تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 30 فروردین 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):به احترام پدر و معلمت از جای برخیز هرچند فرمان روا باشی.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1796712238




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تهاتر تحميلي چين با ايران


واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: تهاتر تحميلي چين با ايران
دكتر غلامرضا كيامهر، استاد دانشگاه و تحليل گر مسائل اقتصادي در گفت و گو با ديپلماسي ايراني معتقد است كه امضاي چنين قرادادي نشان دهنده برخورد محترمانه چيني ها با ايران عليرغم اجراي تحريم ها است.


ديپلماسي ايراني: پيش از اين نيز كارشناسان اقتصادي از هجوم بي سابقه كالاهاي چيني به بازار ايران مراتب تعجب خود را ابراز داشته بودند اما اين روزها و در بحبوحه گمانه زني ها درباره حضور رئيس جمهور در مجلس براي پاسخگويي به سوال نمايندگان، خبري منتشر شده كه دليل روانه شدن سيل كالاهاي چيني به بازار ايران را تا حدي روشن مي كند. در خبرها آمده است كه سه سال پيش دولت ايران طي قراردادي با دولت چين حاضر شده كه درآمد حاصل از فروش نفت را نزد دولت چين گذارد تا به عنوان پشتوانه ال سي هاي خريد كالاي چيني براي ايران استفاده گردد. ديپلماسي ايراني اين مسئله را در گفت و گو با دكتر غلامرضا كيامهر، استاد دانشگاه و تحليل گر مسائل اقتصادي بررسي كرده است:

سه سال پيش دولت ايران طي قراردادي با دولت چين حاضر شده كه درآمد حاصل از فروش نفت را نزد دولت چين گذارد تا به عنوان پشتوانه ال سي هاي خريد كالاي چيني براي ايران استفاده گردد. امضاي چنين قراردادي چه توجيهي دارد؟

اين حركت چين، برخورد محترمانه اي با جمهوري اسلامي است كه نشان مي دهد چين تحريم هاي بين المللي را قبول كرده اما به ايران يك راه تنفس داده است. آن هم اين كه اگر نمي تواند پول نفت را از طريق سيستم بانكي پرداخت كند، يعني همان مشكلي كه هندي ها به آن برخورده اند، اما اين امتياز را به ايران مي دهد كه پول ايران در چين حبس نمي شود و ايران مي تواند از اين پول استفاده كند و از چين كالا بخرد. اين بازي براي آن ها دو سر برد است؛ يعني هم نفت را گرفته اند، هم پول را به ايران نمي دهند و هم ايران را وادار مي كنند كه كالاي چيني از آن ها بخرد.

البته امروز در چين شركت هاي چند مليتي سرمايه گذاري كرده اند و بسياري از كالاهاي اروپايي و امريكايي در چين و تحت ليسانس توليد مي شوند. بنابراين ايران مي تواند كالايي را كه كشورهاي اروپايي با قيمت بالا عرضه مي كنند، از چين به قيمت پايين تر بخرد. كالاهاي تمام كشورهاي پيش رفته صنعتي در حال حاضر در چين تحت ليسانس توليد مي شود و ايران مي تواند از اين فرصت استفاده كند. چين و روسيه دو كشوري هستند كه اعلام كرده اند تحريم هاي بانكي بين المللي را نمي پذيرند و اين بخشي از تحريم هاي بانكي است كه عليه ايران وضع شده است.

تنها اين بحث را به اين صورت مي توان تعبير كرد كه چين اين تحريم ها را پذيرفته ولي در چشم جمهوري اسلامي ايران نگاه نكرده كه بگويد نه پول خود را مي توانيد از طريق شبكه بانكي دريافت كنيد و نه تا زماني كه تكليف قطعنامه ها روشن شود، از آن استفاده كنيد. البته حق انتخاب ايران كاهش پيدا كرده است. ممكن است ايران نخواهد در يك سال اين همه از چين كالا و خدمات خريداري كنيم. اما اين مسئله ايران را ناچار مي كند كه حتي براي خريد خدمات فني و مهندسي هم چه در حوزه نفت و چه در حوزه هاي ديگر به دانش فني و تكنولوژي چين متوسل شود. اين يكي از مصائب تحريم هاي بين المللي و هم چنين تحريم هاي بانكي است كه عليه ايران وجود دارد اما باز جاي شكر است كه چيني ها پول ايران را بلوكه نكرده اند. هندي ها هم همين راه و روش را در پيش گرفته اند و مي گويند به جاي پول نفت از ما برنج و گندم بخريد. البته هند از نظر صنعتي و توليدي به اندازه چين پيشرفت نكرده است. بنابراين يكي از اثرات اين تحريم ها اين است كه كشوري كه آن چنان تابع تحريم هاي غرب عليه ايران نيست، به اين شكل ايران را تحت فشار قرار مي دهد كه در ازاي بهاي نفت، به ايران كالا بدهد. اين نوعي تهاتر تحميلي است چون انتخاب جمهوري اسلامي ايران نبوده است.

سه سال پيش هنوز بحث تحريم بانك ها و انسداد مالي كه الان با آن مواجه هستيم، ايجاد نشده بود. چه عاملي باعث شده كه ايران از سه سال پيش اين راه را انتخاب كند؟

درست است؛ اما اين سوال را بايد مسئولان ديپلماسي كشور پاسخ دهند. آيا چيني ها در آن زمان در چشم انداز سه سال آينده مي ديدند كه چنين تحريم هايي در حال شكل گرفتن است؟ اين تحريم ها يك شبه وضع نشده است. به تدريج اضافه شده و بر دامنه آن افزوده شده است. ابتدا كالاهاي با مصرف دوگانه تحريم شدند. بعد انواعي از كالاهاي استراتژيك را به ايران ندادند. اين روند به همين شكل ادامه يافت تا به تحريم هاي بانكي رسيد و الان كار به جايي رسيده است كه ما نمي توانيم ال سي باز كنيم و نيازمندي هاي خود را از طريق ال سي بانكي تامين كنيم.

بنابراين چيني ها احتمالا به دليل اين كه عضو دائم شوراي امنيت هستند و دائما با ديگر اعضاي دائم در ارتباطند، مي توانند پيشاپيش از تصميمات آن ها مطلع باشند. لذا احتمالا چيني ها پيش بيني مي كردند كه غرب در پي گسترده كردن تحريم ها عليه ايران هستند و براي خود سپر حفاظتي ايجاد كردند. حتما مسئولان دستگاه ديپلماسي ايران مي توانند در اين مورد توضيح دهند. تصور من اين است كه چون چيني ها اطلاع دقيق داشتند كه دامنه تحريم ها اضافه خواهد شد، پيشاپيش براي خود سپر حفاظتي ايجاد كردند.

اين شرايط كه از سه سال پيش براي فروش نفت ايران به چين براي ايران پيش آمده، تا چه حد در اقتصاد داخلي ايران تاثيرگذار بوده است؟ برخي از اين قرارداد به عنوان قرارداد تركمانچاي ارزي نام برده اند، به نظر شما تا چه حد اين شباهت تاريخي وجود دارد؟

ببينيد امروز كشورهاي دنيا در درجه اول نگران منافع ملي خود هستند. منافع ملي ايران براي كشورهاي ديگر چه چين باشد، چه روسيه باشد و چه هر كشور ديگر، در اولويت هاي چندم قرار دارد. هيچ كشوري حاضر نيست منافع اقتصادي و منافع ملي خود را فداي منافع ملي كشور ديگري كند كه جزء ابرقدرت ها يا كشورهاي پيشرفته صنعتي نيست. بازار ايران، مي تواند بازار هشتاد ميليوني خوبي براي اقتصاد چين باشد، اما اين گونه نيست كه چين تمام منافع درازمدت و استراتژيك خود را فداي روابط دربست با ايران كند. به اين قيمت كه روابط خود را با امريكا، اتحاديه اروپا و ساير قدرت هاي جهاني خدشه دار كند.

اگر روزگاري ايران نيز در جاي چين امروز قرار داشت، ايران نيز به همين صورت اقدام خواهد كرد. يعني در مرحله اول به منافع ملي خود مي انديشد و بعد بر اساس آن تصميم گيري مي كند. به نظر مي رسد چين در راستاي منافع ملي خود حركت مي كند كه لزوما با منافع ملي ايران منطبق نيست.اميدوارم با نزديك شدن نوروز اتفاقات خوبي در صحنه جهاني و منطقه اي بيفتد كه باعث شود نگاه دنيا به ايران تغيير كند و نيز در تصميم گيري ها و سياست گزاري هاي ايران نيز اتفاقات مباركي روي دهد كه به ايران كمك كند مشكلات را پشت سر بگذارد و سال خوبي را از هر جهت آغاز كند.

تهيه كننده: تحريريه ديپلماسي ايراني/12

سه|ا|شنبه|ا|23|ا|اسفند|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[مشاهده در: www.irdiplomacy.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن