تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام جواد (ع):مؤمن نيازمند سه چيز است: توفيقى از پروردگار، پند دهنده اى از درون خويش و پذيرش از نصيح...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797784774




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مقصر گراني‌ها نيستم


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مقصر گراني‌ها نيستم
گفت‌وگو با وزير كنوني بازرگاني
محمد طاهري: دامنه تغييرات در دولت نهم، هر روز گسترده و گسترده‌تر مي‌شود. اگر محمد رضا اسكندري، وزير جهاد كشاورزي را از اين دايره بيرون ببينيم، مسعود ميركاظمي، آخرين وزير اقتصادي بازمانده از تيم اصلي دولت است. ميركاظمي دوست سال‌هاي دور محمود احمدي‌نژاد است كه در واپسين روزهاي عمر مجلس هفتم، زير تيغ استيضاح مي‌رود. در پرونده ويژه شماره 46 «شهروند امروز»، گفت‌وگويي با مسعود ميركاظمي، وزير بازرگاني دولت نهم انجام شده است.
به نظر مي‌رسد، روزهاي پرحاشيه‌اي مي‌گذراند. بحث استيضاح و زير سؤال رفتن بخشي از برنامه‌هايتان، مثل تنظيم بازار، تعامل با اصناف و گراني؛ كمي خسته به نظر مي‌رسيد آقاي وزير.
كار مداوم در وزارتخانه‌اي چون وزارت بازرگاني، خستگي هم دارد. بحث اصلي استيضاح نيست. استيضاح حق نمايندگان مردم است و من از اين نكته خوشحال مي‌شوم كه عرصه استيضاح، محل بيان واقعيت‌هايي از اقتصاد كشور باشد، اما استيضاح يك وزير از مجموعه وزراي اقتصادي يك كابينه به بهانه گراني و تورم، برخاسته از اهدافي است كه نمي‌دانم چيست. با خود فكر مي‌كنم، يعني مسبب همه گراني‌ها، وزير بازرگاني به تنهايي بوده است؟ بحث تورم و گراني، ريشه در ساختار اقتصادي كشور دارد و محاكمه يك وزير، آن هم وزيري كه بايد مدافع حقوق مصرف كننده باشد و طرف عرضه و توليد هم نيست، كمي عجيب است!

• احتمال دارد، كابينه را ترك كنيد؛ اين موضوع ناراحت كننده نيست؟
ميركاظمي: چرا بايد ناراحت‌كننده باشد؟ خانواده‌ام كه خوشحال مي‌شوند.

• پس از اين كه خبر استيضاح را شنيديد، چه واكنشي نشان داديد؟
ميركاظمي: لبخند زدم.

• آقاي رئيس‌جمهور چه واكنشي داشتند؟
ميركاظمي: نمي‌دانم. لحظه اعلام خبر آنجا نبودم.

• رئيس‌جمهور از وزير بازرگاني‌اش حمايت خواهد كرد؟
ميركاظمي: از خودايشان بپرسيد، اما چرا نبايد حمايت شود؟

• برخي سايت‌ها اين گونه تحليل كرده‌اند كه رئيس‌جمهور در راستاي ادامه بازسازي كابينه، موافق با استيضاح وزير بازرگاني است. حتي گفته مي‌شود قرار است وزير بازرگاني قرباني گراني‌ها شود؟
ميركاظمي: اين روزها انتشار شايعه، خرج زيادي ندارد. براي تحليل شايعه هم، نياز نيست زحمت زيادي كشيده شود. روزي روزگاري، براي انتشار و تحليل شايعه، نياز به كاغذ يارانه‌اي بود، اما هم‌اكنون براي انتشار خبرهاي دروغين و تحليل‌هاي آبكي و ستون شايعات، نياز به كمك‌هاي دولتي نيست. به لطف اينترنت، همه جا پر شده است از اين گونه شايعات و تحليل‌هاي سطحي.

• فكر مي‌كنيد آقاي رئيس‌جمهور از شما حمايت كند؟ از آقاي احمدي‌نژاد، آدمي صريحتر مي‌شناسيد؟ اين كه مي‌گويند رئيس‌جمهور از وزير بازرگاني راضي نيست و مجلس را تحريك مي‌كند تا وزير كابينه‌اش را استيضاح كند، چه مبنايي مي‌تواند داشته باشد؟
ميركاظمي: من آدمي صريحتر از احمدي‌نژاد نمي‌شناسم. ايشان اگر با كسي مشكل داشته باشد، به صراحت و بدون ملاحظه مي‌گويد. احمدي‌نژاد اهل بازي‌هاي سياسي نيست. ايشان از عملكرد وزارت بازرگاني راضي است و اين نكته بارها عنوان شده و من نيازي به بازگويي آن نمي‌بينم.

• چند سال است آقاي احمدي‌نژاد را مي‌شناسيد؟
ميركاظمي: از دهه 60؛ مدتي با ايشان در دانشگاه علم و صنعت، فعاليت‌هاي مشترك سياسي و تشكيلاتي داشتم و خيلي وقت است ايشان را مي‌شناسم.

• همين دوستي ديرينه باعث شد به كابينه دعوت شويد؟
ميركاظمي: نه. آنقدرها دوست نبوديم. همديگر را مي‌شناختيم، اما رفقاي صميمي و هميشگي نبوديم. من براي آقاي احمدي‌نژاد غريبه نبودم و از سوي كسي هم به كابينه تحميل نشدم.

• پس چگونه به كابينه پيوستيد؟
ميركاظمي: يك روز تماس گرفتند و قرار گفت‌وگو گذاشتند. من از طرف دوستان مشتركي كه داشتيم، به آقاي احمدي‌نژاد معرفي شدم.

• چه دوستان مشتركي؟
ميركاظمي: دوستان قديمي در دانشگاه علم وصنعت. همچنين دوستاني در سپاه پاسداران و برخي دوستان ديگر.

• در سپاه پاسداران سابقه حضور داريد؟
ميركاظمي: در 21 سالگي، فرمانده سپاه پاسداران در غرب تهران بودم. از بچه‌هاي جبهه و جنگ هستم و سال‌ها در رده‌هاي گوناگون فرماندهي در جنگ و دفاع مقدس حضور داشته‌ام.

• چگونه به كابينه پيوستيد؟
ميركاظمي: با توجه به سابقه‌اي كه داشتم و دوستان مشترك من و آقاي احمدي‌نژاد، به كابينه دعوت شدم.

• اگر رشته كلام از دست شما خارج نمي‌شود، لطفا از پيشينه و سابقه‌تان بگوييد؛ از درس و دانشگاه و سابقه مديريت اجرايي.
ميركاظمي: آقاي اميري، رئيس دفتر وزارتي، به من گفت: شما مي‌خواهيد درباره افزايش جهاني قيمت مواد غذايي و تورم گفت‌وگو كنيد، اما شما ظاهرا علاقه‌اي به اين بحث نداريد؟ [با خنده].

• خيلي زياد وارد پيشينه و سابقه شما نمي‌شويم. در حد اين كه بدانيم سابقه مديريت شما در امور اجرايي چقدر است و چگونه وارد كابينه شديد؟
ميركاظمي:من 48 سال سن دارم و به قول تهراني‌ها، بچه خيابان نامجو در نظام‌آباد تهران هستم. پدرم در حوالي ميدان گرگان قديم كه حالا به ميدان نامجو معروف است، مغازه داشت و من كودكي‌ام را در همين منطقه پشت سر گذاشتم. در سال 1365 موفق شدم از دانشگاه علم و صنعت، مدرك مهندسي صنايع بگيرم و سه سال بعد از همين دانشگاه، مدرك فوق ليسانس مهندسي صنايع نيز گرفتم.

مدتي بعد بورس تحصيلي براي اعزام به خارج گرفتم، اما به دليل شرايط خانوادگي، ترجيح دادم در داخل ادامه تحصيل بدهم و به اين ترتيب، در دانشگاه علم و صنعت پذيرفته شدم و در سال 1368مدرك دكتراي مهندسي صنايع از اين دانشگاه گرفتم. همان گونه كه اشاره كردم، در جريان دفاع مقدس، در رده‌هاي گوناگون فرماندهي جنگ، در جبهه حضور داشتم و پس از آن به عنوان معاون پژوهش و آموزش دانشكده فني دانشگاه امام صادق(ع) فعاليت كردم. مدتي بعد در همين دانشكده به عنوان قائم مقام برگزيده شدم تا اين كه به وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح پيوستم.
همچنين از سال 1376 به عنوان رئيس هيأت مديره و مديرعامل سازمان اتكا انتخاب شدم و تا زمان پيوستن به اين وزارتخانه، در اين پست مشغول بودم.
در سال‌هاي گذشته، عمده فعاليت‌هاي من در دانشگاه متمركز بود و در اين سال‌ها، همواره عضو هيأت علمي دانشگاه هم بوده‌ام؛ در زمينه مسائل فني و مهندسي و مديريتي هم از سال 1362 سوابق من هست.

• چگونه به دولت نهم پيوستيد؟
ميركاظمي: در جريان نبودم، اما از چند ناحيه به آقاي احمدي‌نژاد معرفي شدم. همان گونه كه اشاره كردم، آقاي احمدي‌نژاد را از مدت‌ها پيش مي‌شناختم، ولي در چند سال متوالي همديگر را نديده بوديم. روزي كه براي پست وزارت معرفي شدم، كنجكاو بودم ببينم از چه ناحيه‌اي به آقاي احمدي‌نژاد پيشنهاد شدم و بعدها فهميدم كه از محافل دانشگاهي و انجمن‌ها و دوستان مشترك سپاهي، حمايت شده‌ام. نكته جالب اين كه نام من در فهرست چند وزارتخانه بود كه جدي‌ترين آنها وزارت صنايع و معادن و وزارت بازرگاني بود كه سرانجام به عنوان وزير بازرگاني به مجلس معرفي شدم و رأي اعتماد گرفتم.

• مشهور است كه وزراي دولت نهم پيش از ورود به كابينه، قول و قرارهاي زيادي با رئيس‌جمهور برگزيده مي‌گذاشتند؛ شما چه قولي به آقاي احمدي‌نژاد داديد و چه قولي از ايشان گرفتيد؟
ميركاظمي: من هم مثل خيلي از وزراي ديگر با ايشان نشست‌هايي برگزار كردم و سخنان بسياري بين ما رد و بدل شد. پس از قطعي شدن حضورم در كابينه، حتي تلاش كردم ساعت‌هاي محدود حضورم در دانشگاه را به حداقل برسانم كه پس از مدتي، اين حضور هم به طور كامل قطع شد. در مورد فاميل بازي و اين گونه مسائل با رئيس‌جمهور صحبت كردم. دغدغه ايشان اين بود كه چنين اتفاقي نيفتد و البته من هم به هيچ عنوان چنين اعتقادي ندارم. اما درباره برنامه‌هايي كه داشتم، بحث اصلي و محور برنامه‌هاي من توجه به صادرات بود و مشاركت بخش خصوصي در بازرگاني كشور. منطقي كردن تعرفه‌ها هم مورد تأكيد من بود و آقاي احمدي‌نژاد هم با تأييد اين برنامه‌ها، تأكيد داشتند كه مردم نبايد با كمبود مواد غذايي در كشور روبه‌رو شوند. من قول دادم اين برنامه‌ها را عملي كنم و ايشان قول دادند حمايت كنند.
در سخنان مفصلي كه با رئيس‌جمهور داشتم و حتي در برنامه‌اي كه به مجلس ارايه كردم، به اين موضوع تأكيد داشتم كه نگاه من به وزارت بازرگاني، صرفا نگاه داخلي نيست و حضور اقتصاد ايران در بازارهاي جهاني و پرداختن به مقوله صادرات، اهميتي كمتر از ديگر سياست‌هاي داخلي ندارد.
من به اين نكته اشاره كردم كه پتانسيل‌هاي بسياري در اقتصاد ايران وجود دارد كه در سال‌هاي متمادي مغفول مانده است و اگر اين سياست مورد توجه قرار گيرد، مي‌تواند آثار مثبتي براي اقتصاد ايران داشته باشد.

• گفتيد از رئيس‌جمهور خواستيد كه از برنامه‌هاي شما حمايت كند. بيشتر نگران به چالش كشيده شدن چه برنامه‌هايي بوديد؟
ميركاظمي:به هر روي، وزارت بازرگاني نقطه حساسي در اقتصاد ايران است و اعمال هر سياستي، مي‌تواند براي وزير بازرگاني حاشيه ايجاد كند. من احساس كردم وزارت بازرگاني مي‌تواند براي برخي‌ها حالت سهميه و ارثيه باشد كه از آقاي احمدي‌نژاد خواستم از سياست‌هايم حمايت كنند تا اجازه ندهم وزارت بازرگاني به ارثيه‌اي براي برخي جريان‌ها تبديل شود.

• در مجلس چه برنامه‌اي اعلام كرديد؟
ميركاظمي: در مجلس همان برنامه‌هاي اعلام شده به آقاي احمدي‌نژاد را مطرح كردم؛ برنامه‌هايي چون تنظيم بازار، سامان دهي رابطه با اصناف و از اين دست برنامه‌ها.

• برنامه‌هايي كه در مجلس اعلام كرديد و بعدها اجرايي شد، بيشتر از ديگر همتايان شما به برنامه چهارم نزديك بود. با توجه به اين كه خيلي از همكاران شما اعتقادي به برنامه چهارم نداشتند، رويكرد شما مورد انتقاد قرار نگرفت؟
ميركاظمي: من اهداف برنامه چهارم را قبول داشتم، هرچند در برخي موارد دسترسي به آن را ممكن نمي‌دانستم، اما تلاش خودم را كردم. من هيچ گاه به چالش نخوردم. افزايش صادرات جزو برنامه‌هاي پيش‌بيني شده در برنامه چهارم بود و من تلاش زيادي كردم تا پيش‌بيني‌ها محقق شود. براي پيشبرد اهداف صادراتي، ده‌ها برنامه نوشتيم و تدوين كرديم و مي‌بينيد كه اين سياست‌ها جواب داده و با وجود اعمال فشارهاي زياد، صادرات كشور ما افزايش قابل توجهي پيدا كرده است. اهميت اين موفقيت، زماني بيشتر مي‌شود كه به رقابت‌هاي شديد كشورها براي بازار گشايي هم توجه كنيم.

• روزي كه براي گرفتن رأي اعتماد در مجلس حضور داشتيد، يكي از مهمترين برنامه‌هاي خود را تنظيم رابطه دولت و اصناف اعلام كرديد؛ اكنون كه سه سال از آن روزها مي‌گذرد، گمان مي‌كنيد چه ‌اندازه توفيق داشته‌ايد؟
ميركاظمي: در سه سال گذشته، بحث اصناف يكي از مهمترين برنامه‌هاي من دروزارت بازرگاني بوده است. در اين زمينه تلاش‌هاي زيادي كرديم و به نظر مي‌رسد پس از سه سال، نتايج خوبي به دست آورده‌ايم.
از ابتداي آمدن به وزارت بازرگاني وقت زيادي صرف اصلاح امور اصناف و اتاق‌هاي بازرگاني كرديم. در زمينه اصناف يك سال زمان صرف كرديم تا اعتمادسازي كنيم. اوايل روي كارآمدن دولت نهم، گاهي نگاه به وزارت بازرگاني و مجموعه دولت آن قدر منفي بود كه نااميد مي‌شديم. به همين دليل، يك سال زمان گذاشتيم تا تعامل خوبي با اصناف داشته باشيم. من در يك سال به همه استان‌ها سفر كردم و تلاشم بر اين موضوع متمركز شده بود كه تشكل‌هاي بخش خصوصي باور كنند كه مي‌توانند آزادي عمل بيشتري براي حضور در اقتصاد ايران داشته باشند.

من اعتقاد جدي دارم كه دولت نبايد كار بازرگاني انجام دهد. وزارت بازرگاني بايد كار نظارت را دنبال كند و بخش خصوصي بايد وارد ميدان شود. در تمام مدت زماني كه در وزارت بازرگاني بوده‌ام، به اين نكته توجه داشتم. شما مي‌توانيد با اصناف گفت‌وگو كنيد و در اين زمينه درستي و نادرستي اين اظهارات را جويا شويد.
گاه به عنوان رئيس هيأت نظارت، به جاي اين كه در مسند پرسش كننده بنشينم، پاسخگو بودم. فضا به گونه‌اي بود كه بايد اعتمادسازي مي‌كرديم. من واقعا به ايجاد فضاي دمكراتيك براي بخش خصوصي اعتقاد جدي دارم و به آن عمل كرده‌ام؛ براي مثال در دولت مصوبه‌اي تدوين شد، مبني بر اين كه كارگروهي تشكيل شود تا بحث بيمه اصناف، ماليات و خيلي مسائل ديگر را خود اصناف پيشنهاد كنند؛ يعني مسائلي كه سال‌ها براي اصناف به معضل و مشكل تبديل شده بود، با مشاركت خود آنها حل شد. در اين زمينه، كارگروه همچنان مشغول بررسي مشكلات اصناف است. برخي مسائل حل شده و برخي در حال جمع‌بندي و نهايي شدن است.

• يكي از انتقادهايي كه به شما مي‌شود، اين است كه به بازرگاني داخلي بيشتر از بازرگاني خارجي توجه داريد؟!
ميركاظمي: نه اتفاقا، يكي از انتقادهاي خودم اين است كه به‌اندازه كافي به بازرگاني خارجي توجه ندارم. متأسفانه مسائل داخلي گاه آن قدر حاشيه‌ساز مي‌شود كه ناخودآگاه از مسائل مهمي مثل صادرات و حضور در بازارهاي جهاني غفلت مي‌كنيم، اما كدام وزير بازرگاني را در كشورهاي خارجي سراغ داريد كه وقتش را صرف پيگيري مسائلي چون قيمت نان و تخم‌مرغ كند؟ پرداختن به امور كوچك، گاه ما را از اهدافي كه داريم، دور مي‌كند و متأسفانه، حاشيه‌ها نمي‌گذارند حتي كارهاي كوچك را پيگيري كنيم. باور كنيد 80 درصد توان من، صرف مسائل داخي شده است، در حالي كه آرزو دارم 50 درصد توانم را صرف حضور در بازارهاي جهاني كنم.

• وزارت بازرگاني يا بهتر بگوييم حوزه تجارت و بازرگاني در سه سال گذشته، به دليل سياست‌هاي خاص وزارت امور خارجه، بيشترين تأثير را پذيرفته است. با توجه به اين كه به طور كامل از تأثير فشارهاي بين‌المللي و اعمال تحريم عليه ايران آگاه هستيد، در كابينه چه مواضعي مي‌‌گيريد؟
ميركاظمي: بحث دستيابي به انرژي صلح‌آميز هسته‌اي موضوعي ملي و سياستي مورد تأكيد است كه در دولت نهم به طور كامل درباره آن اجماع وجود دارد. دستيابي به انرژي هسته‌اي براي اقتصاد ايران، منافع بلندمدت دارد و در آينده منجر به افزايش ثبات و امنيت اقتصاد ايران خواهد شد. من منكر هزينه تحريم‌ها و اعمال فشارهاي يك طرفه به اقتصاد ايران نيستم. با اين حال، بايد بگويم كه يكي از موفق‌ترين سياست‌هاي اين دولت، سياست خارجي است. دولت نهم در اين زمينه، بسيار موفق عمل كرده و من معتقدم اعمال اين سياست‌ها، نتايج خوبي از جمله افزايش اقتدار ايران به دنبال داشته است. پيش از اين، ما در عرصه بين‌الملي اين قدر فعال نبوديم و تا اين ‌اندازه حضور مؤثر نداشتيم، اما در حال حاضر با اقتدار در عرصه بين‌الملل حضور داريم.

پيش از اين، اروپايي‌ها براي ما شرط تعيين مي‌كردند و حالا اين ما هستيم كه شرط مي‌گذاريم. اروپايي‌ها مي‌گويند ما حاضريم شرط پارسال را بپذيريم و ما مي‌گوييم نه آن شرط مال امسال نيست و تاريخ آن گذشته است، چرا پارسال نپذيرفتيد؟ زمان كه مي‌گذرد، متوجه مي‌شويم كه سياست‌ها اصولي بوده و موفق عمل شده است. اين دستاوردها را سياسي نكنيد. باور كنيد ميزان محبوبيت ايران در ميان كشورهاي مسلمان و غير مسلمان افزايش يافته است. اين مسائل را نمي‌شود پنهان كرد.

• با اين توضيح كه بخش خصوصي پذيرفته كه هزينه‌هاي تحريم را به دليل دستيابي به منافع ملي بلند مدت بپذيرد، شما به عنوان وزير بازرگاني، براي كاهش هزينه‌هاي تحريم و فشارهاي بين‌المللي به اقتصاد ايران چه كاري انجام داديد؟
ميركاظمي:به هر حال، فشار تحريم‌ها را قبول دارم و بخش خصوصي هم در اين زمينه همراهي خوبي داشته است. افزايش واردات و صادرات نشان مي‌دهد كه تحريم‌ها كم اثر بوده‌اند.

• چرا گمان مي‌كنيد تحريم‌ها كم اثر بوده‌اند، در حالي كه مي‌دانيد هزينه تجارت بسيار افزايش يافته است؟
ميركاظمي: به هر حال، در اثر اعمال فشارهاي سياسي برخى هزينه‌هاى مالى در كشور افزايش يافته، اما دستيابي به انرژي هسته‌اي و اقتدار در عرصه بين‌المللي، بازدهي بلند مدت و ماندگار براي كشور دارد. تأمين انرژى كشور در آينده بدون انرژى هسته‌اى غير ممكن است؛ بنابراين، بايد بر دستيابي به آن پافشاري كرد. اما قبول دارم كه در اثر اين سياست‌ها، ريسك اقتصاد ايران افزايش يافته و هزينه واردات نيز بيشتر شده است.

ازسوي ديگر، دلايلي هم هست كه نشان مي‌دهد تحريم‌ها كم اثر بوده است. نه در سه سال گذشته كه در سي سال گذشته. مگر نمي‌گوييد اقتصاد ما تحريم شده؟ آثار تحريم را بايد در واردات و صادرات ديد. مگر اين گونه نيست؟ اما مي‌بينيد كه هم واردات و هم صادرات افزايش پيدا كرده است. البته اين نكته را هم يادآوري مي‌كنم كه دستيابي به انرژي هسته‌اي براي ما صرفه اقتصادي بلندمدت دارد و ما نبايد منافع كوتاه مدت را با منافع بلندمدت عوض كنيم.
فراواني در كشور، نشان مي‌دهد تحريم‌ها خيلي اثرگذار نبوده است. به اين موضوع توجه كنيد كه تورم جهاني در حال افزايش است. افزايش قيمت نفت، باعث شده است كه هزينه حمل ونقل در همه جاي دنيا افزايش پيدا كند. با اين حال، شما چه كالايي مي‌خواهيد كه نمي‌توانيد در ايران پيدا كنيد؟ آيا فراواني نشان دهنده اين نيست كه تحريم‌ها بي‌اثر بوده و نه تنها اقتصاد ايران كه هيچ اقتصاد ديگري، تحريم‌پذير نيست؟ قبول دارم كه هزينه بيشتري بايد بپردازيم، اما هيچ گاه دچار كمبود نشده‌ايم. به همين دليل، اعتقاد دارم سلطه‌گران به اهداف خود نرسيده‌اند.

• آقاي دكتر ميركاظمي، وقتي درباره عملكرد شما صحبت مي‌كنيم، حتي اگر زير تيغ استيضاح هم باشيد، نمي‌توانيم به سياست‌هاي ضد انحصاري شما در اتاق‌هاي بازرگاني كه منجر به خانه تكاني اساسي در اين حوزه شد، اشاره نكنيم. شكستن انحصار در اتاق‌هاي بازرگاني به عنوان يكي از برنامه‌هاي موفق شما به ثبت رسيده است. اكنون كه پانزده ماه از خانه تكاني در اتاق‌هاي بازرگاني مي‌گذرد، چه احساسي داريد؟
ميركاظمي: همان گونه كه اشاره كرديد، ششمين دوره انتخابات اتاق‌هاي بازرگاني، نقطه عطفي در اقتصاد ايران بود كه پس از ابلاغ سياست‌هاي اصل 44 پيام خوبي به بخش خصوصي داد. واقعيت اين بود كه انتخابات اتاق‌هاي بازرگاني مي‌توانست آن گونه كه برگزار شد، برگزار نشود، اما در مجموعه وزارت بازرگاني اين عزم و اراده بود كه انتخابات، كاملا دمكراتيك برگزار شود. ما علاقه نداشتيم بخشي از ظرفيت‌هاي بخش خصوصي از صحنه رقابت‌هاي انتخاباتي حذف شود؛ بنابراين، بر رقابتي بودن انتخابات پافشاري كرديم كه خوشبختانه به نحو احسن تأمين شد.

• اما كارهاي شما، باعث شد بخشي از نيروهاي اصلاح‌طلب به اتاق بازرگاني راه يابند و در عوض، چهره‌هاي سنتي جناح اصولگرا، تعداد زيادي از كرسي‌هاي اتاق بازرگاني را واگذار كردند. پافشاري شما بر انتخابات آزاد دلايل سياسي داشت؟
ميركاظمي: خواهش مي‌كنم بحث را سياسي نكيند. من به برگزاري انتخابات آزاد اعتقاد داشتم. هيچ كس به من حكمي نكرد. چرا اختيار وزرا را در قانون اساسي دست كم مي‌گيريد؟ چرا فكر مي‌كنيد رئيس‌جمهور مخالف تحول در مديريت بخش خصوصي است؟ اين‌ها كه شما مي‌گوييد حاشيه بحث است، اما نكته مهم اين است كه انتخابات اتاق بازرگاني قانوني بود و در حضور همه خبرنگاران داخلي و خارجي برگزار شد. به قول يكي از روزنامه‌ها، همه چيز در اتاق شيشه‌اي برگزار شد.

• آنچه از صندوق‌ها بيرون آمد، مورد تأييد شما بود؛ به اين دليل كه برخي برندگان انتخابات، مخالف سياسي دولت بودند؟
ميركاظمي: من انتخابات را كاملا تأييد مي‌كنم، به اين دليل كه انتخابات آزادانه برگزار شد، اما خواهش مي‌كنم بحث سياست را وارد اقتصاد نكنيد. اجازه بدهيد اتاق‌هاي بازرگاني همين گونه كه حضور فعالي در اقتصاد دارند، به اين حضور فعال ادامه دهند. بخش خصوصي را وارد سياست نكنيد. بارها از همه اعضاي اتاق‌هاي ايران و تهران خواهش كردم اتاق را سياسي نكنيد. به‌ اندازه كافي با پوست و استخوان، از سياسي بازي و سياسي كاري ضربه خورده‌ايم؛ لطفا به بخش خصوصي انگ نزنيد. تاجر اصلاح‌طلب و اصولگرا نداريم. تاجر تاجر است. چكار به گرايش آدم‌ها داريم؟

• تحليل شما از رفتار گروهي كه به انحصار مديريت در اتاق بازرگاني اعتقاد داشتند، چه بود؟
ميركاظمي: من ديدگاهي دارم كه از آغاز حضورم در وزارت بازرگاني، هيچ گاه اجازه ندادم خدشه اي به آن وارد شود. بسيار اصرار دارم كه سفارش‌پذير نباشم. وزارت بازرگاني هميشه در معرض فشارهاي گوناگون است، اما من هيچ گاه مديري سفارش‌پذير نبوده‌ام. در جريان انتخابات اتاق بازرگاني، بعضي‌ها انتظار دوستي سياسي داشتند. بعضي‌ها انتظار ملايمت و مهرباني داشتند، اما ملايمت با چه؟ ملايمت با ايجاد انحصار؟ اصل 44 مگر چه مي‌گويد؟ آيا اصل 44 گفته است فلان گروه نبايد باشد؟ آيا انحصار ايجاد كرده است؟ در سياست، گاهي بخش عمده‌اي از توانمندي‌ها حذف مي‌شود، اما اين قاعده نبايد درباره بخش خصوصي صدق كند. چرا بايد بخشي از توانمندي اقتصاد كشور حذف شود؟

• هنوز هم فكر مي‌كنيد اتاق‌هاي بازرگاني همچون قهوه‌خانه عمل مي‌كنند؟
ميركاظمي: قهوه‌خانه‌ها حالا كافي شاپ شده‌اند [مي‌خندد]. اين تعبير را پيش از انتخابات در محفلي خصوصي مطرح كردم و نمي‌دانم چگونه به مطبوعات كشيده شد. در يكي از سفرهاي استاني، شنيدم يكي از فعالان اقتصادي گفت: اتاق‌هاي بازرگاني به محلي براي نوشيدن چاي تبديل شده. عده‌اي مي‌آيند چايي مي‌خورند و مي‌روند و بعد در سخنانم گفتم: نبايد اتاق‌هاي بازرگاني مثل قهوه‌خانه باشد. گفتم اين جا را قهوه‌خانه نكنيد. نمي‌دانم چگونه وارد مطبوعات شد.
انتخابات اخير اتاق‌هاي بازرگاني با استقبال زيادي روبه‌رو شد. تعداد شركت كننده‌ها به شدت افزايش يافت. رسانه‌ها و مطبوعات خيلي كمك كردند و انتخابات شفاف برگزار شد. نتيجه هم كاملا دمكراتيك بود و من خيلي به اين انتخابات افتخار مي‌كنم. در مجموع، من خيلي به اتاق بازرگاني اعتقاد دارم و بر اين باورم مي‌تواند نقش بسيار تعيين كننده‌اي در اقتصاد داشته باشد. اگر به ابلاغيه اصل 44 توجه كنيد، متوجه مي‌شويد كه اولويت اصل 44 آزادسازي است. همه فعالان اقتصادي بايد مشاركت داشته باشند. نقش واقعي اتاق بازرگاني همين است. ايجاد هم‌افزايي در اقتصاد ملي؛ جمع همه توان‌ها و مهارت‌ها. هيچ كس حق ندارد كسي را حذف كند.

• با اين حال، نتيجه انتخابات براي شما مطلوب بود؟
ميركاظمي: بله. در اين انتخابات، نتيجه بسيار خوبي به دست آمد. بخشي از مديران باسابقه بخش خصوصي و بخش ديگري از تحصيل‌كرده‌هاي اقتصاد ايران، به اتاق بازرگاني راه يافتند كه به نظر من تركيب خوبي بود.

• انتخابات هيأت رئيسه‌ها چطور؟
اسكندري: هيأت رئيسه اتاق‌هاي بازرگاني را من انتخاب نكردم. افراد زيادي كانديدا شده بودند و در پايان، تركيب خوبي به دست آمد. ما هيچ نقشي در انتخاب هيأت رئيسه اتاق‌ها نداشتيم. هم‌اكنون به نظر مي‌رسد درك متقابلي ميان جريان‌هاي گوناگون اتاق بازرگاني هست. اتاق‌هاي بازرگاني جان تازه‌اي گرفته‌اند. اتاق‌ها پي برده‌اند كه مجموعه وزارت بازرگاني براي خدمت به بخش خصوصي آماده است. در اين زمينه، براي نخستين بار منشور همكاري با اتاق بازرگاني را امضا كرديم، اما اگر چيز ديگري هم مطرح شود، امضا مي‌كنم.

• در اتاق‌هاي بازرگاني ايران و تهران، انتقادهاي تندي به سياست‌هاي اقتصادي دولت مي‌شود، اين موضوع را تأييد مي‌كنيد؟
ميركاظمي: به قواعد دمكراتيك اعتقاد دارم و نسبت به انتقادها اعتراضي ندارم، اما لحن برخي انتقادها را نمي‌پذيرم. بايد با ادبيات ملايمتري رفتار كرد. به صرف اين كه آنها بخش خصوصي‌اند و ما بخش دولتي، نبايد توهين شود. نمايندگان اتاق‌هاي بازرگاني بايد به خطوط قرمز توجه داشته باشند. انتقاد به جاي خود. من گمان مي‌كنم اتاق در حفظ حرمت‌ها كوشش داشته است.

• شما را به اعمال سياست‌هاي غلط بازرگاني كه منجر به بي‌ثباتي در بازارهاي داخلي و افزايش سطح عمومي قيمت‌ها شده است، متهم كرده‌اند. در پاسخ به اين انتقاد، چه دفاعي از عملكرد خود داريد؟
ميركاظمي: درباره افزايش سطح عمومي قيمت‌ها و افزايش نرخ تورم، هر روز اظهارنظرهاي متفاوتي مي‌شنويم. عده‌اي از افزايش سطح عمومي قيمت‌ها به عنوان چماق سياسي استفاده مي‌كنند و احتمالا قصد برخي از اين افراد، سياه‌نمايي و القاي اين موضوع است كه دولت در كنترل اقتصاد ناتوان عمل كرده است.

• نمايندگاني كه برگه استيضاح را امضا كرده‌اند، در اين دسته جاي مي‌گيرند؟
ميركاظمي: اجازه بدهيد هنوز صحبت من تمام نشده است. استيضاح حق نمايندگان مردم است و آنها از اين راه، مي‌توانند دغدغه خود را از مهمترين مسائل كشور دنبال كنند، اما در اين زمينه، چند موضوع مشخص نشده است؛ نخست اين كه چرا وزير بازرگاني؛ وزيري كه در تنظيم سياست‌هاي مالي و سياست‌هاي بازار پول كمترين نقش را دارد؟! چرا وزير بازرگاني؛ وزيري كه نه در طرف عرضه قرار دارد و نه در طرف تقاضا، نه در طرف توليد و نه در طرف مصرف‌كننده؟ نكته مهم ديگر آن كه چرا در واپسين روزهاي عمر مجلس هفتم، موضوع استيضاح مطرح شده است؟ آيا اين موضوع سال گذشته براي استيضاح كنندگان مهم نبود؟ من معتقدم براي حل مشكل افزايش قيمت‌ها، نياز به مچگيري و محكوم كردن همديگر نيست. گمان مي‌كنم چيزي حدود سي عامل در افزايش نرخ تورم تأثير دارند.
يكى از اين عوامل مشكلات ساختارى اقتصاد ايران است كه از سال‌هاي دور روي هم انباشه شده است. از همين عامل مهم، مي‌شود عوامل تأثيرگذاري مثل بهره‌وري را مطرح كرد كه وضعيت آن در ايران نگران‌كننده است.

• به نظر شما، سياست‌هاي دولت درباره افزايش نقدينگي تأثير بيشتري بر افزايش نرخ تورم دارد يا بهره‌وري پايين؟
ميركاظمي: در بخشي از سخنانم، گفتم كه مي‌توانم به سي عامل تأثيرگذار برتورم اشاره كنم. رشد نقدينگي، يكي از اين عوامل است كه به تقاضا دامن مي‌زند و باعث بالا رفتن قيمت‌ها مي‌شود. يا به بحث افزايش سالانه دستمزدها اشاره مي‌كنم كه هر ساله به ميزان مشخصي افزايش پيدا مي‌كند و تأثير زيادي بر افزايش سطح عمومي قيمت‌ها دارد. در همين زمينه، لازم است در مجموعه ساختار اقتصاد ايران مثل ساختار مكانيزم عرضه و تقاضا، نظام پولي و مالي كشور و نقدينگي، تورم وارداتي و افزايش قيمت‌هاي جهاني از جمله عوامل تورم است كه نياز است به آنها بپردازيم.

• وزارت بازرگاني تا چه ‌اندازه در افزايش سطح عمومي قيمت‌ها مؤثر بوده است؟
ميركاظمي:افزايش سطح عمومي قيمت‌ها، محدود به يك وزارتخانه يا حتي دولت نمي‌شود. به طور قطع، در اين زمينه بايد علل گوناگوني را جست‌وجو كرد. اين منصفانه نيست كه در پي بروز مشكلي در اقتصاد، دنبال مقصر باشيم و از حلقه‌اي گسترده و مرتبط به هم، يكي از اعضا را جدا و به عنوان مقصر مطرح كنيم. من بارها در اين زمينه توضيح داده‌ام كه ريشه اصلي تورم در كشور ما، ساختار بيمار اقتصادي است. در اين زمينه، تصويري فاندامنتال از اوضاع اقتصاد جهان بايد تهيه و به صورت عمودي از بالا به پايين مرور كرد.
همان گونه كه مي‌دانيد، قيمت نفت در چند ماه گذشته، سير صعوي عجيبي داشت و بالاترين ركوردهاي تاريخ را پشت سر گذاشت. قيمت بالاي نفت تأثير بسياري بر اقتصاد كشورها گذاشت. براي مثال، كشورهايي كه نفت را گران خريدند، بنزين را گران كردند يا بر قيمت محصولات پتروشيمي صادراتي خود افزودند. قيمت بالاي نفت همچنين باعث شد قيمت حمل‌ونقل و مواد غذايي و خيلي اقلام ديگر افزايش پيدا كند. منتقدان دولت آيا اين روند را كتمان مي‌كنند؟

محاسبات ما نشان مي‌دهد، 19 درصد افزايش ميزان واردات به دليل تورمي بوده است كه در خارج از ايران رقم خورده و زماني كه وارد كشور شده، تأثير خود را گذاشته است. همان گونه كه تحليلگران بازار انرژي معتقدند دوران نفت ارزان به سر آمده، من هم مي‌گويم دوران غذاي ارزان به سر آمده و امسال به وضوح مي‌بينيم كه افزايش قيمت مواد غذايي در خيلي از كشورهاي جهان، بحران آفريده است.
اين روزها در هم تنيدگي زيادي ميان قيمت‌ها در بازارهاي جهاني وجود دارد. زماني كه تلويزيون‌ها به طور مستمر قيمت جهاني غلات را زيرنويس مي‌كنند و روزنامه‌ها مدام به تحليل قيمت‌هاي جهاني مي‌پردازند، طبيعي است كه در ايران نيز قيمت‌ها افزايش پيدا كند. اين ويژگي و مشخصه اقتصاد جهاني در شرايط جديد است.
با اين تحليل بايد بپذيريم اگر كالاي وارداتي ما 19 درصد گران شده، به طور قطع در داخل هم تأثير خودش را خواهد گذاشت. ما بايد علت‌ها را بيابيم و تأثيرش را در قيمت تمام شده بازار بررسي كنيم. همان گونه كه اشاره كردم در حال حاضر، بحران غذايي جهان را تهديد مي‌كند در همين زمينه در يك سال گذشته، قيمت انواع مواد غذايي در جهان افزايش يافته است.

شرايط اين روزهاي محصولاتي مثل برنج، دانه‌هاى روغنى، گندم، جو و ذرت را مرور كنيد. مي‌بينيد كه برخي محصولات استراتژيك حتى 200درصد افزايش قيمت داشته است. در خيلي از كشورها، ارتش، توزيع مواد غذايي را در دست گرفته و اين نشان مي‌دهد، دامنه بحران تا چه ‌اندازه نگران كننده شده است، اما شما به بازار داخل نگاه كنيد. چه زماني احساس كمبود كرده‌ايد؟ در كدام نقطه كشور كمبود احساس مي‌كنيد؟
همه چيز در چرخه اقتصاد به هم پيوسته و در هم تنيده است، مسلماً افزايش قيمت جو مي‌تواند در افزايش لبنيات و دامپرورى و طيور تأثير بگذارد.
در بخش پولي هم بايد ريشه تورم را جست‌وجو كرد؛ سياست‌هايي كه در گذشته منجر به رشد نقدينگي شده بود، امروز در افزايش تورم تأثيرگذار است.

در بخش توليد و عرضه هم بايد به دنبال مسائل و مشكلات بود. در خيلي موارد اگر توليد به ظرفيت واقعي‌اش نمي‌رسيد، وزارت بازرگاني وارد عمل مي‌شد و تنظيم بازار مي‌كرد. حتي رد پاي تورم را مي‌شود در برخي مصوبه‌هاي مجلس دنبال كرد. اين گونه نيست كه يك وزير، مقصر اصلي تورم باشد. سال گذشته، شاهد ورود ريال‌هاى حاصل از فروش نفت به اقتصاد كشور بوديم. زماني كه ريال ناشي از فروش نفت به اقتصاد تزريق شد، حجم فعاليت‌هاي عمراني افزايش يافت كه نتيجه‌اش افزايش تقاضا براي برخي كالاها بود و اين روند باعث افزايش قيمت اين كالاها شد. زماني كه درباره تورم صحبت مي‌كنيم، نمي‌توانيم به سياست‌هاي پولي توجه نكنيم؛ براي مثال، سال گذشته، افزايش خالص دارايى‌هاى بانك مركزى را شاهد بوديم كه اثر مستقيم در افزايش تورم داشت. يا افزايش بدهي بانك‌ها به بانك مركزي و خيلي مسائل ديگر.

• يكي از موارد مطرح شده در نامه استيضاح شما، افزايش قابل توجه واردات است. آيا شما نگران واردات بي‌رويه نيستيد؟
ميركاظمي: در سال گذشته، در مجموع 48 ميليارد دلار واردات داشته‌ايم كه 5/3 ميليارد دلار آن سوخت است. دوستان، زماني كه بحث صادرات غير نفتي مي‌شود، ميعانات را از آمار صادرات جدا مي‌كنند، اما براي واردات و براي اين كه عدد نمودارشان بيشتر نشان دهد، واردات سوخت را تفكيك نمي‌كنند. اين هم از ظلم‌هايي است كه به ما مي‌شود. از نظر وزني واردات كاهش پيدا كرده، اما ارزش آن بيشتر شده. سال گذشته، 19 درصد تورم وارداتي داشته‌ايم كه نشان مي‌دهد بخشي از واردات صورت گرفته به دليل افزايش بهاي جهاني كالاها بوده است. در دو سال گذشته، كالاهاى واسطه‌اى و سرمايه‌اى نقش عمده اي در تركيب واردات داشته كه به نظر من طبيعي به نظر مي‌رسد به اين دليل كه هر چه صادرات بيشتري داشته باشيم، به مواد اوليه بيشتري نياز داريم؛ بنابراين، طبيعي است كه شاهد رشد واردات باشيم.
چرا كساني كه واردات را چماق مي‌كنند، به صادرات اشاره‌اي نمي‌كنند؟ رشد صادراتي در دولت نهم بي نظير بوده است. سال گذشته 21 ميليادر دلار صادرات داشته‌ايم كه اگر ميعانات را هم از اين رقم كم كنيد، حدود شانزده ميليارد دلار صادرات داشته‌ايم كه به نظر من خيلي قابل توجه است.
اين را هم در نظر داشته باشيد كه ديدگاهي در دولت وجود دارد كه صادقانه معتقد است مردم بايد از افزايش درآمدهاي نفتي سهمي عايدشان شود. اين دوستان مي‌گويند چرا بايد قيمت نفت از صد دلار بگذرد، اما از اين درآمدها چيزي عايد كشور نشود. چگونه مي‌شود افزايش درآمدهاي نفتي را بر زندگي مردم انعكاس داد؟

• آقاي توكلي در يكي از برنامه‌هاي تلويزيوني اين گونه عنوان كرد كه وزارت بازرگاني بدون اجازه مجلس، يك ميليارد و دويست ميليون دلار از حساب ذخيره ارزي برداشت كرده تا ميوه وارد كند؛ اين موضوع درست است؟
ميركاظمي: نه من اين موضوع را تكذيب مي‌كنم. هيچ برداشتي از حساب ذخيره ارزي نداشته‌ايم. نكته جالب توجه اين است كه وزارت بازرگاني به هيچ وجه ميوه وارد نكرده و حتي صادر هم نكرده است. من بارها اين جمله را تكرار كرده‌ام، اما نمي‌دانم چرا برخي دوستان نمي‌خواهند قبول كنند. يكي از افتخارات ما اين است كه در سه سال گذشته به هيچ عنوان ميوه وارد نكرده است. وزارت بازرگاني در سه سال گذشته، فقط واردات ميوه توسط بخش خصوصي را مديريت كرده است.
و نكته جالبتر اين است كه حجم صادرات ميوه در سال گذشته، بيش از يك ميليارد و هفتصد ميليون دلار بوده و واردات آن 288 ميليون دلار بوده كه بخش عمده آن موز بوده است. پس نگراني ما از چيست؟ كشاورز در سه سال گذشته دغدغه نداشته، مصرف كننده زيان نديده، پس اين انتقادهاي غير واقعي چه دليلي دارد؟
وزارت بازرگاني حتي يك كيلو ميوه وارد نكرده است. چرا در گفتار برخي از دوستان صداقت وجود ندارد؟ ما حتي ارز نداريم كه روغن وارد كنيم. نمي‌دانم منشأ اين گونه اظهارنظرها چيست؟ خيلي لازم نيست تلاش كنيد به وب‌سايت گمرك مراجعه كنيد؛ همه اين آمارها موجود است.

• گفته مي‌شود سياست‌هاي شما در تنظيم تعرفه، باعث گراني شده است؟
ميركاظمي: نگاه به تعرفه در كشور ما نگاه خوبي نيست. در حقيقت، تعرفه به مانع وارداتي تبديل شده است. يكي از ويژگي‌هاي تعرفه بايد حمايت از توليد داخل باشد، اما حمايت نبايد منجر به زيان مصرف كننده شود. استفاده كردن از تعرفه بايد بر اساس سياست‌هاي خاص صورت گيرد.

به نظر من، نگاه به تعرفه بايد اصلاح شود. اين گونه نبايد باشد كه تعرفه به عنوان عاملي براي جبران كسري بودجه تلقي شود؛ يعني هر جا بودجه كم آمد، براى جبران كسري آن تعرفه را افزايش دهيم. تجربه هم نشان داده كه اين ابزار در جهت ايجاد درآمد، زياد كارآمد نيست كه عملاً تحقق پيدا نمى‌كند، چون برمى‌گردد به شكل تركيب كالاهاى وارداتى و به موضوع قاچاق هم بايد توجه شود. گفته مي‌شود نرخ مؤثر تعرفه‌ها در سال گذشته، اثر روانى زيادي در بازار داشته است. به عقيده من، افزايش نرخ مؤثر تعرفه‌ها در دوره‌اي باعث افزايش قيمت شد. دولت و مجلس اين ديدگاه را داشتند كه براى حمايت از كالاهاى داخلى، نرخ مؤثر تعرفه‌ها بايد افزايش پيدا كند و من معتقدم در افزايش قيمت كالاهاي وارداتي مؤثر بود.

• وزارت بازرگاني در افزايش تعرفه‌ها چه چيز را مي‌پذيرد؟
ميركاظمي: وزارت بازرگاني موافق تنظيم منطقي تعرفه است و هيچ گاه در راستاي زيان توليد ملي و در عين حال زيان مصرف كننده گام برنداشته است. در بودجه‌هاي سال 85 و86 بندي هست كه بنا بر آن، نرخ مؤثر تعرفه از 10 درصد به 15 درصد افزايش پيدا كرد. شايد تحليل اين بود كه درآمد‌ها و هزينه‌ها در بودجه همخواني ندارد؛ بنابراين، با تعرفه‌ها بازي شد و نرخ مؤثر تعرفه‌ها افزايش يافت. اين نگاه تاجرمآبانه بود و به هيچ عنوان منطق اقتصادي نداشت.

من مخالف اين ديدگاه بودم و عنوان مي‌كردم كه اگر قرار به حمايت از توليد داخلي است، بايد در كوتاه مدت از ابزار تعرفه اي استفاده كرد، اما بنگاه بايد در دراز مدت به سمت اصلاح ساختار و افزايش بهره‌وري گام بردارد. در سايه همين سياست‌گذاري‌هاست كه در كشور بنگاه‌هاي ناكارآمد داريم و تا زماني كه اين سياست‌ها دنبال شود، چيزي از ناكارآمدي اين بنگاه‌ها كم نخواهد شد.
اين گونه شركت‌ها، مثل پهلوان‌هايي هستند كه تنها در كوچه و محله خودشان پهلواني مي‌كنند. اگر راست مي‌گويند وارد رقابت‌هاي جهاني شوند.
در سال 1385 كه نرخ مؤثر تعرفه افزايش پيدا كرد، چيزي حدود 1100 قلم كالا مشمول تعرف‌هاي جديد شد و به نظر من اين سياست، يكي از عوامل مؤثر بر افزايش قيمت برخي كالاها بود. در سال 1386 همين سياست تكرار شد و دوستان ما در مجلس در اين زمينه نقش داشتند.

نگاه‌هاي نادرستي هست كه اين نگاه‌هاي غلط،‌ قصد تسلط بر كشور را دارد. من نه چپ هستم، نه راست و نه برايم اهميت دارد كه فرد مقابلم چه ديدگاهي دارد. من اصولي دارم كه هميشه به آن پايبند بوده‌ام. در زمينه حضورم در وزارت بازرگاني، هميشه اين اصول را رعايت كرده‌ام. من در وزارت بازرگاني به هيچ عنوان به سمت فاميل بازي و رفيق پروري نرفتم. شوراي معاونان من يكي از كم‌حاشيه‌ترين شوراهاي معاونان در مجموعه دولت بود. من همه معاونانم را از قبل مي‌شناختم و به همه آنها اعتقاد كامل دارم. من با تمام توان در راستاي حذف انحصارها عمل كردم و زماني كه قصد داشتم تعرفه‌اي را تغيير دهم، پيش از اعمال، اعلام مي‌كردم. برخي حمايت‌هاي سطحي و به قول معروف كشكي اين گونه بود كه داد مي‌زدند ما حامي كشاورز هستيم، اما ميوه كشاورز را هفتاد تومان مي‌خريدند و همين ميوه را در بازار مي‌فروختند به دو هزار تومان. چه حمايتي؟ فضاي انحصاري ايجاد كرده بودند، اما من اعلام كردم كه براي مثال قرار است در بهمن ماه تعرفه ميوه كاهش پيدا كند. چه كسي مخالف اين رويه است؟ همان كسي كه هر سال بيش از پانصد ميليارد تومان از انحصار ميوه در شب عيد سود مي‌برد.
 چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 489]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن