تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خداوند روزه را واجب كرد تا به وسيله آن اخلاص خلق را بيازمايد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797838635




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اجراي طرح باروري ابر‌ها در تهران


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲ آبان ۱۳۹۳ (۱۱:۱۱ق.ظ)
معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا خبر داد: اجراي طرح باروري ابر‌ها در تهران معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا گفت: امسال باروري ابر‌ها را در تهران انجام مي‌دهيم.
به گزارش خبرگزاري موج به نقل از وزارت نيرو، ايران درحالي هفتمين سال خشک‌سالي را پشت سر مي‌گذارد که پيش از آن هم به‌دليل قرار گرفتن در منطقه خشک و نيمه‌خشک، از منابع آبي کافي برخوردار نبوده است. اکنون افزون‌بر قرار گرفتن در منطقه خشک و نيمه‌خشک، وقوع پديده تغيير اقليم و عدم رعايت الگوي مصرف، کشور را با بحراني روبه‌رو کرده که در سال‌هاي اخير سابقه نداشته است؛ بحراني که موجب شده است همه مسئولان و حتي رييس‌جمهوري و معاون اول وي شخصا آستين‌ها را بالا زده و موضوع را پيگيري کنند. اين موضوع موجب شد که با "رحيم ميداني" معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا گفت‌وگويي انجام دهيم.

• منظور از بحران آب چيست؟
در سال‌جاري به‌دليل مشکلاتي که در 12 شهر بزرگ کشور وجود داشت، موضوع بحران آب در جامعه، خيلي پررنگ شد. وقتي صحبت از بحران آب مي‌شود، افکار عمومي جامعه به سمت جيره‌بندي آب شرب سوق پيدا مي‌کنند؛ اما وقتي متخصصان صحبت از بحران آب مي‌کنند، مفهوم آن غير از مشکل آب شرب بوده و ريشه و علل آن متفاوت است. وقتي در کشوري بحران آب وجود داشته باشد، يکي از نمودهاي بحران در آب شرب شهر‌ها و روستا‌ها ظاهر مي‌شود و به همين جهت، حساسيت بيشتر مردم را در پي دارد.
• بين ميزان آب تجديدشونده و بحران آب چه رابطه‌اي وجود دارد؟

صحبت از بحران آب به اين مفهوم است که هر کشوري مقدار آب تجديدشونده مشخصي دارد و اين آب نسبت به وسعت و جمعيت کشور محدود است. براساس آمار گذشته، ما 130 ميليارد مترمکعب آب تجديدشونده داشتيم که اين رقم به‌دليل خشک‌سالي و تغيير اقليم به 115 ميليارد مترمکعب آب تجديدشونده کاهش يافته است. خشک‌سالي در طبيعت کشور ما بوده، هست و خواهد بود اما پديده تغيير اقليم اتفاق ديگري است که در کل جهان رخ داده و کشور ما نيز از آن متاثر شده است.

• سرانه آب تجديدشونده چقدر است؟
اگر جمعيت امروز کشور را 75 ميليون نفر درنظر بگيريم، به‌ازاي هر ايراني سالانه 1530 مترمکعب آب تجديدشونده وجود دارد. هنگامي که اين رقم کمتر از 1700 مترمکعب باشد، کشور با تنش آبي مواجه مي‌شود. با افزايش جمعيت به‌طور طبيعي اين ميزان بيشتر کاهش مي‌يابد؛ درحالي که منابع تجديدشونده ما ثابت بوده و ممکن است در‌‌نهايت با انجام طرح‌هاي نمک‌زدايي آب دريا، يکي دو ميليارد به منابع آبي خود اضافه کنيم. طبق آمار، هنگامي که اين رقم به پايين‌تر از يک‌هزار مترمکعب برسد، کشور در شرايط کمبود آب يا تنش آبي مزمن قرار مي‌گيرد و زير 500 مترمکعب به معني شرايط کمبود مطلق آب يا تنش آبي مطلق است.

• چه درصدي از منابع آب تجديدپذير را بايد استفاده کنيم؟
اگر کشوري در شرايط اقليمي ايران حداکثر 40 درصد از منابع آب را استفاده کند، در وضعيت عادي است و استفاده بيش از آن ما را وارد مرحله تنش آبي مي‌کند. به‌طور طبيعي، 60 درصد باقي‌مانده منابع آب تجديدپذير سهم محيط زيست و اکوسيستم‌ها است و بايد در اختيار طبيعت براي تغذيه سفره‌هاي زيرزميني، حيات تالاب‌ها و رودخانه‌ها قرار گيرد. در شرايط کنوني، ما به جاي 40 درصد، حدود 83 درصد از منابع آب تجديدپذير را مصرف کنيم.
اگر ميزان مصرف آب تجديدپذير را با قبول برخي ريسک‌ها به‌دليل قرار گرفتن کشور در منطقه خشک و نيمه‌خشک بين 50 تا 55 درصد بپذيريم، اکنون دست‌کم 28 درصد بيش از ميزان معقول بر منابع آبي کشور بارگذاري مي‌کنيم.

• هم‌اکنون از نظر منابع آبي در چه وضعيتي قرار داريم؟
با بررسي دو پديده مي‌توانيم بگوييم که هم‌اکنون چه وضعيت شکننده‌اي در منابع آبي کشور داريم. خشکي زاينده‌رود، خشکي تالاب‌ها و درياچه‌ها مانند درياچه اروميه نمونه بارزي از اين وضعيت است و ما را با اين پرسش روبه‌رو مي‌کند که آب اين تالاب‌ها و رودخانه‌ها چه شده است؟ در پاسخ به اين موضوع، بايد عنوان کرد که ريشه اين خشکي‌ها، استفاده از درصد بالايي از منابع آب تجديدپذير است.
در بررسي پديده دوم بايد به پديده ارزشمندي به نام منابع آب زيرزميني اشاره کرد. هم‌اکنون 54 درصد از نيازهاي کشور از منابع زيرزميني تامين مي‌شود. منابع آب زيرزميني نسبت به منابع آب سطحي فوايد بسياري دارد؛ چراکه اين آب به‌وسيله طبيعت تغذيه و تصفيه مي‌شود و بهترين و گوارا‌ترين آب‌ محسوب مي‌شود که در موارد زيادي کيفيتي همچون آب‌هاي معدني به معناي عرفي کلمه دارد.

• منابع زيرزميني چطور؟
در همين رابطه ما 609 محدوده مطالعاتي داريم که با اعمال وزن هر دشت مي‌توان گفت 78 درصد از آنها در محدوده ممنوعه و بحراني قرار دارند؛ يعني بيش از ظرفيت سفره از آب آنها استفاده مي‌شود. سفره‌هاي آب زيرزميني ذخاير آبي تحت عنوان ذخاير استاتيک دارند که اين ذخاير تجديدپذير نيست. در شرايط کنوني، ميزان برداشت آب در 78 درصد از دشت‌ها بيش از تغذيه آنها به‌وسيله طبيعت است. هر سال بين پنج تا شش ميليارد مترمکعب آب اضافه از اين دشت‌ها برداشت مي‌شود که نتيجه آن کاهش سطح ايستايي و افزايش املاح آب بوده و ممکن است به جايي برسد که اين آب حتي براي مصارف کشاورزي نيز مناسب نباشد. سازمان زمين‌شناسي هم به‌تازگي از پديده فرونشست زمين به‌دليل خالي شدن سفره‌هاي آب زيرزميني گزارش‌هايي منتشر کرده است که درصورت وقوع، ديگر به حالت اوليه خود باز نمي‌گردد. فرونشست زمين افزون‌بر آسيب رساندن به زيرساخت‌ها، موجب کاهش ضريب ذخيره سفره‌ها نيز مي‌شود.

• اهميت سفره‌هاي زيرزميني چقدر است؟
آمار‌ها نشان مي‌دهد که در چند سال اخير 110 ميليارد مترمکعب از ذخاير استاتيک برداشت کرده‌ايم. اين وضعيت نشان مي‌دهد که در کشور تعادل لازم بين منابع و مصارف آب نداريم. 61 درصد از مصارف آب شرب کشور از منابع زيرزميني است و وقتي کميت سفره‌هاي آبي را از دست بدهيم، خطر بزرگي متوجه کشور مي‌شود. علت تاکيد متخصصان آب بر استفاده از منابع آبي در حد مجاز، مورد توجه قرار دادن اصول توسعه پايدار است.
عمده مصرف منابع آب کشور با ميزان 92 درصد در بخش کشاورزي است و تنها هشت درصد از منابع آبي به مصرف شرب و صنعت و بهداشت مي‌رسد.

• براي عبور از بحران در تابستان امسال چه اقدام‌هايي انجام شده است؟
يکي از اقدام‌هاي سال‌جاري براي عبور از بحران، اجاره چاه‌هاي کشاورزي از کشاورزان بوده و وزارت نيرو مابه‌ازاي حق‌آبه کشاورزان را به نفع شرب خريداري کرده است. در برخي از مکان‌ها با وجود از رمق افتادن سفره آب‌هاي زيرزميني، به حفر چاه‌هايي براي تامين آب شرب اقدام شده است. اقدام‌هاي ديگري نظير تعديل فشار شبکه و ايجاد رينگ‌هايي جهت انتقال آب از يک ناحيه از شهر به ناحيه ديگر انجام شده است ضمن آنکه در خيلي از شهر‌ها مردم جهت مديريت مصرف آب همکاري لازم را داشتند. در شهرهايي مثل کرمان مردم متحمل سختي‌هايي شدند. راه‌حل ريشه‌اي بحران در کشور، کاهش مصرف آب به ميزان 28 درصد از منابع آب تجديدشونده است که عمده اين کاهش بايد در بخش کشاورزي صورت گيرد؛ اگرچه بخش شرب و صنعت نيز جاي صرفه‌جويي مناسبي دارد.
راه‌هاي مطلوبي براي کاهش مصرف آب در بخش کشاورزي وجود دارد، بدون اينکه لطمه‌اي به معيشت کشاورز و توليد کشاورزي وارد شود؛ به‌طوري که با به‌کارگيري اين راه‌ها مصرف آب در بخش کشاورزي را مي‌توان حتي به يک‌دهم مصرف کنوني آب کشاورزي کاهش داد؛ همان‌طور که در يک نمونه پايلوت در استان اصفهان اين اتفاق افتاده است.

• بازده آبياري در بخش کشاورزي چقدر است؟
هم‌اکنون توليد محصول خشک ما، به‌ازاي هر مترمکعب آب 900 گرم (مطابق آمار وزارت جهادکشاورزي) است؛ درحالي که در برخي از کشور‌ها با هر مترمکعب آب دو تا 2.5 کيلوگرم محصول برداشت مي‌کنند که اين موضوع با ارتقاي بازده آبياري و کشاورزي قابل تحقق است.
کشور ما کشور کم‌آبي است؛ 85 درصد از وسعت کشور ما در اقليم خشک و نيمه‌خشک و فراخشک است و 46 درصد جمعيت ما در اين منطقه مستقر شده‌اند. 15 درصد از منابع تجديدپذير در حوزه فلات مرکزي قرار دارد که 50 درصد وسعت کشور است.

• مديريت آب کشور چقدر به موضوع واردات آب براي عبور از بحران فکر مي‌کند؟
برخي کماکان فکر مي‌کنند که حل بحران آب در گرو واردات آب است. واردات آب مسايل فني، اقتصادي و امنيتي فراوان دارد که اکنون در حال مطالعه است اما اين موضوع راه‌حل قطعي نيست. تنها راه‌حل عبور از بحران آب، مديريت، افزايش بهره‌وري آب و رعايت الگوهاي کشت متناسب با هر منطقه است تا محيط زيست پايدار و سالم داشته باشيم و بتوانيم امنيت غذايي خود را تامين کنيم.

• طرح‌هاي سازه‌اي به‌عنوان يکي از گزينه‌هاي مديريت منابع آبي چقدر براي وزارت نيرو اهميت دارد؟
يکي از پايه‌هاي مديريت منابع آب، مهار و تنظيم آب و احداث تاسيسات آبي است. در سال‌جاري هشت‌هزار ميليارد تومان اعتبار براي طرح‌هاي سازه‌اي وزارت نيرو در بخش آب هزينه خواهيم کرد. وظيفه مديران آب فقط ساخت‌وساز نيست و همه ما بايد به تمامي اصول توسعه پايدار اهميت دهيم. ما بايد به تخصيص منابع و فرهنگ‌سازي توجه کنيم و طوري عمل کنيم که متخصصان مستقل آب کشور بر عملکرد ما صحه بگذارند.

• تهران نيز از بحران آب در امان نمانده است. در تابستان براي عبور از بحران آب تهران چه اقدام‌هايي انجام شده است؟
جابجايي مصارف شرب به جاي کشاورزي، تنظيم فشار، اقدام‌هاي فرهنگي، انتقال آب از نقاط مختلف شهر تهران و حفر چاه در مناطق مجاز تنها بخشي از اقدام‌هاي انجام‌شده براي عبور از بحران آب تهران است. در شرايط کنوني، سامانه شرق ما يعني سدهاي لار و لتيان وضعيت مناسبي ندارند. اصولا فصل پاييز فصل بارندگي است و سازمان هوا‌شناسي وضعيت بارش را نرمال پيش‌بيني کرده است و اميدواريم به اندازه ميانگين درازمدت بارش در پاييز داشته باشيم.
وزير نيرو نيز دستور اکيد داده است که امسال به‌طور جدي و اولويت‌دار فعاليت باروري ابر‌ها را در استان تهران انجام دهيم. ليکن چه سال پرآب و يا کم‌آب داشته باشيم، مردم بايد همواره اصل صرفه‌جويي و مصرف بهينه را مدنظر داشته باشند. اگر از امروز مصرف را کاهش دهيم، مي‌توانيم از بحران آب به‌نحو مطلوبي عبور کنيم.

• وضعيت منابع آب را در پاييز چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟
اگر با سناريوي بدبينانه وارد پاييز شويم، وضعيت خوبي نداريم و ما به همين منظور نشست‌هاي مديريت بحران را از 18 شهريورماه آغاز کرده‌ايم. اکنون به جد و به‌صورت شبانه‌روزي در تلاش هستيم سد ماملو را به‌سرعت وارد مدار بهره‌برداري کنيم و براساس وعده‌اي که شرکت آب و فاضلاب استان تهران داده است، اين سد تا اواخر مهرماه وارد مدار مي‌شود.

• سخن آخر...
با توجه به شرايط بحراني منابع آب کشور و افزايش مصرف آب، مجموعه اقدام‌هايي که انجام مي‌دهيم، بدون مشارکت مردم و صرفه‌جويي در مصرف آب نمي‌تواند مشکلات کشور را حل و عبور از بحران را ميسر کند. همچنين براي رعايت اعتدال در مصرف و جلوگيري از هدررفت آب، به‌دنبال اين هستيم که مجوزهاي لازم براي افزايش تعرفه آب مشترکان پرمصرف و در‌‌نهايت قطع موقت انشعاب آنان را دريافت کنيم.














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن