واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: پيام اطمينان بخش نوري مالكي به همسايگان
همين امر كه مالكي به صورت رسمي در ديدار با مقامات ايراني اعلام كرد؛ خاك عراق را براي حمله نظامي در اختيار هيچ كشوري قرار نمي دهد ،حاكي از مخالفت صريح با اين موافقت نامه امنيتي آمريكا و ادامه مذاكرات مثبت بين دو كشور ايران و عراق است.
نوري المالكي نخست وزير عراق عصر روز شنبه براي دومين بار در طول يك سال گذشته در راس هياتي عالي رتبه متشكل از وزراي دفاع، نيرو، نفت ، وزير خارجه و ديگر مقامات اين كشور وارد تهران شد و مورد استقبال رسمي پرويز داوودي معاون اول رئيس جمهور قرار گرفت.
نخست وزير عراق كه به گفته مقامات عراقي و ايراني براي مذاكره بر سر توافقنامه امنيتي عراق و آمريكا و همچنين ادعاها درباره همكاري ايران با شبه نظاميان عراقي به تهران سفر كرده است ، پس از ورود با منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان ديدار و رايزني كرد.
نخست وزير عراق در تهران
در اين ديدار نخست وزير عراق با اشاره به اهداف اساسي سفر خود به تهران، تصريح كرد: «ما استقرار امنيت در عراق و ايران را همواره خواست و اراده دو كشور قلمداد مي كنيم و اجازه نخواهيم داد عراق جايگاهي براي آسيب رساندن به امنيت تهران و همسايگان شود.»
وي اظهار داشت: اهداف راهبردي دولت عراق تحكيم مناسبات اين كشور با ايران و همسايگان بر اساس نيات حسنه و علايق متين استوار بوده و اين ديدگاه خواستگاه تمامي گروه ها و مردم عراق است.
مالكي درباره وضعيت عراق و آثار تحولات آن بر منطقه اظهار داشت: ثبات و يا عدم امنيت عراق مي تواند آثار و عوارض خاصي بر كل منطقه داشته باشد و ما استقرار امنيت در عراق و ايران را همواره خواست و اراده دو كشور قلمداد مي كنيم و اجازه نخواهيم داد عراق جايگاهي براي آسيب رساني به امنيت ايران و همسايگان شود.
مالكي صبح روز گذشته با داوودي معاون اول رئييس جمهور ديدار كرد و در اين ديدار نيز با بيان اينكه امروز با وحدت و همكاري گروه هاي عراقي چالش ها و مشكلات پيش روي عراق در زمينه هاي مختلف از جمله امنيت در حال برطرف شدن است، افزود: فضا و زمينه مناسبي براي توسعه روز افزون مناسبات و همكاري هاي تهران و بغداد در بخش هاي گوناگون از جمله انرژي ، حمل و نقل و آموزش فراهم شده است.
نخست وزير عراق با اشاره به تمايل و علاقه كشورش براي توسعه روابط با جمهوري اسلامي ايران ، بر لزوم تسريع در اجراي توافقات دو جانبه تاكيد كرد.
داودي نيز در اين مذاكرات وجود عراقي قدرتمند را به نفع همه كشورهاي منطقه دانست و اظهار داشت: كمك به حفظ يكپارچگي و تماميت ارضي، برقراري امنيت و اقتدار دولت مردمي عراق همواره جزو سياست هاي جمهوري اسلامي ايران بوده است.
معاون اول رييس جمهور ابراز اميدواري كرد: با اتحاد و همكاري بيشتر گروه هاي عراقي و تلاش دولت مردمي اين كشور زمينه تسريع در پيشرفت ، آباداني و بازسازي عراق فراهم شود.
مالكي عصر روز يكشنبه نيز با رئيس جمهور ايران ديدار و مذاكره كرد. نوري المالكي، نخست وزير عراق نيز در اين ديدار توسعه هر چه بيشتر روابط را مورد تأكيد قرار داد و گفت: آباداني و ثبات عراق از طريق گسترش هر چه بيشتر روابط دوجانبه حاصل ميشود.
وي با اشاره به اينكه عراق در صدد است چهره مثبتي از خود در جامعه بينالملل و منطقه ترسيم كند، گفت: امروز گروههاي سياسي در عراق حول محور وحدت و خدمترساني به مردم اتفاق نظر دارند و از اين رهگذر خواستار توسعه همكاريهاي اقتصادي با ساير كشورها هستيم.
نخست وزير عراق در پايان از درخواست دكتر احمدينژاد براي تعليق مجازاتهاي تحت بند 7 و ديگر تحريمهاي عراق در مذاكراتش با دبير كل سازمان ملل قدرداني و تصريح كرد: قرار گرفتن تحت مجازاتهاي بند 7 و تحريمهاي بينالمللي كه در دوران حكومت صدام بر ملت عراق تحميل شد، رهبران كنوني اين كشور را نگران و خسته كرده است و از جامعه بينالملل ميخواهيم عراق را از اين تحريمها نجات دهد.
احمدينژاد نيز با تأكيد بر اينكه همه كشورها بايد به دولت عراق كمك كنند تا شرايط حساس فعلي را پشت سر گذارد، خاطر نشان كرد: همسايگان، دوستان و سازمان ملل بايد به ايجاد ثبات و امنيت در عراق كمك كنند و البته مسئوليت همسايگان در اين خصوص مضاعف است.
وي تصريح كرد: عراق بايد به حد و اندازهاي از ثبات و امنيت برسد كه دشمنان از تاثيرگذاري بر اين كشور مأيوس شوند.
نوري المالكي همچنين شب گذشته با پناهندگان عراقي مقيم ايران در سفارت عراق ديدار كرد .نخست وزير عراق امروز پس از ديدار با رئيس مجلس در جمع خبرنگاران از نتايج سفر خود سخن خواهد گفت و سپس به كشورش باز مي گردد.
سفر مالكي در ابر رسانه ها
اما گذشته از ديدارها و مذاكراتي كه صورت گرفت كه البته نتيجه نهايي آنها هنوز به صورت رسمي اعلام نشده ، بازخوردهاي سفر نخست وزير به تهران از سوي رسانه ها و مقامات كشورهاي اروپايي بود.
اين روزها سفر مالكي به تهران در صدر اخبار اغلب رسانه هاي خارجي قرار داشت و هر كدام سفر را به نوعي تفسير و توجيه كردند .
شبكه تلويزيوني العربيه در همه بخش هاي خبري خود سفر نوري مالكي و هيات همراه وي به تهران را در صدر خبرها قرار داد و با شماري از كارشناسان و تحليلگران سياسي نيز در اين باره گفتگو كرد.
العربيه در خبرهاي خود هدف نوري مالكي از سفر به تهران را اطمينان دادن به تهران درباره توافق نامه امنيتي كشورش با امريكا و اينكه خاك عراق به پايگاهي براي حمله به ايران تبديل نخواهد شد ، عنوان كرد .
شبكه تلويزيوني بي بي سي نيزبا پخش گزارش خبرنگار خود در تهران به بررسي اهداف ديدار نخست وزير عراق از تهران پرداخت.
جان لاين، خبرنگار BBC در تهران گفت: برقراري روابط دوستانه ميان ايران و عراق كه سابقه دشمني در زمان صدام حسين را در كارنامه روابط دوجانبه خود دارند، بسيار جالب توجه است.
جان لاين تصريح كرد: نخست وزير عراق اين بار نيز مانند بسياري از موارد گذشته، در موضع دشواري قرار دارد، زيرا عراق تلاش دارد هم با ايران و هم با آمريكا روابط حسنه داشته باشد، در حالي كه دو كشور ايران و آمريكا دشمنان قديمي و متخاصم يكديگر هستند.
وي افزود: در حال حاضر انتقاد اصلي ايران به مذاكرات مقامات عراقي و آمريكايي در مورد توافق راهبردي بلند مدت ميان اين دو كشور است، كه بر اساس آن نيروهاي آمريكايي پس از پايان سال جاري ميلادي كه مأموريت تفويض شده به آمريكا در عراق از طرف سازمان ملل پايان خواهد يافت، قادر خواهند بود به حضور نظامي خود در اين كشور ادامه دهند، كه به معني تحويل دادن دائمي دهها پايگاه نظامي عراق به نيروهاي آمريكايي است.
وي افزود: اين توافقنامه در ضمن خواهان مصونيت نيروهاي آمريكايي مستقر در عراق از محاكمه در دادگاههاي اين كشور است.
جان لاين افزود: طبيعي است كه ايران با امضاي چنين قراردادي مخالف باشد، زيرا به قول مقامات ايراني تصويب اين معاهده باعث مستقر شدن دائمي نيروهاي "شيطان بزرگ" در كشور همسايه ايران خواهد شد.
گزارشگر اين شبكه در ادامه گفت: منابع دولتي عراق اعلام كردهاند نوري المالكي در اين سفر مدارك و اسنادي دال بر حمايت ايران از شبه نظاميان شيعه در عراق به مسئولان ايراني ارائه خواهد داد و با اعلام موضعي قاطع از ايران خواهد خواست از حمايت اين گروه هاي شورشي عراقي دست بردارد.
جان لاين گفت: من تا اعلام مواضع قاطع مقامات عراقي را عليه ايران به چشم خود نبينم باور نمي كنم، زيرا معلوم نيست اين گونه گزارش ها از منابع دولتي عراق، تا چه ميزان منطبق بر واقعيت ها خارجي باشد؟
وي افزود: ما همواره شاهد بودهايم كه مقامات عراقي لااقل در برابر انظار عمومي تا چه حد با مقامات ايراني برخورد دوستانه داشتهاند و معمولاً از ايران انتقاد چنداني نميكنند و اين نشان ميدهد كه مسئولان عراقي بر گفتههاي مقامات آمريكايي در رابطه با دخالت ايران در امور داخلي عراق صحه نميگذارند.
جان لاين در خاتمه افزود: اين برخورد دوستانه ميان مقامات عراقي و ايراني در انظار عمومي جاي تعجب ندارد، زيرا ايران و عراق دو كشور همسايه و داراي دولتمردان مسلمان شيعهاند و اتحاد و دوستي برقرار شده ميان اين دو كشورِ همسايه، پس از سالها دشمني در زمان حكومت صدام حسين، بسيار قابل توجه است.
همچنين علي الدباغ، سخنگوي دولت عراق در مصاحبه با روزنامه عرب زبان الشرق الاوسط، چاپ لندن، گفت و گو بر سر مسايل امنيتي با تمركز بر موافقت نامه امنيتي عراق و آمريكا را محور مذاكرات نوري المالكي با مقامات ايران عنوان كرد.
سخنگوي دولت عراق همچنين گفته است: آقاي مالكي قرار است به مقام هاي ايران بگويد كه عراق در برقراري روابط بين المللي و منطقه اي و در امضاي هرگونه توافقنامه اي كه مناسب و سازگار با منافع ملتش و منافع مشترك باشد، آزاد است.
مخالف عراق با توافقنامه امنيتي و ادامه مذاكرات با ايران
به هر حال بر خلاف شائبه هايي كه مقامات امريكايي از اين سفر و همچنين دخالت هاي ايران در امور عراق ايجاد كرده بودند به نظر مي رسد نتايج مذاكرات دو كشور روند مثبتي را طي كرده باشد.
هفت ماه قبل نوري مالكي نخست وزير عراق و جرج بوش رييس جمهور آمريكا اعلام كردند كه تا ماه جولاي امسال (حدود يك ماه ديگر) موافقتنامه امنيتي بين دو كشوررا نهايي مي كنند كه از مفاد اين موافقتنامه حضور نظامي آمريكا براي مدتي طولاني تر در عراق و استفاده از خاك اين كشور براي حمله به هر كشور ديگري است .اين موافقت نامه به دليل اين بند و همچنين تحميل زورهاي ديگري به ملت عراق به شدت مورد اعتراض ايران قرار گرفت. البته آمريكايي ها و رسانه هاي غربي تنها دليل مخالفت ايران را توافق نامه به بند حمله نظامي از طريق خا ك عراق منحصر كردند و تلاش كردند با تاكيد بر اين امر كه ايران تنها در فكر منافع خود است ،عراق را ناچا به امضاي اين توافق نامه كنند.
اما همين امر كه مالكي به صورت رسمي در ديدار با مقامات ايراني اعلام كرد؛ خاك عراق را براي هيچ حمله نظامي در اختيار هيچ كشوري قرار نمي دهد ،حاكي از مخالفت صريح با اين موافقت نامه وادامه مذاكرات مثبت بين دو كشور ايران و عراق است.
از سوي ديگر تيترها و گزارش هاي رسانه هاي خارجي نيز تاييدي بر اين امر است كه روابط دو كشور بر اساس تبليغات به دوراز واقعيت گذشته رو به رشد است و هر دو كشور منافع مشتركي دارند كه بر خلاف سنگ اندازي ها و تبليغات سوء كشورهاي غربي از جكله آمريكا خللي برآن وارد نمي شود.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]