واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/پايان 4 سال انتظار براي افتتاح پل قويون/"خرداد" وعده جديد بهرهبرداري
پايان 4 سال انتظار براي افتتاح پل قويون/"خرداد" وعده جديد بهرهبرداري
اروميه - خبرگزاري مهر: پروژه تقاطع غير همسطح پل 14 شهيد اروميه تيرماه سال 87 با حضور مسئولان كلنگ زني شد ولي هم اكنون بعد از گذشت چهار سال با مشكل معارض ملكي دست و پنجه نرم مي كند.
به گزارش خبرنگار مهر، كلنگ احداث تقاطع غير همسطح بلوار شهيد باهنر اروميه ( پل 14 شهيد يا پل قويون) روز 23 تيرماه سال 87 با حضور استاندار، نمايندگان مردم آذربايجان غربي در مجلس خبرگان و جمعي از مسئولان استاني در حالي به زمين زده شد كه مقرر بود طي مدت 18 ماه اجرايي شود ولي در حال حاضر اتمام طرح نيازمند تخصيص اعتبار و رفع مشكل معارض ملكي در محدوده اجراي طرح است.
مراحل اجرايي اين طرح در سه بخش آزاد سازي، پل رودخانه اي و انجام تقاطع غير هم سطح بوده كه با اجراي اين پروژه رينگ ترافيك در اين محدوده مهار مي شد.
ابراهيم بازيان شهردار وقت اروميه در مراسم گلنگ زني اين طرح مدت زمان بهره برداري از اين پروژه را 18 ماه عنوان كرد و افزود: با وجود گستردگي و معارضهاي موجود بر اساس برنامه ريزيهاي انجام شده اين پروژه 6 ماه قبل از موعد مقرر به بهره برداري مي رسد.
وي اعتبار اجراي پروژه را 240 ميليارد ريال اعلام و اظهار داشت: مساحت آزاد سازي مورد نياز در كل پروژه 25 هزار متر مربع با هزينه اوليه 100 ميليارد ريال و مبلغ قرارداد هاي اوليه پل اصلي و پل رودخانه اي به ترتيب 80 ميليارد ريال و 40 ميليارد ريال برآورد شده است.
بازيان از طراحي سه سطحي پلان تقاطع غير هم سطح پروژه مذكور خبر داد و گفته بود: در محور روگذر تقاطع غير هم سطح پل قويون از طريق محور روگذر باهنر امكان حركت از جنوب به شمال و بالعكس را به صورت روگذر فراهم شده كه تكميل كننده قسمتي از حلقه كمربندي شهر است.
طراحي ميدان بيضوي شكل به صورت هم سطح در تقاطع پل قويون از ديگر مشخصات هندسي اين پروژه بوده كه با اتمام اجراي اين طرح امكان دسترسي به خيابانهاي بهشتي و باهنر و بالعكس توسط اين ميدان فراهم و داراي دو قوس و خط عبوري است.
پل 14 شهيد، 67 درصد پيشرفت فيزيكي دارد
اين در حالي است كه شهردار فعلي اروميه چهارم مرداد ماه سال 90 در اولين نشست مطبوعاتي با خبرنگاران با اشاره به در دست اجرا بودن پروژه 600 ميليارد ريالي پل 14 شهيد، گفت: اين پل را با اعتبارات استاني فعال كرده و هم اكنون 67 درصد پيشرفت فيزيكي و 51 درصد پيشرفت ريالي دارد كه سعي داريم تا قبل از خرداد 91 به اتمام برسد.
عليرضا عصمت پرست با بيان اينكه براي اين پروژه 310 ميليارد ريال هزينه شده و براي اتمام آن به 290 ميليارد ريال ديگر نيز نياز داريم، از صدور دستورات لازم براي رفع معارضات ملكي با هدف تسريع در روند عمليات احداث اين طرح خبر داد و ادامه داد: با گذشت سه سال از كلنگ زني احداث مجموعه پل 14 شهيد، به علت وجود معارضات ملكي و كمبود اعتبارات مالي پيشرفت خوبي حاصل نشده است.
عدم همكاري شركت هاي خدمات رسان عامل اصلي تاخير در اجراي پروژه پل قويون اروميه
نائب رئيس شوراي اسلامي شهر اروميه نيز در نشست خبري به مناسبت روز شوراها عدم همكاري مناسب شركت هاي خدمات رسان را عامل تاخير در اجراي پروژه پل قويون دانست و با انتقاد از برخي ناهماهنگي هاي شركت هاي خدمات رسان افزود: متاسفانه جابجايي تاسيسات در بلوار باهنر هنوز بعد از گذشت يك سال انجام نشده و اين باعث كندي اجراي پروژه مي شود .
محمد حضرت پور با اشاره به اينكه با تاكيدات شورا اقدامات عمراني ويژه اي در اين پروژه آغاز شده، افزود: عمليات براي انجام فاز سوم اين پروژه كه شامل دور ميدان اين پروژه است، شروع شده كه در 6 ماهه اول سال 91 در هفته دولت دور ميدان و ادامه خيابان باهنر آماده بهره برداري مي شود.
وي با بيان اينكه كل پروژه پل قويون طي 6 ماهه سال 92 به اتمام مي رسد، گفت: تا كنون 320 ميليارد ريال براي پروژه هزينه شده كه پيش بيني مي شود بيش از 270 ميليارد ريال نيز براي پروژه اعتبار نياز است.
به گفته حضرت پور در مراسم افتتاح مركز علمي و كاربردي شهرداري اروميه طرح پل 14 شهيد اروميه در سال 87 با بودجه 120 ميليارد ريال آغاز و به همان ميزان نيز براي آزاد سازي املاك كه طرح در آن اجرا مي شد، اختصاص يافت و اين در حالي است كه متاسفانه با بي توجهي و كم دقتي در راستاي اجراي طرح 700 ميليارد ريال براي اتمام طرح مورد نياز است.
پروژه تقاطع غير هم سطح پل قويون به عنوان فاخرترين پروژه در طي 30 سال گذشته در 4 قطعه وسيع ترين مساحت شهر اروميه را به خود اختصاص داده، اين طرح از ميدان امام علي (ع) تا رودخانه شهر چايي، اتصال پل رودخانه اي از ساحل شرقي به ساحل غربي به عنوان بخش دوم پروژه و بخش سوم آن شامل تقاطع غير هم سطح پل در سه قسمت زيرگذر به طول 600 متر از خيابان دانشكده تا پمپ بنزين، ايجاد ميدان دور تقاطع و اتصال امتداد امام علي (ع) با بلوار باهنر است.
بخش چهارم اين پروژه از ميدان آبياري تا پل قويون اين شهر بوده كه در زمان افتتاح مجموع اعتبار پيش بيني شده براي اين پروژه 300 ميليارد ريال عنوان شد كه مقرر شده بود از اين ميزان 50 درصد براي آزاد سازي املاك در مسير هزينه شود، اتمام پروژه در 3 مقطع زماني مرداد، تير و پايان سال 88 بوده و هدف اصلي از اجراي پروژهارتباط غرب رودخانه با شرق و اتصال رينگ كمربندي است.
وزارت كشور حكم ماده 9 را صادر كند/ خرداد ماه مسير مستقيم پل 14 شهيد افتتاح مي شود
شهردار اروميه در گفتگو با خبرنگار مهر با بيان اينكه مشكل معارض ملكي همچنان يكي از مشكلات اصلي اين طرح بزرگ ملي است، اظهار داشت: در اين راستا منتظر صدور ماده 9 براي تملك زمين جهت اجراي طرح از سوي وزارت كشور هستيم.
وي با اشاره به اينكه اين طرح هم اكنون از 70 درصد پيشرفت فيزيكي برخوردار است، گفت: 300 ميليارد ريال براي آزادسازي و اتمام اجراي اين طرح اعتبار نياز است كه اميدواريم مسير مستقيم تا بلوار امام علي(ع) خرداد امسال آماده بهره برداري شود.
شهردار اروميه طي مردادماه سال گذشته پيشرفت اجرايي اين طرح را 67 درصد و هم اكنون بعد از گذشت حدود 10 ماه پيشرفت فيزيكي طرح را 70 درصد با 3 درصد رشد عنوان مي كند، كه با ادامه روند فعلي به نظر مي رسد وعده هاي مسئولان حتي تا سال 92 براي افتتاح طرح نيز محقق نشود.
با نگاهي گذرا به اظهارات مسئولان و آمارهاي ارائه شده در خصوص اعتبارات و مدت زمان افتتاح اين طرح فاخر ملي كه عنوان بزرگترين طرح عمران شهري شمالغرب كشور را با خود يدك مي كشد، تناقض در گفتار آنها مشهود بوده كه با توجه به اين امر نمي توان آينده خوبي براي پل 14 شهيد متصور شد.
پروژه پل 14 شهيد اروميه با هدف تكميل رينگ كمربندي و كاهش ميزان ترافيك در مسير يكي از مناطق گردشگري اروميه در دست احداث بوده كه اتمام هر چه سريعتر آن خواسته به حق مردم است.
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|19|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]