تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اى جوانان! آبرويتان را با ادب و دينتان را با دانش حفظ كنيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797727239




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سنگِ بزرگِ درست‌نویسی!


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: سنگِ بزرگِ درست‌نویسی!
محمدرضا ترکی می‌گوید بهتر است به جای‌ درست‌نویسی از پاکیزه‌نویسی سخن بگوییم و سنگ بزرگ که نشانه نزدن است برنداریم و شعار نشدنی ندهیم.

این استاد دانشگاه و شاعر در گفت‌وگو با ایسنا درباره وضعیت درست‌نویسی اظهار کرد: متاسفانه نظام آموزشی ما در مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها به گونه‌ای نیست که درست‌نویسی را به شیوه مناسب به درس‌خوانده‌های ما بیاموزد یا حتی ضرورت درست‌نویسی را برای آن‌ها تبیین کند. نرم‌افزارهایی که اخیرا برای تشخیص درست و غلط طراحی شده‌اند و می‌توانند خطاهای نوشتاری را تا حدودی به نویسنده تذکر بدهند هنوز در جامعه ما شناخته نشده‌اند یا رواج و مقبولیت لازم را نیافته‌اند.

او گفت: روزنامه‌ها، نشریات و رسانه‌های فراگیر ما برای رعایت درست‌نویسی به نویسندگان و ویراستاران قوی‌تری نیاز دارند که متاسفانه در همه جا حضور ندارند. کار در برخی رسانه‌ها با کمال تاسف به دست کسانی افتاده است که نه خودشان دانش و آگاهی درستی از مبانی زبان دارند و نه حاضرند به توصیه متخصصان و حتی مراجع رسمی و علمی از قبیل فرهنگستان گوش بسپارند. موج تخریب‌ها و به مسخره گرفتن پیشنهادهای فرهنگستان عمدتا از سوی همین‌ها راه می‌افتد.

ترکی در ادامه افزود: این افراد معمولا از اجتهادهای شخصی خودشان در کاربرد کلمات، اصطلاحات و شیوه خط استفاده می‌کنند. اگر بنا باشد که سرنوشت زبان به سلیقه و دلبخواه اشخاصی که فاقد دانش و تجربه زبانی لازم هستند سپرده شود قطعا نتایج مطلوبی به بار نخواهد آمد.

این استاد دانشگاه با بیان این‌که یکی از مشکلات ما افراط در محاوره‌نویسی به بهانه ایجاد صمیمیت نوشتاری است، گفت: محاوره‌نویسی افراطی در فضای مجازی و حتی متون خبری و گزارش‌هایی که در وبگاه‌ها منتشر می‌شوند قطعا به زبان فارسی معیار لطمه می‌زند. زیانبارترین نوع این محاوره‌نویسی‌ها در زیرنویس‌های تلویزیون به‌ ویژه برنامه‌های کودک و نوجوان اتفاق می‌افتد. بچه‌ها چون قدرت تشخیص گونه رسمی و معیار زبان را به طور کامل ندارند ممکن است زبان به‌کاررفته در این زیرنویس‌ها را زبان معیار تصور کنند و در نوشته‌های خودشان همین شیوه را به کار ببرند.

او یادآور شد: مشکل دیگر این است که مرزهای درست و غلط همیشه و همه جا و برای همه روشن نیست. کلمات و تعبیراتی را که برخی درست می‌پندارند ممکن است از نظر کارشناسان غلط باشد و برعکس.

ترکی با بیان این‌که باید بپذیریم درست‌نویسی در حد عالی آن برای ما هدف تقریبا دست‌نیافتنی است، ادامه داد: بهتر است که ما توقع‌مان را کمی پایین بیاوریم و به جای‌ درست‌نویسی از پاکیزه‌نویسی سخن بگوییم، باید بپذیریم که درست‌نویسی در حد عالی آن در رسانه‌های فراگیر امروز برای ما یک هدف تقریبا دست‌نیافتنی است یا اگر بدبین نباشیم هدفی است که به دشواری حاصل می‌شود. بهتر است سنگ بزرگ که نشانه نزدن است برنداریم و شعار نشدنی ندهیم.

او همچنین تأکید کرد: در زمانه ما همین که یک رسانه نوشتاری از شلخته‌نویسی پرهیز کند، رسم‌الخط فرهنگستان را رعایت کند، در کاربرد اصطلاحات فرنگی افراط نکند، واژه‌های نامانوس عربی را بی‌دلیل به کار نبرد، دنبال سره‌گرایی و گسترش تعصب‌های زبانی نباشد و تصور نکند که کاربرد واژگان مانوس عربی و تعبیرهای جاافتاده و رایج فرنگی گناه کبیره است، به بهانه شتاب در تنظیم خبر یا ایجاد صمیمیت نوشتاری محاوره‌نویسی را رواج ندهد، حداقل‌های لازم را در ویرایش رعایت کند و گوشه چشمی هم به معادل‌های پیشنهادی فرهنگستان داشته باشد، یک رسانه پاکیزه‌نویس است و باید از او تقدیر و تشکر کرد.



تاریخ انتشار: ۱۷:۴۱ - ۲۸ دی ۱۳۹۵ - 17 January 2017





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن