تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 30 فروردین 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):براستى كه قرآن ظاهرش زيباست و باطنش عميق، عجايبش پايان ندارد، اسرار نهفته آن پايان نم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1796710332




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

الکل Alcohol


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: در شیمی به هر ترکیب شیمیایی که یک گروهِ هیدروکسیل (‎-OH‏) متصل به کربن یک آلکیل داشته.باشد، الکل گویند. فرمول کلی یک الکل سادهٔ عیر حلقه.ای ‎CnH2n+1‏است. در شیمی الکل.ها در شمار گروه مهمی از ترکیب.های شیمیایی هستند و در واکنش.های گسترده.ای شرکت می.کنند و بسیاری از ترکیب.های شیمیایی از آن.ها به دست می.آیند، به طوری در کتاب شیمی آلی موریسن و بوید آمده.است که اگر به شیمیدانی بگویند او را با ده ترکیب شیمیایی دریک جزیره تنها خواهند گذاشت الکل یکی از آن.ها خواهدبود.
به طور کلی، زمانی که نام الکل به تنهایی به کار می.رود، معمولاً منظور اتانول است که همان الکل گرفته.شده از جو یا عرق یا همان مشروبات الکلی می.باشد. اتانول مایعی بی.رنگ و فرار وبا بویی بسیار تند است که از تخمیر شکرها به دست می.آید. همچنین گاه به هر گونه نوشیدنی که الکل داشته.باشد، الکل می.گویند. هزاران سال است که معمولاً الکل به عنوان یکی از عامل.های اعتیادآور به شمار می.آید.
الکل.های دیگر بیشتر با صفت.های مشخص.کنندهٔ ویژهٔ خود می.آیند مانند الکل چوب (که همان متانول است) یا ایزوپروپیل الکل. پسوند «ول» نیز در پایان نام شیمیایی همهٔ الکل.ها می.آید

تاریخچه
الکل را نخستین بار ابوبکر محمد بن زکریای رازی پزشک و شیمیدان ایرانی از تقطیر شراب تهیه کرد.[۱] وی آنرا الکحل نامید. بعدها یک آمریکایی بنام دکتر واندیک آن را الکل نامید. گرچه تاریخ تهیه شراب در به هزاران سال پیش در ایران نیز می.رسد اما تا زمان رازی کسی الکل را خالص نکرده بود

ریشه.شناسی
نظریهٔ غالب بر این است که از آن.جا که نخستین بار که زکریای رازی الکل را کشف کرد، آن را با نامِ تازیِ «الکحل» خواند و از آن.جا آن را اعراب «الکحول» نامیده و سرانجام در فارسی الکل نام گرفت ولی از آن.جا که در عربی «الکحول» نمی.تواند از «الکحل» مشتق شده.باشد این احتمال وجود دارد که این واژه از واژهٔ «الغول» که در قرآن آمده.است گرفته شده.باشد و ریشه.ای اروپایی داشته باشد.[۲]
ساختار و دسته.بندی
الکل.ها بسته به نوع کربن[۳] که به گروه OH- پیوند دارد، به سه دسته نوع اول ، نوع دوم یا نوع سوم طبقه.بندی می.شوند:


نمایش کلی انواع الکل
الکل نوع اول‎ CR(H)۲-OH.‏
الکل نوع دوم‎ C(R)۲H-OH. ‏
الکل نوع سوم‎C(R)۳-OH. ‏ خواص فیزیکی الکلها
دمای جوش
الکل.ها در میان هیدروکربن.های هم وزن خود دمای جوش بالاتری دارند که آن را می.توان به پیوند هیدروژنی الکل.ها دانست که سبب می.شود انرژی بیشتری برای شکستن پیوند بین مولکولی آن.ها نیاز باشد.
حلالیت
با توجه به این که پیوند بین الکل.ها مانند آب، پیوند هیدروژنی است به هر اندازه.ای در آب حل می.شود. همچنین با توجه به این که الکل.ها از یک سو بخشی آلی داشته و از سوی دیگر گروه هیدروکسید دارند بسیاری از مواد آلی را نیز حل می.کنند. محلول ید در محلول آب و الکل را تنتورید می.گویند و برای گندزدایی به کار می.روند.
زهرآگینی
الکل.ها بیشتر بویی تند و زننده دارند و اتانول از دوران پیش از تاریخ به دلیل.های گوناگون بهداشتی، رژیمی، مذهبی و تفریحی به عنوان نوشیدنی الکلی به کار می.رفته.است. هرچند استفادهٔ کم و گهگاه الکل می.تواند بی.زیان باشد، اندازه.های بیشتر آن سبب مستی شده و در مقدارهای بیشتر می.تواند به اختلالات تنفسی و حتی مرگ نیز بینجامد.[2]
الکل.های دیگر بیشتر از اتانول سمی.تر هستند، که این نیز بیشتر به دلیل نیاز به زمان بیشتر برای تغییر در فرایند سوخت و ساز است و حتی گاه در فرآیندهای دگرگشت(متابولیسم) ماده.هایی سمی می.سازند. برای نمونه متانول، که همان الکل چوب است، به وسیلهٔ آنزیم.ها در جگر اکسایش می.یابد و مادهٔ سمی فرمالدهید تولید می.کند که می.تواند سبب کوری یا مرگ شود.
یکی از راه.های کارا در پیشگیری از سمیت فرمالدهید، فراهم آوردن اتانول در کنار آن است چون آنزیم.های هیدروژن.زدایی که از متانول فرمالدهید می.دهند بر اتانول اثر بیشتری دارند، بدین گونه از پیوند و عمل بر روی متانول پیشگیری می.کند. در این زمان متانول باقی.مانده وقت دفع از راه کلیه.ها را پیدا کرده و فرمالدهید باقی.مانده نیز به فرمیک اسید.تبدیل می.شود.

نامگذاری
در نامگذاری الکل.ها به روش آیوپاک، تنها در آخر نام آلکان یک «ول» افزوده می.شود و زمانی که نیاز ذکر شمارهٔ کربنی که عامل الکلی بر روی آن قرار دارد باشیم، عدد بین نام آلکان و پسوند «ول» قرار می.گیرد. مانند «پروپان-1-ول» برای ‎CH3CH2CH2OH‏ و «پروپان-2-ول» برای ‎CH3CH(OH)CH3‏.


روش.های فرآوری صنعتی الکل.ها
از میان روش.های صنعتی الکل می.توان راه.های زیر را نام برد:
آبدارکردن آلکنهای بدست آمده از کراکینگ نفت.
فرایند السک از آلکن.ها ، مونوکسید کربن و هیدروژن.
تخمیر کربوهیدرات.ها.
علاوه بر این سه روش اصلی ، روشهای دیگری نیز با کاربرد محدود وجود دارند. بعنوان مثال ، متانول از هیدروژن.دار کردن کاتالیزوری مونوکسید کربن بدست می.آید. مخلوط هیدروژن و مونوکسید کربن با نسبت ضروری ، از واکنش آب با متان ، آلکانهای دیگر ، یا زغال سنگ در دمای بالا بدست می.آید.

کاربردها
برخی از کاربردهای الکل:
سوخت خودرو
حلال
کاربردهای پزشکی و گندزدایی
...
واکنش.ها
پروتون.زدایی

الکل.ها می.توانند در حضور بازهای بسیار قوی به سان یک اسید عمل کنند و تشکیل یون الکوکسی دهند. برای نمونه در واکنش سدیم هیدروکسید و اتانول، سدیم جانشین هیدروژنِ مثبت(پروتون) الکل شده و سدیم متوکسی به دست می.دهد.
هیدروژن.زدایی
از راه هیدروژن.زدایی الکل.ها می.توان اتر به دست آورد.


واکنش.های هسته.دوستی
گروه هیدروکسیل الکل یک گروه ترک.کنندهٔ خوب است و سبب می.شود که الکل.ها بتوانند در واکنش.های هسته.دوستی شرکت جویند.
استری شدن
الکل با اسید.های آلی در محیط اسیدی به کندی تشکیل استر می.دهد.
اکسایش === الکل.های نوع اول می.توانند در واکنش.های اکسایش تبدیل به آلدهید و پس از آن تبدیل به کربوکسیلیک اسید شوند هرچند که الکل های نوع دوم در واکنش های اکسایش تنها تبدیل به کتون می.شوند ولی الکل.های نوع سوم در واکنش.های اکسایش شرکت نمی.کنند.




الکل.های نوع اول می.توانند بدون واسطه نیز به روش.های زیر به کربوکسیلیک اسیدها تبدیل شوند:
با حضور پتاسیم پرمنگنات (‎KMnO4‏).
PDC در DMF.
اکسایش جونز
اکسایش هنس
روتنیوم تتراکسید (‎RuO4‏).



یک الکل با دو عامل مجاور می.تواند در مجاورت سدیم پراکسید(‎NaIOsub>4‏) یا سرب تترااستات (‎Pb(OAc)4‏) پیوند کربنش گسسته.شده و به دو کربوکسیلیک اسید تبدیل شود.


الکل.ها و فنول ها
اگر گروه هیدروکسیل الکل به کربنی که روی یک حلقهٔ آروماتیک است، متصل باشد آنگاه به آن فنول گویند که در دستهٔ دیگری از ترکیب.ها دسته.بندی می.شود و ویژگی.های متفاوتی از الکل.ها دارد.
و در آخر مضرات مصرف نوشیدنی های الکلی را با تصویری نشان می دهیم:






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1560]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن