تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):ایمان یک درجه بالاتر از اسلام است, و تقوا یک درجه بالاتر از ایمان است و به فـرزنـد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797813147




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بررسی صلح شکننده میان ترکیه و کردها


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
بررسی صلح شکننده میان ترکیه و کردها
پیرو پیام اوجالان به پ ک ک؛
بررسی صلح شکننده میان ترکیه و کردها پیام اوجالان خطاب به نیروهای پ ک ک، بارقه هایی از امید را جهت تحقق صلح میان این گروه و ترکیه را در اذهان زنده کرد.


به گزارش گروه بین الملل فرهنگ نیوز، از زمان فروپاشی امپراطوری عثمانی و تشکیل کشورهای جدید التاسیس در منطقه خاورمیانه منطبق بر آرای سایکس-پیکو، اختلاف های ارضی و مرزی و ادعاهای برخی قومیت ها مبنی بر تضییع حقوقشان تا به امروز ادامه داشته است، فرآیندی که گاها منجر به وقوع جنگ خونینی شده و در برخی مواقع با برقراری گفتگوهای فی مابین زمینه حل مسالمت آمیز مناقشات فراهم آمده است.کردها را می توان از بزرگترین اقوام خاورمیانه دانست که به تعبیر شماری از محققان بزرگترین قوم جهانند که فاقد کشور می باشند، با فروپاشی امپراطوری عثمانی، مناطق کردنشین آن میان سه دولت سوریه، ترکیه و عراق تقسیم گردید، از همان مقطع  کردها ضمن رد چنین اقدامی به اقدامات مسلحانه جهت احقاق حقوق خویش روی آوردند.علاوه بر کردهای سوریه، ترکیه و عراق، شماری از کردهای جهان نیز در ایران ساکن هستند، که به دلیل اشتراکات فرهنگی و نژادی با ایرانیان از ستیز اندکی با دولت مرکزی برخوردارند. برآورد می شود که قریب به سی میلیون کرد در جهان وجود دارد که قاطبه آنها در چهار کشور یاد شده سکونت دارند، در این میان ترکیه با داشتن 15 میلیون کرد، بزرگترین تجمع کردهای جهان رو به خود اختصاص داده است. کردهای ترکیه در مناطق جنوب شرقی این کشور زیست می کنند.دهه ها سال حکمرانی عناصر ملی گرای ترک در آنکارا با عدم تامین حقوق اولیه کردها در سطح این کشور همراه بوده است تا جایی که حتی نام آنها را به جای کرد، ترک کوهی نامیده بودند، سرکوب حقوق کردها در ترکیه زمینه رویارویی این اقلیت را با دولت مرکزی فراهم آورد.مبارزه مسلحانهاگرچه با آغاز تاسیس کشورهای ترکیه، عراق و سوریه شاهد درگیری های پراکنده و گاها نظامی کردها با دولت های فوق بوده ایم، اما اوج چنین نبردهایی آنهم به گونه سازماندهی شده را می توان به زمان راه اندازی حزب کارگران کردستان ترکیه به رهبری عبدالله اوجالان نسبت داد. حزب اوجالان موسوم به پ ک ک که در سال 1984 تاسیس گردید با تاثیر از اندیشه های چپ و مارکسیستی هدف اولیه خود را تامین حقوق مادی، فرهنگی و سیاسی کردهای ترکیه دانسته و در پی کسب استقلال از این کشور برآمده است. از زمان شکل گیری پ ک ک شماری زیادی از کردهای ترکیه به این گروه شبه نظامی پیوسته اند، قدرت گیری بیشتر حزب کارگران کردستان ترکیه موجب ایجاد شعب اقماری از سوی این حزب گردید که عملا در راستای ایجاد طرح داشتن یک کردستان بزرگ متشکل از کردهای عراق، سوریه و ایران در کنار کردهای ترکیه تئوریزه شد، امری که موجب شکل گیری شاخه ای ایرانی این گروه ( پژاک) و سوریه ( پ ی د) شد. با این وجود شدت فعالیت های پ ک ک در ترکیه هیچگاه به سایر کشورهای دیگر سرایت پیدا نکرد.

عبدالله اوجالان رهبر پ ک کپ ک ک از نفوذ اندکی در میان کردهای عراق برخوردار بوده و هر دو جناح قدرتمند کردهای عراق متشکل از مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان و جلال طالبانی رهبر اتحادیه میهنی به این گروه بسانی رقیبی جهت کسب رهبری کردهای جهان می نگرند.

مسعود بارزانی اوجالان را رقیب خود در کسب عنوان رهبری کردهای جهان می داند28 سال مبارزه پ ک ک با دولت ترکیه ( 1984 تا 2012 )، لطمات جبران ناپذیری را برای دو طرف در پی داشت که به مرگ حداقل 40000 تن منجر گردید. با این وجود نه کردها موفقیتی در اخذ مقاصد خود داشتند و نه دولت ترکیه توانست آن شکل که می باید بر مناطق کردنشین اعمال حاکمیت نماید.بازداشت اوجالانکوه های قندیل و مناطقی از سوریه سال های سال به مامن امنی برای نیروهای پ ک ک تبدیل شده بود. حافظ اسد رئیس جمهور پیشین سوریه از پ ک ک به عنوان ابزاری جهت فشار بر دولت ترکیه استفاده می نمود، تهدیدهای مکرر ترکیه مبنی بر حمله به سوریه نهایتا منجر به اخراج اوجالان از سوریه شد. عبدالله اوجالان معروف به آپو نهایتا در سال 1999 و با همکاری سرویس های جاسوسی اسرائیل در کنیا بازداشت و به ترکیه منتقل گردید. دادگاه ترکیه وی را به دلیل اقدامات تروریستی اش به حبس ابد در جزیره امرالی محکوم کرد. چگونگی دستگیری اوجالان که هم چنان برای بسیاری از جوامع در هاله ای از ابهام قرار دارد تحت شدیدترین اقدامات امنیتی صورت گرفته است.

جنگجویان کرد سال ها به نبرد پارتیزانی با دولت ترکیه پرداخته انددستگیری اوجالان پدر کردها ضربه مهلکی را بر پیکره حزب کارگران کردستان ترکیه وارد نمود. از زمان بازداشت اوجالان تا کنون مراد کارایلان رهبری پ ک ک را برعهده داشته است.پیش بسوی صلحناکامی حزب کارگران کردستان ترکیه در دستیابی به اهداف خویش از طریق نبرد مسلحانه و همچنین عدول دولت ترکیه از مواضعش بویژه پس از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در این کشور به رهبری رجب طیب اردوغان منجر به توافق ضمنی طرفین جهت آغاز گفتگوهای صلح گردید. نمایندگان دولت ترکیه از سال ها پیش مبادرت به آغاز گفتگو ها با اوجالان در جزیره امرالی نمودند تا بلکه موافقت وی را جهت وضع صلح فی مابین جلب نمایند، امری که نهایتا در سال 2012 و در پیام نوروزی اوجالان به وضوح مشخص بود، پیامی که از خواسته های کلان کردها جهت داشتن کشوری مجزا دست کشیده و بدنبال کسب حقوق اجتماعی، مدنی و فرهنگی کردها از خلال گفتگوها با آنکارا بود.

اردوغان نقش موثری در برقراری صلح با کردها بر عهده داشته استنفوذ معنوی اوجالان در میان عناصر پ ک ک به حدی است که با وجود عدم حضور فیزیکی وی از این گروه در طول سالیان متمادی، همچنان قاطبه پ ک ک از وی حرف شنوی دارند. بنابر توافق صورت گرفته می بایستی که نیروهای پ ک ک سلاح های خود را بر زمین گذارده و در پی کسب حقوق سیاسی از در طریق مشارکت در ساخت جامعه اقدام نمایند. دولت ترکیه نیز موظف گردید که زمینه ایجاد توسعه اقتصادی در مناطق کردنشین و اعطای برخی حقوق اجتماعی نظیر تحصیل و یادگیری به زبان مادری را برای کردها فراهم آورد.حزب صلح و دموکراسی به رهبری صلاح الدین دمیرتاش از سال ها پیش از توافق ابتدایی اردوغان و اوجالان عملا به عنوان بازوی سیاسی پ ک ک از محبوبیت بالایی در مناطق کردنشین ترکیه برخوردار بود، این حزب توانسته است چند ده کرسی پارلمان را در دوره های مختلف از آن خود کند. شخص دمیرتاش در انتخابات اخیر ریاست جمهوری که به پیروزی اردوغان منجر شد به عنوان نامزد انتخابات شرکت نموده بود که نهایتا توانست آرای بالای را از کردها نصیب خود نماید.

با وجود گذشت ها سال ها از محبوس شدن اوجالان، وی همچنان از کاریزمای بالایی نزد پ ک ک برخوردار استاز زمان آغاز گفتگوهای پ ک ک و دولت ترکیه، جامعه جهانی با نگرشی خوشبینانه به این رخداد نگریسته و از حل یکی از معضلات بزرگ خاورمیانه سخن می راندند، اما زمانی نگذشت که شماری از تحولات صورت پذیرفته موجب تزلزل در ادامه گفتگوهای طرفین شده است.بحران سوریه و قدرت گیری پ ک کبزرگترین دلیل صلح شکننده میان پ ک ک و دولت ترکیه را می توان به تحولات کشور سوریه نسبت داد. تنش در سوریه با واکنش متفاوت طرفین روبرو شده و هر یک در پی تامین منافعش برآمده که همین امر موجب رودررویی آنها شده است. با ایجاد بحران و بی ثباتی در در سوریه، کردهای این کشور خط خود را از سایر جناح های سوری و تروریستی جدا نموده و مبادرت به تاسیس کانتون های مستقل نموده است. سه کانتون تشکیل شده در سوریه برگرفته از مدل حکمرانی در سوئیس است. در میان گروه های کرد سوری، شاخه سوری پ ک ک به مرور توانسته قدرت را از آن خود ساخته و بر عمده مناطق کرد نشین فائق آید. قدرت گیری شاخه سوری پ ک ک که خود را به عبدالله اوجالان وفادار می داند موجب قدرت گیری روزافزون کردها شده است، امری که نگرانی ترک ها را در پی داشته که تداوم این وضعیت عملا منجر به شکست مذاکرات شده و کردها این بار با قدرتی دوچندان امنیت ترکیه را به خطر خواهند انداخت.دولت بشار اسد در سوریه بدلیل داشتن دشمنان متعدد از چندین جبهه درگیر جنگ است، لذا در آغاز تشدید تنش ها در سوریه، توافقی میان کردهای این کشور و دولت مرکزی شکل گرفت که بر مبنای آن در ازای اعطای خودمختاری به کردها، آنها از انجام هرگونه اقدامی بر علیه دولت دمشق پرهیز نمایند. همین امر موجب نگرانی دولت ترکیه شده که هم و غم را در گروه اسقاط بشار اسد و کاستن موضع کردها قرار داده است.سیاست دولت ترکیه مبنی بر همکاری پنهانی با تروریست های داعش جهت تضعیف دولت سوریه به مرور زمان موجب انزوای هرچه بیشتر ترکیه در سطح جامعه بین المللی شده است. حملات داعش به شهر کرد نشین کوبانی عملا روند گفتگوهای کردها با دولت مرکزی ترکیه را تا لبه پرتگاه برد، دولت ترکیه با بستن مرزهای خود به روی شهر کوبانی به عنوان تنها منفذ خارجی مانع از اعزام جنگجویان کرد این کشور و ارسال تجهیزات برای کردها در سطح کوبانی شد، امری که خشم تمامی کردهای جهان را بر داشت. کردها در سراسر جهان با برپایی تجمعاتی اعتراض های مکرر خود را نسبت به حمایت های دولت اردوغان به داعش بیان می کردند.

بحران سوریه موجب تنش در روابط پ ک ک و دولت ترکیه شده استدولت رجب طیب اردوغان اما کردهای حاکم بر مناطق کرد نشین سوریه را که به پ ی د موسومند و شاخه سوری پ ک ک هستند به مانند داعش گروهی تروریستی نامید که توامان هر دو را دشمنان امنیت ترکیه قلمداد می کرد. از این رو ترک ها صراحتا بیان کردند که مانع از قدرت گیری کردهای وفادار به اوجالان در سطح سوریه خواهند شد، لذا اجازه ارسال هیچگونه کمکی به این مناطق را نخواهند داد.مسیر لغزنده صلحتداوم بحران در سوریه موجب شکاف بین از بیش میان دو طرف درگیر شده و احتمالا زمینه به محاق رفتن گفتگوها را فراهم خواهد ساخت، کما اینکه دو طرف هم اکنون نیز یکدیگر را به اجرای ناقص تعداتشان متهم می نمایند.ترکیه با اتحاد با کردهای عراق به عنوان رقیب اوجالان در پی قدرت بخشیدن به بارزانی هستند، به باور دست اندرکاران سیاست ترکیه، بها بخشیدن به مسعود بارزانی موقعیت اوجالان را در میان کردها تضعیف خواهد کرد. عبدالله اوجالان و مسعود بارزانی هردو خود را مدعی کسب رهبری جهان کرد می پندارند. اردوغان تمایل داشت پس از آزادسازی مناطق کردنشین سوریه، عملا نیروهای وابسته و همپیمان بارزانی در سوریه قدرت بگیرند، امری که محقق نگردید. سیاست های بارزانی در طول سالیان گذشته مبنی بر عدول از داشتن کشوری مستقل برای تمامی کردها، ارتباط گیری ویژه با ترکیه و عدم حمایت از کردها در جنگ کوبانی موجب کاهش محبوبیت وی به نسبت اوجالان در سطح کردهای جهان شده است.

اردوغان با نزدیکی به بارزانی در پی کاستن از نفوذ اوجالان در میان کردهاستهم اکنون بسیاری از رسانه ها حتی از افزایش نفوذ حزب اوجالان در مناطق کردنشین عراق خبر می دهند. بنابر برخی گزارش های منتشر شده، مناطقی که اخیرا از دست داعش آزاد گردیده اند تمایل زیادی به تاسیس شاخی عراق پ ک ک در سرزمینشان دارد. سنجار شهر کردهای ایزدی تنها یک نمونه از مکان هایی است که اوجالان توانسته وارد قلمرو بارزانی شود. شورای کردهای سنجار که به پ ک ک وابسته هستند قدرت را در این شهر در دست گرفته و خواستار تشکیل منطقه ای خودمختار برای ایزدی ها هستند.عوامل فوق موجب رودررویی بیش از پیش پ ک ک و دولت ترکیه شده است، امری که ممکن است در آینده ای نزدیک موجب برچیده شدن تمامی گفتگوهای فی مابین گردد.امید نسبی به تحقق صلحدو طرف با این وجود بر این امر واقفند که توقف گفتگوها و آغاز درگیری مجدد موجب تضعیف موقعیت طرفین در سطح منطقه خواهد شد. سقوط اخوانی ها در منطقه، تنش با آمریکا و رژیم صهیونیستی، عدم سقوط بشار اسد، شکاف روابط با تهران  و... موجب انزوای روزافزون اردوغان در سطح منطقه شده و جایگاه این کشور را متزلزل کرده است. کردها نیز به این امر آگاهند که دیگر زمان دستیابی به حقوقشان از طریق حملات نظامی سپری شده و می بایست در پی یافتن مقاصدشان از طرق مسالمت آمیز باشند.رسانه های خبری روز جمعه به انتشار پیام عبدالله اوجالان مبنی بر خواستش از اعضای پ ک ک جهت تلاش برای صلح با دولت ترکیه پرداخته اند، پیامی که با واکنش مثبت رجب طیب اردوغان روبرو شده است.بر اساس گزارش های خبری عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان روز در بیانیه‌ای از نیروهای کرد خواست که در یک تصمیم تاریخی سلاح‌های خود را به زمین بگذارند و یک گام کلیدی در جهت پایان دادن به کشمکش طولانی با حکومت ترکیه بردارند. در این بیانیه که توسط یک نماینده کرد پارلمان ترکیه در نشستی خبری خوانده شد، اوجالان از رهبران حزب کارگران کردستان خواست که در فصل بهار کنگره‌ای برای خلع سلاح برگزار و در آن تصمیمی تاریخی و استراتژیک اتخاذ کنند.این بیانیه اضافه می‌کند که روند پایان دادن به بحران ۳۰ ساله آغاز شده و هدف دستیابی به صلحی پایدار و شرایطی دموکراتیک است. اوجالان همچنین به ۱۰ اقدام دولت از جمله تهیه‌ پیش‌نویس جدید قانون اساسی که برای دستیابی به صلح ضروری است، اشاره کرده است.در زمان خواندن بیانیه رهبر زندانی کردها، یاسین اکدوگان، معاون نخست وزیر ترکیه نیز حضور داشت. او در نشست خبری گفت که حکومت ترکیه و کردها در نقطه‌ای تاریخی و مهم برای رسیدن به صلح هستند. اکدوگان افزود: «سلاح‌های خاموش به توسعه دموکراسی کمک خواهند کرد.» احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه نیز در اظهار نظری جداگانه، بیانیه عبدالله اوجالان را ستود و گفت: «زبان خشونت باید به پایان راه خود برسد».

اردوغان از پیام جدید اوجالان استقبال کرده استرجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه نیز از پیشنهاد عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ‌ک ک مبنی بر اتمام درگیری مسلحانه با دولت ترکیه، استقبال کرده است. اردوغان که در یک کنفرانس خبری سخن می گفت، اظهار داشت که خلع سلاح شدن کردها خواسته مهم ترکیه بوده و ترکیه منتظر شنیدن چنین خواسته‌ای از سوی اوجالان بوده است. رئیس‌جمهوری ترکیه ابراز امیدواری کرده است که کردهای مسلح از این خواسته عبدالله اوجالان پیروی کنند.حال بایستی مشاهده نمود که خواست رهبران ترکیه و پ ک ک مبنی بر تداوم گفتگوها و وضع صلح توان چیرگی بر معضلات گسترده حاکم میان آنها را دارد. اردوغان هم اکنون از سوی بسیاری از ناسیونالیت های ترک تحت فشار است، گروه هایی که با وفاداری محض به آتاتورک اردوغان را متهم به عدول از اصول ملی ترکیه می کنند.



93/12/11 - 10:10 - 2015-3-2 10:10:35





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن