تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):سه چيز است كه هر كس نداشته باشد نه از من است و نه از خداى عزّوجلّ. عرض شد: اى ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797939937




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گاهشمار یکسال مذاکرات سخت، فشرده و جدی؛آغاز شمارش معکوس تا سوم آذر


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گاهشمار یکسال مذاکرات سخت، فشرده و جدی؛آغاز شمارش معکوس تا سوم آذر وین- ایرنا- دو روز به پایان مهلت دوره تمدید مذاکرات جامع هسته ای، تیم های مذاکره کننده ایران و 1+5 در وین برای یافتن راهکارهایی به منظور حل اختلافات اساسی خود درباره میزان غنی سازی اورانیوم ایران و نحوه لغو تحریم ها به سختی در تلاش هستند.


24 نوامبر / سوم آذر ماه، دومین مهلت قانونی طرفین برای رسیدن به راه حل مشترک است. مذاکرات این دوره که مرحله آخر مذاکرات جامع هسته ای است از روز سه شنبه 27 آبان ماه /17 نوامبر در هتل پله کوبورگ وین با دیدارهای دو و چند جانبه آغاز شد.
مهمترین دیدارها طی 13 دور مذاکرات هسته ای، دیدار میان هیات های ایرانی و آمریکایی در سطوح مختلف اعم از وزرا، معاونان وزرا و کارشناسان بوده چرا که بیشترین اختلافات در پرونده هسته ای میان تهران - واشنگتن وجود دارد.
دیپلماسی فعال دولت یازدهم، حدود یکصد روز بعد از روی کار آمدن این دولت به توافقی با عنوان « برنامه اقدام مشترک ژنو» برای حل بحران غیرضرور هسته ای منجر شد که از 20 ژانویه (30 دی) اجرایی گردید.
برنامه هسته ای ایران که از 10 سال قبل همواره یکی از مهم ترین اخبار رسانه های جهان بوده است، از ابتدای کار دولت یازدهم وارد مرحله تازه ای شد.
پس از پیروزی حسن روحانی در یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در 24 خرداد 92 با گفتمان اعتدال و توسعه، مسوولیت پرونده هسته ای به وزارت امور خارجه سپرده شد. حدودا یک ماه بعد از ارجاع مسوولیت به این وزارتخانه، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اول مهرماه امسال و در حاشیه شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با یکدیگر دیدار و توافق کردند وزرای خارجه ایران و گروه 1+5 در نیویورک اولین نشست را برای بررسی راهکار دیپلماتیک حل موضوع هسته ای ایران برگزار کنند.
ظریف در این دیدار آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای انجام مذاکرات هدفمند در چارچوب زمانی مشخص پیرامون مساله هسته ای اعلام و بر حق قانونی ملت ایران در برخورداری از فناوری هسته ای صلح آمیز و حق غنی سازی در ایران تاکید کرد.
وزارت امور خارجه بعد از این دیدار، تمام تلاش و توان خود را برای حل سریع تر موضوع هسته ای به کار بست که نتیجه آن دست یافتن به توافق ژنو در سوم آذر سال گذشته بود؛ توافقی که تا رسیدن به راه حل نهایی در 20 جولای 2014 دوباره تمدید شد.
گاهشمار زیر مروری بر مهمترین تحولات در روند مذاکرات ایران و 1+5 از ابتدای دولت یازدهم تا کنون است:

*** 5 مهرماه92 /27 سپتامبر2013؛ دور نخست مذاکرات ایران و گروه 1+5 در نیویورک
وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 در این روز در نیویورک دیدار و توافق کردند؛ ژنو روزهای 23 و 24مهر میزبان این مذاکرات باشد.
وزیران امور خارجه ایران و آمریکا نیز در حاشیه این نشست با یکدیگر گفت و گو کردند.

*** 5 مهر 92 /27 سپتامبر2013؛ نخستین دور مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی
با انتصاب «رضا نجفی» به مقام سفیر و نماینده دایم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی، 10 روز پس از مذاکرات وزیران خارجه ایران و گروه 1+5 در نیویورک، وی در محل نمایندگی دایم ایران در وین با نمایندگان آژانس دیدار و گفت و گو کرد.
در این دور از مذاکرات او مسوولیت گروه مذاکره کننده ایرانی و «هرمان ناکارتس» معاون مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ریاست تیم آژانس را برعهده داشتند.
روسای دو تیم مذاکره کننده، پس از حدود 6 ساعت مذاکره، این دور از مذاکرات را بسیار مثبت توصیف کردند.

*** 23 و 24 مهر92 / 15 تا 17 اکتبر 2013؛ نشست ژنو 1
ایران در این نشست پیشنهاد خود را با عنوان « پایانی بر یک بحران غیرضروری؛ آغازی برای افق های جدید» بصورت پاور پوینت ارایه داد.
محمد جواد ظریف ،معاونان و مدیرکل سیاسی وامنیت بین الملل وزارت خارجه و دو کارشناس از سازمان انرژی اتمی دراین نشست حضور داشتند. «عراقچی» در حاشیه نشست با «وندی شرمن» مذاکره کننده ارشد هسته ای آمریکا نیز دیدار دوجانبه ای داشت.
آمریکا و دیگر کشورهای طرف مذاکره این دور از مذاکرات را صریح ترین، شفاف ترین و دقیق ترین دور مذاکرات تاکنون با ایران دانستند.
ظریف و اشتون در پایان مذاکرات بیانیه مشترکی صادر و در آن پیشنهاد جدید تهران را با هدف تنش زدایی گام مهمی به سوی جلو توصیف کردند. همچنین طرفین توافق کردند جزئیات مذاکرات تا قبل از رسیدن به توافق اولیه رسانه ای نشود اما مذاکرات را اساسی و در حال پیشرفت دانستند.
قرار شد کارشناسان هسته ای، علمی و امور تحریم های کشورهای 1+5 و جمهوری اسلامی ایران قبل از نشست آینده (7 و 8 نوامبر/16 و 17 آذر) برای بررسی اختلاف نظرها و تدوین گام های عملی با یکدیگر دیدار کنند.

*** 6 آبان92 /28 اکتبر2013؛ سفر عراقچی به وین و دیدار با آمانو
ایران همزمان با پیگیری مذاکرات با گروه 5+1 مسیر کارشناسی با آژانس بین المللی انرژی اتمی را نیز با جدیت دنبال کرد. در این راستا عراقچی (6 آبان/ 28 اکتبر) با یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین دیدار و گفت و گو کرد.
عراقچی در این دیدار تاکید کرد ایران با «رویکرد جدید» به مذاکرات اتمی با غرب وارد شده است. وی همچنین مباحث مطرح شده را بسیار مثبت دانست و گفت: ایران پیشنهاداتی را ارایه داده تا در نشست کارشناسان ایران و آژانس درباره این پیشنهادات بحث شود. آمانو نیز دست یابی به «پیشرفتی مشخص» را برای هر دو طرف مهم ارزیابی کرد.
این دور از مذاکرات دو روز به طول انجامید و روز سه شنبه 7 آبان پایان یافت. طرفین مهمترین دستاورد این نشست دو روزه را دست یافتن به متن جدید توافق دانستند که جایگزین 10 دور مذاکره و چارچوب قبلی می شود.

*** 16 تا 18 آبان 92/7 تا 9 نوامبر 2013؛ اختلافات درونی غربی ها مانع دست یابی به توافق اولیه
محمد جواد ظریف بعد از سفری به فرانسه برای دور دیگری ازمذاکرات وارد شهر ژنو سوئیس شد. این نشست با گفت و گوهای ظریف و اشتون پیش از آغاز رسمی مذاکرات آغاز شد و با مذاکرات نمایندگان ایران با نمایندگان 6 کشور ادامه یافت.
ایران، نمایندگان گروه 1+5 و دیپلمات های حاضر در نشست دست یافتن به توافق را نزدیک می دانستند و بعد از اولین روز طرفین مذاکرات را خوب و سازنده توصیف کردند.
همزمان با منتشر شدن جزئیاتی از توافق ایران و گروه 5+1، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی آن را اشتباهی تاریخی توصیف کرد.
هیات ایرانی نشست های چند جانبه ای با هیات های آمریکایی، چینی و روس داشت و طرفین از تهیه پیش نویس بیانیه مشترک خبر دادند و گفتند احتمال می رود بیانیه مشترک تا پایان روز جمعه در صورت همکاری طرف مذاکره کننده تکمیل شود.
تصمیم گیری ها که به مراحل حساس تر رسید، اشتون، «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا را به نشست ژنو دعوت کرد و همزمان دیگر وزرای امور خارجه کشورهای عضو 1+5 همچون «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه در ژنو حضور یافتند و این باعث شد نشست سه جانبه ای هم بین ظریف،اشتون و کری هم برگزار شود.
اشتون نیز با وزرای امور خارجه 6 کشور در ژنو دیدار کرد تا پیش از آغاز تدوین توافق نامه با آنها رایزنی کرده باشد.
با آنکه دست یافتن به توافق محتمل به نظر می رسید، زمزمه هایی از مخالفت طرف مذاکره کننده نیز شنیده شد و در نهایت فابیوس وزیر خارجه فرانسه در حالیکه همه شرایط برای رسیدن به توافق نزدیک بود، با زیاده خواهی این توافق را برهم زد .
ظریف و اشتون در نشست خبری مشترک از دست نیافتن به توافق و ادامه مذاکرات تا 10 روز آینده خبر دادند.
چند روز بعد از پایان مذاکرات، ظریف اعلام کرد طولانی شدن روند مذاکرات ژنو بیشتر مربوط به اختلاف درونی کشورهای غربی است و افزود: طبیعی است هر شش کشور از زاویه متفاوتی به مذاکرات نگاه کنند.
وی همچنین گفت اگر قرار بود در مذاکرات 90 درصد پیشرفت حاصل شود؛ 70 درصد از این پیشرفت به دست آمده است.

***20 آبان/ 11نوامبر؛ امضای تفاهم نامه جدید ایران و آژانس
بر اساس توافق ایران و آژانس که در نشست پیشین به دست آمده بود، آمانو 20 آبان به تهران سفر کرد. آمانو و علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران متن بیانیه مشترک ایران و آژانس را با عنوان «چارچوب همکاری» امضا کردند. این بیانیه به نام چارچوب همکاری به همراه ضمیمه 6صفحه ای به امضای صالحی و آمانو رسید.
بر اساس این بیانیه ایران تا سه ماه بعد از این تاریخ دسترسی و اطلاعات لازم را به آژانس ارایه خواهد کرد و آژانس نیز در زمینه پیشرفت در اجرای این اقدامات به شورای حکام گزارش خواهد داد.
ضمن اینکه بازرسان آژانس اجازه بازدید و دسترسی مدیریت شده از کارخانه تولید آب سنگین اراک و معدن گچین را در بندرعباس اجازه یافتند. ارایه اطلاعات مربوطه درﺑﺎره همه راﮐﺘﻮرهای ﺗﺤﻘﯿﻘﺎﺗﯽ ﺟﺪﯾﺪ، شناسایی 16 سایت برای ساخت نیروگاه های هسته ای و شفاف سازی درباره تاسیاست غنی سازی اضافی و همچنین فناوری ﻏﻨﯽ ﺳﺎزی ﻟﯿﺰری از دیگر موارد این توافق بود.

*** 29 آبان تا 2 آذر92/20 تا 23 نوامبر 2013؛چهارمین دور مذاکرات ایران؛ نشست ژنو 3
گروه مذاکره کننده هسته ای ایران 29 آبان برای سومین دور نشست ها وارد ژنو شد. این دور از مذاکرات با سخت ترین گفت و گوها در ژنو همراه بود. هیات ایرانی برای نهایی کردن متن توافق هشت دور گفت و گو را با اشتون پشت سر گذاشت که از طرف همه کشورهای 5+1 در مذاکرات حاضر می شد.
در این دور نیز وزرای امور خارجه 6 کشور مانند دور پیشین در روز آخر در محل مذاکرات حاضر شدند و ظریف سه دور گفت و گوی سه جانبه با اشتون و کری برگزار کرد. در حالی که گفت و گوهای حساس و فشرده تا شامگاه شنبه ادامه داشت؛ بامداد یکشنبه زمزمه های رسیدن به توافق شنیده شد و طرفین برای امضای آن هتل کنتیننتال را ترک و به مقر اروپایی سازمان ملل متحد رفتند.
فابیوس به عنوان اولین نفر دست یافتن به توافق را اعلام کرد؛ بعد از او ویلیام هیگ، ظریف در حساب کاربری اش در توئیتر، جان کری در توئیتر و کاترین اشتون آن را در پاسخ به خبرنگاران اعلام کردند.
بسیاری از رسانه های جهانی دست یافتن به این توافق را شگفتی آفرین دانستند و شبکه خبری «ان بی سی» آمریکا نوشت: با در نظرگرفتن سابقه 10 ساله در شکست مذاکرات با ایران این موفقیت با سرعت خارق العاده ای تنها بعد از سه دور مذاکرات به دست آمد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه پس از توافق تاریخی ژنو 3 میان ایران و 1+5 با بیان اینکه برنامه هسته ای ایران ادامه خواهد یافت، گفت: برنامه غنی سازی ایران بدون فشار بین المللی ادامه خواهد یافت و به سمت برداشتن همه تحریم ها حرکت خواهیم کرد.
بر اساس این توافق هیچ یک از مراکز غنی سازی ایران تعطیل نشده، فردو و نطنز به کار خود ادامه می دهند، برنامه آب سنگین اراک با وضعیت کنونی ادامه یافته، ولی توسعه و گسترش بیشتری در طول 6 ماه آینده نخواهد داشت؛ هیچ ماده ای از کشور خارج نمی شود. ایران به صورت داوطلبانه باید غنی سازی را در حد 5 درصد ادامه دهد.
در پی دست یافتن به توافق صبح یکشنبه (3 آذر) رییس جمهوری با ارسال نامه ای به حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب، دستاوردهای قطعی توافق اولیه ایران با گروه 1+5 را به محضر ایشان و ملت شریف ایران تبریک گفت.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به نامه حجت الاسلام والمسلمین روحانی درباره روند مذاکرات هسته ای، با تقدیر و تشکر از هیات مذاکره کننده ایرانی تاکید کردند: بی شک فضل الهی و دعا و پشتیبانی ملت ایران عامل این موفقیت بوده است.
شماری از کشورهای همسایه و منطقه از جمله هند، لبنان، ترکیه، عراق، سوریه، امارات متحده عربی، قطر و کویت از این توافق استقبال کردند. بعضی از مقامات بین المللی مانند بان کی کون دبیر کل سازمان ملل نیز خواستار التزام طرفین به توافق شدند.
اما در همین زمان، موشه یعلون وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی را اشتباه تاریخی و تسلیم در برابر چرب زبانی های دیپلماتیک و لبخندهای ایران با هدف خرید وقت خواند. نتانیاهو نیز اظهارات پیشین خود مبنی بر اشتباه بودن توافق را تکرار کرد.

*** 17 آذر92 / 8 دسامبر 2013؛ بازدید ناظران آژانس از تاسیسات اراک
در راستای اجرای بیانیه مشترک ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی به نام چارچوب مشترک ناظران آژانس روز شنبه 16 آذر وارد تهران شدند، گروه دو نفره ناظران آژانس همچنین روز یکشنبه 17 آذر از تاسیسات آب سنگین اراک بازدید کردند.
سازمان انرژی اتمی ایران با توجه به حسن نیت تهران برای رفع ابهام ها و تاکید بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای کشور به درخواست آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازدید از کارخانه تولید آب سنگین اراک پاسخ مثبت داد. این سومین بازدید، بازرسان آژانس از این تاسیسات بود.

*** 18 آذر/ 9 دسامبر؛ آغاز مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5
هیات کارشناسی جمهوری اسلامی ایران به ریاست «حمید بعیدی نژاد» مدیر کل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه، مذاکرات خود را با هیات کارشناسی گروه 1+5 به ریاست «استفان کلمنت» دستیار ویژه کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای تعیین ساز و کار برنامه اقدام مشترک یا همان توافق ژنو در وین آغاز کرد.
این مذاکرات کارشناسی تا روز پنجشنبه 21 آذر ماه /12 دسامبر ادامه داشت؛اما در این روز به دلیل اقدام وزارت خزانه داری آمریکا مبنی بر افزون نام 19 فرد و شرکت به فهرست تحریم ها علیه ایران، هیات ایران، مذاکرات کارشناسی در وین را متوقف و برای مشورت به تهران بازگشت.

***25 آذر 92/ 5 دسامبر 2013؛ تماس اشتون و کری با محمد جواد ظریف
در پی اقدام وزارت خزانه داری آمریکا مبنی بر افزودن نام 19 شرکت جدید به تحریم های ایران و ترک مذاکرات کارشناسی توسط هیات ایرانی، وزیر خارجه آمریکا با وزیر خارجه ایران تلفنی تماس گرفت و ظریف مراتب نارضایتی تهران را از اقدام آمریکا در این گفت و گو اعلام کرد.
همچنین وزارت امور خارجه ایران از گفت و گوی تلفنی ظریف و اشتون و تبادل نظر در زمینه اجرای برنامه اقدام مشترک خبر داد.

*** 26آذر 92/17 دسامبر2013 ؛ سفر عراقچی به بروکسل؛ دیدار با اشتون
معاون وزیر امور خارجه و عضو تیم مذاکره کننده هسته ای که برای دیدار و گفت و گو با مقامات آلمانی به برلین رفته بود،از آنجا برای مذاکره با کاترین اشتون راهی بروکسل شد.
عراقچی گفت: در پی دیدار روز گذشته با خانم اشتون و انتقادهایی که به نحوه عملکرد دولت آمریکا در موضوع هسته ای داشتم و پس از اطمینان او از جدیت 1+5 برای پیشبرد توافق ژنو، مقرر شد مذاکرات کارشناسی درباره ساز و کار اجرایی توافقنامه ژنو از سر گرفته شود.

*** 28 تا 30 آذر 92/20 تا 21 دسامبر2013، دور دوم مذاکرات کارشناسی
بعد از رایزنی های دستگاه دیپلماسی ایران با مقامات وزارت امور خارجه آمریکا، روسیه و مسوولان اروپایی، دور دوم گفت و گوهای کارشناسی در ژنو از سر گرفته شد. حمید بعیدی نژاد مدیر کل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه ریاست هیات ایرانی و استفان کلمنت دستیار ویژه مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست هیات کارشناسی 5+1 بر عهده داشتند. کارشناسان هسته ای، بانکی، نفتی و حمل و نقل در هیات کارشناسی جمهوری اسلامی ایران حضور یافتند. این دور از مذاکرات که با سختی و پیشرفت اندک ادامه یافت به دلیل نزدیکی به تعطیلات پایان سال نو مسیحی متوقف شد.

*** 9دی 92 / 30 دسامبر2013 ؛ دور سوم مذاکرات کارشناسی
دور سوم مذاکرات کارشناسی ایران و گروه 5+1 روز دوشنبه 9 دی برای تعیین ساز و کار اجرایی توافقنامه ژنو پی گرفته شد. این دور از مذاکرات به دلیل پیش رو بودن تعطیلات سال نو مسیحی یک روز بود و توافق هیات های کارشناسی دو طرف را در پی داشت. عراقچی بعد از این نشست اعلام کرد برخی مسایل باید در سطح سیاسی حل شود. وی از دیدار با هلگا اشمیت معاون کاترین اشتون برای حل و فصل مسایل باقیمانده سیاسی خبر داد.
ریاست هیات کارشناسی ایران را در این دور از گفت و گوهای کارشناسی «حمید بعیدی نژاد» مدیر کل سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه و ریاست هیات کارشناسی گروه 1+5 استفان کلمنت دستیار ویژه کاترین اشتون برعهده داشت.

*** 91 و 20 دی 92/ 9 و 10 ژانویه 2014، دیدار عراقچی و اشمید
در پی حل و فصل مسائل کارشناسی بین ایران و گروه 5+1 عراقچی و اشمید برای حل مسائل سیاسی باقیمانده در دو دو روز با یکدیگر دیدار و رایزنی کردند.
وندی شرمن مدیر کل سیاسی وزارت خارجه آمریکا که در حال سفر به مسکو بود نیز روز پنج شنبه در ژنو توقف کرد و به این ترتیب اولین دور مذکرات نشست سه جانبه عراقچی، شرمن و اشمید نیز برگزار شد.
بعد از آن عراقچی و اشمید سه دور مذاکرات دوجانبه را پی گرفتند که در پایان آن به راهکارهایی برای حل مسایل سیاسی رسیدند. قرار شد پایتخت کشورهای مذاکره کننده نظر خود را در مورد این راهکارهای سیاسی تا دو روز بعد اعلام کنند.

*** 22 دی 92 / 12 ژانویه 2014 ؛ اعلام زمان اجرای توافق ژنو
عراقچی روز یکشنبه 22 دی در نشستی خبری از دست یافتن ایران و 1+5 به توافق برای اجرایی شدن برنامه اقدام مشترک در روزه 20 ژانویه/30 دی خبر داد.
به گفته «سیدعباس عراقچی» عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، 2/4میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران براساس جدول زمانبندی مشخص شده ، طی هشت قسط آزاد خواهد شد.
نخستین قسط در اول فوریه (12 بهمن) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط دوم در اول مارس (10 اسفند) به مبلغ 450 میلیون دلار، قسط سوم در 7 مارس (16 اسفند )به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط چهارم در 10 آوریل (21 فروردین 93) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط پنجم 15 آوریل (26 فروردین)450 میلیون دلار و قسط های ششم، هفتم و هشتم به ترتیب در تاریخ های 14 می (24 اردیبهشت)، 17 ژوئن (27 خرداد ) و 20 جولای - ژوئیه (20 تیر 93) هر یک به مبلغ 550 میلیون دلار پرداخت خواهد شد که در مجموع 4.2 میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران آزاد می شود.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران گفت: در واقع، تا پایان امسال یعنی 15 اسفند، یک میلیارد و 550 میلیون دلار از مبالغ بلوکه شده ایران آزاد و به حساب بانک مرکزی واریز خواهد شد که بانک مرکزی هر خریدی را می تواند با آن انجام دهد.
عراقچی اظهار داشت: در کنار این مبلغ، ایران 9 تا 10 میلیارد دلار می تواند دست به خرید اقلام دارویی و غذایی بزند که کانال آن ایجاد شده است و به امید خدا به راحتی انجام خواهد شد.
گروه 1+5 بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو، همچنین باید تلاش ها برای کاهش خرید نفت خام ایران را متوقف کند و تحریم اتحادیه اروپا و آمریکا بر بیمه و خدمات حمل و نقل مرتبط با آن تعلیق شود.
1+5 همچنین متعهد شده است تحریم های پتروشیمی، طلا و فلزات گرانبها ، صنعت خودرو و قطعات هواپیما و نیز خدمات مرتبط با موارد یادشده را تعلیق کند.

*** 28 دی 92/ 18 ژانویه 2014؛ ورود رییس بخش B دپارتمان پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران
«ماسیمو آپارو» رییس بخش B دپارتمان پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی به منظور گزارش دهی آغاز اجرای گام اول برنامه اقدام مشترک ژنو از سوی جمهوری اسلامی ایران به نهاد تابعه بین المللی خود (آژانس ) بامداد شنبه وارد تهران شد.
هیات بازرسان آژانس به ریاست آقای آپارو در 20 ژانویه (30 دی ماه) شروع اقدامات داوطلبانه ایران را به آژانس گزارش خواهند کرد و بدین ترتیب اجرای گام اول برنامه اقدام مشترک ژنو به طور رسمی آغاز می شود.

***11 بهمن92/31 ژانویه 2014؛ ظریف و اشتون از برگزاری دور جدید مذاکرات خبر دادند
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در حاشیه اجلاس امنیت مونیخ یکدیگر را ملاقات کردند،خبر داده اند که مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 برای دست یابی به یک توافق نهایی درباره برنامه هسته ای در وین آغاز می شود.
کاترین اشتون و محمدجواد ظریف جداگانه خبر دادند که این مذاکرات روز 18 فوریه (29 بهمن) در مقر سازمان ملل متحد در پایتخت اتریش آغاز می شود و مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در شهر وین است.
با اعلام این خبر،نخستین دور از مذاکرات ایران و کشورهای آمریکا، بریتانیا، روسیه، چین، فرانسه و آلمان برای دستیابی به یک توافق نهایی درباره برنامه هسته ای ایران بعد از توافق اولیه ایران و 1+5، کلید خورد.

***29بهمن تا 1 اسفند 92/ 18 فوریه 2014 - دور اول مذاکرات جامع وین 1و تعیین چارچوب مذاکرات جامع
این نخستین دور از مذاکرات جامع میان ایران و کشورهای آمریکا، بریتانیا، روسیه، چین، فرانسه و آلمان برای دستیابی به یک توافق نهایی درباره برنامه هسته ای ایران است.
نشست چهار روزه ایران و کشورهای 1+5 در وین با " تعیین یک چارچوب زمانی" برای مذاکرات هسته ای ایران به پایان رسید، هرچند دو طرف هنوز نتوانستند درباره موارد اختلاف به توافق نهایی برسند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و کا ترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک اعلام کردند که به توافق رسیده اند تا در چهار ماه آینده مذاکرات را برای رسیدن به یک راه حل نهایی ادامه دهند.
دو طرف مذاکرات را فشرده و سازنده توصیف کردند و گفتند کار زیادی پیش رو است.

***2 اسفند 92/21 فوریه؛ آژانس انرژی اتمی:اورانیوم 20درصدی ایران کاهش چشمگیری داشته است
آژانس بین المللی انرژی اتمی در این روز اعلام کرد که ایران از زمان اجرای توافق ژنو هیچ سانتریفیوژ تازه ای نصب نکرده است.
دربیانیه آژانس آمده بود که ذخیره اورانیوم غنی شده ایران در سطح 20درصد برای اولین بار در چهار سال گذشته به طرز چشمگیری کاهش یافته است.
به گفته آژانس انرژی اتمی، ایران غنی سازی اورانیوم 20 درصدی را متوقف کرده است اما غنی سازی 5 درصدی در ایران ادامه دارد.


***14 تا 16 اسفند 92/ 5 مارس 2014؛ مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5، پیش از سفر اشتون به تهران
یک روز پیش از سفر کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران، مذاکرات سه روزه کارشناسی ایران و گروه 1+5 (آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان) در وین به پایان رسید.
حمید بعیدی نژاد رییس هیات کارشناسی ایران این دور از مذاکرات را "مفید" خواند و گفت : دو طرف در مذاکرات جدی بودند.
به گفته وی،در این سه روز در باره مسایل مختلف از جمله غنی سازی، راکتور آب سنگین اراک و همکاری هسته ای بحث شد.

** 17 اسفند 92/8 مارس 2014؛ سفرمسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران
کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی برای نخستین بار از زمان انتصاب به این سمت، به دعوت وزیر خارجه ایران به تهران سفر کرد. پیش از وی خاویر سولانا به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران سفر کرده بود.
بارونس انگلیسی دراین سفر با حسن روحانی رییس جمهور، علی لاریجانی رییس مجلس و ظریف وزیر امور خارجه دیدار کرد و پس از آن راهی اصفهان شد.
یکی از مهمترین محورهای گفت و گوهای مقامات ایرانی و با مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مسایل هسته ای و روابط ایران و اتحادیه اروپا از جمله موضوعاتی است که در این سفر بررسی شد.

***27 تا 29 اسفند 92 / 18 مارس 2014- مذاکرات جامع وین 2؛ فرصتی برای گفت و گو های بیشتر
آخرین ماه سال 91 در حالی به پایان می رسید که ایران و 1+5 دومین دور از مذاکرات خود در شهر وین اتریش را به منظور دست یابی به راه حل جامع از 27 تا 29 اسفند دنبال کردند.قرار بود این مذاکرات 29 اسفند به پایان برسد اما به خاطر مصادف شدن مذاکرات با نوروز یک روز زودتر یعنی 28 اسفند پایان یافت.
کاترین اشتون و محمد جواد ظریف 26 اسفند در ضیافت شام با یکدیگر ملاقاتی دوجانبه داشتند. در این ملاقات آخرین دیدگاه ها و جمع بندی ها از نتایج مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 درباره موضوعات مختلف به ویژه موضوع غنی سازی، راکتور اراک و همکاری های هسته ای مورد بررسی قرار گرفت.
پس از پایان این دیدارها، کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست مطبوعاتی مشترک با ظریف ،مذاکرات 1+5 و ایران را مثبت و مفید خواند و در پایان نشست وین 2، سال نو را به ایرانیان تبریک گفت.

***19 و 20 فروردین 93 /8 و 9 آوریل 2014- مذاکرات وین 3؛ توافق برای آغاز تدوین متن پیش نویس توافق نهایی
سومین دور از گفت و گوهای هسته ای میان ایران و گروه 1+5 سه شنبه و چهارشنبه (19 و 20 فروردین) در مقر سازمان ملل متحد در شهر وین اتریش در حالی پایان یافت که دو طرف توافق کردند که از 23 اردیبهشت ماه کار تدوین متن پیش نویس توافق نهایی را آغاز کنند؛ توافقی که نشان از پیشرفت در مسیر گفت و گوهای دو طرف داشت.
طرفین طی دو روز مذاکره سخت و فشرده، در خصوص همه موضوعات مهم و قابل طرح شامل رفع تحریم ها، غنی سازی، همکاری های بین المللی، فعالیت های صلح آمیز هسته ای و راکتور آب سنگین اراک بحث کردند.
ضمن اینکه دو طرف در وین 3 همچنین درمواردی که تاکنون در رابطه با آن تبادل نظر نشده بود، بحث و گفت و گو کرده و برای آغاز مرحله تدوین متن مشترک توافق نهایی، آماده شدند.
ظریف در پایان این نشست گفت: ما در این مرحله وارد مرحله بعدی مذاکرات می شویم و تلاش می کنیم تا فاصله ها را کم کنیم.
این نشست نشان داد که همچنان فاصله بین خواسته های دو طرف وجو دارد و برای رفع این اختلاف ها هنوز به کار جدی و زمان بیشتری نیاز است.

***20 فروردین 93 /9 آوریل 2014؛ آمانو: توافق هسته ای ایران طبق برنامه پیش می رود
دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی ( IAEA) در گزارش ماهیانه خود درباره اجرای توافق اولیه صورت گرفته بین ایران و کشورهای 1+5 اعلام کرد که توافق هسته ای موقت بین ایران و شش کشور طبق برنامه اجرا می شود.
وی تاکید کرد: می توانم به شما بگویم که اقدامات توافق شده طبق برنامه اجرا می شود.

** 15اردیبهشت 93 /5 می 2014؛ بازرسان آژانس وارد تهران شدند
تیمی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به ریاست یکی از معاونین این سازمان برای بازدید از برخی از تاسیسات هسته ای و گفت و گو با مقامات کشورمان بامداد دوشنبه 15 اردیبهشت وارد تهران شدند.
ماسیو آپارو مدیر امور پادمانی منطقه B آژانس بین المللی انرژی اتمی که جمهوری اسلامی ایران در این منطقه است،ریاست تیم بازرسان آژانس را بر عهده داشت.
این تیم علاوه بر مذاکره با کارشناسان و مسوولین سازمان انرژی اتمی از معدن «ساغند یزد» و کارخانه تغلیظ «اردکان» نیز بازدید کردند.
سفر این گروه در چارچوب توافق ایران و آژانس در 20 بهمن ماه 1392 صورت گرفت که بر اساس آن ایران و آژانس برای اجرای 7 اقدام توافق کردند.
گزارشان این گروه بازرسان از معدن ساغند و کارخانه تغلیظ اردکان یزد به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارایه می شود.

*** 16 اردیبهشت93 / 6 می 2014؛ مذاکرات کارشناسی ایران و1+5
مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 در حاشیه سومین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری معاهده ان.پی.تی در نیویورک آغاز شد تا طرفین برای دور آتی مذاکرات وین، موضوعات فنی و کارشناسی خود را آماده کنند.دلیل برگزاری این نشست در نیویورک این بود که هیات های مذاکره کننده برای حضور در سومین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری معاهده ان.پی.تی در نیویورک بسر می بردند.
ریاست هیات ایرانی را «حمید بعیدی نژاد» مدیر کل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه و ریاست هیات 1+5 را «استفان کلمنت» دستیار ویژه مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برعهده دارند.
در این نشست آخرین دیدگاه ها و نظریه های کارشناسی درباره مباحث فنی هسته ای قبل از برگزاری دور جدید مذاکرات وین مورد بررسی قرار گرفت و شرکت کنندگان این جلسه را مثبت ارزیابی کردند.

***23 تا 26 اردیبهشت93 /13 تا 16 می 2014- مذاکرات وین 4؛غرب باید زیاده خواهی را کنار بگذارد
«سید عباس عراقچی» عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای پیش از آغاز این دور از مذاکرات با بیان اینکه در مذاکرات وین وارد نگارش متن می شویم، گفت: در دور جدید مذاکرات درباره همه موضوعات گفت و گو می کنیم تا بحث های گذشته را بصورت توافق درآوریم.
اما دور چهارم گفت و گوهای هسته ای میان ایران و گروه کشورهای 1+5 که از 23 اردیبهشت سالجاری آغاز شده بود، در 26 اردیبهشت در حالی به پایان رسید که به گفته عراقچی بدون پیشرفت «محسوسی» پایان یافت.
عراقچی در پایان چندین جلسه گفت و گو بین مقامات ایرانی و اعضای گروه 1+5 گفت: همانطوری که قابل انتظار بود در اولین دور از مذاکرات رسمی، پیشرفت محسوسی در مسیر تدوین پیش نویس متن توافق جامع نداشتیم اما مذاکرات در ماه خرداد همچنان ادامه خواهد داشت.
با انتشار این خبر برخی از رسانه های منتقد دولت در داخل، شروع نشدن نگارش توافق فراگیر در این نشست را دلیلی بر بی نتیجه ماندن فرایند گفت و گوهای هسته ای دانستند.
یک مقام آگاه نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در وین نیز به مقاومت تیم هسته ای در برابر زیاده خواهی غربی ها اشاره کرد و اظهار داشت: غرب باید زیاده خواهی را کنار بگذارد و ارزیابی دقیقی از واقعیات موجود در صحنه داشته باشد.
با وجود بلند شدن فریاد شادمانی برخی مخالفان داخلی از بی نتیجه بودن این مذاکرات، به نظر برخی رسانه ها و کارشناسان در نشست وین 4، نخستین باری بود که دو طرف در مورد خواسته های خود در توافق نهایی، بی پرده و صریح سخن گفتند و از طرف دیگر هیچ گروه گفت و گوکننده ای در هیچ سطح از گفت و گوها در نخستین جلسه سخنی از عقب نشینی، خواسته های اندک و چانه زنی به میان نیاورد، زیرا هر دو طرف تلاش دارند تا بیشترین امتیاز را از طرف مقابل دریافت کند و در مرحله اول چندان به فکر امتیاز دادن نیست.
مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون نیز در گفت و گو با یک شبکه آمریکایی با رد این دیدگاه که «چرا مذاکرات وین بدون هیچ پیشرفتی خاتمه یافت» گفت: نمی پذیرم هیچ پیشرفتی حاصل نشد. گفت وگوها همان گونه که همیشه ذکر کرده ایم دشوار بوده، در مذاکرات جزییات پیشرفته و پیچیده ای است که باید مطرح و در مورد آن ها بحث و توافق حاصل شود.
حسن روحانی رییس جمهوری نیز چند روز پس از این مذاکرات وین 4 گفت: گفت و گو های ایران با 1+5 با وجود دشواری هایی که وجود دارد، انشاءالله در نهایت به توافق خواهد رسید چرا که مصلحت همگان در توافق و بازی برد- برد است.

***31 اردیبهشت 93/21 می 2014؛ توافق ایران و آژانس برای 5 اقدام عملی دیگر
ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کردند درباره 5 اقدام عملی دیگر که تا 25 اوت (سوم شهریورماه ) اجرا خواهد شد، به توافق دست یافتند.
در این نشست دو طرف پیشرفت خوب حاصل شده در زمینه اجرای 7 گام عملی توافق شده در سه ماه پیش را مرور کردند.
از این 5 گام، سه اقدام مربوط به موضوعات جاری و 2 اقدام عملی در خصوص مسایل گذشته بود که شامل توضیحات در خصوص ادعاهای ارایه شده درباره آغازگرهای قوی انفجاری و ادعای آزمایش بزرگ انفجاری در ایران،ارائه اطلاعات درخصوص ادعاهای صورت گرفته درباره تحقیقات ویژه نوترونی در ایران ،بازدید فنی از یکی از مراکز تحقیق و توسعه سانتریفیوژ ،دسترسی مدیریت شده به کارگاه های تولید، مونتاژ و نگهداری روتورهای سانتریفیوژ و تدوین رهیافت پادمانی راکتور اراک بود.
به این ترتیب، این سومین گامی بود که ایران و آژانس برای اجرای آن توافق کردند.

*** 2 خرداد 93/ 23 می 2014؛ مهر تایید آژانس انرژی اتمی بر فعالیت های صلح آمیز ایران
تازه ترین گزارش یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران شامگاه جمعه دوم خرداد منتشر شد که مهمترین بخش آن اذعان به اقدام های اعتمادساز این کشور بود.
یوکیا آمانو ضمن اشاره به توافق چندی پیش ایران و آژانس درباره اجرایی شدن پنج اقدام عملی اعتمادساز دیگر تا سوم شهریور (25 اوت) آینده، تاکید کرد که ایران به تعهداتش بر اساس توافقنامه آذرماه پارسال با گروه 1+5، عمل کرده است، از جمله، چهار پنجمِ ذخیره اورانیوم غنی سازی شده 20 درصد خود را خنثی کرده است و اکنون کمتر از 40 کیلوگرم از این ذخیره را در اختیار دارد.
در این گزارش آمده بود ،ایران هفت اقدام عملی را که در فوریه 2014 (بهمن 92) طبق توافقنامه چارچوب همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی به عهده گرفت، انجام داد و آژانس در حال بررسی اطلاعات ارایه شده از سوی ایران است.
«بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی در واکنش به انتشار این گزارش در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه گزارش مدیرکل آژانس حرکتی رو به جلو بود، تصریح کرد: گزارش آمانو صلح آمیزبودن تمام فعالیت های زیر پادمان جمهوری اسلامی ایران را مورد تاکید قرار داد و هیچ گونه انحرافی را در این فعالیت ها ندید.
بسیاری از تحلیلگران این گزارش را در آستانه دور جدید مذاکرات ایران و1+5، حرکتی رو به جلو در راستای همکاری های ایران و آژانس ارزیابی کردند.

*** 5 و 6 خرداد 93 /26 و 27 می 2014؛ مذاکرات ظریف و اشتون در استانبول
وزیر امور خارجه ایران پیش از عزیمت به الجزایر به منظور شرکت در اجلاس غیرمتعهدها، به صورت غیرمنتظره برای دیدار و گفت و گوی غیررسمی با کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد استانبول شد و دو طرف در نشستی که در هتل چراغان برگزار شد با یکدیگر درباره پیشرفت مذاکرات ایران با گروه 1+5 گفت و گو کردند.
سپس ظریف و اشتون در یک شام کاری که در محل سرکنسولگری ایران در استانبول ترکیه برگزار شد،مذاکرات خود را ادامه دادند.
این گفت و گوها به دنبال نشست وین 4 (اما نه در قالب گفت و گو میان ایران و گروه 1+5) و در آستانه وین 5 انجام شد.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، نشست استانبول را نشانه اراده سیاسی دو طرف مذاکره کننده برای پیشبرد روند گفت و گوها و گامی رو به جلو در مسیر توافق فراگیر هسته یی ارزیابی کردند.
در نهایت این مذاکرات دو روزه بیش از هشت ساعت به طول انجامید و علاوه بر ظریف و اشتون، سید عباس عراقچی و هلگا اشمید معاونان ظریف و اشتون و حمیدی بعیدی نژاد و استفان کلمنت نیز با یکدیگر به صورت دو جانبه مذاکره کردند تا نحوه پیشرفت و مدیریت مذاکرات آتی ایران و 1+5 را بررسی کردند.
طرفین در مذاکرات استانبول تصمیم گرفتند که دور جدید مذاکرات کارشناسی در وین و همزمان با نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برگزار شود.
به گفته رییس دستگاه دیپلماسی ایران، در این گفت و گوها تنها خانم اشتون و دستیارانش در اتحادیه اروپا شرکت دارند و این مذاکرات، مذاکرات 1+5 نیست.

*** 14 و 15 خرداد93 / 4 و 5 ژوئن 2014؛آغاز دور جدید مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5
شهر وین اتریش این بار میزبان دور جدید مذاکرات کارشناسی ایران و گروه 1+5 با حضور کارشناسان دو طرف بود. این مذاکرات همزمان با برگزاری نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با ریاست «حمید بعیدی نژاد» و «استفان کلمنت» برگزار شد.
بعیدی نژاد موضوعات مورد بررسی در این دور از مذاکرات کارشناسی ایران و گروه 1+5 را مسایل و موضوعات مختلف فنی و فشرده توصیف کرد و گفت: بحث های ریز کارشناسی دراین جلسات مطرح و به صورت دقیق مورد بررسی قرار گرفت.
به این ترتیب در این نشست ،کارشناسان ایران و 1+5 تلاش کردند راه حل هایی برای نزدیک کردن دیدگاه های هیات ها پیدا کنند.
در پایان روز دوم قرار شد دو طرف نتایج جلسات دو روزه خود را به مقامات ارشد مذاکره کننده در پایتخت ها ارایه کنند.

***14 خرداد 93/ 4 ژوئن 2014؛ ارایه یادداشت توضیحی سازمان انرژی اتمی درباره گزارش آمانو
به دنبال انتشار گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی،ایران نیز در یادداشت توضیحی، ملاحظات حقوقی خود را نسبت به برخی مطالب این گزارش ارایه کرد.
نماینده دایم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با توجه به ادبیات برخی از بخش های این گزارش از جمله تاکید بر اجرای کد 1/3، پروتکل الحاقی، تعلیق و ... ملاحظات حقوقی خود، حول این گزارش را طی یادداشتی به دبیرخانه آژانس بین المللی انرژی اتمی منعکس کرد و خواستار انتشار این یادداشت به عنوان یک سند حقوقی شد.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ارائه این یادداشت توضیحی را حق تمام کشورها دانست و گفت: معمولا بعد از گزارش هایی مانند گزارش آمانو و یا گزارش های شورای حکام سازمان ملل کشورها می توانند نقطه نظرات خود را منتشر کنند تا به لحاظ حقوقی این اسناد ثبت شود.

***19تا 22 خرداد93 / 9 تا 12 ژوئن 2014؛ مذاکرات دو جانبه ایران و آمریکا در ژنو
خبر دیدار دوجانبه معاونان وزارت خارجه ایران و آمریکا و ایران و روسیه پیش از دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 یکی از داغ ترین اخبار منتشر شده در رسانه ها بود.
وزارت امور خارجه در این روز اعلام کرد که تیم مذاکره کننده هسته ای ایران پیش از برگزاری دور تازه مذاکرات هسته ای با گروه 1+5 در روزهای آینده گفت وگوهای جداگانه ای با آمریکا و روسیه خواهند داشت.
دراین خبر آمده بود، معاونان وزیر امور خارجه ایران روزهای دوشنبه و سه شنبه این هفته (19 و 20 خرداد) در ژنو سوئیس با هیات آمریکایی دیدار می کنند و دو روز بعد (چهارشنبه و پنجشنبه 21 و 22 خرداد) مذاکرات مشابهی با هیات روسی در رم ایتالیا برگزار خواهد شد.
این وزارتخانه گفت که برای ملاقات نمایندگانش با برخی دیگر از اعضای گروه 1+5 هم برنامه ریزی می کند.
به این ترتیب سیدعباس عراقچی معاون وزیرامورخارجه به همراه مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه مسوولیت هیات جمهوری اسلامی ایران را در این گفت و گوها بر عهده گرفتند.البته وی پیش از سفرخود تاکید کرد که این مذاکرات تنها در زمینه مسایل هسته ای است.
عراقچی درباره ضرورت انجام این مذاکرات دوجانبه توضیح داد که مذاکره با 6 کشور سخت و پیچیده است و باید مواضع این کشورها با یکدیگر هماهنگ باشد، چون ایده های مختلف وجود دارد.
ویلیام (بیل) برنز قائم مقام جان کری در وزارت امورخارجه آمریکا ریاست تیم آمریکایی در مذاکرات دو جانبه با ایران را بر عهده داشت و وندی شرمن (رییس تیم مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات 1+5) او را همراهی می کرد.

***26 تا 30 خرداد93/16 تا20ژوئن 2014؛ مذاکرات وین 5
پنجمین دور از مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 موسوم به وین 5 درسطح سیاسی و در پایتخت اتریش، از روز دوشنبه 26 خرداد با ناهار کاری ظریف و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سرپرست گروه مذاکره کننده 1+5 در محل نمایندگی ایران در وین آغاز شد.
یکی از نکات بارز این دور از مذاکرات حضور ویلیام برنز معاون ارشد وزیر امور خارجه آمریکا بود که در روز اول مذاکرات با اضافه شدن وی به اولین نشست دو جانبه ظریف و اشتون در بعد از ظهر روز دوشنبه اتفاق افتاد.
مذاکره کنندگان هسته ای ایران و کشورهای 1+5 در طول 5 روز گفت و گو های سخت و فشرده خود دیدارهای متعددی در سطوح مختلف از ظریف و اشتون گرفته تا معاونین دو طرف و کارشناسان برگزار کردند و در نهایت از چهارشنبه شب که مذاکرات آن تا ساعت 2 بامداد روز بعد بطول انجامید،کار نگارش متن توافق جامع مشترک آغاز شد.
نگارش متن توافق مشترک نهایی با عنوان «برنامه اقدام مشترک جامع» درحالی از روز چهارشنبه (28 خرداد ماه) آغاز شد که به گفته طرفین مذاکره اختلاف نظرها بر سر موضوعاتی همچون مدت زمان توافق جامع ، میزان و سطح و اندازه غنی سازی یعنی تعریف یک برنامه غنی سازی بر اساس توافق ژنو و جدول زمان بندی لغو تحریم ها همچنان ادامه دارد.
به گفته عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، سخت ترین مرحله مذاکرات، جدول زمان بندی برداشته شدن تحریم ها است چرا که گام های ایران و طرف مقابل باید متوازن باشند.
این درحالی است که محمد جواد ظریف در این زمینه گفته است: طرفین طبق رسم بین المللی شروع به تدوین متن می کنند و مواردی که روی آن توافق وجود دارد مشخص است اما موارد مورد اختلاف را در «پرانتز» می گذارند که بعد بتوانند راجع به نکات مشخص تری صحبت کنند.
به این ترتیب مقرر شد که به منظور گفت وگو پیرامون موارد داخل پرانتز،مذاکرات دور بعدی (وین 6) از 11 تیر/ دوم جولای از سرگرفته شود.


*** 12 تیرماه 92/ 2 جولای 2014؛ مذاکرات وین 6؛تمدید توافق اولیه به مدت 4 ماه
ششمین دور مذاکرات وین درباره راه حل جامع هسته ای از روز پنج شنبه (11 تیرماه) در شهر وین برگزار شد، با وجود تلاش دو طرف برای کاهش اختلافات و دستیابی به توافق جامع، در نهایت پس از حدود دو هفته مذاکره به پایان رسید.
این دور از مذاکرات ایران و 1+5 به صورت رسمی به ریاست ظریف و اشتون صبح 5 شنبه 12 تیرماه در مقر سازمان ملل آغاز شد و پس از آن تیم مذاکره کننده ایرانی ،رایزنی های متعددی را با اعضای این 6 کشور ( از جمله نمایندگان روسیه ،آمریکا و چین) انجام داد.
روز 13 تیر نیز رایزنی معاونان ظریف و اشتون برای نگارش متن پیش نویس توافقنامه جامع آغاز شد با وجود اینکه سیدعباس عراقچی عنوان کرد که 70 درصد متن پیش نویس آماده شده است،اما در نهایت ظریف اعلام کرد که تا 29 تیر(20 جولای) پایان شش ماه اول گام توافقنامه ژنو امکان دستیابی به توافق جامع وجود ندارد به این ترتیب از روز 25 تیر رایزنی ها برای دستیابی به توافق درباره تمدید مذاکرات،شرایط و زمان آن آغاز شد.
در نهایت تیم های مذاکره کننده ایران و 1+5 روز جمعه 27 تیر 1393 (17 جولای 2014) توافق کردند مذاکرات با هدف دست یابی به یک توافق جامع، 4 ماه دیگر –تا 24 نوامبر 2014 (پاییز 93)- تمدید شود.
تیم های ایران و 1+5، عمدتا به این دلیل زمان مذاکرات را برای 4 ماه دیگر تمدید کردند که برخی اختلاف های مهم مانع رسیدن به یک توافق نهایی تا قبل از 30 تیر شد.
مهم ترین اختلاف در زمینه ظرفیت غنی سازی بوده است؛ ایران عقیده دارد باید بتواند تا 5 سال آینده 190 هزار SWU غنی سازی کند ولی آمریکا صرفا با یک ظرفیت غنی سازی بسیار کوچک که زمان Break out را تا بالای یک سال افزایش دهد موافق است.
همان زمان اعلام شد که مذاکرات ایران و 1+5 از سپتامبر (شهریور) مجددا از سر گرفته خواهد شد.
بنابر توافق انجام شده در وین 6، مقرر می شود که دور دوم آزاد سازی دارایی های بلوکه شده ایران که رقم 2.8 میلیارد دلاری را دربرمی گیرد،در شش قسط به حساب بانک مرکزی ایران واریز شود.
علاوه بر این کشورهای اروپایی و آمریکا پذیرفتند که در اجرای مؤثرتر لغو تحریم های بیمه ، شرایطی را در نظر بگیرند که با توجه به کوتاه بودن تمدید چهار ماهه تفاهم ژنو ، چنانچه خسارتی در طول دوره چهار ماهه رخ دهد ، پرداخت مربوطه بعد از چهار ماه نیز بتواند صورت گیرد . این تـعهد جدیـد از سوی آمریکا اطمینان خاطر بیشتری برای شرکت های بیمه گزار ، به خصوص برای بیمه حمل و نقل دریایی از جمله بیمه نفتکش ها برای حمل نفت ایران، ایجاد خواهد کرد و برخی از تردیدهای آنها را پوشش خواهد داد .
براساس این سند توضیحی ، جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرده است که برنامه از پیش طراحی شده خود را برای تهیه سوخت راکتور تحقیقاتی تهران ادامه خواهد داد و به طور مشخص 25 کیلو از اکسید بیست درصد خود را به صفحه های سوخت برای مصرف راکتور تهران تبدیل خواهد کرد .

*** 29 تیر93/20 جولای2014؛ آخرین گام توافق شش ماهه
29 تیر 93 مصادف با 20 جولای 2014 مصادف با آخرین قسط از هشت قسط مربوط به گام اول توافقنامه ژنو بود که قرار بود بعد از انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اجرای تعهدات ایران واریز شود.
اول مرداد ماه مرضیه افخم سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان از واریز قسط آخر از 4.2 میلیارد دلار اموال بلوکه ایران خبر داد.
به این تر





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن