تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 30 فروردین 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):نیکوترین مردم از نظر ایمان، خوش خلق‌ترین و با لطفترین آنها نسبت به اهل خویش است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1796656888




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نسبت رئيس‌جمهور آينده با علوم انساني


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نسبت رئيس‌جمهور آينده با علوم انساني


يكي از مهمترين وظايف علوم انساني كه بر عهده دانشگاه‌ها گذاشته شده تربيت كارشناساني در امور اقتصادي، حقوقي، سياسي و بين‌المللي، جامعه شناسي، ارتباطات، روانشناسي، مديريت، فلسفه، تاريخ و ساير رشته‌هاي وابسته است. اين كارشناسان بعد از

فارغ التحصيل شدن بايستي بتوانند از تخصص‌هاي خود براي حل و فصل مشكلات جامعه بطور مفيد و موثر استفاده كنند. البته بايد توجه داشت كه در برخي موارد معلومات و آموخته‌هاي فارغ التحصيلان علوم انساني با مهارتهاي مورد نياز بازار كار و اشتغال مطابقت و همخواني كامل ندارد. شايان ذكر است كه با ايجاد ارتباط دو سويه ميان دانشگاه و حوزه كاربرد علوم انساني مي‌توان به رفع اين نقيصه همت كرد.

اما، متاسفانه سنتي كه طي دهها سال در جامعه ما به يك غلط معمول و مصروف تبديل شده - والبته نگارنده بارها از آن سخن گفته- عدم استفاده بجا و بموقع از متخصصين علوم انساني براي حل و فصل معضلات جدي و رنگارنگ جامعه است. عدم توجه به تخصص گرايي در علوم انساني، موجب شده معضلات سياسي، اجتماعي، اقتصادي وفرهنگي جامعه بطور ناقص مورد معالجه و مداوا قرار گيرد و مشكلات همچنان در سطوح محلي و ملي و بين المللي لاينحل باقي بماند.

اينكه بعنوان مثال يك مهندس عمران يا يك مهندس كشاورزي بعنوان نظريه پرداز مسائل بين المللي و يا مشاور سياسي و فرهنگي مقامات كشور منصوب شود، اقدامي بسيار نادر و دور از خرد كارشناسي در كشورهاي صنعتي غربي است. دليلش هم بسيار ساده است زيرا آن فرد، تخصصش در حوزه ديگري است و بايستي در حوزه آموخته‌هاي علمي مربوطه نظر كارشناسي دهد.‏

لازم است بدليل اهميت موضوع، ضمن احترام به ساير تخصصهاي غير علوم انساني، قدري موضوع را بيشتر توضيح داد. يك مهندس در برداشتي كه از يك نوع پديده يا رفتار اجتماعي يا در برابر يك شعار سياسي فلان حزب يا گروه يا موضع گيري فلان كشور دارد، به عمق ابعاد محسوس پديده دسترسي ندارد. بسياري از روشهاي تحقيق و تحليل علمي و منطقي در علوم انساني را نمي‌داند، لذا ممكن است بلافاصله در برابر ظهور و افول پديده‌اي، در اثر ذوق زدگي و براساس معيار 2+2 برخوردي يك بعدي، سطحي، و دفعي تجويز كند، زيرا از عمق لايه‌هاي فلسفي و ماهيتي آن پديده بي خبر است، يا ممكن است موضوعات نامرتبطي را به پديده مورد نظر ربط دهد، زيرا علوم انساني را يك علم نمي‌داند، يك تخصص نمي‌داند. در حاليكه، يك متخصص علوم انساني، با صبر و بصيرت كافي، با پشتوانه عميق علمي و حساسيتهاي لازم، منتظر شناخت فرآيند ظهور يا افول پديده است، براي يافتن علل و متغيرهاي متعدد سخت تلاش مي‌كند زيرا مي‌داند كه در مطالعات علوم انساني، بدليل ماهيت پوياي اين علوم كه با روح و روان انسان‌ها ارتباط دارد، 2+2 گاهي 4 مي‌شود، گاهي 5 مي‌شود. لذا تا علت و معلول‌ها را به‌خوبي نشناسد و رصد نكند و رابطه منطقي و معقول ميان آنها را نيابد، راه حل ارائه نمي‌دهد.

بسياري از گرفتاريها و بعضاً بحرانهاي سياسي و اجتماعي و فرهنگي كشور ما برخاسته از ديد 2+2 است كه هزينه‌هاي سنگين و جبران ناپذيري را بر جوانان، گروههاي سياسي و اجتماعي و بخشهاي اقتصادي و حتي روابط خارجي ما تحميل مي‌كند.

نكته ديگر، در غرب صنعتي چون رقابتها جدي است، براي تامين نيروي انساني و پر كردن پستهاي شغلي، رقابتهاي علمي وتخصصي شديد و گزينش چند لايه‌اي در جريان است، بويژه در بخش خصوصي، كه تعارف بردار نيست و به‌كارگيري بهترين‌ها براي بالابردن كارايي، كاركرد و كيفيت مطرح است.‏

چرا و به چه دليل مرزهاي علوم انساني با علوم فني و تجربي كمرنگ شده و يا اصلا مرزي وجود ندارد. كانديدايي كه مشاور سياسي خود را يك مهندس انتخاب مي‌كند نمي‌داند كه اهميت علوم انساني چيست و جايگاهش در جامعه كجاست. اين افراد از نقش سحرآميز يك مشاور جامعه شناس و متخصص كارآمد در امور سياسي بي خبرند. اين بي خبري يا بي اعتنايي از آن روست كه آن كانديدا، خود در رشته‌هاي علوم انساني تحصيل نكرده يا اينكه اصلا به نقش آوري علوم انساني و كاربرد آن در مسائل جامعه اعتقاد و عنايتي ندارد.

از علل عمده‌اي كه مي‌توان براي بي اعتنايي به نقش راهبردي علوم انساني لااقل از لحاظ كاربردي در جامعه بر شمرد بايستي به نوع نگاه دولتها و نيز خصوصيات فردي، علمي و تخصصي شخص رئيس‌جمهور نيز توجه داشت. رئيس‌جمهوري ممكن است تخصص علمي در علوم انساني نداشته باشد اما لااقل مرزها و حرمتها را بين علوم پاس بدارد كه البته اين قابل تقدير است. بنابراين، الزاماً رئيس‌جمهور نبايستي تخصص دانشگاهي در علوم انساني داشته باشد.

در واقع، به‌خاطر آنكه محيط و فرصت مناسبي براي عرض اندام علوم انساني در چرخه شناخت مسئله و حل مسئله در كشور وجود نداشته، يا بهتر بگويم دولتها اين فرصتها را بوجود نياورده اند، آن كانديد رياست جمهوري يا مجلس يا شوراي شهر نيازي براي مراجعه به متخصصين علوم انساني و اجتماعي احساس نمي‌كند.‏

رئيس‌جمهوري كه دغدغه نقش آوري براي علوم انساني در امور سياستگذاري و جاري مملكت نداشته باشد و عنايتي هم به اهميت ميزان اعتبارات براي انجام پژوهش‌هاي خرد و كلان ملي نكند، نمي‌تواند زمينه استفاده از متخصصين علوم انساني در مديريت كلان كشور را فراهم كند.

كاربردي كردن علوم انساني يعني اينكه مطبوعات، رسانه‌ها و خبرنگاران با داشتن مصونيت شغلي جسارت داشته باشند به نقد و بررسي سياستها و برنامه‌هاي دولت بپردازند، كاربردي كردن علوم انساني يعني اينكه مراكز نظر سنجي و مطالعاتي مستقل خصوصي، در امور فرهنگي، مذهبي، اقتصادي، اجتماعي و سياسي توسط متخصصين علوم انساني در كشور پا بگيرند، از توليدات علمي آنها استفاده شود، ضمن آنكه از جايگاه مستقل علمي و مصونيت كارشناسي برخوردار بوده و همواره مورد احترام دولت هم باشند.

اينكه نهادهاي مشاوره‌اي فعال و قوي و كاربردي براي متخصصين علوم انساني تشكيل و تقويت شود تا خيل عظيمي از فارغ التحصيلان اين رشته‌ها را به‌خدمت بگيرند، اينكه هركس در جاي خود و تخصص خود براي مشكلات انساني و اجتماعي و سياسي و فرهنگي جامعه قرارگيرد، بستگي به نسبت رئيس‌جمهور آينده با علوم انساني و اعتقاد وي به كاربردي كردن علوم انساني در سطوح جامعه دارد.

رئيس‌جمهوري كه وزير خارجه اش غير متخصص، وزير فرهنگش غير متخصص، وزير اقتصادش غير متخصص، وزير آموزش عالي اش يك بعدي و فني و بيگانه با علوم انساني، وزير نفتش غير متخصص، وزير آموزش و پرورشش غير متخصص، وزير بازرگاني اش غير متخصص، وزير كشورش غير متخصص، و روساي دانشگاههايش نا آشنا با علوم انساني باشند، چه انتظار و اميدي براي شناخت چرخه توليد و نيز ايجاد تحول در بازار كار و توليد در حوزه علوم انساني وجود دارد. رئيس‌جمهوري كه در دولتش سرفصل دروس علوم انساني را يك درس خوانده شيمي يا متخصصيني غير ازعلوم انساني و اجتماعي تاييد و امضاء مي‌كند، هرگونه اميد براي كاربردي كردن علوم انساني به يأس تبديل مي‌شود، وقتي فرم‌هاي ارزيابي رشته‌هاي علوم انساني و اساتيد مربوطه با گزينه‌هايي چون: آزمايشگاه شيمي و فيزيك و كشاورزي مخلوط مي‌شود، در مراحل بعدي به بي اعتباري محوريت علم اقتصاد و علم سياست و علم اجتماع در دولتها و جامعه و ميان آحاد مردم منتهي مي‌شود.

رئيس‌جمهوري كه نمي‌داند ضروري‌ترين عنصر پيشرفت و توسعه حتي در زمينه علوم و فنون و صنعت، توجه و مراجعه به علوم انساني است، رئيس‌جمهوري كه به فضاي بسته و بي‌روح علوم انساني در دانشگاهها اميد و تحركي نمي‌دهد و قادر نيست عرصه بازار كار و صنعت را بروي علوم انساني بگشايد، بدون ترديد در سياستگذاري و نيز اجراي سياستهاي دولت خود با مشكل مواجه خواهد شد.

كلام آخر در اين مختصر آنكه، ما رئيس‌جمهوري در دهه چهارم انقلاب نياز داريم كه اعتقاد عملي به استفاده جدي از علوم انساني در برنامه ريزيها و سياستها و نيز حل مشكلات جامعه داشته باشد، و براي كاربردي كردن علوم انساني حركت جسورانه‌اي كند. در اين راستا، به‌نظر مي‌رسد براي تحول در علوم انساني با برداشتن دو گام مهم قادر است تمهيدات لازم را فراهم كند نخست آنكه از اولين هفته‌هاي صدارتش، براي تشكيل وزارتخانه‌اي مستقل با عنوان «وزارت علوم انساني و اجتماعي» اهتمام ورزد - همچون وزارتخانه مستقلي كه براي متخصصين علوم پزشكي بطور موفقيت آميزي ببار نشست، تا آنجا كه امروز در اثر اين اقدام راهبردي، شاهد پيشرفتهاي مهم و با ارزشي در علوم پزشكي هستيم- دوم آنكه براي شناخت و ارتباط دانشگاه و حوزه كاربرد علوم انساني در جامعه، برنامه‌ريزي علمي و جدي كند. ‏





سه|ا|شنبه|ا|21|ا|خرداد|ا|1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن