تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):فريب نماز و روزه مردم را نخوريد، زيرا آدمى گاه چنان به نماز و روزه خو مى كند كه اگر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797550665




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نوروز ایرانی؛ آیینی جهانی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بررسی آیین های نوروزی(3) نوروز ایرانی؛ آیینی جهانی تهران- ایرنا- جشن باستانی نوروز سده های طولانی است که در ایران و برخی کشورهای جهان پاس داشته می شود. آیینی کهن که در دل خویش نیکی، خوبی و تازگی را نهان دارد و جاودانی و سرزندگی را به ارمغان می آورد.


جشن نوروز از آیین های ماندگار جهان هستی سده هاست که در ایران زمین و کشورهایی همچون پاکستان، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، افغانستان، ترکمنستان، عراق، ترکیه، آذربایجان و هند گرامی داشته می شود. پیام این آیین مبتنی بر نیک اندیشی و مهرورزی است که سبب جهان شمولی این جشن بزرگ شده است.
جغرافیای گسترده ی این آیین بزرگ، مجمع عمومی سازمان ملل متحد را بر آن داشت تا در 2010 میلادی، آیین کهن نوروز را به عنوان باستانی ترین جشن تمدن بشری به رسمیت قلمداد کند و در بیست و سوم فوریه همان سال برابر با چهارم اسفند 1388 هجری خورشیدی با عنوان فرهنگ صلح در تقویم این سازمان به ثبت رساند.
این سازمان در متن تصویب نامه ی خویش از عید نوروز به عنوان جشنی با ریشه ی ایرانی و پیشینه ی بیش از سه هزار سال یاد کرده است که اینک بیش از 300 میلیون تن در سراسر جهان آن را جشن می گیرند و پاس می دارند.
پس از رسمیت یافتن عید نوروز در تقویم سازمان ملل متحد، هر ساله همایشی با نام جشن جهانی نوروز با حضور سران کشورهایی که این عید باستانی را گرامی می دارند به میزبانی یکی از آنها برگزار می شود.

**پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به بهانه ی فرا رسیدن سال نو و برگزاری جشن عید نوروز، در گفت و گو با محمداسماعیل شفیع پور فومنی مدرس دانشگاه در رشته ی زبان و ادبیات فارسی به بررسی آیین های نوروز در کشورهای مختلف جهان پرداخته است. محمداسماعیل شفیع پور فومنی بهار را فصل زایش و رویش دانست و گفت: جشن عید نوروز که به گونه ای قدیمی ترین آیین ملی در جهان است، با آغاز بهار طبیعت برگزار می شود؛ این جشن پیشینه ای سه هزار ساله در ایران زمین دارد و بیش از 10 کشور دیگر آن گرامی می دارند.
وی با اشاره به برگزاری آیین های زیبا و ریشه دار در این کشورها تصریح کرد: این مراسم ها ریشه در باورهای خاص مردمان این منطقه ها دارد که تمام آنها نیاز به زیبایی شناختی و معرفی به دیگر مردم جهان دارد. به طور مثال در کشوری همچون تاجیکستان برای برگزاری این مراسم، آیینی به نام گل گردانی برپا می شود. در این مراسم، افراد دسته گل های نوروزی را به در خانه ها می برند و با خواندن شعرهای فارسی آمدن بهار را تبریک می گویند. صاحب خانه نیز شیرینی، گندم و تنقلات مختلفی به آنها هدیه می دهد. در این کشور کشاورزان در نوروز گرد هم می آیند و علاوه بر جشن و پایکوبی برای رسیدن فصل بهار، با هم عهد می بندند که در کار کشاورزی به هم یاری رسانند و یکدیگر را تا پایان برداشت محصول تنها نگذارند.
محمد اسماعیل شفیع پور فومنی آیین های بخش بدخشان تاجیک را در صفحات سترگ تاریخ این سرزمین درخشنده دانست و عنوان کرد: بانوان این دیار در عید نوروز زمانی که خورشید به اندازه ی یک سرنیزه بالا می آید 2 جاروی قرمز را جلوی در خانه برافراشته می کنند تا نیکی و برکت به محل زندگیشان وارد شود. آنان همچنین در این ایام به خانه تکانی می پردازند و در خانه ها را باز می گذارند تا با ورود هوای بهاری، نیکی وارد خانه شود. مردم این ناحیه نیز در این روزها غذایی به نام باج را با گندم پخته شده، تهیه می کنند و بر سر سفره می گذارند.
وی با بیان اینکه مردم قرقیزستان نوروز را نشانه ی اعتدال بهاری می دانند، گفت: آنان اعتقاد دارند در این روز ستاره ها به نقطه ی ابتدایی می رسند و زمین شادمان می شود و اگر خانه را تمیز کنند بیماری و بدبختی از آنان دور می شود. دختران این مرز و بوم در روز عید دعا می کنند که در سال تازه وارد خانه ی بخت شوند. از دید آنان اگر بخت دختران باز شود بخت اهالی خانه گشوده خواهد شد؛ چرا که زنان نماد زایش هستند و سرِ الهی را که همان رحم یا نماد آفرینش است، با خود به همراه دارند. بدین شکل اگر آنان ازدواج کنند، فرزندان بیشتری به دنیا خواهد آمد و این امر به معنی نیروی کار بیشتر و وضعیت اقتصادی بهتر و برکت افزون تر است. برگزاری آیین های عید نوروز در سال های پیشین در این کشور دولتی بود اما اکنون مردم و ریش سفیدان نیز این جشن را برپا می کنند.
محمد اسماعیل شفیع پور فومنی با برشمردن برخی از مراسم های مردم قزاقستان تصریح کرد: مردمان این دیار اسب سرکش را زین می کنند و با آویزان کردن عروسکی بر پیشانیش، آن را در کوچه و خیابان حرکت می دهند تا نوید آمدن بهار را به مردم بدهند. عروسک در این فرهنگ نماد بهار است. در آیین دیگر این سرزمین، دختر خانواده غذایی به نام سوقیم از گوشت اسب می پزد و به هر فردی از آشنایان که از راه رسید، از آن غذا تعارف می کند، آنان نیز به او آینه، شانه یا عطر هدیه می دهند.
این پژوهشگر ادبیات، با بیان اینکه در ترکمنستان سالیانه 2 بار جشن ملی برگزار می شود، گفت: یکی از این جشن ها مربوط به عید نوروز است. مردم این کشور با آمدن فصل بهار به پخت های طبیعی همچون نان، سمنو، عدس و ماش روی می آورند. آنان نیز بر سر سفره ی عید تنقلات گوناگونی قرار می دهند که تمامی آنها حاصل برداشت این مردم در مدت یک سال یا خوراکی های حاصل شده از زمین است؛ تمام این خوردنی ها نشانه ی برکت به شمار می روند.
وی آیین های نوروزی در ازبکستان را بسیار زیباشناسانه عنوان کرد و افزود: مردمان این دیار پیش از فرا رسیدن سال نو همه ی ظرف ها و وسایل خود را بیرون از خانه جلوی نور آفتاب پهن می کنند تا بوی آفتاب بگیرند و با ضربه زدن بر فرش ها و رخت خواب ها گرد و غبار را از آنها خارج می کنند. در واقع از دیدگاه نماد شناسی با این کار رنج ها و مصیبت هایی که فرد در سال کشیده است، با بیرون آمدن گرد و غبار و تابش نور بر ظرف ها، از تن افراد خانواده بیرون می آید و آنان سال پیش رو را با پاکیزگی و خوش بویی آغاز می کنند. مردم این کشور همچنین اعتقاد دارند با خارج شدن غبار از وسایل خانه، اهل خانواده بر روی فرش و در ظرف های تمیز غذا می خورند و بر رختخواب پاکیزه می خوابند که تمامی این امور سبب زدوده شدن ناپاکی ها از تن شان می شود و سرانجام زمین، بدن آنها را پاک تحویل بگیرد. از دیگر آیین های مردم این کشور، قرار دادن دیگ هایی در بیرون خانه برای جمع آوری آب باران در فروردین ماه است. آنان باور دارند با این کار رزق و روزی خانواده در سال جاری پر پیمانه و فراوان خواهد بود. همچنین دختران این دیار قفل هایی را تهیه می کنند و آن را در روز عید برای باز کردن به افراد دارای فرزندان زیاد یا برخوردار از شان و منزلت می دهند. آنها اعتقاد دارند که باز شدن این قفل ها به دست چنین افرادی بخت دختران را در سال جاری خواهد گشود.
وی برگزاری آیین نوروز در مزار شریف در افغانستان را همراه با معنویت دانست و گفت: مردم این شهر بیرقی را که منسوب به حضرت علی(ع) است برافراشته می کنند و با این کار آغاز سال نو، اعلام می شود. آنان 40 روز در این مکان چله نشینی می کنند و اعتقاد دارند بیماران در این مکان شفا می یابند.
محمد اسماعیل شفیع پور فومنی بیان داشت: دختران پاکستانی در روز عید، پشت در می ایستند و فال خود را با شنیدن نخستین سخن از عابران در حال گذر، رقم می زنند. رهگذران نیز با اطلاع از این آیین، در کوچه و خیابان کلمه های خوب و زیبا به کار می برند و از بد گویی کردن یا به کار بردن حرف های نامناسب پرهیز می کنند. این آیین از دیدگاه زیبایی شناسی مقدس بودن روز عید را در این کشور نشان می دهد، چرا که به کار بردن کلمه های نیک و دلنشین سبب پاک و مقدس شدن روز عید می شود.
این استاد دانشگاه درباره ی برپایی جشن نوروز در ترکیه گفت: مردمان این دیار آمدن فصل بهار را جشن می گیرند و نوروز را آغاز تجدید حیات می دانند. در این کشور رسم بر این است که حکیم باشی در روز عید معجونی متشکل از 40 ماده ی شفابخش برای پادشاهان و حاکمان درست می کند تا با خوردن آن بیماری هایی مانند ظلم، تعدی و قدرت گرایی در آنان شفا یابد. با انجام این کار صاحبان قدرت نیز وجود چنین بیماری هایی را در خود می پذیرند و این زمینه ای برای اصلاح نقص های موجود در حکومت آنان خواهد شد. مردم ترکیه در سال های گذشته این جشن را برپا نمی کردند اما به تازگی با تصویب اساسنامه ای این جشن به عنوان یک آیین ملی اعلام شده است.
محمد اسماعیل شفیع پور فومنی در پایان بیان داشت: عراق، هند، آذربایجان، مصر و سواحل شرقی قاره ی آفریقا از دیگر منطقه هایی است که جشن آغاز سال نو در آنها برگزار می شود. ایرانیانی که در خارج از کشور به سر می برند، نیز هرسال با فرا رسیدن فصل بهار در یکم فروردین، نوروز باستانی را جشن می گیرند و با چیدن سفره های زیبای هفت سین این فرهنگ کهن و جاودان را به مردم دنیا معرفی می کنند.

از: مرضیه دهقانی
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9165**2002**9131






07/01/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن