تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بدبخت‏ترين مردم پادشاهانند و خوشبخت‏ترين مردم كسى است كه با مردم بزرگوار معاشرت...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797930879




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

صدور زیره به کرمان


واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: صدور زیره به کرمان

صدور زیره به کرمان

کشور ما در مقایسه با دیگر کشور های جهان و منطقه خاورمیانه سال ها عقب افتاده و در گستره کشاورزی به آن صورت که اعلام می شود پیشرفت نداشته است

اگر شعرا چندین سده گلوی خودشان را پاره کردند تا ایران را به دلیل علاقه ملی مردمش به درخت و آب و قنات و کشاورزی که پیشینه ای چندهزار ساله دارد به کشور گل و بلبل همانند کنند و در وصف شهرهایی چون شیراز و اصفهان نه تنها ایرانیان بلکه اروپاییان نیز در گزارش های خود  از لقب گل و بلبل و نصف جهان استقبال کردند، اما  در روزگار کنونی دیگر از آن تحسین ها خبری نیست.
 
جهانگردانی که در روزگار صفوی به ایران سفر کرده اند نوشته اند شاه عباس یکم دستور داد تا پای هر نهالی کاشته می شود یک سکه طلا و یک سکه نقره بگذارند. او که خود با پای پیاده تا مشهد سفر کرد و در راه از فرط تشنگی سایه تک درختی را در بیابان غنیمت شمرد، دستور داد تا اگر کسی درختی را قطع کند او را به اشد مجازات برسانند. همان قانون آنچنان مفید واقع شد که در روزگار فرمانروایی شاه عباس دوم تالارهای چوبی با تزیینات آهوپاکاری ( مقرنس) عالیقاپو و چهلستون در اصفهان به این دو کاخ اضافه و آن کار از برکت ازدیاد درخت های باغ بلبل اصفهان بود که بانی پیشرفت آن باغ و چهار باغ و باغ های هزار جریب و دیگر باغ های اصفهان شاه عباس یکم  بود.

 دکتر کمپفر پژوهشگر اروپایی که در روزگار صفوی به  ایران سفر کرده در رابطه با گیاهان و گل های ایرانی، پژوهش گسترده ای نمود و نوشت که شاه عباس برای حفر جویبارها و تقسیم بندی و فواصل بین درخت های باغ های اصفهان خود سر بند را به دست می گرفت و به معماران و درختکاران کمک می کرد تا آنان  در سرسبزی و زیبائی کشور دلگرم شوند.

 آن دلگرمی ها چنان کار ساز افتاد که در روزگار  صفوی، اصفهان پایتخت ایران لقب پر میوه ترین پایتخت جهان گرفت.  در آن مورد جهانگرد  ونیزی " پیترو د لا واله"  هم نوشت  که هر رهگذری حق داشت به هر اندازه که می خواهد از میوه های باغ های اصفهان  استفاده کند. جهانگرد و طلا فروش فرانسوی " شاردن"  نیز  نوشته است که ایرانیان در یک روز به اندازه یک ماه فرانسویان میوه مصرف می کنند و من در حیرتم معده این ملت  با خوردن این همه میوه چطور دوام می آورد.

 پیشرفت در کشاورزی ، سرسبزی، نگهداری از محیط زیست و وفور میوه و باغ در ایران نه تنها در روزگار صفوی بلکه به  روزگاران قبل از یورش اعراب به ایران نیز برمی گردد که خدای آب و روشنائی و همین سبزه های هفت سین نوروزی خود ریشه در دل هزاره ها دارد و گواهی بر این مدعاست. غرض از برافروختن شمع در  نقب تاریک هزاره ها روشن  کردن این موضوع است که کشور ما در گستره محیط زیست و کشاورزی وسرسبزی شهرها و روستاها ، در جهان امروز جایگاهش کجاست؟  
                                                                                                                                      
کسانی که به ابوظبی سفر کرده اند لابد ملتف شده اند که بلوار ورودی  به شهر ابوظبی شباهت زیادی به بوشهر دارد. اما ابوظبی شاداب و پر درخت و زیبا مثل عروس شده  و بوشهر بندری  که ثروت آن دست کمی از آنجا ندارد  با دارا بودن انرژی گاز یک سده جهان، غمزده بر ساحل این سوی خلیج فارس بد ریخت و زهوار در رفته سر در گریبان فرو برده است.  ورودی شهر ابوظبی با سرمایه و تلاش مهندسان کشاورزی هم اکنون پاکیزه و پر گل وپر درخت آدم را یاد باغ عدن و آوازه ی چند هزاره اش می اندازد، اما  ورودی شهر کهنسال بوشهر هر مسافری را  با ورود به این شهر با اره موش های زمخت و بوی ضخم ماهی بازار بی بهداشت، پشیمان و غمزده می کند. این در حالی است که ثروت بوشهر حتا  قطر را نیز در گوشه دیگر خلیج فارس فربه و زیباتر کرده است.

این نکته نیز نباید فراموش شود که تا سه دهه پیش در قطر و امارات خلیج فارس حتا نخل هم به زور رشد می کرد، اما امروز آنجا با تلاش و پشتکار و صد البته  با گزینش مسئولانی آشنا به کار خود، پا بپای شهرهای پر گل و سبزه ی اروپا می زند  و از آن میان زمین بازی ورزش گلف دوبی، در سبزی و شادابی  چیزی کمتر از زمین های گلف شهرهای اروپائی ندارد و در غیاب خرمای ایران در بازار جهان،  خرما هم صادر می کنند. 

نه تنها ورودی بندر کهنسال بوشهر بلکه خیابان ساحلی  آن نیز چنگی به دل نمی زند و از طرحی شایسته با تاریخ بوشهر برخوردار نیست. چندی پیش در سفر به امارات متوجه شدم هزاران شرکت ایرانی و در آن میان چند  شرکت که متعلق به سرمایه داران بوشهری است در شهر دوبی به ثبت رسیده اند و با بازرگانی در چایخانه اشکوبه بالای هتل خلیج  گفتگوئی داشتم که تخم گل را از هلند آورده و می خواست به ایران ببرد. معلوم نیست چرا این بازرگان از خود ایران این کار را انجام نمی دهد و کالا حتما باید امارات را طواف کند و بعد به ایران برسد.

 پرسش این است که برای پیشرفت بنادر و  شهرها و روستاها و  کشاورزی  و محیط زیست در کشور چه  تصمیماتی باید گرفته شود تا این ملت گردنفراز  بتواند از گرد و غبار و ریز گرد و خشکی رودخانه ها و تالاب های کشورش رها شده  و خود را شهروند خطه گل و بلبل بپندارد ؟

 با آگاهی های عصر الکترونیک ، پیشرفت ملت های جهان و بویژه منطقه خاور میانه نسبت به ایران چشمگیر است.  کشور ما در مقایسه با دیگر کشور های جهان و  منطقه خاورمیانه سال هاعقب افتاده و  در گستره کشاورزی به آن صورت که اعلام می شود  پیشرفت نداشته است. از این جهت می بایست  به کشاورزی و سرسبزی دلسوزانه نگریسته شود و از خود پرسیده شود چرا ملتی در گذشته با  ابزار بومی و با کوزه و سفال در کرت های خشک و با اندکی ذخیره آب و فقط رطوبت آن کوزه ها در زمین از سده ها پیش بر پای خویش ایستاده  اما  امروز در چمبره ی علم و تکنولوژی  که باید پیشرفت کارش بهتر از گذشته  زبانزد خاص و عام  در میان ملت های جهان باشد، از قافله عقب افتاده است.

 کشور عربستان سعودی  که عالم و آدم از لم یزرع بودن آن می گفتند نیز امروز در امر کشاورزی از ایران پیشرفته تر است.  برای کشاورز ایرانی شاید باور نکردنی است ولی کشور عربستان به کشور هلند در اروپا گل صادر می کند. گل های محصول "وادی فاطمه" از عربستان با هواپیما به آمستردام هلند که خود پرورش دهنده گل هاست و پر گل ترین کشور جهان محسوب می شود صادر و این امر با تلاش و تحقیق و پشتکار و سرمایه گذاری به انجام رسیده است. از سوی  دیگر خرمای کالیفرنیا با بسته بندی شیک و بهداشتی خود می رود تا بازار  خرمای ایران را در جهان کساد کند  و غیر مستقیم با رسانه های الکترونیکی و صد البته با بی در و پیکری  جلوگیری از آفت های خرما در ایران، بر علیه محصول خرمای ایران تبلیغات سوء به راه افتاده و کسی در ایران دلواپس این تبلیغات نیست.  محصول پسته امریکا با بسته بندی زیبا و استاندارد بازار اروپا و استرالیا را تسخیر کرده است و در ایران مسئولان آن چنان دیر جنبیده اند که کشاورزان ایرانی نا امیدانه مجبور شده اند برای مرغوبیت محصول و خشک نشدن در ختان پسته خود از الگوهای خارجی  مدد بگیرند.

  عربستان که خود صحرای عظیمی از شن و ماسه دارد و با باد های موسمی در صحاری آن کشور درخت های استان های بوشهر و فارس در ایران نیز تابستان  در زیر کوله باری از شن و ماسه فرو می روند در حال حاضر از استرالیا شن و ماسه می خرد. در اخبار تلویزیون استرالیا اعلام شد که این نوع شن استرالیایی از مرغوبیت و خاصیت خوبی برخوردار است و پژوهشگران در عربستان به این نتیجه رسیده اند که می تواند برای زمین های عربستان تاثیر گذار باشد. نه تنها این موضوع بلکه پیشرفت روز افزون علم در گستره ی کشاورزی در جهان امروز ناخوآگاه تحقق ضرب المثل فارسی صدور زیره به کرمان را تداعی می کند.

صدور زیره به کرمان 
دکتر محمود دهقانی
                  
در حاشیه:
برخی نکات تاریخی روزگار صفوی این نوشته از کتاب پزوهشی نگارنده در دانشگاه تکنولوژی سیدنی از انگلیسی به  فارسی برگردانده شده است.
 
Mahmoud Dehgani, “Domestic Architecture in Safavid Iran, 1501-1737”. University of Technology, Sydney 2000.


 

گردآوری  : گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سیمرغ]
[مشاهده در: www.seemorgh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن