واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: فقيرترين كشورهاي جهان آمار زاد و ولد بالاتري دارند
بر اساس داده هاي دفترمرجع جمعيت مستقر در واشنگتن، فقيرترين كشورهاي جهان از آمار زاد و ولد بالاتر و در مقايسه با كشورهاي صنعتي و ثروتمند ازجمعيت بيشتري برخوردارند
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از BBCبر اساس داده هاي دفترمرجع جمعيت مستقر در واشنگتن، فقيرترين كشورهاي جهان از آمار زاد و ولد بالاتر و در مقايسه با كشورهاي صنعتي و ثروتمند ازجمعيت بيشتري برخوردارند.
كارل هاب، يكي از هم مولفان اسناد داده هاي جمعيت جهان مي گويد: «روند رشد جمعيت به سمت كشورهاي فقيرتر دنيا تغيير كرده و چنين رشدي در كشورهاي ثروتمندتر كاهش بيشتري داشته است، بنابراين شكاف كنوني كه ما در حال حاضر در رشد جمعيت مشاهده مي كنيم عميق تر از هر دوره تاريخي ديگر در جهان است.»
هاب براي ارايه نمونه اي از اين شكاف به مقايسه ايتاليا با جمهوري دموكراتيك كنگو اشاره مي كند كه امروز هر دو كشور از تعداد جمعيت تقريبي مشابهي برخوردارند اما انتظار مي رود جمعيت ايتاليا تا سال ۲٠۵٠ ميلادي از ۶۰ به ۶۲ ميليون افزايش يابد. اين درحاليست كه پيش بيني شده كه جمعيت كنگو از ۶۷ ميليون به ۱۸۹ ميليون و تقريبا" به سه برابر افزايش يابد و علت عمده چنين رشدي اين است كه نرخ زاد و ولد در كنگو پنج برابر بيش تر از ايتالياست.
هاب يادآوري مي كند در بررسي هاي مقايسه اي متوجه شديم كه در ايتاليا ۵۶۸ هزار نوزاد متولد شده، در حاليكه در كنگو در حدود سه ميليون تولد ثبت شده كه چنين رقمي از شكاف عميق نرخ رشد زاد و ولد در اين دو كشور حكايت مي كند.بر اساس داده هاي منتشرشده در ارقام هفته جاري، رشد جمعيت جهان تا سال ۲٠۵٠ ميلادي از ۶⁄٧ ميليارد به ۹⁄۳ ميليارد بالغ خواهد شد.
در حقيقت طي چندين دهه آينده جمعيت بسياري از كشورهاي ثروتمند جهان كاهش خواهد يافت و كشورهاي همچون ايالات متحده، عليرغم كاهش نرخ زاد و ولد، رشد جمعيت خود را با مهاجرت متعادل مي كنند. ليندا جاكوبسن، يك مقام دفتر مرجع جمعيت مي گويد معادل نيمي از جمعيت هند رشد خواهد كرد اما رشد جمعيت چين كه امروز پر جمعيت ترين كشور جهان است با كندي قابل توجهي روبرو خواهد بود.
جاكوبسن مي گويد اين به اين معناست كه بر اساس داده هاي دفتر مرجع جمعيت جهان، تا سال ۲٠۵٠ ميلادي، هند به پر جمعيت ترين كشورجهان بدل مي شود و چين و ايالات متحده به ترتيب به مقام هاي دوم و سوم كشورهاي پرجمعيت جهان نائل خواهند شد. تا اواسط قرن جاري، جمعيت آفريقا به دو برابر و به رقمي معادل دو ميليارد افزايش مي يابد.
نرخ زاد و ولد بيشتر و وضعيت نامساعد بهداشتي و پزشكي در كشورهاي فقير ارتباط تنگاتنگي با يكديگر دارند. در بسياري ازنقاط جهان، تولد نوزادان يكي از عوامل عمده مرگ و مير است اما آقاي كارل هاب مي گويد عوامل موثر بر شانس اين كه يك زن در طول عمرخود از پيامدها و نارسايي هاي ناشي از وضع حمل و يا تولد نوزاد جانش را از دست بدهد به طورخارق العاده اي متفاوت هستند.وي مي گويد، «در كشورهاي توسعه يافته، احتمال مرگ ناشي از عوارض بارداري يك در هر ۷۳۰۰ زن است.»
اما در آسياي شرقي، اين رقم به يك در هر ۱۲۰۰ زن، در شمال آفريقا يك در هر۲۱۰، در جنوب آسيا يك در هر۶۱ و در نهايت در صحراي آفريقا يك در هر ۲۲ زن كاهش مي يابد.ترديدي نيست كه خدمات پزشكي بهتر، يكي از عوامل مهم بهبود شرايط بارداري و عوارض ناشي از وضع حمل است اما درعين حال كاهش تعداد بارداري نيز تاثير چشمگيري بر سلامت زنان و كاهش مرگ و مير آنها دارد.
خانواده هاي پرفرزند، گاه براي تامين مواد غذايي كافي با مشكل مواجه مي شوند. ريچارد شولكين، يك مقام دفتر مرجع جمعيت خاطرنشان مي كند در واقع پيامدهاي تغذيه نامناسب در سالهاي اول زندگي عاملي قلمداد مي شود كه تاثيرات منفي آن در سراسر عمر به فرد تحميل خواهد شد.
شولكين مي گويد، «بخش عظيمي ازجمعيت جهان از دسترسي به غذاي كافي و يا حتي غذاي مناسب محروم هستند. چنين معضلي غالبا" در كودكان به ممانعت از رشد منجر مي شود.
اين به آن معناست كه اين كودكان به طور چشمگيري در مقايسه با كودكان هم سن خود كوتاه قدتر هستند. توقف رشد ارتباط مستقيمي با نارسايي هاي شناختي، و در بزرگسالي با نارسايي هاي خلاقيت و كاهش بهره وري دارد.»
دفتر مرجع جمعيت گزارش مي دهد در كشورهاي در حال توسعه در هر پنج نفر يك نفر دچار سو تغذيه است و در برخي كشورها، بيش از نيمي ازجمعيت از دسترسي به غذاي كافي محروم اند.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]