تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 1 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هان! ميان حق و باطل جز چهار انگشت فاصله نيست. از آن حضرت درباره معناى اين فرمايش س...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

لوله پلی اتیلن

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

مرجع خرید تجهیزات آشپزخانه

خرید زانوبند زاپیامکس

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

کلاس باریستایی تهران

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1797001677




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هنری که داماد ناصرالدین‌شاه مروج آن شد، به خاطره‌ها می‌پیوندد؟


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: هنری که داماد ناصرالدین‌شاه مروج آن شد، به خاطره‌ها می‌پیوندد؟
طی سال‌های اخیر هنرهای بسیاری در کشور به دست فراموشی سپرده شده و هیچ تلاشی در راستای احیای آنها نشد، یکی از این هنرها، هنر زیبای تفرش‌دوزی یا همان درویش‌دوزی است که چراغ عمرش در حال سو سو زدن است و می‌رود که به خاطره‌ها بپیوندد.
آفتاب‌‌نیوز : صد سال گذشته بود که هنری از میان سرانگشتان ساکنین کوه‌های تفرش شهره عام و خاص شد که تفرش‌دوزی و یا درویش‌‌دوزی نام گرفت، هنری زیبا و چشم‌نواز که اکثرا برروی کلاه‌های نمدین دراویش، پوستین، خرقه و کمربندهایی از جنس پشم و سفره‌های دراویش دوخته می‌شد و چشم هر بیننده‌ای را خیره زیبایی‌های خود می‌کرد.


سال‌ها بود که زنان و مردان خطه تفرش از راه درویش‌دوزی به اقتصاد خانواده و اقتصاد شهر کمک می‌کردند.


ظهیرالدوله داماد ناصرالدین شاه از دراویشی که در شهر تفرش سکونت داشت، به دلیل علاقه به هنر با راه‌اندازی انجمن درویش‌دوزی این رشته را به عنوان یکی از صنایع دستی تفرش به مردم آن زمان آموزش می‌داد و موجب رواج این هنر زیبا شد.


متاسفانه سال‌هاست که این هنر زیبا به دلیل بی‌مهری به ورطه فراموشی سپرده شده و در حال از بین رفتن است.


تفرش خاستگاه درویش‌دوزی است


یکی از کارشناسان مسائل هنری در این رابطه به خبرنگار فارس در اراک می‌گوید: شهر تفرش از گذشته مهد هنرمندان بسیاری در رشته‌هایی چون گیوه‌دوزی، شیشه‌گری، قالی‌بافی، گلیم و جاجیم‌بافی، آهنگری سنتی، حکاکی و درویش دوزی بوده است که تعدادی از این هنرها در حال از بین رفتن هستند.


 مهسا میرزایی می‌افزاید: یکی از هنرهایی که در حال از بین رفتن است و چندان رونق گذشته را ندارد، هنر درویش‌دوزی یا همان تفرش‌دوزی است که متاسفانه در حال فراموشی است.


وی بیان می‌کند: درویش‌دوزی از جمله هنرهای رودوزی است که در قدیم از طرفداران بسیاری برخوردار بود و در اکثر شهرهای کشور مشتری داشت.


قدمت 100 ساله درویش‌دوزی تفرش


یکی از کارشناسان حوزه صنایع دستی نیز می‌گوید: هنر درویش‌دوزی که نوعی رودوزی بوده است، تکنیک بسیار ساده‌ای داشته و دوخت‌هایی است که در حاشیه‌های پهن پارچه‌ها زده می‌شود و به وسیله آن زیبایی خاصی به کلاه‌های نمدین دراویش، پوستین، خرقه و کمربندهایی از جنس پشم و سفره‌های دراویش بخشیده می‌شد.


رضا محسنی با اشاره به اینکه این هنر از قدمتی 100 ساله در تفرش برخوردار است، خاطرنشان می‌کند: این هنر هم‌اکنون در حال فراموشی است که می‌طلبد تا دیر نشده این هنر زیبا را احیا کرد و به آن رونق بخشید.






وی ادامه می‌دهد: در شرایط امروز اقتصاد کشور که توجه به کالای ایرانی مورد تاکید قرار گرفته، اقتصاد خانگی می‌تواند تا حدودی مشکل اشتغال و بیکاری جوانان را برطرف کند، احیای هنرهای در حال فراموشی می‌تواند موجب ایجاد اشتغال برای جوانان شود.


درویش‌دوزی می‌تواند در سبد سوغات گردشگران قرار گیرد 


یکی از بانوان درویش‌دوز تفرش نیز می‌گوید: درویش‌دوزی از هنری سنتی کشور است که در صورت احیای آن می‌تواند به عنوان یکی صنایع دستی در سبد سوغات گردشگران قرار گیرد.


زهرا مرادی می‌گوید: این هنر از شهر تفرش برخاسته و در گذشته از هنرهای مورد علاقه مردم بوده است.


وی می‌افزاید: تفرش‌دوزی در سال‌‌های نه چندان دور در دوخت تزیینی انواع لباس و تزیینات به کار می‌رفته و از رونق و رواج بالایی برخوردار بوده است.






وی ادامه داد: به دلیل زیبایی و شهرت ملی این هنر، در کتاب‌های درسی‌ دانش‌آموزان بخشی به این هنر زیبا اختصاص یافته است، اما متاسفانه آموزش این رشته تنها در حد چند سال در مدارس صورت می‌گیرد و به صورت حرفه‌ای دنبال نمی‌شود.


این درویش‌دوز بیان می‌کند: امروزه تعداد کمی از بانوان تفرشی که در گذشته به صورت حرفه‌ای با این رشته آشنا بودند، در قید هستند اگر این بانوان را از دست بدهیم، این هنر به طور کامل از بین خواهد رفت و می‌طلبد مسئولان با حمایت‌های خود زمینه احیای این هنر و پرورش هنرجویان جدید را فراهم کنند.


درویش‌دوزی از هنرهای قدمت‌دار تفرش است


رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تفرش نیز می‌گوید: این هنر از هنرهای ارزشمند و قدمت‌دار شهرستان تفرش است که باید برای احیای آن عزم خود را جزم کنیم.


رحیمی اظهار می‌کند: اخیرا تعدادی از بانوان تفرش برای احیای این هنر اعلام آمادگی کرده‌اند که امیدواریم با حمایت‌های لازم شاهد رونق دوباره این هنر زیبا در تفرش باشم.


احیای دو رشته رودوزی سنتی و قفل‌سازی تفرش با جدیت در حال پیگیری است


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی نیز با بیان اینکه درویش‌دوزی یا تفرشی‌دوزی یکی از انواع رودوزی‌های سنتی ایرانی است که در گذشته از رونق بالایی برخوردار بوده است، می‌گوید: این هنر در حال حاضر به دلیل تغییر ذائقه و نیاز جامعه به برخی صنایع هنری جدید رونق گذشته خود را از دست داده که تلاش داریم دوباره آن را احیا کنیم.


کاظمی بیان می‌کند: احیای دو رشته رودوزی سنتی و قفل‌سازی در شهرستان تفرش با جدیت در حال پیگیری است که امیدواریم هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد.


وی تاکید کرد: هنرهایی چون تفرشی‌دوزی هویت بخش فرهنگ بومی منطقه است و باید بکوشیم این نوع هنرها را حفظ و احیا کنیم.


فارس



کد خبر: ۵۲۳۸۷۳
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۷





۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن