واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: در گفتگوي رسالت با ابراهيم انصاريان مطرح شد؛ مردم در انتخابات به گفتمان رهبري راي مي دهند
اشاره:ابراهيم انصاريان متخصص حقوق بين الملل است. وي داماد و رئيس دفتر آيت الله مهدوي كني در مجلس خبرگان و برادر حجت الاسلام و المسلمين شيخ حسين انصاريان است. براي گفتگو با وي به ساختمان مجلس خبرگان رفتيم. بر خلاف انتظار ما دفتر رئيس خبرگان رهبري در آن ساعت از عصر بسيار خلوت و ساده بود.
صالح اسكندري: انتخابات مجلس نهم در 12 اسفند ماه سال جاري از اهميت مضاعفي نسبت به انتخابات گذشته برخوردار است. اين انتخابات اولين انتخابات پس از فتنه 88 است و در شرايطي برگزار
ميشود كه كشور تحت فشار تحريم ها و تهديد هاي بي سابقه دشمن است. طبيعتا محصول اين انتخابات تشكيل مجلسي است كه قرار است با چالشهاي مختلفي در 4 سال آينده مواجه شود. مجلس نهم حداقل يك سال با دولت نهم بايد همراه شود. مسئوليت نظارت بر اجراي برنامه پنجم توسعه را بر عهده دارد و حداقل يك پنجم سند چشم انداز را بايد به پيش ببرد و از همه مهمتر اين مجلس در دهه اي تشكيل مي شود كه توسط مقام معظم رهبري مزين با نام پيشرفت و عدالت شده است. به نظر شما مجلس نهم بايد داراي چه شاخصه ها و ويژگيهايي باشد تا بتواند از پس اين مسئوليتهاي كليدي برآيد؟
ابراهيم انصاريان: مجلس آينده با نوسازيهاي عمده اي در عرصه هاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي مواجه است و قطعا بايد بتواند از پس مديريت آنها برآيد. پس از يك چهارم دوره فعاليت نمايندگان، مجلس نهم با دولت يازدهم بايد وارد كار شود. روند نظارت بر اجراي برنامه پنجم توسعه را بايد در پيش بگيرد و در روند تدوين برنامه ششم توسعه بايد
اثرگذار باشد. موضوع تحولات منطقه و مسئله بيداري اسلامي كه جهان را به تعبير مقام معظم رهبري در معرض يك پيچ بزرگ تاريخي قرار داده است در پيش روي اين مجلس است. پيشبرد اهداف گفتمان پيشرفت و عدالت مد نظر مجلس نهم بايد باشد كه روز به روز روند پيش رونده اي به خود مي گيرد و ...
از اين رو مجلس نهم در درجه اول بايد متعهد به نظام جمهوري اسلامي و پيرو ولايت باشد. يعني مجلس نهم براي عبور از اين گردنهها قطعا بايد يك مجلس ولايي باشد. از اين رو به نظر مي رسد اقتضاي شرايط كنوني اين است كه گفتمان مجلس نهم گفتمان رهبري باشد.
صالح اسكندري: شرايط و ويژگي هايي را كه برشمرديد قابل پذيرش است اما در اين بين تكليف مطالبات مردم چه مي شود؟
ابراهيم انصاريان: گفتمان رهبري همان مطالبات مردم است. در منشور اصولگرايي نيز كه زير نظر آيت الله مهدوي تدوين شده تجانس ويژه اي بين مطالبات مردم و گفتمان رهبري برقرار شده است. اساسا امام و امت از يك جنس هستند. به نظر من مردم در انتخابات مجلس نهم به گفتمان رهبري راي مي دهند.
صالح اسكندري: بله درست است كه در جامعه اسلامي ايران روابط بين حكومت و مردم از يك الگوي پيچيده پيروي
مي كند كه تحت عنوان كلي "امام و امت" نضج
مييابد . رابطه اي كه مملو از عقلانيت ،
باور مذهبي ، ايمان ، محبت و ارادت است واين رابطه عملا بي واسطه است. امام بخشي از امت است و امت هم آيينه تمام نما ي خود را امام مي داند. از طرف ديگر امام امت نيز يك محرك قيادي است و نه سياقي يعني بخشي از خود مردم است. امام سوق دهنده و صرفا دعوت كننده نيست بلكه قائد و اگر به امري دعوت مي كند خود بدان عامل است. اما خود مقام معظم رهبري نيز برخي از مطالبات عيني مردم را در سفر كرمانشاه برشمردند.
ابراهيم انصاريان: ببينيد! امروز يكي از مطالبات جدي مردم نفي تبعيض است. اين در شرايطي است كه گفتمان عدالتخواهي بر كشور حاكم است. ريشه و اساس گفتمان عدالت در دين مبين اسلام است. اگر چه عدالت و
عدالتخواهي همواره يك امر فطري بوده است اما اسلام در نظر و عمل ثابت كرده كه به عدالت واقعي پايبند است. از اين رو حتي در صفات رهبري جامعه يكي از صفات عادل بودن است. گفتمان عدالت يعني عدالت در همه زمينه ها نه اينكه عدالت را با رويكرد تفكيكي پي بگيريم.
صالح اسكندري: مقام معظم رهبري البته چندي پيش در بياناتي فرمودند وضعيت عدالت مطلقا راضي كننده نيست!
ابراهيم انصاريان: البته ما بايد مقايسه اي بين وضعيت پيش از انقلاب و پس از آن انجام دهيم. طي 33 سال گذشته كارهاي بسيار بزرگي صورت گرفته است. عدالت را
نميتوان مقطعي يا موردي بررسي كرد.
صالح اسكندري: يعني شما وضعيت عدالت را راضي كننده مي دانيد.
ابراهيم انصاريان: قطعا نسبت به پيش از انقلاب راضي كننده است اما واقعيت اين است كه همانطور كه مقام معظم رهبري فرمودند در نقطه مطلوب قرار ندارد. علت اينكه رهبري دهه چهارم را دهه پيشرفت و عدالت ناميدند هم اين است كه ما سريعتر به اهداف عدالت گستري نظام دست پيدا كنيم. امروز گفتمان عدالت بر كشور حاكم است اما اين گفتمان بايد اصلاح و ترميم شود و نسخه متكامل آن براي رفع دغدغههاي مقام معظم رهبري در دستور كار قرار گيرد. مهمترين كاري كه مجلس نهم در اين خصوص
ميتواند انجام دهد مبارزه با فساد اعم از اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي است. حوادث يكي دو سال گذشته بخصوص پديده زشت فساد عظيم بانكي كه موجب نااميدي و دلسردي شد و واقعا نشان داد كه يك آن نمي توان از مسئله فساد غافل شد. اين پديده زشت را بايد از نظام دور كرد. مجلس ابزارهايي در اين خصوص در اختيار دارد. برخي معتقدند برخي قوانين مايه فساد هستند كه مي توان آنها را اصلاح كرد. برخي گزارشات ديوان محاسبات و سازمان بازرسي كل كشور حكايت از آن دارد كه برخي قوانين دچار مشكل هستند مي توان يك بازنگري در نظام قانون نويسي كشور صورت داد.
صالح اسكندري: مطمئنا اين ابزارها فقط به قانون محدود نمي شود!
ابراهيم انصاريان: بله! بخشي هم به بعد نظارتي مجلس باز مي گردد. البته من معتقدم وظيفه نظارت مجلس بايد باز تعريف شود. اگر اين بازتعريف صورت پذيرد ما قوي تر مي توانيم مقابل فساد بايستيم. يكي ديگر از ضعف ها فقدان اطلاعات آماري مدون و واحد است.تنظيم و تصويب قوانين متغيري از اطلاعات صحيح است. ما بايد از همه ظرفيت هاي مجلس براي مقابله با فساد استفاده كنيم.
صالح اسكندري: آيا در بعد ايجابي گفتمان عدالت نيز نقطه نظر خاصي داريد؟
ابراهيم انصاريان: به نظر من در موضوع عدالت بايد توليد و اشتغال را جدي گرفت. ما در عرصه توليد طي چند سال گذشته پيشرفت هايي داشته ايم
اما بخصوص پس از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها به مقوله توليد كم مهري صورت گرفته است. منابع آزاد شده عمدتا به توزيع عمومي اختصاص يافت. ما در عرصه كشاورزي ظرفيت هاي فراواني براي اشتغال داريم كه بايد مورد توجه مجلس نهم و دولت دهم و يازدهم قرار گيرد. به نظر يكي از ماموريتهاي مجلس نهم بازخواني هدفمندي يارانههاست.
صالح اسكندري: برخي از پاسخ هاي شما انتقاداتي صريح به عملكرد دولت است. آيا فكر نمي كنيد در جريانات رقيب جبهه متحد اصولگرايان اين انتقادات به شكل جدي تري در حال طرح شدن است و شما نيز با آنها
همنوايي مي كنيد؟
ابراهيم انصاريان: در نقد مي توان دو رويكرد مثبت و يا منفي اتخاذ كرد. نقد اگر سازنده و رو به جلو باشد مثبت است اما اگر نقد جنبه شعاري داشته باشد و به عنوان يك حربه تبليغاتي در دست يك جريان سياسي قرار گيرد چندان مطلوب نيست. ما بايد فرهنگ نقد و همچنين نقد پذيري را تعريف كنيم. عده اي به جاي نقد دولت مي خواهند در كشور چالش ايجاد كنند. عده اي نيز ظرفيت پذيرش هيچ نقدي را ندارند. اينكه جبهه و يا يك ائتلاف انتخاباتي بخواهد با ديدگاه سلبي وارد انتخابات شود چندان پسنديده نيست. نقد با نفي متفاوت است. عده اي به جاي انتقاد ديگران را نفي مي كنند كه در نهايت هم منجر مي شود به نفي دستاوردهاي نظام.
صالح اسكندري: جناب انصاريان! شما نامزد نمايندگي از حوزه انتخابيه تهران شده ايد. معمولا يك غفلت هميشگي از مسائل تهران توسط نمايندگان اين شهر به چشم مي خورد. نمايندگان تهران به دليل تراز بالا و مشغوليت هاي سياسي معمولا از مسائل تهران غافل مي شوند. آيا شما هم به مجلس برويد مشكلات موكلين خود در تهران را قرار است فراموش كنيد؟
ابراهيم انصاريان: مطمئنا اين طور نيست. به نظر من شهر تهران چند ويژگي دارد:1- پايتخت كشور است و بسياري از امور مهم مملكتي در اين شهر انجام مي شود 2- مسئله اداره تهران با ساير شهرها متفاوت است 3- گستردگي و پيوستگي شهر تهران كه مشكلات خاص خود را ايجاد مي كند.شما به شهرهاي اطراف تهران نگاه كنيد. شهر ري يك منطقه وسيعي است كه به بركت وجود نازنين حضرت عبدالعظيم حسني(ع) قطب فرهنگي تهران محسوب
ميشود. مرحوم كليني در منطقه شهر ري رشد كرده و يا ابن بابويه كه يك محدث بزرگ شيعي بود.
به لحاظ سياسي شهر ري در دوران مشروطه و حتي در دوره آيت الله شهيد مدرس مركزيت سياسي داشت و تحصن هاي مشروطه در حرم حضرت
عبدالعظيم صورت مي گرفت. ميرزا رضاي كرماني در همين حرم حضرت عبد العظيم ناصرالدين شاه را ترور كرد. از اين رو نمايندگان تهران علاوه بر وظايف ذاتي و قانوني شان كه همان قانونگذاري و نظارت است بايد نگاه
ويژهتري به شهر ري داشته باشند. يا اسلامشهر كه قطب صنعتي تهران است. ترانزيت كالا به تهران و يا بلعكس از مسير اسلامشهر انجام مي شود. كارخانجات و كارگاه هاي بسياري در منطقه وجود دارد.
در دوره هفتم مجلس مجمع نمايندگان تهران تشكيل شد كه پيگير مسائل تهران، شهر ري، باقرشهر، كهريزك، اسلامشهر و ... بود كه متاسفانه در مجلس هشتم پيگيري نشد. به نظر من اين مجمع مجددا بايد احيا شود.
فقدان اين مجمع سبب شده كه در يك منطقه وسيعي مثل باقر شهر با وجود كارخانهها، كارگاههاي بسيار و سكنه انبوهي كه دارد بيمارستان وجود نداشته باشد.
قطعا اگر يك نماينده بتواند به مردم كمكي بكند اين با وظايف نمايندگي نه تنها منافاتي ندارد بلكه انتظار و مطالبه بحق شهروندان تهراني است.
سه|ا|شنبه|ا|2|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]