تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 30 فروردین 1403    احادیث و روایات:  ghhhhhh
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1796667029




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

عباس جهانگیریان: ادبیات معاصر ما می‌تواند مثل سینما جهانی شود


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: کافه کتاب/85
عباس جهانگیریان: ادبیات معاصر ما می‌تواند مثل سینما جهانی شود
معتقدم اگر سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی حمایت‌های لازم را از مترجمین داخلی و خارجی داشته باشند، ادبیات ما هم قابلیت جهانی شدن را دارد.


حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ عباس جهانگیری، نویسنده داستان برای نوجوانان، نمایشنامه نویس و فیلمنامه‌نویس و مدرس دانشگاه است که در سال 1333 متولد شد. به گفته خودش با نوشتن یک نمایشنامه و برگزیده شدن آن در جشنواره تئاتر ساری، نویسندگی را حرفه‌ای‌تر ادامه داد. وی معتقد است ادبیات معاصر کشور ما قابلیت عرضه جهانی را دارد. از میان آثار او می‌توان به «خانه درختی»، «قصه هامون و دریا»،  «دفترچه مشکل‌گشا»، «خواب دخترها چپ نیست» و... اشاره کرد. گفتگوی کوتاه ما با او را می‌خوانید: 


آقای جهانگیری چه اتفاقی شما را به وادی نویسندگی کشاند؟


من فکر می‌کنم ورود به دنیای هنر از نویسندگی گرفته تا موسیقی و غیره، آگاهانه نیست. این طور نیست که فردی تصمیم بگیرد و نویسنده شود یا نقاش. نیروی بالقوه‌ای شما را هدایت می‌کند به سمتی که می‌توانی استعداد هنری‌ات را بروز بدهی. برای این بروز استعدادهای هنری،‌ به نظرم در گذشته و پس از انقلاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زمینه مناسبی را فراهم می‌کرد. در آغاز دهه 50 بود که با کانون آشنا شدم. در سال‌های بعد وارد گروه تئاتر و داستان کانون شدم. 17، 18 ساله بودم که نمایشنامه‌ای را نوشتم با عنوان «در حاشیه کویر» که در جشنواره تئاتر جوانان ساری برگزیده شد و از آن زمان بود که به شکلی هدف‌دار در این راه قدم برداشتم. بعدها ورودم به دانشکده هنرهای دراماتیک زمینه‌های بهتری را برای من فراهم کرد.


امروز فعالیت کانون را شما در زمینه هدایت استعداد‌ها چطور ارزیابی می‌کنید؟


به نظرم هنوز هم کانون در این عرصه خوب دارد فعالیت می‌کند. الان شباهت زیادی دارد، کتابخانه‌های کانون در شهرهای بزرگ و کوچک این امکان را فراهم کرده تا محرومیت از کتاب در روستاهای ما کم‌رنگ شود. کانون پرورش فکری. همچنان هم در هدایت این استعداد‌ها نقش دارد.


از فعالیت‌های اخیرتان در عرصه ادبیات بفرمایید.


آخرین کتابی که از من به چاپ رسید «پسر نان و نمک» رمانی تاریخی درباره یعقوب لیث صفاری بود. کتابی هم به نام «سرگذشت پزشکی در ایران» برای مخاطب کودک و نوجوان به طور جداگانه در دست چاپ دارم. دو قرار‌داد هم با مرکز تحقیقات صدا و سیما داشتم،‌ یکی «پیوند ادبیات و تلویزیون» و دیگری «تاریخ تلویزیون در ایران» که متأسفانه هر دو به دلیل تحولات ساختاری صدا و سیما متوقف شد. در حال حاضر هم پیگیر روند چاپ کتاب «سایه هیولا» هستم. کتابی که به دلیل موضوع آن مدت زمانی امکان چاپش مهیا نبود. اما به تازگی قرار است تا از سوی نشر کانون به چاپ برسد. این کتاب به نظرم در میان داستان‌هایی که نوشته‌ام بهترین اثر من است. داستانی پر کشش و جذاب درباره ارتباط میان انسان و محیط زیست است که به نظرم مورد استقبال مخاطب نوجوان قرار گیرد.


به نظر شما ادبیات ما قابلیت جهانی شدن را دارد؟


به نظرم ادبیات در کشور ما این امکان و فرصت را دارد که مثل سینمای ما جهانی شود. امروز هم می‌بینیم که برخی از آثار ادبی ما ترجمه شدند و می‌توانند آن تأثیر لازم را در جان هم داشته باشند. به نظرم جایی مثل سازمان فرهنگ ارتباطات اسلامی، وزارت ارشاد و نهادهای فرهنگی مسئول می‌توانند با حمایت‌هایی از مترجمین ایرانی و خارجی که به فارسی تسلط دارند،‌ در هدایت آثار ادبی به انتشار جهانی مؤثر باشند. اما الان میانگین تیراژ 500 نسخه واقعاً ‌اسف‌بار است و شرایط نشر را در کشور وخیم کرده. تا زمانی که تیراژ بالا نرود،‌ادبیات بالا نمی‌رود.


آقای جهانگیری به نظر شما امروز فضای مجازی در رقابت با کتاب و کتابخوانی قرار گرفته است؟


نه موافق نیستم که رقیب کتابخوانی است، من معتقدم این فرهنگ‌سازی که باید برای کتاب خواندن شکل گیرد، اتفاق نیفتاده اگر فرهنگ آن ایجاد شود و به قولی اگر ما از کودکی این حس نیاز و ذائقه لازم را برای بچه‌ها و مخاطب ایجاد کنیم، برای او دیگر این خواندن ضرورت است و چه به صورت کتاب ملموس و واقعی، چه مجازی دیگر انتهای پیام را رها نمی‌کند.


در مورد جایگاه ادبیات امروز در کشورمان چه نظری دارید؟


ما از تمدن کهن و غنای فرهنگی ادبی برخوردار هستیم. اما مشکلی که هست فقط به ادبیات،‌ شخصیت‌ها و آثار ادبی آنها علاقه داریم،‌ اما شناخت کمی از آنها داریم. به نظرم لازم است که در مدارس زنگ کتابخوانی به شکلی جدی راه‌اندازی شود. ترویج کتابخوانی از این طریق در مدارس می‌تواند گرایش دانش‌آموزان را به خواندن کتاب و آشنایی با نویسندگان بیشتر کند. این اتفاق باعث می‌شود محیط آموزش محور و رقابت محور مدارس ما، به فضایی خلاق و دوستانه مبدل شود.


شما نقش آموزش و پرورش را در هدایت استعداد‌های دانش‌‌آموزان به عرصه هنری چطور ارزیابی می‌کنید؟


من احساس می‌کنم که آموزش و پرورش امروز ما دارد در این زمینه غفلت می‌کند. در سایر کشورهای پیشرفته،‌ از همان دوران کودکی در مدارس یا حتی مهدهای کودک بچه‌ها را به سمت مهرت‌هایشان سوق می‌دهند به عبارتی در آنجا بیشتر به مهارت‌ها تأکید می‌شود. در حالی است که در کشور ما به محفوظات همچنان تأکید می‌شود. محفوظاتی که شاید بعدها چندان هم در زندگی فرد تأثیر گذار نباشد. این فرهنگ‌سازی کتاب و کتابخوانی باید از خانوده‌ها و مدارس شروع بشود. انجام این کار هم می‌تواند با ایجاد انجمن‌های شعر و داستان، تئاتر و سایر فعالیت‌های هنری در مدارس انجام شود. هنر باعث ماندگاری پیام در ذهن مخاطب است. ژان پیاژه می‌گوید که اگر مفاهیم را از طریق هنر آموزش دهیم، آنگاه مفهوم و پیام در حافظه عمیق مخاطب ثبت شود.


آقای جهانگیری،‌ از میان آثار خود و دیگران چند کتاب را معرفی کنید تا مخاطب کودک و نوجوان در تابستان بخواند؟


در میان کارهای کودک که از من منتشر شده می‌توانم به «شازده کدو» (نشر کانون)،‌ «دفترچه مشکل‌گشا» (نشر دانش) و «کجایی مادرم» (نشر منادی تربیت) اشاره کنم. در مورد کارهای نوجوان هم کتاب «جنگ که تمام شد،‌ بیدارم کن» (نشر افق)، «توران تور» (نشر کانون) و «هامون و دریا» (نشر منادی تربیت) اشاره کنم که از روی کتاب آخر ابراهیم فروزش فیلمی ساخت و این کتاب به چند زبان هم ترجمه شد. از میان آثار دیگر دوستان هم می‌توانم رمان‌های فرهاد حسن‌زاده،‌ «گردان قاطرچی» و «جام جهانی در جوادیه» داوود امیریان و «چشم عقاب» محسن هجری را پیشنهاد کنم. یوسف قوجوق هم آثار داستانی جذابی دارد.


گزارش از: مریم محمدی 


انتهای پیام/







اخبار مرتبط

مژگان شیخی: محتوا نباید قربانی ظاهر کتاب شود
مریم برادران: خواندن را از زندگی حذف نکنیم
محبوبه نجف‌خانی: سلیقه مخاطب کودک و نوجوان در ادبیات مغفول مانده است
منیژه جانقلی: وقتمان را صرف کتابهای بی‌ارزش نکنیم
مهندس عمرانی که شاعر شد/ زندگی بدون کتاب یک چرخش لنگ می‌زند
نویسنده متعهد قلمش خواننده را به بیراهه نمی‌کشاند
خاطرات یواشکی یک نویسنده
بلقیس سلیمانی: اوایل نویسندگی برایم حکم تفنن داشت
انوشه منادی: اهالی قلم جزئی از فرهنگ بشر هستند
نورا حق‌پرست: برخی نویسندگان امروز در تاریکی می‌نویسند




۰۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن