تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):على پيشواى مؤمنان و ثروت پيشواى منافقان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797946046




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

لزوم قدرشناسی از هنرمندان


واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 16:17:51 , 1393/09/02
یحیی صمدی
لزوم قدرشناسی از هنرمندان
کتاب‌ های صلاح‌الدین ایوبی، جغرافیای کردستان و فرهنگ لغت هزار صفحه‌ای فارسی به کردی بابان از جمله تالیفات زنده یاد شکرالله بابان است و هنوز برنامه کاروان شعر و موسیقی کردی با شعر خوانی وی و صدای گرم و ماندگار هنرمند نامی زنده یاد استاد حسن زیرک از یادها نرفته است.


27 آبان ماه دومين سالروز درگذشت هنرمند و گوينده پيشکسوت کُرد مرحوم شکرالله بابان است به اين بهانه نگاهي داريم به برخي فعاليت ها و زواياي زندگي اين هنرمند بزرگ کُرد ايراني و همچنين وضعيت کنوني بيشتر هنرمندان و برخوردهاي مسؤلان دولتي و جامعه نسبت به فعالان فرهنگي و هنرمندان که متاسفانه کمتر قدرشان را مي دانيم و تا از ميان ما کوچ نکنند توجه و يادي از آنان صورت نمي گيرد.


شکرالله بابان در سن 89 سالگي بر اثر بيماري کهولت سن در گذشت، وي در سال 1302 هجري شمسي از خاندان معروف کارگزاران بابان سنندج متولد شد، بابان فرزند مرحوم حاج داودخان و مادرش آمنه دختر فخرالعلماي بزرگ کردستان بوده است.


شکرالله بابان در سال 1322 شمسي در سن 20 سالگي با فرخ لقاء شيخ الاسلامي دختر مرحوم ناظم الشريعه ملقب به قاضي القضات کردستاني ازدواج مي کند که حاصل اين زندگي مشترک 8 فرزند بوده است. جهت کسب علم و دانش و ادامه تحصيل در سال 1331 شمسي زادگاهش را ترک کرد و راهي تهران شد و به تشويق مرحوم حاج سيد محمد شيخ الاسلام از اساتيد برجسته دانشگاه مشغول ادامه تحصيل مي شود و در دانشکده ادبيات و حقوق موفق به اخذ مدرک ليسانس مي شود. وي فعاليت راديويي‌اش را سال 1337 در تهران آغاز کرد و در سال 1342 شمسي رئيس اداره راديو و تلويزيون کرمانشاه شد.


مديريت راديو و تلويزيون آذربايجان غربي و کردستان از ديگر پست هاي فرهنگي اين استاد بوده است و اين شخصيت فرهنگي برجسته سال ها به عنوان گوينده، مفسر، شاعر، نويسنده، مترجم و مديرکل مراکز صدا و سيماي آذربايجان غربي، کرمانشاه و کردستان فعاليت کرده ‌است. کتاب‌ هاي صلاح‌الدين ايوبي، جغرافياي کردستان و فرهنگ لغت هزار صفحه‌اي فارسي به کردي بابان از جمله تاليفات زنده ياد شکرالله بابان است و هنوز برنامه کاروان شعر و موسيقي کردي با شعر خواني وي و صداي گرم و ماندگار هنرمند نامي زنده ياد استاد حسن زيرک از يادها نرفته است.


شادروان بابان، داراي 8 فرزند (5 پسر و 3 دختر) است. فواد بابان گوينده قديمي صدا و سيما، بابک بابان گوينده اخبار ورزشي شبکه خبر و بختيار بابان عضو پيشين تيم ملي بسکتبال ايران از جمله فرزندان سرشناس شکرالله بابان هستند.
مراسم ختم وي در تهران، کرمانشاه، اربيل و سليمانيه و سنندج و چندين شهر داخلي و خارج از کشور با حضور گسترده مردم وفادار و با فرهنگ و دوست دار اين مرحوم برگزار شد تا ثابت شود هنرمند مردمي هرگز مردني نيست. شکرالله بابان از قديمي ترين و محبوب‌ترين گويندگان شعر و موسيقي کردي در ميان مردم است ايراني ها و به ويژه مردم کُرد در دهه‌هاي گذشته صداي نرم و زيبايي او را زياد شنيده و گوش کرده اند و تعداد زيادي از آهنگ هاي هنرمند بزرگ کُرد استاد مرحوم حسن زيرک قبل از پخش با شعر خواني و صداي شکرالله بابان اجراء و پخش مي شد که در ميان مردم وجود داشته و دارد.


از لابه‌لاي شعرها و  اجراهايش معاني بلند عرفاني، عاشقانه و وطن دوستيي زيادي وجود دارد و اميد به زندگي و توجه به هنر و  پند و اندرز بخشي از محتواهاي شعري و گويندگي اين هنرمند فوت شده مي باشد. لطف شعر و موسيقي در کلام نرم و آرام او معنا پيدا مي کرد و اين صدا و اقدام زمينه اي بود براي ترويج ادب و زبان کردي که امروزه در ميان شعرا و هنرمندان و اهالي موسيقي و مردم بيشتر جذاب شده و مورد توجه قرار گرفته و خيلي از هنرمندان ترانه ها و موسيقي خود را همراه با شعرخواني توليد و ضبط مي کنند و گويندگي شعر و قرائت آن در کنار موسيقي به يک فن و هنر ماندگار و زيبا تبديل شده است.


مرحوم بابان خود انساني عادي و امروزي، با عواطف و احساسات هنرمندانه و دلسوز و متعهد به فرهنگ و زبان و آداب و رسومش بود و در کنار خدمات هنري و فرهنگي اش، فرزنداني هنرمند و توانمند در عرصه فرهنگ و هنر و ورزش براي خدمت به اين سرزمين تربيت کرد و اين مهم قابل تقدير و ستايش است.


آيين دومين سالروز درگذشت اين هنرمند روز جمعه 30 آبان ماه از ساعت 15 الي 17 در قطعه نام آوران بهشت زهرا (س) تهران در قطعه 255 در رديف 11-37 با حضور فرزندان، خانواده و بازماندگان آن مرحوم برگزار مي شود. شکرالله بابان در بامداد روز شنبه 27 آبان سال 91 چشم از جهان فرو بست و در قطعه نام آوران بهشت زهرا (س) تهران به خاک سپرده شد و براي هميشه آرام گرفت اما نام و ياد و آثار و خدماتش در عرصه فرهنگ و هنر فراموش نمي شود و به يکي از چهره هاي ماندگار اين سرزمين تبديل شده و به عنوان الگوي براي خدمت به زبان و هنر و آداب و رسوم و موسيقي کردها شناخته مي شود و هنرمندي که در دل مردم و جامعه ماندگار باشد نمرده است چون هنر فقط براي مردم و جامعه است و اگر براي مردم نباشد ارزشي نخواهد داشت.


ادب و فرهنگ کردها به دليل اصالت، تاريخ و ريشه آن هرگز نمي ميرد و به دليل تلاش و کوشش و زحمات فعالان اين عرصه در گذشته جايگاه خوب و ارزشمندي در دنيا به ويژه کشورمان پيدا کرده است. قدر هنر و هنرمندان طي اين چند سال بهتر و بيشتر از گذشته مورد تقدير و ارج قرار گرفته اما بايد همواره از دانش و تجربه ارزشمند هنرمندان و فرهيختگان بهره بگيريم و تا دير نشده از توان و تحليل و آثارشان بيشتر استفاده کنيم و سالها خون دل خوردن و زحماتشان را ارج نهيم. 


مرگ حق است و با هيچ کس هم تعارف ندارد و سراغ فقير و غني، مسؤل و غير مسئول، پادشاه و سرباز، مسلمان و غير مسلمان و... مي رود اما کمي دير و زود دارد ولي کسي را فراموش نمي کند و خوش به حال کساني که وقتي مرگ به سراغشان مي آيد خلق از دستشان و در مجوع از رفتار و کردارشان در آسايش بوده اند و به مردم و جامعه خدمات خوبي ارائه داده و نام نيکي از خود بر جاي مي گذارند که بيشتر هنرمندان و علما و دانشمندان از جمله اين مهم هستند اما نکته قابل توجه و موضوع قابل بحث ديگر اين ياداشت بي توجهي و کم توجهي به کساني است که سالها براي ارتقاء ارزش هاي انساني و فرهنگي و هنري و علمي جامعه خود تلاش مي کنند و اگر خود توقعي ندارند اما جامعه آنچنان که بايسته و شايسته است او را تکريم نمي کنند و قدرش را ندانسته و از تجربيات و آثارش بهره لازم را نمي برند و وقتي مي ميرند تازه به فکرشان مي افتند که چنين کساني بوده و حسرت مي خورند و يادش مي کنند و اين چقدر بد است.


درجامعه هر روز شاهدخاموشي چراغهاي فرهيختگي کشور و ديارمان هستيم و تازه يادمان مي افتد که برايش يادماني و مراسمي بگيريم و اگر چه اين روش ناثواب همانند باران نامهرباني به يمن همت متوليان فرهنگي شامل حال تمامي فرهيختگان و هنرمندان گرديده و پديده افسوس خوردن بر گذشتگان را تکميل کرده و زبان حال مرحوم «شهريار» را سخن تفسير مي کنند؛  تا هستم نداني که کيستم روزي بسراغم آيي که نيستم


هر چند بزرگذاشت و يادمان فرهيختگان و هنرمندان يک پديده پسنديده است ولي ايکاش اين اهميت را خوشان در زمان حيات خود لمس مي کردند. برگزاري يادواره هاي فرمايشي نيز نشان مي دهد که فرهيختگان و ادباء و هنرمندان کردستاني در خيلي از موارد مورد کم لطفي قرار مي گيرند که زنده يادان دکتر مهيندخت معتمدي، کابه رات، ملي دوم (ملک محمد محمدي) عبدالله شريعتي که به نمادي ديگر از مظلوميت فرهيختگان کردستان مبدل شدند نمونه اين مهم است.


در طول دوران و به ويژه سده هاي اخير هنرمندان و فعالاني بودند و هستند که ميراث داران فرهنگ اين مرز و بوم بوده و براي حفظ و ارتقاي آن عرق ريخته و خون دلها خورده اند تا امروز کردستان به عنوان استاني فرهنگي و مهد موسيقي ايران در دنيا شناخته شود.


متاسفانه هميشه بايد يکي از فعالان عرصه هاي فرهنگ و هنر ما فوت کند تا به فکر نخبگان و فرهيختگان خود بيفتيم و براي آنها يادمان و گراميداشت برگزار کنيم و در واقع اگر روزي غير اين پيش آيد، بايد تعجب کرد.
متأسفانه در زماني که هنرمندي دچار کسالتي مي شود و در بستر بيماري قرار مي گيرد حاضر به خرج کردن 100 هزار تومان براي دوا و درمانش نمي شويم و از او دلجويي و احوالپرسي نمي کنيم اما در مراسم خاکسپاري و ختمش با تاج گل و ديگر هزينه هاي بي سود خرج هاي ميليوني مي کنيم و چند روز در مراسمش حضور پيدا مي کنيم و آخ و حسرت مي خوريم.


در زماني که هنرمندي در قيد حيات است هيچ اداره و نهادي براي تجليل و کمک به وي اقدامي نمي کند اما بعد از مرگش خيلي ها و به ويژه نهادهاي مرتبط در تدارک گراميداشت و تجليل و برگزاري يادمان براي وي مي شوند که فقط براي نمونه مي شود به مرحومان «قاله مه ره» و  «محي الدين حق شناس» اشاره کرد. خيلي از مردم ما آداب قدرشناسي از هنرمندان خود را رعايت مي‌کنند اما باز هم اين وضعيت ها جاي نگراني دارد و نبايد اجازه بدهيم عاقبت هنرمندان مانند گذشتگان شود و مسؤلان و مردم و نهادهاي مرتبط بکوشند قدر اين سرمايه هاي ملي، معنوي و ثمر بخش را با اقدامات در خور و نتيجه بخش براي آنها بدانند اينان آبروي ما هستندکه لازم است آبرويمان را بهتر و بيشتر و ارزنده تر پاس بداريم.


توقعات هنرمندان نسبت به جامعه و مردم، و بالعکس، توقعاتي ضروري است و وجود اين توقعات و تعهدات براي پيشرفت بخش هاي مختلف جامعه لازم و ضروريست، امروز بيش از هر زمان ديگري به وجود هنرمندان متعهد و دلسوز نياز داريم چون بيشترين تاکيد و تلاش دشمن در سال‌هاي گذشته بر تهاجم فرهنگي بوده و دشمن با راه‌اندازي شبکه‌هاي مختلف ماهواره‌اي سعي داشته و دارد فرهنگ، هنر ، آداب و رسوم و ارزشهاي ديني و ملي و بومي ما را تخريب و تضيف کند و مردم و به ويژه جوانان را به کج راهه بکشاند. 


مسؤلان کشور و به ويژه کردستان بايد از اهالي فرهنگ، هنر و موسيقي حمايت کنند و نسبت به بي توجهي در سالهاي گذشته دلجويي کرده و اجازه ندهند هنرمندان براي تامين معيشت زندگيشان دست به هر کار و شغلي بزنند و روزي که مي مي ميرند و مي شوند شواليه هاي قهرمان و مفاخر و هنرمندان بزرگ، اما يادمان نرود «قاله مه ره»، هه ژار، حسن زيرک، قانع، سيد محمد صفايي، براتعلي نورايي و ده ها هنرمند ديگر در فقر و تنگدستي زيستند و تا بودند کسي را ياريگر و همراه و حامي آنان نبود ولي اکنون بزرگان و نخبگان عرصه هنر و فرهنگ کردها هستند و اين چقدر بد است و جاي تاسف دارد.


در پايان گرامي مي داريم سالروز درگذشت مرحوم شکرالله بابان را که به بهانه اي ارزشمند تبديل شد براي تلنگري به خودمان و اينکه شيوه نگاهمان را اهالي اين عرصه تغيير بدهيم و قدرشناس تلاشهايشان بشويم و مي ستاييم سالها رنج و تلاش و خدمات ارزنده فرهنگي و هنري همه فعالان و دلسوزان فوت شده اين عرصه و به ويژه زنده ياد شکرالله بابان را و اميدورايم قدر فرهيختگان و ادباء و هنرمندان و دانشمندان و دلسوزان آب و خاک خود را بيشتر بدانيم و آن ها را تکريم و پاس بداريم و بدانيم کم توجهي به آنان ضررهاي زيادي را متوجه جامعه خواهد کرد و به اين نکته امروز بيانديشيم که فرداها خيلي دير مي شود.


 



16:17:51 , 1393/09/02





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: کورد نیوز]
[مشاهده در: www.kurdnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن