تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بدانيد كه هر كس در راه حق از دنيا برود، به بهشت و هر كس در راه باطل از دنيا برود، ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836487940




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

فريدون پوررضا: موسيقي گيلان ،تلاري خوش هوا بي آب و دانه


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فريدون پوررضا: موسيقي گيلان ،تلاري خوش هوا بي آب و دانه
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): از: مرضيه ضامن "فريدون پورضا" فولكلوريست و پژوهشگر مشهور گيلاني از موسيقي كنوني گيلان به تلاري (تالاري ) خوش هوا بي آب و دانه ياد مي كند.


در پي تماس تلفني با استاد و گفت وگو با ايشان، بالاخره براي ساعت يك بعدازظهر روزي از روزهاي مرداد تعيين وقت كرد و ما را به خانه اش فراخواند.
هوا به شدت گرم و شرجي و به قولي "برنج پزون" بود كه گروه خبري ايرنا به سمت گلسار (يكي از خيابان هاي رشت ) به هدف ديدار و گفت و گو با استاد راهي منزل وي شد.
نوشته هاي آدرس را يكي يكي طي كرديم و به آخرين بخش آدرس رسيديم ، اما منزل را نمي يافتيم و تاثرانگيز اينكه از هركس مي پرسيديم خانه دوست كجاست ؟ نگفتند به ما: " نرسيده به درخت ، كوچه باغي است كه از خواب خدا سبزتر است ، و در آن عشق به اندازه پرهاي صداقت آبي است.
" به آدرس خود اعتماد كرديم و جستيم .
.
.
مقابل دري طوسي رنگ ايستاديم زنگ را فشرديم تا بپرسيم كه آيا همين خانه است، برق نبود.
از عابري پرسيديم منزل فريدون پوررضا كجاست ؟ ـ نمي دانم .
.
.
صداي مهرباني از پنجره ما را به خانه فرا خواند ، بله منزل استاد بود، وارد خانه شديم، چون صدايش ساده و رسا.
صداي دوست آمد و پس از احوالپرسي صميمي ما را به اتاقي كوچك ـ كه به نظر كلاس درسي بود كه تشنگان موسيقي ملي و محلي در آن سيراب مي شدند ـ فرا خواند.
سخن آغاز شد و ميوه هاي سخن بي نهايت .
.
.
به قدري زيبا سخن مي گفت كه گرماي هوا و قطعي برق در دل ظهر گرم و شرجي رشت را فراموش كرديم و فراموش كرد خبرنگاري در روبه رو نشسته و عكاس خبري نيز مدام خطوط چهره اي را ثبت مي كند كه هر يك آسماني داشت در انحناي فكر.
پوررضاي 76 ساله كه عمر خود را به پاي زنده نگاهداشتن و ثبت موسيقي اين ديار نهاده، در گفت وگو با خبرنگار ايرنا نسبت به وضعيت كنوني اين رشته هنري كه آن را يكي از پراحساس ترين نواهاي ايراني مي داند ابراز نگراني كرده و از اين مساله دلگير است.
وي كه نزد استاداني چون استاد دردشتي ، سعادتمند قمي، استاد بنان و ديگر استادان نامي ايران موسيقي را آموخته، نداشتن بودجه را يكي از مشكلات عمده بخش موسيقي گيلان مي داند.
وي همچنين نداشتن خواننده، نفوذ موسيقي هاي بيگانه كه به پاپ مشهور است و پاپ هم نيست و برگزاري كنسرتهاي اينگونه را از ديگر مشكلات اين بخش ياد مي كند.
فولكلوريست گيلاني، كه نواي برآمده از دل ساده مردمان روستاهاي شالي و جنگل و باران را سالهاست با صداي نرم و موثر خود به گوش علاقه مندان آن در سراسر اين خاكي وسيع رسانده، از يكي شدن فرهنگها در دهكده جهاني و هجوم فرهنگ بيگانه به موسيقي هراسناك است.
پوررضا مي گويد: اگر واقعا بخواهيم همينطورادامه دهيم و روند كار موسيقي در رسانه هايمان با پريشان حالي امروز به پيش رود، ديگر نيازي نخواهد بود سرآمدانمان را از كشورهاي بيگانه جذب كنند، " بلكه از همين پستك (محله اي در رشت ) نيز ما را خواهند دزديد".
وي با لحني محكم گفت: فضاي رسانه ها را بايستي با موسيقي مردمي و ملي دمساز نمود و به پرواز درآورد.
وي ادامه داد: اگر همينطور موسيقي بيگانه كه حتي در خانه خودشان هم به اختناق تنفسي مبتلا شده به خورد مردم داده شود، حتي بي هيچ سلام و عليكي با گذشته، سرآخر هيچ خواهيم شد و تازه به خود خواهيم آمد كه گذشته اي كه از آن به كهنگي ياد مي كرديم چه زيبا بودند و از دستش داديم و اينك مدرنيته كه براي رسيدن به آن به چه آب و آتشي زديم چه زشتي هاي تيزي هم دارد.
پوررضا، كه در حال وهوايي مملو از همان موسيقي برآمده ازدل مردمان ساده روستا بر سرشاليزار، صيد ماهي، برداشت چاي ، شكستن كنده توسط جنگل نشينان در سرماي زمستان و بارش باران در مراتع، با صدايي زيرتر از لحن هميشگي اش گفت: ديگر از مسوولان هيچ انتظاري ندارم، هيچ انتظاري، و نگاهش را به دستنوشته خويش دوخت.
وي ادامه داد: استاندار امروز بسيار والا مقام است و توجه ويژه اي بر فرهنگ قايل است و قولهايي نيز در ارتباط با چاپ كتابم با نام " موسيقي فولكلوريك گيلان " داده بود اما يا زيادي كار من بود و يا مرا لايق نشناخت.
پوررضا، يكي از خوانندگان محبوب مردم گيلان و عاشقان نواهاي گيلاني است، و در دستنوشته اي از خود مي گويد: موسيقي گيلان همچون سبزاي جغرافيايي زيست محيطي منطقه، آرامش بخش، لطيف، خوش يمن و دلنشين است كه با رمز و راز و مانايي در عرصه تاريخ، روند پر جلوه دارد.
به استاد گفتيم كمي از گذشته هاي زيبا را برايمان زنده كند و از زماني كه دانست هديه اي با نام " صدا" در او وديعه نهاده شده است.
"پنجم ابتدايي بودم، به دستور معلم اشعار كتاب فارسي را مي خواندم، بعدها متوجه شدم رجز مي خواندم.
به تشويق دوستان، سالهاي 1329 تا 31 را در تهران نزد استادان دردشتي و سعادتمند قمي موسيقي فرا گرفتم و در حضور استان بنان تلمذ كردم.
استاد بنان از من خواست به رشت برگردم و موسيقي گيلاني را بكاوم و با موسيقي ايراني هماهنگش نمايم.
حرف استاد به گوش گرفتم و به رشت برگشتم.
" پوررضا در خاطره اي ديگر مي گويد: "در تعزيه خواني در رشت نوايي به گوشم خورد كه با آن آشنا نبودم، به نزد استاد بنان رفتم و موضوع را با وي در ميان گذاشتم ، استاد بنان گفت: از اين پس هر موسيقي باهر نامي كه ايراني باشد را در هر كجا كه شنيديد ثبت كنيد، موسيقي ايراني بسيار دامنه وسيعي دارد كه هيچكس به تنهايي از آن با خبر نيست.
" وي را در لحظه به ياد آوردن خاطراتش به گونه اي ديدم كه مي گفت: ما گروه عاشقان بوديم و راه ما از كنار قريه هاي آشنا، تا صفاي بي كران مي رفت.
به رسم ادب از استاد تشكر و خانه را ترك كرديم و دراين انديشه كه "ميوه ـ هاي بي نهايت را كجا مي شد ميان اين سبد جا داد؟ " چه بهتر كه تا او و امثال او هستند دريافته شوند و قدرش بدانيم كه شايد فردا دير باشد.
.
.
ك/4 1881/1552/508 شماره 356 ساعت 13:09 تمام
 يکشنبه 6 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن