واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مديركل ميراث فرهنگي آذربايجانشرقي:
خبرگزاري فارس: مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجانشرقي گفت: نوبت بررسي روستاي تاريخي كندوان در زمينه ثبت جهاني سال 2014 است.
تراب محمدي امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس به تشريح فعاليتهاي صورت گرفته در حوزه ميراث فرهنگي پرداخت و از خواناسازي آثار تاريخي در استان خبر داد و گفت: نمونه بارز اين فعاليت در محل ربع رشيدي تبريز متمركز شده و در اين محل تاريخي اقدامات متعددي صورت گرفته است.
محمدي اظهار كرد: در مدت دو سال گذشته بر تملك اراضي مربوط به ربع رشيدي متمركز شده و در اين راستا اقدامات متعددي در مدت دو سال گذشته صورت گرفته است.
فعاليت 95 كارگاه مرمتي آثار تاريخي در آذربايجانشرقي/ تعيين حريم 50 اثر تاريخي
وي از فعاليت 95 كارگاه مرمتي آثار تاريخي در آذربايجانشرقي خبر داد و گفت: اين كارگاهها در تبريز و ساير شهرهاي استان متمركز شده است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجانشرقي اضافه كرد: تعيين حريم آثار تاريخي در استان نيز مورد توجه قرار دارد كه در اين راستا بيش از 50 اثر تاريخي در حال تعيين حريم است.
ثبت 50 اثر در فهرست آثار ملي
محمدي از ثبت 50 اثر در فهرست آثار ملي خبر داد و گفت: اين تعداد امسال ثبت شده و براي نخستين بار شش اثر طبيعي نيز ثبت ملي شده است.
ثبت معنوي 9 اثر در آذربايجانشرقي
وي از ثبت 9 اثر معنوي خبر داد و گفت: ثبت آثار معنوي نيز همانند ساير آثار مورد توجه قرار دارد و بر ثبت آثاري چون مساجد و ابنيه مذهبي و معنوي نيز توجه ميشود.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي از تلاش براي ثبت جهاني روستاي تاريخي كندوان خبر داد و گفت: نوبت بررسي اين اثر در زمينه ثبت جهاني سال 2014 است كه در اين راستا اقدامات متعددي در حال انجام است.
كندوان براي ثبت جهاني به آمادهسازي و همكاري اهالي روستا نياز دارد
محمدي از تخريب ساخت و سازهاي غيرمجاز در اين روستاي تاريخي خبر داد و گفت: بيش از 85 بناي غيرمجاز در اين روستا احداث شده كه اين بناها به روستاي جديد در كنار اين روستا منتقل ميشود.
روستايي تاريخي كندوان در 50 كيلومتري جنوب غربي تبريز؛ يكي از روستاهاي دهستان سهند است كه در 18 كيلومتري جنوب اسكو، در دامنه سرسبز سلطان داغي واقع شده است.
اين روستا طبق سرشماري عمومي نفوس و مسكن سال 1375، 137 خانوار و 750 نفر جمعيت دارد كه به كار كشاورزي و دامداري و صنايع دستي اشتغال دارند. آنچه به كندوان هويت باستاني داده وجود 117 خانوار و منزل مسكوني در درون توده هاي مخروطي و هرمي شكل صخرهاي است. روستاييان كندوان داخل اين تودهها براي خود خانه مسكوني، آغل، انبار و كارگاه ايجاد كردهاند.
اين روستا در شمال غرب ايران واقع در ارتفاعات كوه سهند با قدمتي 700 ساله يكي از جذابترين مكانهاي ديدني و شگفتيهاي ايران به شمار ميرود كه به دليل شكل خانههاي آن كه به مانند كندوي عسل در دل كوه كنده شدهاند به آن روستاي كندوان ميگويند. در حال حاضر كندوان تنها روستاي زنده صخره اي جهان است كه زندگي طبيعي مردم در آن جريان دارد.
كتاب «كندوان» سومين روستاي صخرهاي جهان منتشر شد به چگونگي تشكيل منازل صخرهاي و كرانهاي كله قندي اين روستاي شگفت انگيز اشاره شد و بيان گرديد كه در دنيا روستاي صخره اي وجود دارد كه اولين آن روستاي «گورمه» تركيه دومي داكوتاي آمريكا و سومي نيز «كندوان» ايران است با اين تفاوت كه دو روستاي صخره اي در تركيه و آمريكا خالي از سكنه هستند ولي در «كندوان» زندگي جريان دارد و از اين بابت كندوان اولين روستاي صخره اي زنده جهان محسوب ميشود.
بافت قديمي ترين روستاي كندوان كه يكي از زيباترين و منحصر به فردترين روستاهاي تاريخي كشور و تنها روستاي زنده صخره اي محسوب مي شود، هم اكنون با ساخت و سازهاي جديد در اين روستا كه متفاوت با بافت گذشته است با تهديدي جدي روبهرو شده است.
وجود آب معدني، خانههاي منحصر به فرد، دره هاي سرسبز و خرم، آب و هواي مطبوع و لبنيات و عسل مرغوب كوهستان، سبب جذب تعداد كثيري مسافر از نقاط دور و نزديك به اين روستا به خصوص در فصول مساعد سال مي شود.
اين روستا به سبب ويژگي معماري صخره اي و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است. توده ها و گدازه هاي مذاب آتشفشاني، به وسيله باد، برف و باران در طي هزاران سال متمادي شكل گرفته و به اين فرم در آمده است، كرانها در تابستانها خنك و در زمستانها گرم است.
در كندوان؛ شكل خارقالعاده و چشمگير و خاص طبيعت است كه انسان را به سوي خود كشيد، به خصوص انساني را كه سرگردان گشته و براي دفاع از زندگي خود در جستجوي پناهگاه امني است، در اين مورد احتمالا حمله مغولان سبب شد كه مردم روستاهاي اطراف و بخصوص «حيله ور» از موقعيت طبيعي كران ها استفاده نموده به تدريج درون كران ها را خالي كرده و در آنها مستقر شوند.
بدين ترتيب هم خود را از نظر مقابله با بيگانگان در امان ديدند هم سكونت در كرانها را در تابستان و زمستان براي مقابله با سرما و گرما كاملاً مطبوع يافتند.
انتهاي پيام/ح20
يکشنبه|ا|9|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]