تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس به خدا توكل كند، خداوند هزينه او را كفايت مى كند و از جايى كه گمان نمى برد ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797649386




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اولویت‌های پژوهشی موردنیاز انقلاب اسلامی چیست/ ضرورت نیازسنجی پژوهشی -


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تنی چند از پژوهشگران و اساتید در گفتگو با مهر؛
اولویت‌های پژوهشی موردنیاز انقلاب اسلامی چیست/ ضرورت نیازسنجی پژوهشی

پژوهش


شناسهٔ خبر: 2447049 یکشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۴
دین و اندیشه > اندیشمندان

پژوهش پیش از هر چیز نیازمند شناخت واقعی نیازها و شناخت نیازهای واقعی است. در این گزارش یعقوب توکلی، ابراهیم فیاض، علیرضا پیروزمند و موسی حقانی از اولویت های پژوهشی مورد نیاز انقلاب اسلامی می گویند. به گزارش خبرنگارمهر، نیاز، مفهومی چند بعدی است که درک کامل آن مستلزم جامع نگری است. با این حال کاملترین تعریف ارائه شده در مورد نیاز تحلیل شکاف یا فاصله وضعیت موجود با وضعیت مطلوب و یا آنچه هست با آنچه باید باشد است. نیازسنجی خود مرحله ای پیشاپژوهشی است که اولویت ها را برای ما عیان می کند. نیازسنجی فرایندی نظامدار برای شناسائی فاصله بین وضع موجود با وضع مطلوب است. واضح است که تنها با شناخت واقعی نیازها و شناخت نیازهای واقعی است که می توانیم اولویت های پژوهشی را مشخص کنیم.

اکثر اوقات مجریان طرح های پژوهشی بدون شناخت کافی از نیازها و بدون توجه به اولویت ها و صرفاً بنابر علایق شخصی اقدام به پژوهش می کنند. عدم توجه به اولویت ها همواره باعث می شود تا از نیل به اهداف بازمانده و منابع زیادی به هدر برود. از این رو لازم است که پژوهش های گسترده ای در حوزه نیازسنجی و به تبع آن اولویت سنجی مسائل صورت گیرد تا پژوهش در کشور صورت بهینه تری پیدا کند و بیشتر گره از مشکلات باز کند. در این راستا و به مناسبت هفته پژوهش به سراغ چهار تن از پژوهشگران و اساتید برجسته حوزه و دانشگاه رفتیم تا اولویت های پژوهشی مورد نیاز انقلاب اسلامی را از آنها جویا شویم.
ابراهیم فیاض
ابراهیم فیاض؛ در پاسخ به این سوال که اولویت پژوهشی یک پژوهشگر علاقمند به انقلاب اسلامی چیست این‌گونه پاسخ داد: اولین نکته که در بحث پژوهش باید بگویم این است که پژوهش رابطه جامعه و دانش است. یعنی با پژوهش دانش علم مفید و کاربردی می‌شود. حتی اگر این دانش بصورت انتزاعی باشد. حتی فلسفه کانت و هگل که بسیار انتزاعی هستند هم برای جامعه خودشان  کاربرد داشته اند. پژوهش علم را از حالت اشرافیت خارج و از اختیار و حیطه نخبگان در می آورد و در خدمت مردم قرار می دهد. البته ممکن است بعضی از پژوهش ها نتیجه عکس داشته باشند.این عضو هیأت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران ادامه داد: پژوهش، علم را مفید به حال زندگی و مردم می کند. در اینجا منظورم تمام مردم دنیا است، نه فقط مردم ایران یا منطقه خاصی. در کل، پژوهش باید در اختیار مردم باشد نه اینکه بمب اتم بسازیم و مانند آمریکا که مردم یک شهر مانند هیروشیما را از بین برد را از بین ببریم تا خودمان ابرقدرت جهان شویم. در تعیین اولویت پژوهش باید به این نکته توجه کنیم که در نهایت ما نیازمند پژوهش هایی هستیم که به نفع کل مردم جهان باشد نه صرفا به نفع گروه خاصی.
یعقوب توکلی
یعقوب توکلی در مورد اولویت پژوهشی یک پژوهشگر علاقمند به انقلاب اسلامی به خبرنگار مهر گفت: به طور طبیعی حوزه یک پژوهشگر علاقمند به انقلاب اسلامی یک حوزه بسیار گسترده و متفاوت است. طبیعی است که این پژوهشگر باید توانایی لازم و در عین حال فرصت های کافی برای دسترسی به آن حوزه اطلاعاتی را در اولویت خود قرار دهد.وی افزود: بسیاری از اوقات ما مسیرهایی را انتخاب می کنیم که ممکن است زمان بر و یا احیاناً دسترسی به نتیجه ، در آن محدود باشد و باعث خستگی یا دلزدگی باشد. بنابراین تشخیص این مسأله که چه عرصه ای، بهترین فرصت و زمینه و امکان را برای نویسنده فراهم می آورد کاری است که خود نویسنده می تواند با تعمق در حوزه دسترسی های خودش آن را پیدا کند. علاوه بر این مسئله معتقدم که اکنون یکی از کارهایی که باید جدی در مورد مطالعات انقلاب اسلامی انجام دهیم و تا کنون کمتر متوجه این حوزه بوده ایم بحث شناخت جریانهای هماهنگ با انقلاب اسلامی در ورای مرزهای کشورمان است.این مورخ و تاریخ پژوه تصریح کرد: اینکه آیا پیام انقلاب و دیدگاه های انقلاب اسلامی در عرصه بین المللی و در بین مسلمانان جهان اسلام انعکاس کافی پیدا کرده یا نه؛ و اگر انعکاس کافی پیدا نکرده علل و عوامل آن چه بوده و چرا ما نتوانسته ایم در کشورهای مختلف جهان اسلام و یا ماورای جهان اسلام آنچنانکه باید و شاید مخاطب کافی پیدا کنیم.توکلی ادامه داد: به عنوان نمونه در بعضی از سرزمین های عربی و مسلمان که دارای عقاید مشترک با ما هستند توانسته ایم مخاطب پیدا کنیم و شاید بیش از آنکه ما مخاطب جذب کرده باشیم آنها خودشان به جریان انقلاب اسلامی علاقمند شدند و محصول تلاش آنها بوده است. اما در این طرف آیا ما توانسته ایم فی المثل مردم کشورهای همسایگان شمالی خود را به همین صورت به آنها انتقال اطلاعات و یا انتقال مفاهیم بدهیم؟ شاهد این هستیم که متأسفانه نه، یعنی ما به عنوان نمونه در کشور آذربایجان که بیشترین پیوند اعتقادی را با مردم ایران دارند و اکثریت مطلق جامعه آن شیعه هستند و در همسایگی ما است می بینیم که ما تأثیرات بسیار محدودی به لحاظ پیوند های اجتماعی و پیوندهای فرهنگی بینمان برقرار شده است.همچنین سرزمین های دیگری که در اطراف ما قراردارند این مشکل ناهمزبانی را در این مناطق داریم. به اعتقادم الان برای یک پژوهشگر انقلاب اسلامی جدی ترین مسئله پیدا کردن راهی برای یافتن همزبان و همفکر و درواقع همدل در فضای بین الملل اسلامی و در سطح بین المللی است.توکلی بیان کرد: ما هم در این راستا اخیراً چند کار را به انجام رسانده ایم. یکی خاطرات سمیر قندهار را به عنوان اثری که همه جهانیان می توانند مخاطب آن باشند به نتیجه رسانده ایم که اکنون زیرچاپ است. به‌علاوه اینکه متن خاطرات جمعی از رزمندگان حزب الله را که در زندانهای اسرائیل بودند در حال آماده سازی داریم. چند رساله دکتری و ارشد را در خصوص مطالعات مربوط به مناطق شمالی ایران هم به انجام رسانده ایم که اینها از جمله کارهایی است که می خواهیم در آینده نزدیک به حوزه انتشار نزدیک کنیم.
موسی حقانی
همچنین دکترموسی حقانی، استاد دانشگاه و معاون پژوهشی موسسه مطالعات تاریخ ایران در پاسخ به سوال مطرح شده گفت: به نظرم دو اولویت برای یک پژوهشگر حوزه تاریخ انقلاب اسلامی می تواند وجود داشته باشد. یکی تبیین مبانی نظری انقلاب اسلامی است که بسیاراهمیت دارد و می بایستی توسط کسانی که در این حوزه کار می کنند صورت بگیرد. البته شاید گفته شود طرح مباحث نظری توسط کسانی که در حوزه تاریخ انقلاب اسلامی کار می کنند صحیح نباشد اما در هر صورت آنها در موضوع انقلاب اسلامی می بایستی به مبانی نظری توجه داشته باشند.وی افزود: حالا کسانی که کار تاریخی می کنند می توانند با رجوع به مخصوصاً مواضع و دیدگاه های حضرت امام(ره) به این مهم نایل شوند و این کار را انجام دهند.این محقق و پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی تصریح کرد: دومین اولویت، پاسخگویی به شبهاتی است که در خصوص انقلاب اسلامی مطرح می شود. البته این پاسخگویی هم در گروی کار پژوهشی عمیق و دامنه دار و تسلط به جوانب مختلفی است که در انقلاب اسلامی و وقایع مربوط به آن وجود دارد و به نظر می رسد اگر محققی در این حوزه تسلط پیدا کند این مسئله مقدمه پاسخگویی به شبهات است. باید با خواندن اسناد و مدارک و منابع و آشنایی با رجال و شخصیت هایی که در انقلاب اسلامی مؤثر بودند به تاریخ انقلاب اسلامی تسلط پیدا کنند؛ آن موقع می توانند به بسیاری از شبهاتی که امروزه مطرح می شوند پاسخ دهند.حقانی ادامه داد: باید این دو ضرورت را با هم جمع کنیم و تدوین هر چه سریعتر تاریخ انقلاب اسلامی حالا چه به شکل کامل یا به شکل جزء به جزء، به صورت بررسی وقایع، عوامل موثر و رجال و شخصیت ها باید هر چه زودتر انجام بگیرد.وی افزود: دشمنان و جریان معارض با انقلاب اسلامی به طور گسترده در این حوزه شروع کرده اند به انجام کارهای تحقیقاتی چه به شکل تک نگاری و چه به شکل کارهای گسترده و دامنه دار در خصوص انقلاب اسلامی و در خلال همین حرفهایشان ادعاهای عجیب و غریبی مطرح می شود و تحریفات جدی ای هم در خصوص تاریخ انقلاب اسلامی صورت می گیرد.این استاد دانشگاه بیان کرد: برخی از معارضین به سراغ ریشه های انقلاب اسلامی می روند و سعی می کنند با مخدوش کردن واقعیات، ریشه های انقلاب اسلامی را یا به گروه ها و جریانهای سیاسی برگردانند یا به توطئه بیگانگان برگردانند که سلطنت طلبان بیشتر با این رویکرد برخورد می کنند و گروه های سیاسی هم بیشتر می خواهند سهم خودشان را برجسته کنند و تلاششان همین است که بگویند جریان دینی در انقلاب اسلامی به عنوان جریانی که آمد و حرکتی را مصادره کرد معرفی شود.حقانی یادآور شد: گروه های دیگر هم همین‌طور. گروه هایی که در تعارض با انقلاب اسلامی هستند، جریانات تاریخ نگاری غربی هرکدام از منظرخودشان اکنون دارند در این حوزه فعالیت می کنند. بیشتر ریشه های انقلاب و مبانی نظری انقلاب را هدف قرار داده اند و می بایستی هر چه زودتر دست به تدوین کارهای جدی، در این زمینه بزنیم تا پیشاپیش پاسخی باشد به همه تلاشهایی که آنها برای خدشه دار کردن انقلاب اسلامی و چهره انقلاب در نزد عامه مردم دارند.
پیروزمند
همچنین حجت‌الاسلام علیرضا پیروزمند، کارشناس کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ با سوال فوق گفت: پاسخ دادن به این سوال سخت است به دلیل اینکه موضوعات هرکدام به تناسب تأثیردر ضلعی از موضوعات دارای اهمیت و تأثیر می شوند و هر زمینه ای موضوعات واجد اولویت خود را دارد. ثانیاً پژوهش، ماهیت زمانبری دارد. بسته به اینکه زمان انتظارمان در دستیابی به پژوهش را چقدر ترسیم بکنیم، آن زمان و موضوع، باز در تعیین الویت پژوهش مؤثر است.وی افزود: مسئله دیگر در تعیین اولویت پژوهش این است که بزرگی و عظمت موضوعی که در آن، پژوهش قراراست صورت پذیرد چه اندازه است و آن هم طبعاً عامل دیگری است که ممکن است موضوعی بسیار مهم باشد. اما بازبینی او و تأثیر پژوهش در او ، ده ها سال طول بکشد تا به عبارتی خودش را نشان دهد و ثمره خودش را ظاهر کند. وقتی بخواهیم آن نوع پژوهش هایی که دیربازده اما مؤثر هستند را اولویت دار لمس کنیم طبعاً کشور ضرر می کند. در نقطه مقابل اگر صرفاً به پژوهش های دراز مدت نظر کنیم ممکن است که از پژوهش های کوتاه مدت باز بمانیم.این محقق و پژوهشگر فرهنگی ادامه داد: لذا با همه این تفاسیر دست گذاشتن روی یک موضوع در قبال سایر موضوعات، کاری به غایت مشکلی است.وی افزود: اما با همه این تفاسیر می خواهم پاسخ شما را در یک کلمه بدهم. به نظرم پژوهش پیرامون اسلامی سازی علوم انسانی، یکی از مهمترین اولویت های پژوهشی کشور می تواند باشد به علت اینکه اگر این موضوع جدی گرفته شود از یک طرف، تحول و ارتقای ظرفیت معرفت دینی را در کشور به دنبال خواهد آورد. یعنی به عنوان پیش نیاز خودش طبیعتاً چنین واقعه ای را هم رقم خواهد زد و از طرف دیگر هم، امکان دستیابی به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را فراهم می کند.پیروزمند تصریح کرد: بدین ترتیب که امکان صدور انقلاب و ارائه الگوی اداره اسلامی را در کشورهای اسلامی که در حال انقلاب بوده یا هستند فراهم می کند. یعنی نیاز علمی بین الملل اسلامی را می توانیم بدین ترتیب پاسخ یافته ببینیم. بنابراین شاید بتوان گفت که جمع بین دغدغه های کوتاه مدت و میان مدت و بلند مدت و همچنین دغدغه های موضوعات مهم دیگر را می توانیم به محوریت موضوع اسلامی سازی علوم انسانی به آن توجه کنیم.وی افزود: افزون بر این تأثیراتی که عرض کردم تأثیر دیگری که به اسلامی سازی علوم انسانی می شود مترتب کرد، مسئله پیوند واقعی حوزه و دانشگاه در قالب یک پروژه مشترک اسلامی سازی علوم انسانی است و افزون بر این اسلامی شدن دانشگاه به دنبال همین پیوند حوزه و دانشگاه طبیعتاً معنای عمیقتر و دقیقتری پیدا می کند و علاوه بر موارد یاد شده اگر که در قالب این پیوندی که بین حوزه و دانشگاه در موضوع محوریت اسلامی سازی علوم انسانی اتفاق می افتد می شود انتظار داشت که فرهنگ عمومی جامعه هم بهبود پیدا می کند.به دلیل اینکه یک ضلع تأثیرگذاری در فرهنگ عمومی تأثیر خواص در شکل گیری فرهنگ عمومی جامعه است و با اسلامی شدن علوم انسانی یا گام برداشتن در این مسیر طبیعتاً می شود انتظار داشت که فرهنگ عمومی هم بهبود بهتری پیدا کند.کارشناس کارگروه مدیریت کلان دستگاه‌های فرهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان یادآورشد:بنابراین در این محوریت این موضوع  می توانیم منظومه ای از پژوهشهای مفید و مؤثری را شاهد باشیم و یا حلقه هایی از تأثیرگذاری را ملاحظه کنیم.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن