تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 30 فروردین 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مؤمن بازگشت كننده به خدا، آمرزش خواه و توبه كننده است و منافق نيرنگباز، زيانبار و ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1796712692




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

كمك به همنوع چشمه اى كه هميشه مى جوشدنوعدوستى فرهنگ ديرينه ايرانيان است (بخش پاياني)


واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: كمك به همنوع چشمه اى كه هميشه مى جوشدنوعدوستى فرهنگ ديرينه ايرانيان است (بخش پاياني)
حسن آقايي

هيچ رنگي در زندگي انساني جز با رنگ شادماني و شعف چهره هاي غمگينانه همنوعان فرودست و مستمند را رنگ نمي بخشد.

استحكام پايداري جامعه سالم با كاهش دغدغه هاي كهنه نيازمندان ميسر مي شود. اعتبار مي يابد و سلامت فكر و روان و آرامش و آسايش عمومي با مشاركت نيك انديشان توانمند در مسير ياري و كمك ضعيفان تحقق مي يابد.

اين موقعيت در جامعه ما به لحاظ باورها، اعتقاد به وعده هاي الهي و همچنين فرهنگ مردم مداري و بخشندگي همواره فراروي افراد قرار دارد. احساس خوش آسايش و آرامش افراد نيازمند و خشنودي باطني افراد خير وصف ناپذير است.

كمك به نيازمندان واقعي، منع سوءاستفاده ها

يك كارمند بر اين نظر است كه كمك كردن به افراد و خانواده هاي نيازمند بهتر است همواره ازطريق مؤسسات و افراد خير، نيكوكاران شناخته شده همراه با تحقيقات واقعي انجام شود. اين امر باعث مي شود نظم و روال مطمئن در حمايت از مستمندان حقيقي صورت گيرد و مانع از ترويج تكدي گري افرادي نيازمند نما در خيابان ها و ساير اماكن مي شود.

«كاظمي» درباره تأثير نيكوكاري در جامعه مي گويد: «اصولاً هر عمل نيك در خور شأن انساني روي نظر ديگران اثر مي گذارد. كمك به همنوع مستمند در فرهنگ عمومي جامعه تأثير مثبت دارد كه در اسلام هم به اين امر تأكيد شده است. حتي تأمين قوت و خوراك پرندگان و... كه توسط بعضي ازمردم در جاهايي ديده مي شود، بر احساس و نظر عابران تأثير مثبت مي گذارد كه به نوعي نشان از رأفت و توجه مردم است.»

يك شهروند جوان در گذر از پياده رو به يك فرد متكدي مقداري پول مي دهد. او درمورد اين كمك خود مي گويد: «صداقت يا شايد فريبكاري شخص متكدي براي من مهم نيست. براي رضاي خدا كمك كردم. «سعيد ياراحمدي» شغل آزاد، مي افزايد: «من از والدينم ياد گرفتم به نيازمند كمك كنم، برادر كوچكم از من. همه ايراني هستيم و فرهنگ بخشندگي داريم. هركس به وسع خودش و تا حدي كه ممكن باشد به ضعفا كمك مي كند و احساس خوب و خوش هم داريم.»

اما «صفايي» بازنشسته يك چاپخانه بر ضرورت برخورد با سوءاستفاده كنندگان از احساسات پاك مردم تأكيد مي كند. مي گويد كه چندي پيش حوالي خيابان دردشت در پياده رو يك فرد نه چندان بزرگسال روبرويش قرار مي گيرد و مي گويد رفته بوده نشاني خانه يكي از اقوامش را پيدا كند اما موفق نشده است. آن فرد كه نشاني مكتوب دردست ندارد اما به سرعت، نام يك خيابان آن منطقه و اسم يك كوچه و حتي شماره اي به عنوان پلاك خانه اي مي گويد و دست آخر تصميم مي گيرد به محل و خانه خود برگردد ولي حالا پول بازگشت به خانه را ندارد. اين شهروند مي گويد كه به او كمك كردم اما متأسفانه فرد مدعي همچنان از ديگر رهگذران تقاضاي كمك مي كرد كه در صداقت او شك كردم.

«صفايي» مي افزايد: حركت غيراخلاقي آن شخص سبب مي شود به حرف هاي اين قبيل افراد در برخوردهاي ديگر اعتنا نمي كنم. اصلاً به نظرم كمك به فقيرنماها در كوچه و بازار صحيح نيست. از اين كه نيت خير و حس نوعدوستي بعضاً مورد سوءاستفاده آدم هايي به ظاهر نيازمند، قرار مي گيرد، يك تأثير منفي دوسويه در شخص مي گذارد به اين صورت: يكي آن كه شخص سائل و مسكين نما عادت به تكدي گري مي كند و ديگر آن كه كمك من نوعي به چنين افراد مي تواند حس كمك بينندگان ديگر به اين متكديان را نيز برانگيزاند. اما ياري كردن مردماني محتاج و آبرومند، به نظرم بايد فرهنگ سازي شود و كمك به نيازمند واقعي در هر موقعيت كه باشد بايد به عنوان يك وظيفه انساني، عمومي شود.»

«ناصر شورجه» بازنشسته لشگري، همياري و كمك مردم به مستمندان را يك حركت مثبت و خوب مي خواند كه اثر اين عمل نيز روي روحيه و فرهنگ مداري بچه ها تأثير مثبت دارد. او ليكن تأكيد مي كند كمك به اقشاري نيازمند در چرخه زندگي شان، پنهان باشد، جنبه خودنمايي و كاسب مابانه نباشد ولي جريان نيكوكاري فرهنگ سازي شود تا مردم بدانند كمك به كساني كه مستحق هستند و شناخته مي شوند صورت گيرد نه سايرين كه وضعيت زندگي شان شناخته نيست. درآن صورت، تكدي گري رواج خواهد يافت.

اجر معنوي

شادماني دروني

«سرخاني» حسابدار، درباره اثرات همياري چه به صورت مادي و چه معنوي به نيازمندان معتقد است ضمن آن كه نگراني آنان را از تهيدستي شان برطرف مي كند، موجب ازبين بردن فقر و فساد در جامعه هم مي شود. درعين حال كمك به محتاجان اجر معنوي دارد.

«حميد خمجاني» دبير فدراسيون بسكتبال، نيز معتقد است ثواب كمك به همنوع يك عبادت است. در قرآن و روايات اسلامي درخصوص ياوري به نيازمندان تأكيد شده است. ازطرف ديگر انجام اين كار خير نيز باعث شادي دروني كمك كنندگان مي شود.

«اقدام ياري رساندن به افراد بي بضاعت يك كار خوب و خداپسندانه است.» يك خانم خانه دار ليكن ضمن آن كه مي گويد اين گونه كمك ها در بين مردم نيز تأثير خوب (مثبت) دارند، تأكيد مي كند همياري ها به صورتي باشند كه رنگ رياكاري نداشته اما همگاني باشند.»

گذشت از تعلقات مادي حركت در مسير آرامش

اثرگذاري جنبه هاي مثبت و منفي رفتار آنان كه به همنوعان نيازمند كمك مي كنند و آناني كه به دلايلي كمتر به اين امور توجه دارند از ديدگاه علم روان شناسي، آيينه تمام قد شفاف بازتاب هاي دروني برآمده از رفتار انسان است. خلاصه هر يك از اين دوگانگي نگرش ها، احساس خوشبختي و دور بودن از نگراني و ضربه هاي رواني و سويه ديگر، زيستن در هراس و بهمريختگي تعادل فكري و روحي است. «محمد كيوان زاده» كارشناس ارشد روان شناسي، در اين موارد توضيح مي دهد: «انسان ها همواره خواهان كمال طلبي هستند. از سوي ديگر گرايش به برانگيختن تحسين ديگران و در حقيقت حس زيبايي خواهي كه خوشبختي از جمله آن ها محسوب مي شود، دارند. يكي از راه هاي ارضاي اين دوجنبه در انسان، احسان و نيكويي كردن به ديگران است. نيكي كردن به همنوع دو بعد جسمي و روحيه انسان را شامل مي شود چرا كه فرد با گذشتن از تعلقات مادي دنيوي، نخست آن كه به چنان آرامشي دست مي يابد كه خود را از ديگران در اين زمينه برتر دانسته و احساس خوشبختي مي نمايد. در ثاني، ديگران را به سوي خود جذب مي كند و باعث مي شود تا افراد، فرد خير را دوست داشته باشند. پس، فرد نيكوكار در درجه نخست با بخشودن بخشي از مال خود در حقيقت، اضطراب و استرس را از خود دور نموده و هيچ گاه نگران از دست دادن مال خود نيست. اين اتفاق- باورانه- نشان از گذشت فرد خير مي دهد.»

ادامه صحبت وي درباره كساني است كه كمتر به كمك و ياري همنوعان تهيدست و درمانده توجه دارند. او در اين باره مي گويد: «در مقابل مردمان نيكوكار، افرادي هستند كه نمي خواهند از مال خود چشم پوشي و به ديگران كمك كنند. اين قبيل اشخاص در زندگي همواره نگران از دست دادن مال و دارايي بوده و در اين زمينه دچار ترس و دلهره مي شوند. اين در حالي است كه افراد مذكور با ديده شك و ترديد به ديگران نگاه مي كنند و اين تصور را دارند كه مبادا ديگران چشم طمع به مال شان داشته باشند.» به گفته اين كارشناس روان شناسي، خيال نگران چنين مردمي باعث مي شود كه انسان هاي ديگر از آنان كناره گيري كرده و آن ها تنها و گوشه گير مي شوند. همين انزوا عامل بروز مشكلات حاد روان تني براي فرد و افراد مذكور خواهد شد. در عوض، افراد نيكوكار با بخشيدن از مال خود ريشه غرور و خودپسندي را كه يكي آفات روان آدمي است را از خود دور مي كند. اين امر باعث بالا رفتن عزت نفس و در نتيجه، خوشبختي و سرافرازي فرد نكوانديش مي شود. علاو بر آن، فرد با اين احسان، انسان هاي نيازمند را به سوي خود جذب مي كند و او هيچ گاه دچار تنهايي نمي شود. در نهايت، فرد خير با بازخوردي كه از عمل خود به دست مي آورد، نسبت به انجام عمل خود اميدوار شده و مي كوشد تا عمل نيك خود را هر چه بيشتر انجام دهد. اوتامادامي كه اين امر را ادامه مي دهد نه تنها سلامت روحي و رواني نسبت به ديگران خواهد داشت بلكه از لحاظ جسمي نيز از آسايش برخوردار مي شود. به همين جهت است كه در كتاب هاي- مقدس- آسماني به خصوص قرآن و همچنين در سيره پيامبران و امامان، بر امر انجام احسان، نيكوكاري و كمك به همنوعان نيازمند، بسيار تأكيد شده است.»

شادماني

التيام زخمه هاي روان

«آصف صحرايي» بنكدار است. مي گويد كه خودم را بازنشسته كرده و كليد دكان را به پسرانش داده است. مي گويد: «به آنها سفارش كردم هميشه مردم دار باشند و خدا محور. از اين بابت خاطرم از آنها جمع است. اما وظيفه ما آدم ها اين است كه زياد زير بار سنگين دنيا نرويم. زحمت به حد نياز و استراحت براي امانت وجود خود شرط آرامش خاطر است. اين تعادل برقرار باشد، فكر آدم آزاد و آرامش مي يابد و فرصت دارد به فكر حك و اصلاح زندگي فقرا و برو بچه هاي بدون سرپرست بيفتد. اما اين كه فايده كمك ها به نيازمندان و همنوعان در هر كجا، چيست؟... شادي آنان و مرهم نهادن به زخمه هاي روح و جسمشان است. در تلويزيون هر موقع فيلم و گزارش درباره بچه ها و دخترها و پسرهاي نوجوان بي خانمان شده مي بينيم. باور كنيد از خودم خجالت مي كشم. كمك كردن بايد به چيزي مثل شريك داشتن يك دانگ از شش دانگ امكانات موجود روزمره زندگي، تعريف و عمل شود. من اگر توانسته باشم به درمانده اي ياري كرده باشم، آن را به بچه هايم و همكاران و آشنايان هم گفته ام. اين را از سر غرور مادي نمي گويم. به قصد اشاعه عادت و فرهنگ سازي به قول امروزي ها، مي گويم، اعتقاد دارم بچه ها بايد از همان زماني كه پول توجيبي از والدين خود مي گيرند، ياد بگيرند به همشاگردي كه شايد پول كفش و دفتر و كيف ندارد، دوستانه كمك كنند. بزرگترها هم بايد يك قلك توي خانه مخصوص ايتام بگذارند. فايده و اثر اين گونه كارهاي پرثواب، بركت زندگي و عمر و تشويق دور و اطرافيان به نيك خواهي است.

كمك هاي متداول مردمان بخشنده جهت تأمين معاش همنوعان نيازمند معمولا در هر زمان و يا هرازگاه و عمدتاً پراكنده (خانوادگي و فردي) در طول سال در جامعه ما صورت مي گيرد. در همين راستا، توده هايي منسجم و نظام مند متشكل از مردم خير نيز در ايام خاص و مناسبت ها و يا از طريق جلسات و هيئت هاي مذهبي از تهيدستان و درماندگان به انحاي گوناگون حمايت مي كنند. اما جداي از چنين موارد، نهادها و سازمان هايي رسمي و با برنامه ريزي كلاسيك و مدون نيز هستند كه افراد وخانواده هاي تحت پوشش خود را همواره از جنبه هاي مادي، معنوي و حتي اشتغال و آموزش تحصيلي تأمين مي نمايند. از جمله انواع اين گونه حمايت ها، رسم فراگير مردمي در يك مقطع زماني به مناسبت تجديد سال است.

كمك هاي مردمي را ساماند هي كنيم

«كيوان زاده» پژوهشگر و روان شناس، در ادامه نظرات خود، معتقد است در حمايت هاي كلان نسبت به افراد محتاج استمرار زندگي، مي بايست چند فاكتور مدنظر باشد: چگونگي تبليغات، اعلام نتيجه برگزاري مراسم و توزيع هداياي مردم و تغيير زمان از هفته پاياني سال به اوايل ماه اسفند چرا كه با توجه به گستردگي كار در سطح كشور زمان بري رساندن كمك هاي مردم به دست نيازمندان، تعيين فرصت يك هفته اي، كم است. به نظر مي رسد ضرورت دارد در سال هاي آتي، زمان بيشتر براي توزيع كمك هاي اين امر خير اعمال شود؛ حداقل دهه اول اسفندماه شود.

نكته ديگر، دير كرد تبليغات براي برگزاري مراسم جمع آوري كمك هاي مردم است. به نحوي كه تبليغات براي يك كار نيك گسترده و اطلاع رساني همگاني آن نه از طريق راديو و تلويزيون و نه به وسيله پلاكارد در معابر صورت نگرفته و ظاهراً تا بيست و چهار ساعت پيش از زمان مراسم، اين موارد انجام نمي پذيرد. با وجود خلاء تبليغات در زمان مناسب، من نوعي در يك فرصت كوتاه و با فراواني كارهاي متفرقه و معمول در ماه پاياني سال، چگونه مي توانم هديه اي مناسب تهيه كنم با توجه به بودجه مردم در اسفندماه كه به دليل هزينه هاي سال نو، عمدتا مصرف مي شود و نيز دير هنگامي- هفته آخر اسفند- برگزاري مراسم، شايد براي خيلي ها چندان توان مالي نماند كه در كمك هاي مردمي، مشاركت كند.»

اين پژوهشگر، ادامه صحبت هايش، معطوف به ضلع ديگر ساماندهي كمك هاي مردمي يعني اعلام عمومي نتايج ميزان و كم و كيف كمك هاي مردمي به نيازمندان است. وي در اين خصوص مي گويد: «انتظار است همان طور كه در رسانه ها درباره موضوعات و موارد از پيش اعلام شده، اطلاع رساني ماحصل عمليات صورت داده مي شود، درباره رسم كمك هاي مردمي هم عمل شود يعني باز خورد نتايج كمك ها براي آگاهي همه مردم به ويژه كساني كه در هر جاي جامعه و كشور در اين امر خير شركت كرده اند، اطلاع رساني شود. مثلا فلان ميزان هدايا و به همان مقدار كمك به دست خانواده هاي محتاج و ايتام داده شده است. اين روش به نوعي توجه به همت، كمك و ياري همه كساني است كه از نحوه توزيع كمك ها با خبر مي شوند ضمن آن از نظر روحي و مفيد واقع شدن هداياي شان، خرسند خواهند شد.»

پنجشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: کيهان]
[مشاهده در: www.kayhannews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9541]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن