تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 1 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):کسی که بخواهد از راه گناه به مقصدی برسد ، دیرتر به آروزیش می رسد و زودتر به آنچه ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797072330




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

علي‌نامه، كشف جديد ما بي‌سواد‌ها!


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: علي‌نامه، كشف جديد ما بي‌سواد‌ها!
اصلاً قصد توهين به كسي را ندارم اما اكثريت ما ملت علاقه‌مان به ادبيات در حد كتاب‌هاي درسي باقي مي‌ماند
اصلاً قصد توهين به كسي را ندارم اما اكثريت ما ملت علاقه‌مان به ادبيات در حد كتاب‌هاي درسي باقي مي‌ماند. شايد شما خودتان را مستثني بدانيد و به ديوان‌هاي حافظ و بوستان و گلستان سعدي يا شاهنامه فردوسي كه در كتابخانه شخصي‌تان داريد تفاخر كنيد. اما تا به حال چند نفر از ما مردم اهل ادب و شعر نام كتاب «علي‌نامه» را شنيده است؟ اصلاً مي‌دانستيم كه كتابي به اين نام وجود دارد، آن هم با قدمت هزار ساله!
 «علي‌نامه» كتاب شعري است تقريباً هم سن و سال شاهنامه فردوسي، اما با تفاوت‌هايي كه آن را به عنوان يك كتاب منحصر به فرد و مظلوم به ما مي‌شناساند. آن طور كه در ابتداي مقاله «توصيف و تصوير‌گري در منظومه حماسي «علي‌نامه» آماده است، «علي‌نامه» حماسه منظوم پارسي است در مناقب (اوصاف) و مغازي (جنگ‌ها) حضرت علي (ع) كه در قرن پنج هجري، توسط شاعري به نام «ربيع» سروده شده است. اين منظومه كه حدود 12 هزار بيت است به عنوان نخستين تجربه شعر حماسي شيعي اثني عشري شناخته مي‌شود. اما با وجود آنكه مذهب ايران از زمان صفويه تا به حال شيعه بوده است، اين كتاب عظيم در گمنامي مطلق به سر مي‌برده و مي‌برد. جالب اينجا است كه اولين معرفي اين كتاب نيز در ايران صورت نگرفته است، بلكه در آبان ماه سال 1334، توسط احمد آتش طي مقاله‌اي با عنوان «مجموعه زبان و ادبيات تركيه» كه در آن به معرفي 92 جلد نسخ خطي كتابخانه قونيه پرداخته بود، «علي‌نامه» بعد از حدود 10 قرن دوباره نامش سر زبان‌ها مي‌افتد. بعد از آن بود كه دكتر شفيعي كدكني روي اين كتاب ارزنده، تحقيقاتي را انجام مي‌دهد كه در نهايت منجر به چاپ «علي‌نامه» بر اساس نسخه قونيه و تصحيح آن مي‌شود.
شاعر گمنام «علي‌نامه» كه تنها تخلص شعري‌اش «ربيع» براي ما باقي مانده اين شعر را در دوراني سروده است كه اوج دشمني با شيعيان توسط حكومت غزنوي روا داشته مي‌شده است و قبل از آن نيز فردوسي به خاطر شيعه بودنش مورد اذيت و آزار قرار گرفته بود. اينكه شاعر به خودش جرئت داده است و اين اشعار را در محيط خفقان سروده است جاي تقدير ندارد؟!
ربيع خود اهل خراسان بوده و علي‌نامه را بر سبك حماسي و مانند شاهنامه فردوسي سروده است. او در ابياتي حتي به فردوسي كنايه مي‌زند كه چرا با وجود اينكه شيعه است، در وصف جنگ‌هاي پيامبر (ص) و علي(ع) شعر نگفته است!
اهميت اين كتاب تا آن حد است كه مورد توجه مراجع معظم تقليد نيز قرار گرفته است. آيت‌الله عظمي سيستاني در ديدار با رئيس كتابخانه مجلس شوراي اسلامي از انتشار اين كتاب قدرداني كردند. حجت الاسلام رسول جعفريان در اين باره مي‌گويد: آيت‌الله سيستاني چاپ «علي‌نامه» را ستايش كردند و فرمودند: من كتاب زياد مي‌خوانم، اما اين كتاب را كنار دستم گذاشته‌ام، اين كتاب مرا زنده كرد. از مقدمه آن تعريف كردند و فرمودند كه من با پدر آقاي شفيعي كدكني آشنايي داشتم.
هم اكنون مي‌توانيم از مسئولاني كه در تدوين و تنظيم كتب درسي نقش دارند و با معرفي آثار بزرگ ادب فارسي باعث مي‌شوند ضمن آشنايي دانش‌آموزان با متون فارسي، از بين آنها چند نفري ادب دوست يا اديب سر برآورد، اين درخواست را كنيم كه حداقل براي سال‌هاي آينده ضمن معرفي نخستين و بزرگ‌ترين مجموعه شعر حماسي شيعي، زمينه را براي مطالعه اين كتاب و جا افتادن آن به عنوان يكي از متون ادبي مورد استفاده خانواده‌ها فراهم كنند. با اين كار حداقل نسل‌هاي بعدي به بي‌سوادي ما بار نخواهند آمد و محتاج آن نيستند كه كشف دوباره‌اي در كتابخانه قونيه صورت بگيرد تا آنها را هيجان‌زده كند.

نویسنده : محمدصادق عابديني 
منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: 29 فروردين 1393 - 16:35





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن