تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه مؤمن بيمار شود سپس خداوند شفايش دهد، آن بيمارى كفّاره گناهان گذشته و پندى بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797966507




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

وقف و شهرسازی نهادی فراموش شده درساخت فضاهای شهری


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
وقف و شهرسازی نهادی فراموش شده درساخت فضاهای شهری
نهاد وقف با وجود کارکردهای فراوان در بافت شهری متأسفانه جایگاه شایسته‌ای در برنامه ریزی شهری ندارد.


به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران؛ یکی از ویژگی‌های مهم انسان دخالت در محیط زیست طبیعی و ساختن محیط‌های گوناگون برای زندگی اجتماعی در میان ساخته‌های بشر، فضاها و محل‌های زندگی شهری مهمترین و پیچیده ترین دست ساخته‌های بشر است.
 
در طول تاریخ شهرهای زیادی به دست بشر ساخته شده‌اند که اگرچه به لحاظ شکل ظاهری و محتوای درونی با یکدیگر تفاوت دارند، ولی تقریبا همگی هدف مشترکی را دنبال می‌کنند و آن فراهم کردن محیط‌هایی امن، پایدار، غنی، راحت و توام با آسودگی برای زندگی اجتماعی انسان‌هاست.

 در تاریخ شهر نشینی ایران عامل جهان بینی و ارزش‌های دینی و مذهبی بر ساخت و تولید فضاهای شهری به ویژه در دوره اسلامی بسیار تعیین کننده و مهم بوده است.
  
به همین دلیل در ایران علی رغم گوناگونی و تنوع محیط‌های طبیعی و اقلیمی شاهد ساخت و ساز فضایی مشابه در اکثر شهرها در طوی تاریخ دوره اسلامی هستیم. از این رو یکی از ویژگی‌های این گونه شهرها که تحت حاکمیت و تسلط اسلامی شکل گرفته، متصل به واژه‌ی اسلامی و شهر اسلامی است. این واژه به خوبی نقش فرهنگ و اعتقادات اسلامی را در شکل شهرها و فضاهای آن در سرزمین‌های اسلامی نشان می‌دهد.
 
نهاد وقف به عنوان یک نهاد اسلامی و تحت تأثیر جهان بینی اسلامی، دارای کارکردهای فراوانی در جوامع اسلامی بوده است. این نهاد در ساختن فضاهای گوناگون شهری و روستایی نیز نقش ایفا کرده است.
 
با نگاهی به بافت شهرهای ایران اسلامی بسیار از بناهای و آثار شاخص تاریخی که نقش مهمی را در عملکرد و حیات زندگی شهری داشته‌اند، توسط نهاد وقف بنا شده‌اند.
 
این نقش چنان پررنگ است که اگر ما فضاهای عمومی و عام المنفعه که در ساختار شهرهای تاریخی ایران که بسیاری از آنها جزء موقوفات هستند را حذف کنیم چیزی جزء مجموعه‌ی پراکنده و گسسته از خانه‌ها و دکاکین به جا نمی‌ماند.

 در شهرسازی دوران اسلامی نقش وقف را می‌توان در ساخت کوچکترین فضاهای شهری چون آب انبار سقاخانه‌ها، مساجد، مدارس، حمام‌ها تا ساخت و ایجاد بزرگ ترین فضاهای شهر نظیر بازارها و مجموعه‌های وقفی مشاهده کرده مجموعه‌های بزرگی چون گنجعلی خان کرمان، مجموعه بازار شهر ری، مجتمع ربع رشیدی، مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی و بسیاری از مناطق هسته‌ی شهرهای تاریخی کشور ما همگی وقفی هستند.

بی شک نهاد وقف در پایداری و حفاظت از بناهای تاریخی که ما هم اکنون مشاهده می‌کنیم با ساختار نظام وقف که خود را ترمیم و مرمت می‌کند به دست ما رسیده است.از این رو نهاد وقف نقش مهمی را در حفظ بافت‌های کهن نیز به عهده داشته است.
 
با توجه به نقش تاریخی که وقف در ایجاد فضاهای شهری داشته متأسفانه در برنامه ریزی کنونی مدیران شهر، کمتر به فضاها و اراضی وقفی توجه می‌شود.
 
از این رو در مورد فضاها اصولا قبل از تدوین برنامه‌های کلان به بناهای وقفی که اغلب ارزش تاریخی داشته کمتر توجه می‌شود و جایگاهی در برنامه ریزی شهری ندارند.
 
در زمینه اراضی نیز به علت تعاملات شهرداری با اداره اوقاف و مشکلات حقوقی،‌مدیران شهری کمتر وارد مباحث کارشناسی در این حوزه می‌شوند و این باعث شده این نهاد تاریخی و پر اهمیت کمتر در زندگی کنونی شهری نقش ایفا کند.  
 

 
انتهای پیام/ اب 






تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن