيته و غرب هنوز به طور كامل بسط نيافته است علت اينكه گيدنز معتقد به مدرنيته متأخر است را بايد در زمينه‌هاي شكل‌گيري غرب و در عصر روشنگري جست‌و‌جو كرد. يعني از آنجايي كه روشنگري معتقد به رسيدن به آزادي و رهايي بوده است كه البته اين را در انديشه ‌هابرماس بهتر مي‌توان فهميد، بنابراين آنها معتقدند كه مدرنيته هنوز به آزادي و رهايي به طور كامل دست نيافته است. از سوي ديگر برخي از جامعه‌شناسان همچون فرانسيس فوكوياما معتقدند نظام ليبرال دموكراسي غرب بهترين نوع حكومت و تكامل‌يافته‌ترين است كه آن را مبناي پايان تاريخ بر‌مي‌شمارد.
   
نظريه تكامل در منظر جامعه‌شناسان منتقد سرمايه‌داري

 از جمله جامعه‌شناسان پس از مدرنيسم كه نسبت به نظام غربي خوش‌بين نبوده‌اند و اساساً مسير خود را از راه ليبراليزه شده پيش روي مدرنيته جدا كرد، مي‌توان به كارل ماركس اشاره كرد. ماركس ‌معتقد به ماترياليسم تاريخي بوده و در انديشه خود معتقد‌ به نوعي جبر‌گرايي بوده و از اين روي نگاه وي به تاريخ نيز يك نگاه خطي بوده است. به بيان ديگر ماركس پنج مرحله را براي تاريخ در نظر گرفته است. اين پنج مرحله عبارتند از كمون اوليه، برده‌داري، فئوداليسم، سرمايه‌داري و سوسياليسم و البته سوسياليسم مرحله گذار به مرحله كمونيسم تلقي مي‌شود. هر كدام از اين مراحل از دل مرحله قبل بيرون آمده و به تعبيري هر مرحله حاصل ديالكتيكي است كه از دل تنش‌هاي مراحل قبل ايجاد شده است و گويي هر مرحله بشر به دنبال آزادي و رهايي از سلطه بوده است اما اين سلطه همواره وجود داشته است و در هر مرحله بيشتر مي‌شود تا در نهايت به كمونيسم و جامعه بي‌طبقه ختم شود كه در آنجا انسان رها از هر گونه سلطه است و هيچ گونه محدوديتي براي او وجود ندارد. از اين رو ماركس معتقد بود در مرحله سرمايه‌داري، تضاد بين طبقات سرمايه‌دار و كارگر به حدي مي‌رسد كه كارگران به خودآگاهي مي‌رسند و عليه سرمايه‌داري انقلاب مي‌كنند كه از دل آن نظام سوسياليسم بيرون مي‌آيد. به بيان ديگر ماركس سرمايه‌داري را محكوم به فنا مي‌دانست و معتقد بود بشر نمي‌تواند سلطه را برتابد و در نتيجه راه رهايي از اين نظام سلطه را در انقلاب طبقه كارگر مي‌ديد.
اگوست كنت يكي ديگر از جامعه شناساني كه واضع لفظ جامعه‌شناسي است معتقد بود جوامع از سه مرحله گذشته‌اند و تكامل يافته‌اند تا به مرحله امروزين پا نهاده‌اند. اين مراحل عبارتند از مرحله رباني كه در آن خدايان حاكميت دارند، مرحله متافيزيكي ذهن بشر به دنبال علت اول و آخر است و بنابراين انتزاعي است. مرحله سوم مرحله پوزيتيويستي و اثباتي است. او بيان مي‌كند پس از آنكه افكارمان درباره طبيعت از قيد باورهاي ديني و متافيزيكي آزاد شد، مي‌توانيم با رويكرد علمي به مسائل انساني بينديشيم. اگر چه كنت گذر از مرحله ديني را لازمه انديشه علمي مي‌دانست اما در پايان عمرش بيان مي‌كرد كه جامعه براي اداره و حفظ خود نيازمند اخلاق است و او اين اخلاق را دين انسانيت نام نهاد و خود نيز در لباس يك روحاني ظاهر مي‌شد و گويي كه تعليم دين مي‌كند. بنابراين كنت نيز بر اين باور بود كه راه رهايي از نظام خشك و بي‌روح پوزيتيويستي غربي به راه انداختن دين انسانيت است تا بر آن اساس انسان‌ها بتوانند ملالت‌هاي زندگي را تحمل‌پذير كنند.
   
از جامعه بوروكراتيك تا اجتماع ارگانيك

از سوي ديگر ايميل دوركيم نيز يكي از جامعه‌شناساني است كه به تعبيري پدر جامعه‌شناسي به معناي آكادميك مي‌باشد. دوركيم دو نوع جامعه ارگانيك و مكانيك را از هم تفكيك مي‌كرد. او مي‌گفت جامعه ارگانيكي جامعه‌اي است كه در آن زندگي افراد بر اساس تمايزات مي‌چرخد در حالي كه در جامعه مكانيكي اين شباهت‌ها هستند كه سبب قوام جامعه هستند. به بيان ديگر جامعه ارگانيك همان جامعه مدرن بوده است و جامعه مكانيكي نيز منظري از جامعه سنتي مي‌باشد. دوركيم افزايش جمعيت در جامعه مدرن را يك ركن اساسي مي‌ديد كه لازمه آن تقسيم كار است و بنابراين در جامعه مدرن افراد به سبب تمايزات‌شان نيازمند به تخصص هستند و اين تخصص و تقسيم كار است كه قوام‌بخش جامعه مدرن است. بنابراين بايد گفت دوركيم نسبت به جامعه مدرن خوش بين بوده و طرفدار اصلاح جامعه بوده است. نكته اساسي در بحث تقسيم كاري است كه بيان مي‌كند در حالي كه ماركس تقسيم كار را سبب ازخود بيگانگي افراد و انقياد آنان مي‌دانست اما دوركيم تقسيم كار را لازمه بقا و حفظ زندگي و جامعه مدرن تلقي مي‌كرد.
يكي ديگر از جامعه‌شناسان كلاسيك ماكس وبر است. وبر به نوعي معتقد به يك نگاه تكثر‌گرا در تحليل جامعه‌شناسي بوده است. او بر خلاف ماركس كه اقتصاد را پايه اساسي روابط جوامع مي‌دانست نقطه تحليل خود را در ايجاد سرمايه‌داري روي فرهنگ مي‌گذارد. در حالي كه ماركس دين را افيون توده‌ها مي‌دانست اما وبر معتقد بود كه نظام سرمايه‌داري از دل پروتستانيسم و از دل آموزه‌هاي ديني مسيحيت بيرون آمده است. وبر مي‌گفت در عقلانيت ابزاري كه كنش معطوف به رسيدن به هدف معقول است، ارزش‌ها جايي ندارند و ركن اساسي آن قانون است. از سوي ديگر از دل اين عقلانيت ابزاري سيستم بوروكراسي بيرون مي‌آيد. اگر چه وبر بوروكراسي را مختص جامعه مدرن نمي‌دانست و مي‌گفت در تمام تاريخ جوامع با بوروكراسي اداره مي‌شدند اما در جامعه مدرن نظام بوروكراسي بر بشر سلطه دارد و گسترش زيادي يافته است. به گونه‌اي كه بوروكراسي بشر را در ساختارهاي خود له مي‌كند و پراكسيس و آزادي عمل را از بشر مي‌گيرد. از اين رو وبر معتقد بود نظام بوروكراسي غرب سلطه‌اش را بر بشر اعمال مي‌كند و ازآن به قفس آهنين تعبير مي‌كرد كه راه رهايي از آن وجود ندارد.
فوكو جامعه مدرن را جامعه انضباطي مي‌داند كه در آن نظم از طريق تكنولوژي‌هاي كنترلي مانند تفكيك فضا، مديريت زمان، محبوس كردن و مراقبت و سيستم امتحان، انسان‌ها را بهنجار مي‌كند. فوكو نهاد قدرت در جامعه سنتي را پادشاه مي‌داند، اما معتقد است نهادهاي قدرت در جامعه مدرن شامل ارتش، كارخانه، بيمارستان و زندان است. به معناي ديگر فوكو معتقد است قدرت در جامعه انضباطي پراكنده است بنابراين ديگر از يك كل واحد سخن نمي‌گويد بلكه او جامعه را به صورت خرد و ذره‌اي مي‌بيند و بنابراين مي‌گويد مقاومت نيز در اين جامعه به صورت پراكنده است. فوكو تكنولوژي‌هاي كنترلي را عاملي براي سلطه مي‌داند كه همواره از سوي بخش‌هاي جامعه نسبت به آن‌ها مقاومت‌هايي صورت مي‌گيرد. بنابراين بايد گفت فوكو راه رهايي از اين سلطه را در مفهوم مقاومت مي‌بيند و مي‌گويد يكي از راه‌هاي مقابله با سياست انضباطي در تبارشناسي نهفته است.
 
 فرجام سخن؛ انقلابي براي آزادي

همه آنچه در بالا آمده است نشان مي‌دهد در تفكر غربي نوعي نظم وجود داشته است كه برخي براي حفظ آن نظم براي رسيدن به زندگي بهتر تلاش مي‌كردند و برخي نيز نقطه مقابل آن نظم بودند و از اين رو نظم را عامل سلطه نظام‌ها و ايدئولوژي‌ها تلقي مي‌كردند. در جهان معاصر انقلاب فرانسه پايه و اساس يك نظم سياسي و اجتماعي نوين را در عرصه جهاني‌ رقم زد و به گونه‌اي اولين انقلاب در معناي سكولار و اجتماعي را به‌وجود آورد كه ساير جوامع نيز به تأسي از آن دست به انقلاب مي‌زدند و گويي كه انقلاب فرانسه به منزله آگاهي‌بخشي براي جوامع در راه رسيدن به آزادي بوده است. اما در انقلاب اسلامي ايران مي‌بينيم كه تازيدن و اعتراض به نوسازي و غرب هم در عمل و هم در نظر با رهبري امام خميني (ره) به وقوع مي‌پيوندد. اين انقلاب ديگر متناسب با آموزه‌هاي انقلابات پيشين نبود. به معناي ديگر انقلاب اسلامي فضاي انقلابي جهان را هم در نظريات و هم در عمل دچار چرخش و چالش كرد به نحوي كه دقيقاً نقطه مقابل نظم نوين جهاني قرار گرفت. انقلاب اسلامي با احياي دوباره دين در فضاي سياسي و به معناي بهتر در عرصه عمومي، دوباره بر توان راهبري و نقش مهم دين در زندگي تأكيد كرد تا جايي كه برخي از انديشمندان غربي همچون ميشل فوكو يا تدا اسكاك پل از وقوع انقلاب اسلامي متعجب شدند. اسكاك پل كه نظريه‌پرداز جامعه‌شناسي انقلاب‌ها بود با وقوع انقلاب اسلامي مجبور به تغيير انديشه خود براي انقلابات اجتماعي شد. فوكو نيز با وقوع انقلاب اسلامي شگفت‌زده شد و به ايران سفر كرد. او انقلاب ايران را روح دنياي بي‌روح خواند. در واقع انقلاب اسلامي احياگر انديشه‌اي بوده است كه رهايي از قيد تفكر مبتني بر عقلانيت خودبنياد را رها مي‌كند و در بند اطاعت از خدا و بندگي پروردگار را عامل رهايي بشر مي‌داند. اگر چه در انديشه غربي بشر محور عالم بود، اما مي‌توان گفت در انديشه انقلاب اسلامي نيز بشر محور عالم است اما تعريف انسان و چه انساني محوريت عالم را دارد بسيار متفاوت است. در انديشه غربي انسان منقطع از وحي قرار دارد در حالي كه در تفكر انقلاب اسلامي اين انسان متصل به منشأ وحي است مانند پيامبر (ص) و ائمه (ع)  در محور عالم قرار دارند.

* كارشناس ارشد جامعه‌شناسي



منبع: سيدمن، استيون(1393). كشاكش آرا در جامعه‌شناسي، ترجمه ‌هادي جليلي، نشر ني



منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن